Ronai and Ronai
AMERIKAI

Berlusconi távozik 2011. november 9. szerda 0:26 | AN

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Berlusconi távozik

Róma – Silvio Berlusconi botrányos kormányfői ciklusnak vet véget, de előbb még megpróbálják megmenteni Olaszországot attól, hogy a görögök sorsára jusson.

Brit lapértesülések szerint Berlusconi már Giorgo Napolitano államfővel is közölte, hogy kész lemondani, miután elfogadja a törvényhozás azokat a reformintézkedéseket, amelyek kihúzzák az olaszokat az államcsőd közeli helyzetből.

Az előzmények

Kedden reggel az egész pénzügyi világ Rómára figyelt, ahol újabb bizalmi szavazás készülődött Berlusconi ellen. A lemondás kétséges volt, hiszen a botrányhős kormányfő már számtalan hasonlót élt túl jelen ciklusa alatt. A pénzpiacok arra tették fel Olaszország sorsát, hogy Berlusconi marad-e, és akkor óhatatlanul a „görög út” felé indul az ország, vagy megy, s ez utóbbi híresztelésre egyből pozitívan reagáltak a piacok.

A zárszámadási törvényt októberben egyszer már elvetették, most azonban bizalmi szavazásként terjesztette elő a kormányfő. A többség megszerzése igencsak kétséges volt, hiszen az Északi Liga vezetőjével, Umerto Bossival megromlott a viszonya Berlusconinak, így a koalíciós partner támogatása már egyáltalán nem volt biztos.

Végül a zárszámadásról szóló törvényt a késő délutáni órákban elfogadta a parlament, azonban ez csak az ellenzékiek távolmaradásának volt köszönhető. Egyértelművé vált, hogy a kormánypárt elvesztette a 630 fős törvényhozásban a többségét, hiszen mindössze 308-an szavaztak a törvény mellett, tehát nyolc korábban kormánypárti képviselő sem bólintott rá. A baloldali Demokrata Párt ezután lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, ahogy eddigi koalíciós partnerpártjának vezetője, Bossi is.

Egyes helyszíni tudósítások szerint Berlusconi rendkívül ideges volt, a széksorokat pásztázva igyekezett kideríteni, ki volt az, aki a kormánypárt soraiból nem szavazta meg a sorsát megpecsételő törvényt. Ezután már csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenti be a lemondását, amire egészen az esti órákig várni kellett, Végül Berlusconinak a Napolitanóval lezajlott megbeszélése után az államfő közölte a kormányfő lemondásának tényét.

Olasz út, görög út

Alighogy elkerülték a hellének az államcsődöt (legalábbis most úgy tűnik), a következő nap már mindenki a másik nagy betegre, Olaszországra figyelt. Az euroövezet harmadik gazdaságának 120%-os GDP-arányos deficitjét már nehezen viselte a piac, s ennek köszönhetően az államkötvények hozama vészesen megugrott. Ekkor Berlusconi még magabiztos volt, és amellett érvelt, hogy csak ő képes megállítani a kellemetlen folyamatokat, és csak stabil kormánytöbbséggel.

Olaszország persze nem szállt el annyira, mint a görögök, ám mivel sokkalta nagyobb és jelentősebb gazdaság, ha meg kellene támogatni Rómát, abba belerokkanna az övezet. Sokak szerint egyértelműen Berlusconi hibája az, hogy az elmúlt években rohamosan romlott Olaszország versenyképessége, miközben erodálódott a világgazdaságban betöltött szerepe is. A piac pedig egyértelműen jelezte, hogy az egyre gyengülő hatalmú, a reformokat végrehajtani képtelennek mutatkozó Berlusconi nem szívesen látott személy az ország élén, így lemondása és még egy esetleges bizonytalan politikai helyzet is jobb lenne, mintha maradna.

Elemzők szerint már nem is a valós gazdasági adatok dominálnak az ország megítélésénél, csakis Berlusconi személye számít, így joggal hihetünk abban, hogy a botrányhős kormányfő lelépése megállítja a negatív folyamatokat, és végül mégsem kell megmenteni Olaszországot.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
Berlusconi távozik, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Ha lemond, akkor csak nehogy az legyen a passziója, hogy ovis barátját “megsegítse”. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. És visz magával még egyet ?,,,,( hehe )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. Remélem visz magával Orbi Vikit és Kéz a kézben mesélgetnek egymásnak
    különböző nagy dolgokat.
    Berli arról, hogy hülyítette a nőketl …
    Orbika arról, hogy ö miként hülyitett egy egész országot …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Megelégszünk azzal, hogy görög válság, olasz válság és kirajzolódóban a magyar válság. A görögöknek valójában azért rossz, mert elmaradt a “vendégsereg”. Akik termelő tevékenységet folytattak azok így nem kapnak jutalmat azért, hogy egyáltalán bejárnak dolgozni.
    Az olaszok életszínvonalát is jelentősen befolyásolja, hogy kevesebb az odalátogató. Rosszul mondom, van odalátogató de azok nem visznek pénzt.
    Nálunk viszont a “szemét” sok. Várjuk a megváltó vihart, mely kisöpri, elsöpri a szemetet még mielőtt bele fulladnánk. Persze lehetne a szemetet elégetni is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Visszatér mér az olasz vén playboy, abban biztos vagyok! Csak arra vár, hogy a kénytelen megszorításokat ne ő, hanem ellenzéke(i) hozzák meg, és ha sikerül majd kilábalni sőt akár prosperálni is a talján nemzetnek, rögtön újra beleveti magát az olasz “politikába”. Persze ha addig nem kap végzetes szívinfarktust a hedonista orgiái miatt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. “……nem szívesen látott személy az ország élén, így lemondása és még egy esetleges bizonytalan politikai helyzet is jobb lenne, mintha maradna.”
    *
    Viktor figyeled?
    Takarodót fújnak neked is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  7. bunga-bunga vége

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Éppen ideje hogy ez a vén tetű elhúzzon a közéletből, az ottani emberek is sokan rá szavaztak többször is, és rájöttek hogy egy barom, farka vezette pedofil, most itthon is kezd a Fidesz tábor rájönni, hogy ők is ebbe a csapdába estek, bíztak a Vezírbe, de az lesz@rja a népet

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. A Berlusconi magyar barátja és kollégája a mi mini mussolinink mikor követi példaképét?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. Berloscuni a hobbiját (lyukak) többnyire saját pénzéből menedzselte.
    Nem úgy a mi kétballábas, óltakarító miniszterelnökünk, aki a focira állami pénzekből százmilliárdokat költ.
    Egyik már elment.
    A mienk mikor indul végre dilettáns bandájával?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Kínos.
    Nenm lessz ki a pókerparty !
    Mertmár csak Benító Adolfovics Lukasenkó maradt meg cimborának a triumvirátusból !
    ( Nanembaj. Snóblizni még lehet azzé. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Na, ha lenne Magyarországon egy igazi virtigli ellenzéki lap, holnap egyetlen szó és egy írásjel lenne a címlapján bazi nagy, fekete karakterekkel írva:

    VIKTOR?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Jól fogja, ..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Nálunk Egy hasonlóan végződő szavazás esetén Petra elmagyarázná, hogy a szavazás a kormány szempontjából sikeres volt, az ország a helyes úton jár. Hogy nem. Minden kormánypárti nyomott igent? Eltévesztették, de nem számít, már fejbelőttük őket…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. itt az ideje csomagolni /amig lehet !/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Tisztelt Mosolygó!
    Bár ugyan ilyen világosan látná a helyzetet országunk meghülyített és félrevezetett népe is mint Ön!
    Amikor a Gyurcsány és Orbán közt lezajlott az emlékezetes nyilvános TV vita, már a jobbak előtt világos lett Orbán totális alkalmatlansága arra, hogy egy országot vezessen. Szerencsétlenben személyes ambícióin kívül, legfeljebb csak a bosszúvágy erősebb. Ma már még a gyengébbek is láthatják, hogy puszta átgondolatlan ötletezés, találgatás, gyermekded próbálkozás az amivel országunkat vezetni kívánja vagy tudja Orbán és a neki kiszolgáltatott, valódi értékekkel nem rendelkező, de őt minden körülmények között kiszolgáló vazallus hűbéres had.
    Már a saját berkeikben is, – azaz a pártja vezetésében és tagságában – megdöbbennek azokon a beszédeken amelyekben tönkreteszik országunk hírét, lejáratja a népünket. Egyszerűen nem állnak szóba Orbánnal, nem ülnek egy asztalhoz vele, legfeljebb csak intézményi alkalmakkor azért, mert ők jól neveltek, mert ezt írja elő a protokoll.
    Hazánknak eddig sem a földesúri önkény, sem a klerikális uralom, sem a Rákosi rendszer, de még a Szállasi és Imrédy uralom nem ártott annyit, mint Orbán minden demokratikus és haladó Európai eszmét lábbal tipró rendszere. Évtizedek kellenek Orbán elfelejtetéséhez, a rengeteg helyre és visszaállítandó törvény és emberi jog megalkotásához, visszaállításához!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Matolcsy él, butít, és nyomorba dönt 2013. december 5. csütörtök

Ha Orbánon múlik, sosem lesz magyar euró 2013. november 22. péntek

Miért maradt abba a szabadságharc? 2012. július 8. vasárnap | AN

A GDP 80 %-ához közelít az államadósság 2012. május 17. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos