Ronai and Ronai
AMERIKAI

Harci delfinek tartják nyitva a szorost? 2012. január 15. vasárnap 17:03 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Harci delfinek tartják nyitva a szorost?

Washington/Teherán – Valamennyi forrás egyetért abban, hogy akár megvan Iránnak az ereje a Hormuzi-szoros lezárásához, akár nincs, az Egyesült Államok nem engedheti meg, hogy a kalózcselekménnyel akár csak megpróbálkozzon a perzsa állam. Az amerikai haditengerészetnek számos eszköze van ennek meggátolására, az aknamentesítést például erre kiképzett – delfinekkel hajtathatja végre.

Harci delfinekről már Robert Merle is írt az Állati elmék című világsikerében, és úgy tűnik, a világ előtt álló újabb megpróbáltatást legalábbis mérsékelhetik az intelligens tengeri emlősök. Michael Connell, a Center for Naval Analysis munkatársa sorra veszi azokat az eszközöket, amelyekkel Irán meggátolhatja a Hormuzi-szoros forgalmát, és arra a következtetésre jut, hogy a leginkább fenyegető veszély a víziút elaknásítása.

Ennek megoldására van az amerikai haditengerészetnek egy nem éppen agyonreklámozott, de annál kipróbáltabb és hatékonyabb ellenszere: az aknakeresésre idomított delfinek. Tim Keating admirális, aki az iraki háború első szakaszában a Bahreinben állomásozó Ötödik Flotta parancsnoka volt, egy interjúban megerősítette az értesülést, hogy vannak ilyen delfinek, és elképesztő hatásfokkal képesek a legkülönfélébb víz alatti objektumokat felderíteni.

Arra a kérdésre – vagy inkább megállapításra –, hogy vetettek-e be harci delfineket az Öböl-háborúban, az admirális azt válaszolta: „Inkább nem beszélnék arról, hogy használtuk őket avagy sem. Jelen voltak a hadszíntéren.”

Irak inváziója volt az utolsó alkalom, amikor a delfinek aknakereső képességeit széles körben igénybe vették. A San Francisco Chronicle értesülése szerint ezek az állatok, amelyek annyira érzékeny „szonárral” rendelkeznek, hogy képesek egy tízcentest a tőle három hüvelykre lévő huszonöt centestől bekötött szemmel, 370 láb messzeségből megkülönböztetni, a világ legkifinomultabb aknavadászai, amelyekkel semmiféle ember alkotta műszer nem versenyezhet.

A Seattle Times 2010-es jelentése szerint a haditengerészetnek csak a San Diego öbölben lévő bázisán nyolcvan palackorrú delfin várja a bevetést. Kioktatták őket arra, hogyan cserkésszék be az aknát és miként helyezzenek el mellettük akusztikus transzpondert. Egy 2003-as jelentés szerint a delfinek csak feltérképezik az aknák elhelyezkedését, a hatástalanítás a haditengerészet búvárainak a feladata.

Kémkamerával felszerelt delfin produkálja magát kiképzőjének

2003-ban, amikor először nyilvánosságot kapott az ügy, sokkal komolyabb politikai jelentősége volt a delfinek bevetésének, mint az emberekének, hiszen utóbbiak mégiscsak szabad akaratukból döntöttek úgy, hogy fegyveres konfliktusban vesznek részt. Annak lehetősége, hogy a világ legintelligensebb állatait feláldozhatják egy háborúban, érthető módon felingerelte az állatvédőket. Naomi Rose, a Human Society tengeriemlős-szakértője kijelentette, nem akarnak háborús időkben sanda hátsó szándékokat tulajdonítani a haditengerészetnek, de semmiképp nem támogatják tengeri emlősök katonai célú felhasználását. A Pentagonhoz szép számmal érkeztek a tiltakozó petíciók.

Irán eközben kijelentette, bizonyítékai vannak arra, hogy a legutóbbi teheráni atomtudós-gyilkosság mögött Washington állt. Néhány napja az első számú gyanúsított még Izrael volt, s Jeruzsálemben több politikus félig-meddig el is ismerte a merényletben való részvételt, noha a zsidó állam hivatalosan tagadta, hogy köze lenne a 32 éves Mosztafa Ahmadi Roszhán mágnesbombás likvidálásához.

„Megbízható dokumentumok és bizonyítékok állnak rendelkezésünkre arról, hogy ezt a terrorcselekményt a CIA tervelte ki, irányította és támogatta”, áll az iráni külügyminisztérium levelében, amelyet – amerikai nagykövetség nem lévén Teheránban – az amerikai érdekeket képviselő svájci nagykövetségnek adtak át.

Ugyanakkor Mászúd Dzsázájeri, az iráni fegyveres erők egyesített vezérkarának szóvivője továbbra is a legelső verzióról beszél, vagyis általában az ország ellenségeit, konkrétan pedig az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és „a cionista rezsimet”, azaz Izraelt tartja felelősnek az akcióért. Teherán sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát és Ban Ki Mun főtitkárt, ítéljék el a gyilkosságot.

Irán a Hormuzi-szoros több alkalommal beharangozott blokádja mellett más barátságtalan lépésekhez is folyamodott, így motorcsónakjai az elmúlt napokban a környékbeli nemzetközi vizeken tartózkodó amerikai hajók közelébe merészkedtek. A Pentagon közölte, hogy ez a fajta erődemonstráció nem tekinthető „ellenséges szándékúnak”.

A Hormuzi-szoros hajózását egyelőre nem fenyegeti veszély

Az Egyesült Államok december 31. óta szankcionál minden olyan külföldi céget, amely az iráni bankrendszerrel bármilyen tranzakciót bonyolít. Ennek alapján Washington szankcióval sújtotta a kínai Zsuhaj Zsenrong Rt.-t, amely 2010 júliusa és 2011 januárja között 500 millió dollár értékben vett Irántól benzint. Liu Vej-min, a kínai külügyminisztérium szóvivője rosszallását fejezte ki az intézkedés miatt, amely érintett több, Iránnal kereskedő szingapúri és Egyesült Arab Emírségek-beli céget is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 12 szavazatból)
Harci delfinek tartják nyitva a szorost?, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

28 Reader’s Comments

  1. “A San Francisco Chronicle értesülése szerint ezek az állatok, amelyek annyira érzékeny „szonárral” rendelkeznek, hogy képesek egy tízcentest a tőle három hüvelykre lévő huszonöt centestől bekötött szemmel, 370 láb messzeségből megkülönböztetni, a világ legkifinomultabb aknavadászai, amelyekkel semmiféle ember alkotta műszer nem versenyezhet”
    .
    Megdöbbentő! Szinte hihetelen! És ezt mind a természet alkotta!
    Csodálatos állatok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  2. “Megdöbbentő! Szinte hihetelen! És ezt mind a természet alkotta!”
    Nem megdöbbentő, nem hihetetlen. A természetnek évmilliók és százmilliók álltak rendelkezésre az evolúciós játszmákhoz, és ez idő alatt a molekulák és élőlények ember számára áttekinthetetlen sokasága szimultán vett részt a játékban. Az ember a legdurvább egyszerűsítésekkel modellezi eredményeit. (Többre még nem képes. Pedig a matematikai építmény is fantasztikus, beleértve a komplex analízist és az absztrakt algebra csúcsteljesítményeit.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  3. Iránnak annyi esélye van, mint Szállasinak volt a népbíróság előtt.
    A helyükben meghunyászkodnék, kérnék és jelentenék.
    Lehet ugyan a széllel szemben pisikélni, de igen csak pisis lesz a nadrágunk…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  4. Okos állat a palackorrú.
    Egyetlen lény a Földön , akinek nagyobb az agytérfogata az emberénél , bár nem olyan barázdált.
    Valószínűleg a domború , változtatható fókuszú zsírpárnából álló akusztikus ” lencse ” mögött elhelyezkedő képalkotó-szerv miatt van ez.
    A delfin pl. látja a tengerbe esett kismama hasában a babát , ezért ösztönösen segíti felszínre ha az fuldoklik. Ez a szokás náluk mikor szül a női delfin.Vagy ha egy társuk nem tud felszínre emelkedni. Az ember kb. akkora mint egy ilyen delfin , ígyaztán kedvelnek minket. Amúgy eléggé vad állatok , képesek széjjel marcangolni egy buta őslény-szerű cápát is ha az közel merészkedik hozzájuk.
    Nyolcvan kilóméteres sebességgel nekirontanak , jókora lukat ütve az oldalában.
    A cápák meg sem tudják közelíteni a delfinek haladási sebességét a vízben..
    Azt tartják a téma szakértői , hogy a delfin pusztán kedvtelésből szokott szexelni. No meg a gyerekért :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  5. Ezek a seggfej állatvédők inkább arra hajtsanak rá hogy a jappánok végre fejezzék be a palackorrú delfinek üzemszerű vadászatát , állítólagosan tudományos célból. De leginkább csak jól megeszik őket !
    A jappánok bizarr étkezési szokásai miatt erősen fogy a delfinállomány.
    Bonyolult élőlények, könnyű őket kiirtani.
    Miért nem zabálják az őskorból itt ragadt egyszerű cápát ? Azokból annyi van mint a fene..senkinek sem hiányoznának egyenlőre.
    Láttam régebben egy japán filmet ahol arra neveltek fel kiskorától egy leányt hogy majd különös rítus szerint egy régi ” szakácskönyv” leírása alapján elkészítsék. Előtte a kéj-fater meg is dugta szépleányt.
    Aztán a végén a meghívottak , ( hasonló kultúrkannibálok ) , akik nem tudták felismerni a sültben meg a leveskékben a fínom falatok eredeti gazdáját , a végén döbbentek meg mikor a zöldségekkel elkészített párolt arcot szolgálták fel. Nem a lányt ették hanem a “nevelőapját”…mondták is hogy nem baj , mert maga az elkészítés rítusa megfelelt az ősi előírásoknak.Persze addigra a leány letette a kötényt meg a fakanalat és messze járt…
    Ennyit a japán gasztronómiáról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  6. ha már a természet csodáinál tartunk: nekem szinte hitemmé vált az, hogy a földön lévő betegségekre minden ellenszer megtalálható a természetben. ezért is bűn az esőerdők irtása, hiszen még mindig fedeznek fel eddig ismeretlen növényt, emlőst rovart hüllőt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  7. Ha lezárja Irán a Hormusi szorost, akkor hogy jön onnan ki, vagy ki veszi meg az iráni olajat? Biztos jön egy ellen embargó. Az olaj ára meg elindul a mennyekbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Geyza,
    Te ezt a mesét elhiszed?
    Erotikus film volt, mint az Onibaba?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. girbegurba:
    Roppant mély a keleti ember lelkülete. És Japán már annyira keleten van hogy Jappánon túl már nincs is Kelet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  10. Szegény delfinek,
    Én már itt a támaszpont mellett amiatt is rettegek, hogy szegény Lassey kutyám esténként haza tér-e???
    Miután decemberben liberalizálták az UJMJ 125-öt.
    (Uniform Code of Military Justice (UJMJ) – ART. 125. SODOMY)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. @Geyza

    A környezetvédők főleg az SSCS rengeteget tesz a japán delfinvadászat ellen a Taijii öbölben , készítettek erről díjnyertes filmet, “The Cove” . A japánok eszik a delfint meg eladják a delfináriumok számára és milliókat keresnek vele. Ugyancsak harcolnak a Faroe szigetek közelében az évente végrehajtott rituális dán delfin mészárlás ellen.

    Az SSCS a japánokkal éppen komoly háborúban áll pont most a mai napokban. Most hajóikkal próbálják megzavarni a japán bálnavadász flottát a nyílt déli sarkköri tengeren akik 1000 cetet ölnek meg évente. Elevenen felrobbantják őket, súlyos sebet robbantanak a hátába, robbanó töltettel ellátott szigonnyal, a farkukra kötelet hurkolnak felemelik a farkukat és a vízbe fojtják őket (fél órás agónia amíg elpusztul) és válaszként a japánok katonai osztályba módosított gyorsjáratú szigony hajókkal, katonákkal a fedélzeten, katonai fegyverekkel, gránátokkal, LRAD, SWAT stb.támadnak vissza.

    http://www.seashepherd.org/

    Amit a hadsereg csinál a delfinekkel nem tartom jónak és elítéle, de ha nem ölik meg a delfint céltalanul és nem kínozzák őket, akkor egy fokkal jobb mint a japán és a dán esetek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Ha nem is mindennaposak a delfinek a vilag haditengereszeteiben de azert nem is csak az USA nak van. A SZU szethullasaig ott is eleg jelentos szamban voltak de nem aknakutatasra hanem a kikotok diverzans buvarok elleni vedelmere. A SZU szetesese utan Irak vette meg a FEkete tengeri delfincsapatot . Az USA ban regen van mar ilyen “kulonitmeny” es meg egy par NAVY nel, de nem csak az aknak felkutatasa a feladatuk. Ennel sokkal sokretubbek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Na jó jó..de mivan a katonalovakkal ? Azokat lelövik ugye ? Aztán mégsem zokog a sok széplélek.
    Kutyát is idomítanak , fegyveres testületek céljaira. A hírvivő galambokról már ne is beszéljünk: Előbb életük árán viszik a hírt , aztán utóbb leveske lessz belőlük a lövészárokban mert ugye vissza visszafelé nemtudnak menni , meg az apró szegény kis mikróbákról , amiket arra kényszerítenek hogy lépfenét okozzanak jószándékú böcsületes emberekben.És itt vannak azok a szerencsétlen halászmadarak akiknen a gigáját fémkarikával szoríjják el nehogy lenyelje a halat. Aztán medvék. Tehenek és bürgék.Sok sok kecske. Kakas akit kiherélnek az ize miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Különben komolyra fordítva :
    A Szovjetúnió volt az első hatalom aki az ENSZ.-ben szorgalmazta a delfin-vadászat betiltását merthogy értelmes lények.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. @ubul

    Érdekes infó a SZU Iraki üzlet. Ez biztos? Meg tudnád nevezni a forrásaidat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. @Eagle
    The Soviet Navy operated a research facility 44°34′48″N 33°24′08″E / 44.5800°N 33.4023°E / 44.5800; 33.4023 to explore military uses of marine mammals at Kazachya Bukhta, near Sevastopol. The Russian military is believed to have closed its marine mammal program in the early 1990s. In 2000, the press reported that dolphins trained to kill by the Soviet Navy had been sold to Iran.
    Forrás:Military dolphin wikipédia

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. és mielött még wikipédia ellenzők reklamálnának, itt van a hiteles forrás:
    “Iran buys kamikaze dolphins”. BBC News. March 8, 2000. http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/middle_east/670551.stm. Retrieved May 12, 2010.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. @voisine

    Köszönöm szépen az infót és linket, utána nézek, valószínűleg innen már magamtól is boldogulok. Érdekelt mindig a delfin téma csak eddig nem a
    hadászati felhasználás szempontjából kutatgattam. Köszi még egyszer.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. @Eagle
    itt van még egy cikk az amerikai-delfinekről, szintén BBC News
    .
    Wednesday, 6 May, 1998, 08:01 GMT 09:01 UK
    Dolphin charity ‘hacked by the Pentagon’

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. A delfineket az uszonyuk mentettte meg az emberré válástól. Talán Popper Pétertől hallottam valahogy így ezt a mondatot, mint ahogy azt is, hogy fognak még meglepetéseket okozni ezek az állatok. Ezután kezdtem el olvasgatni a delfinekről, tényleg csodás egy “szerkezet”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Eagle

    “Érdekes infó a SZU Iraki üzlet. Ez biztos? Meg tudnád nevezni a forrásaidat?”

    Igen biztos. A forrast nem neveznem meg. Amugy mentek a delfinekkel “kezelok” is de amikor a delfinek elkezdtek dogleni akkor rajuk akarta kenni a balhet a helyi bazis pk es leleptek. A lenyeg hogy cca 2 evvel azutan hogy a delfincsapat atkoltozott, szinte teljesen megszuntek letezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. @voisine@ubul

    Köszönöm.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Eagle

    Csak meg annyit a dologrol hogy en “IRAKI” uzletrol beszeltem es nem az Iranirol !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. “..A forrast nem neveznem meg…”

    - Wikipédia.

    Amit köztudottan, és jól ismert okok miatt magát komolyan vevő ember nem jelölhet meg, mint forrást.

    Az “én időmben” az egyetemi dolgozatoknál is ki volt tiltva, mint forrás. Most… nem tudom, a mai egyetemi színvonal alapján bármit el tudok képzelni.

    Na, szóval hagyjuk már az ilyen “… forrast nem neveznem meg…” hülyeséget… főleg az nem írjon ilyet, aki nemrég irgalmatlan marhaságokkal égette le magát itt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  25. harci delfinek!!
    es meg mi nem??
    ahmadi nagyon vigyazza mert legkozelebb egy harci galamb vagy harci siraly fogja lesz@rni a valladat!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. A delfinek fognak még meglepetést szerezni a zembernek.
    Ha majd olyan 150 millió év múlva kijönnek a vízből , kezü…uszonyaik között rozsdaálló vízalatti harcilándzsával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. @eldrádok
    mit kezdenek Önök Eldrádok a wikipédia-mentes doktorijukkal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  28. mint azt mar Virag elvtars is megmondta,;-”a helyzet fokozodik”-
    csak a Bastya elvtars eletere nem akar torni a santa kutya sem!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Tankerrel ütközött a hadihajó 2012. augusztus 13. hétfő | AN

Debütálhatna Obama mint bunkerromboló 2012. március 9. péntek | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos