Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hackertámadás miatt elsötétült az Ellenszek.hu 2011. november 2. szerda 18:58

  • Hozzászólások(67)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hackertámadás miatt elsötétült az Ellenszek.hu

Budapest – Egy külső hackertámadás miatt leállt az Ellenszek.hu oldal, miután  a belső adatállomány is jelentős sérülést szenvedett. A weboldal vezetői egyelőre nem tudják, hogy magányos támadó áll az eset mögött, vagy szervezett támadás történt. Mindenesetre a mandiner.hu hozzászólásaiban olvashatók kárörvendő és rosszindulatú felszólítások a folytatásra. Vajon beindulnak-e a szervezett támadások a szabad blogok ellen? Az Amerikai Népszava szolidáris az Ellenszek.hu szerzőivel és fenntartóival, a hackertámadást a sajtószabadság elleni támadásnak tekinti, és felkínálta segítségét az oldal főszerkesztőjének.

Az alábbiakban szó szerint közöljük az Ellenszek.hu főszerkesztőjének lapunkhoz eljuttattott nyilatkozatát:

“Az Ellenszéket azzal a szándékkal alapítottuk, hogy tiszta és stabil felületet szolgáltassunk véleményeinknek. Riportjaink és elemzéseink azt a célt szolgálják, hogy életünket érintő legfontosabb kérdésekről demokratikus és emberséges viták szülessenek, hogy a magyar társadalom azonosulni tudjon elkövetett hibáival, és olvasóinkkal közösen kilendítsük az évtizedes stagnálásból.

De most minden megváltozott. Alig egy éves működésünk során immár másodjára szembesülünk azzal a ténnyel, hogy bizonyos emberek vagy csoportok az elnémulásunkra törekednek. Az Ellenszék önfinanszírozó elven működik, és mint ilyen csak és kizárólag a benne helyet foglalt szerzők és újságírók támogatására számíthat. Mi ezt elfogadtuk. Soványka költségvetésünk ellenére (egy alsókategóriás mobiltelefon árából) sikerült felépíteni egy olyan internetes újságot, amely kellően árnyalt képet tud készíteni Magyarország jelenlegi helyzetéről, az előttünk álló nehéz, de nem reménytelen feladatokról, és arról a megújulási szándékunkról, melyet fő feladatként tűztünk magunk elé.

Mindezek ellenére az Ellenszék most elsötétült. Internetes szleng kifejezéssel élve felnyársalt minket egy cyberkalóz pengéje, amely elég élesnek bizonyult ahhoz, komoly sebet ejtsen oldalunkon. Szerencsére nem végzeteset. Ha voltak illúzióink afelől, hogy az Ellenszék megtartva sajátos hangvételét képes ellenállni ezeknek a támadásoknak, akkor be kell vallanunk önmagunknak: nagyot tévedtünk. Sajnos anyagi lehetőségeink eddig sem nem tették, és a jövőben sem teszik lehetővé, hogy oldalunkat önálló szerveren működtessük – ezért maradt a kereskedelmi tárhely lehetősége. Bizonyos biztonsági funkciók hiánya okán szabadon levadászható prédájává váltunk mindazoknak az embereknek, akiknek még gyufaskatulyányit sem jelent a szólásszabadság szent eszméje.

Ilyen esetekben az ember minduntalan önmagában és véletlen sokaságában keresi problémája okát: netán egy belső rendszerhiba, vagy egy kéretlen vírus okozta a vesztünket, és nem valamiféle rosszindulatú offenzívát szenvedtünk el. Tárhely szolgáltatónk azonban igen korán felvilágosított bennünket arról, hogy mindez nem a véletlen műve, hanem egy profi módon kivitelezett hackertámadás áldozatai lettünk. A támadó másodpercek alatt akkora forgalmat generált oldalunkra, amely bármely, nálunk sokkalta nagyobb kereskedelmi oldalakat is hosszú időre megbénított volna.

A hiba szerencsére könnyen orvosolható, de sajnálatunkra a belső adatállomány is megsérült a támadás során, ami komoly veszteség számunkra. Igyekszünk helyrehozni az elszenvedett károkat, de mindez időbe kerül, ezért megértést és türelmet kérünk mindenkitől. Amíg ezt az emberpróbáló feladatot elvégezzük, legújabb anyagainkat a blogos, illetve facebook-os oldalunkra fogjuk felhelyezni. Terveink között szerepel, hogy nyomtatott újságok mintájára PDF formában fogunk megjelenni mindaddig, amíg stabil megoldást nem találunk a felmerülő problémára.

Mi továbbra is hiszünk a szólásszabadság szent és sérthetetlen szentélyében.

Derecskei Zoltán

Főszerkesztő”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (21 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +30 ( 34 szavazatból)
Hackertámadás miatt elsötétült az Ellenszek.hu, 4.6 out of 5 based on 21 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(67)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

67 Reader’s Comments

  1. b
    2011. november 3. csütörtök
    08:36
    biztosan jó lenne, de ők se saját zsebből finanszírozzák a fenntartásukat. márpedig, ebben az esetben, a szigorú üzleti érdek, valamint az esetleges elvi különbözőség felül tudja írni a szimpátiát.
    ugyan azonos elveket vallunk – baloldaliakat – de néha még az árnyalatnyi különbség is lehet markáns, akkor meg, ki viszi el a balhét?
    a társbérlet, bármilyen harmonikus is az elején, később sok ellentét forrása lehet.
    miért vinnénk az eszkalációt az AN-hez?
    megoldjuk és a legkevésbé sem akarunk a médiahatóság üldözött mártírjává válni:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  2. mosolygó
    2011. november 3. csütörtök
    09:27
    ez nem a kárpát-medence géniusza által irányított akció lehetett, csak egy túlbuzgó fidesznyiké, aki kivételes módon elegendő tudással rendelkezett ilyesféle támadás lebonyolításához.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  3. ille istván!
    .
    szerintem ilyen “elegendő tudással rendelkező fidesznyik” nem létezik, de olyan igen, aki hajlandó – persze állami pénzből és nem saját zsebből – megfizetni a pénzért mindenre kapható “elegendő tudással rendelkező” hackert.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. neroka – valahol az elején ??? feltett egy linket a Nemzetbiztonsági Egyetemen indított hacker szakról. Nos, én elég hitetlen ember vagyok: nem hiszek pl a húsvéti nyusziban és a gyerekhozó gólyában – továbbá nem hiszek abban sem, hogy állam bácsi feleslegesen herdálta rájuk el a jó magyar forintokat. Valahol gyakorolniuk kellett.
    .com-os, vagy más nem magyar szerverre költözve a szerver helye szerint illetékes médiahatóság és/vagy biztonsági szolgálat esetleg hathatósan csapna az illetéktelen helyen vájkáló kezecskékre. A médiatörvény miatt nagyon sok blog költözködött tavaly ilyen szempontok miatt.
    Digitális félanalfabétaként kérdem: IP címek alapján nem visszakereshetők a látogatók?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. kekec
    2011. november 3. csütörtök
    20:16
    “IP címek alapján nem visszakereshetők a látogatók?”
    Az IP cím csak mintegy telefonszám végállomásaként a számítógépet jelzi.
    Hogy ki használja azt a forgalom tartalmából lehet visszafejteni, mint a telefonálót a hangjából és szövegéből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Ilyen esetekben hamis IP címmel dolgoznak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Ha ügyes volt a srác, akkor egy-két-öt-tíz anonymous szerveren is átküldte magát, vagy pl. éppen a te gépedről startolt el. Visszakövethetetlen.
    A másik meg az, hogy szeretnék egy kis tisztogatást végezni a fejekben: a betöréseket a crackerek követik el. (ők a “törők”)
    A hackerek a szoftverek javításával foglalkoznak, és nem szokás a részükről rosszindulatú dolgokat elkövetni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Mindig tanul valami újat az ember. Akkor azok a tizenéves fiúcskák, akik “bekukkantottak” a Pentaqgonhoz – azok hacherek vagy krakcerek? Ha csak nézelődnek, de nem okoznak kárt – az a vízválasztó?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. kekec,
    (1) A hacker az, aki kíváncsiságtól és igen sok tudástól hajtva felfedezi programok/rendszerek biztonsági hiányosságait. Ma már inkább “etikus hacker” értelemben használják. A crackerrel ellentétben a hacker NEM támad, bár a módszerei erre is alkalmasak.
    (2) A cracker az aki “feltöri” a védett programokat/rendszereket

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. ille istván
    2011. november 3. csütörtök
    12:52
    Persze, világos is. Sok sikert a gyors talpra álláshoz. Mindazonáltal, én mindenképpen külföldi (amerikai) szerverben gondolkodnék.
    És mikor felállt, jelezze, kérem itt is, az AN-nél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. kekec
    2011. november 3. csütörtök
    23:05
    A Pentagonhoz senki sem kukkantott be, ez csak duma. Külön rendszerük van, nem elérthető, legföljebb a honlapukat tudják feltörni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. természetesen, mihelyt újból elérhető lesz oldalunk, jelezni fogom.
    addig is, alternatívaként, a http://www.ellenszek.nolblog.hu oldalon jelentetjük meg – kissé szikárabb formában – egy post keretén belül a leglényegesebb írásainkat.
    reményem szerint már ma este.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  13. Kedves Ille István!
    Véletlenül nyomtam meg az értékelésnél a – gombot, ezért elnézést kérek!
    Eddig nem ismertem a blogjukat, de ezután én is olvasójuk leszek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  14. Minden elképzelhető.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Újabb olvasóval gyarapodunk!+++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  16. Nekem rögtön beugrott az “OMG” típusú nagy szakértelmű fidesznyikek akciója akik a hatalomátvételük másnapján lebénították az összes kormányzati és egyéb állami intézmények honlapját de csak azért hogy a frászt hozzák a polgárokra.
    Nem csodálkoznék ha a 20 milliárdos orbán-féle magánhadseregnek lehetnek ilyesféle alvállalkozói akik a piszkos munkát is elvégzik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  17. Chemist
    2011. november 4. péntek
    11:52
    nem vagyok különösebben érzékeny:-)
    egy hét múlva eredet pompánkban fogunk megjelenni:-)
    ille i. alias harunalrasid

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Búcsú a sajtószabadságtól 2014. február 14. péntek

Segédanyag külügyes zöldfülűeknek 2014. február 6. csütörtök | AN

Az AN elítéli a HVG gyávaságát 2013. október 31. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos