Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az Orbán-kormány nem reagál Baka véleményére 2011. november 3. csütörtök 20:20 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az Orbán-kormány nem reagál Baka véleményére

Budapest – Az Országgyűlés ma megkezdte a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló sarkalatos törvényjavaslatok együttes általános vitáját. Az ülésen felszólalt Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is, akivel a Fidesz nem egyeztetett a törvényekről. Az elnök súlyos kritikáira az igazságügyi államtitkár egyetlen szóval sem reagált. A törvény példátlan Európában, elfogadhatatlan egy demokratikus országban.

A magyar igazságügyi reform nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, a bírói függetlenséget a legcsekélyebb mértékben sem csorbítja az új szabályozás – jelentette ki Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az expozéjában. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat előkészítése mögött az együttműködésen alapuló, a bírósági eljárásokat gyorsító és a jogbiztonságot növelő javaslatokat befogadó előkészítő munka áll. Szerinte az igazságügyi reform koncepcióját a szakma képviselői is üdvözölték és támogatták.

A kormány javaslata szerint elválik egymástól a Kúria – mai nevén Legfelsőbb Bíróság – és a bírói igazgatási szerv vezetőjének a személye. A megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéhez kerülnének, akit a parlament a bírók közül választana kétharmados többséggel. A hivatal elnökének tevékenységét az újonnan létrejövő Országos Bírói Tanács (OBT) felügyelné és véleményezné, igazgatási feladatok nélkül.

“A törvény által létrejövő korlátlan, átláthatatlan és ellenőrizhetetlen hatalom jogköreiben és szervezeti megoldásaiban példátlan a mai Európában, (…) de példátlan ennek a jogkörnek a terjedelme és gyakorlásának ellenőrizhetetlensége még a szocialista diktatúra évtizedeiben végzett miniszteri igazgatáshoz képest is” – fogalmazott Baka András a Parlamentben.

A legfőbb bíró elmondta: sem neki, sem a bírósági szervezetnek, sem pedig az OIT-nak nem volt lehetősége október 21., a parlamenthez történő benyújtás napja előtt megismerni sem a koncepciót, sem pedig a sarkalatos törvénytervezeteket. Azóta a több mint 30 oldalnyi észrevételeiket eljuttatták az Országgyűlés elnökének, az igazságügyért felelős miniszternek és az alkotmányügyi bizottság elnökének is.

Baka András egyik legsúlyosabb kritikája az volt, hogy a kormány azzal, hogy az OIT, valamint annak elnöke teljes jogkörét – további jogkörökkel kiegészítve – az országgyűlés által 9 évre kétharmados többséggel megválasztandó újonnan létrehozott Országos Bírósági Hivatal elnöke korlátlan, egyszemélyi döntési jogosultságába utalja, egy “rendkívüli és Európában példátlan eszközökkel felruházott, minden felelősség nélküli külső igazgatási vezetőre” bízza az igazságszolgáltatás vezetését.

Az OBH elnöke ugyanis a következő kilenc évben egyszemélyben határozhatja meg, hogy ki lesz bíró és bírósági vezető Magyarországon – mutatott rá. Személyi és egyéb döntéseit ráadásul Baka szerint “a legkisebb mértékben” sem befolyásolhatja a bíróságok központi igazgatásának felügyeletére hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) elnevezésű 15 bíróból álló szerv, amely “negyedévente ülésezik, a döntésekről utólag értesül, érdemi jogköre nincs, véleményez, az elnök számára jelzést fogalmazhat meg, és azokból a bírókból áll, akiknek előmenetele, teljesítményének értékelése teljes egészében az ellenőrzött személytől függ”.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke azt is kifogásolta, hogy az OBH elnöke nem tartozik politikai felelősséggel sem; az igazságügyi minisztertől eltérően sem nem interpellálható, kérdés hozzá nem intézhető, és hivatalát még akkor is megtartja, ha időközben bírói jogviszonya – mert a nyugdíjkorhatárt elérte – elnöki mandátuma alatt megszűnik. Ráadásul Baka András szerint az OBH elnökének kinevezési jogköre ellentétes az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatával, valamint a Velencei Bizottság állásfoglalásával is.

Úgy látja: súlyosan kifogásolható az OBH elnökének az az új jogköre is, hogy dönt az eljáró bíróság kijelöléséről. Ez a jogkör ellentétes a törvényjavaslatban megfogalmazott törvényes bíróhoz való joggal. “A törvényes bíróhoz való jog alkotmányos alapelvének érvényesülése mindenképpen elsőbbséget kell hogy élvezzen a gyorsasághoz való jog fontos, de az előzőhöz képest másodlagos érdekéhez képest” – fogalmazott Baka András.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének észrevételeire az igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert úgy reagált, hogy kifejezte azt a szándékát, hogy nem kíván rá reagálni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +17 ( 17 szavazatból)
Az Orbán-kormány nem reagál Baka véleményére, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

28 Reader’s Comments

  1. Egyenlőre azon vacilálnak, hogy tudnák minél előbb kirúgni. Most kutakodnak Baka múltjában mivel tudja a lakáj média besározni. A rémHír Tv stábja már elindult rejtett kamerával hivatásos hamis tanúkat keresni, akik elmondják, hogy Baka együtt szokott teniszezni Gyurcsánnyal, valamint Baka nagyapja Sztálin képeket, szobrokat gyűjtött. Fogalmazzák, ill. betanítják az igazmondó petikének a vádakat, amivel körbe haknizza az összes médiát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (29 szavazatból)
  2. Sajnos a hamis tanú is csak pénz kérdés. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  3. Szerintem a Baka András valamikor hosszan ható altatót adott be a lelkiismeretének és most ébred fel. Kár r r, mondta a varjú és elszállt a ágrol, mivel a róka már kiénekelte a sajtot a szájából.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  4. A fideSS-nek olyan lesz a vége mint aki csontot nyelt , megakad valamelyik “jó” döntésük a torkukon aztán se ki , se be !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  5. Ha eddig nem is, -mert konkrétumokat nem tudott – de ezután nyugodtan fordulhatna az eu-hoz Baka András!Valamilyen kötelező jogszabály biztosan van minden államra nézve, amivel meg lehet akadályozni ezt a szemétséget!
    Eddig minden aggálynál arra hivatkozott a hatalom, hogy még csak tárgyalják a tervezetet, nem nyilvános,de most már kiterítették a lapjaikat…
    Baka Andrásnak kutya kötelessége lenne segítséget kérni, mert most már tényleg az utolsó bástyája is elesett a demokráciának.
    Ne féljen attól, hogy az emberek nem állnak mellé! A legnagyobb nyilvánosságot kell teremteni a témának! A hallgatás,és tétovaság a legnagyobb bűn, amit most elkövethet, mert még ő a főbíró!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  6. Szép dolog, hogy Baka András az utolsó utáni pillanatban megszólalt, de ez már eső után köpönyeg.
    Az elmúlt 20 évben semmit sem tett a jogállam 89 utáni további kiépítéséért sem általában az értelmiség, sem a jogtudó értelmiség, amelynek pedig sokkal korábban és sokkal világosabban látnia kellett, hogy ezek a jogállam hóhérai.
    Hol volt az elmúlt másfél évben a dicstelenül megválasztott, dicstelenül működött és dicstelenül kilökött Sólyom, hol volt az Alkotmánybíróság (a korábbi, nem ez a mostani gerincirtott társaság)? Az utóbbi miért nem nyilvánította alkotmányellenesnek a jogállam kibelezését?
    Betojtak, elvtelenül meghunyászkodtak. Az ilyen kutyába pedig tényleg jól bele kell rúgni — a valahai taláros testületet Orbán bírói jelmezbe bújt senkik súlytalan, de szolgálatkész gittegyletévé tette, amely igény szerint fogja nyalni a fenséges kezet vagy segget, mikor mi lesz a parancs.. Ha az első perctől azt tették volna, amire felesküdtek — védték volna az alkotmányt –, akkor Orbán nem tehette volna meg mindazt, amit megtett.
    Így bukott el a demokrácia, mert még papíron sem volt rendesen kitalálva, elszánt és érte harcolni kész, mert értékét felfogó párt vagy csoport pedig egy sem akadt.
    Ezért nem kis érdemeltük meg, az elmúlt 20 év ajándék volt, röpke álom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  7. “elszánt és érte harcolni kész, mert értékét felfogó párt vagy csoport pedig egy sem akadt.”
    Ez a Való Világ orbánisztánban.
    Ez még nem a vég!
    Itt tartunk!!!
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=487437

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  8. Bezzeg a Kertész Ákos véleményére !!!
    Arra egyből tudtak reagálni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  9. Azt hiszem Baka András megtalálja a módját (nagyon remélem) , hogy hol kitől kérjen segítséget , mert tudtommal az EU-ban Ő a Bírói Testület Elnöke!
    -Lehet hogy a pontos név nem így szól ! De azért hozzátenném hogy ez a cím nem olyan mint ennek az IDIÓTÁNAK a néppárti alelnöksége ! Mert abból annyi van mint a tagországok száma !!-vagy még több is!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  10. Nem tudom mire várnak még a birka magyarok, mert most éppen az utolsó független szervezetünket számolja fel ez a hazaáruló csürhe.
    Mi kell még ahhoz, hogy ezt a kondást elzavarják végre?
    Gyurcsány mit kapott volna ezeknek a tetteknek a századrészéért?
    Kertész Ákos jól leírta: a magyar moslékzabáló disznó, aki csendben várja, hogy levágják.
    Én meg hozzáteszem, hogy aki pedig jót akar neki, azt kinyírja, elüldözi, megveti.
    Sajnos ez van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  11. Naja.
    A diznyó is letapossa meg telitrágyázza azt aki lehajol hozzájuk hogy a kis buksijukra csókot nyomjon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. Formálódik a fasiszta állam igazságszolgáltatása. A konda meg még csak nem is röfög, pedig már visítania kellene, mert a hatalom fokozatosan tereli a mészárszék felé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  13. Készül a Gyurcsány per. A vádat titkosították, a bírói rendszert most építik hozzá.Megmondta Orbán, a “bűnösöket meg fogjuk büntetni, ha nem lesz hozzá törvény, akkor majd megteremtjük a törvényes lehetőséget”, .Persze ez másokkal szemben is lehetőség lesz…A megfélemlítés tökéletessé tételéhez., a concepciós perekhez meg lesz a jogirendszeri háttér.
    Baka András már úgy tudom tett feljelentést Brüsszelben. Ő nem abban a pozícióban van, hogy bármit tehet, nincs is más lehetősége mint Brüsszel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  14. gm:
    igazad lehet de akkor is :
    ezek a jogi szakemberek így kívülről nézve olyanok mint egy szüzlány a kupplerájban :
    Fintorogva veszik kézbe a … izé…hát szóval azt .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  15. Gazember jogvégzettekkel szemben csak tisztességes jogászok vehetik fel a harcot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  16. A hallgatás is vélemény. Evvel akarja a zorbán.tudomásunkra
    hozni, hogy mit tett vele ez a jenő (2/3), vagyis ne pofázzonak
    bele a “nagyok” dolgába. Ez osztán a NAGYDOLOG!!!
    Előző tapasztalatuk szerint ugyanis – szerintük – ez kulturáltabban
    fejezi ki mondanivalójukat. Hiszen Baka úr, nem valaki bakája.
    Őt nem küldhetik az “igazságtalanságügyi” bohóc államtitkárhoz.
    Különben is kezd Zorbánisztánban ez a hagyományteremtő
    szándék egyre inkább látszani. Ugyan nem látszik e a “XX”-évre
    titkositás. Lassan már a vádlott csak az itéletet hallhatja,
    mert a vád 80 évre tikositva van. Ez alapján majd a média
    - megbizottjuk – sajtó tájékoztatóján ismertetheti amit
    demokratikus tájékoztatásként orrunkra akarnank kötni.
    .
    Még várni kell szilveszterig. Talán ott megmondja valaki
    a Denevérben”: Ez a ruha amit eddig hordtam, álruha,de
    meg ne mondja senkinek”.
    .
    Ez a vélemény olyan, mint a “nem politizálok”. (azaz
    igy politizálok)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  17. Arra vagyok kiváncsi, mi az, amit derék honfitársaink már nem vesznek be. Egyelőre úgy tünik, türelmük végtelen. Bizodalmuk pedig sziklaszilárd fülkeforradalmi kormányunkban. Sej, haj, de szép is a Magyar Élet és Igazság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  18. Nem értem a magyar jogász társadalmat. Látják, hallják, tudják. Mégsem emelik fel a szavukat. Arra hivatkoznak, majd ha jogsértés történik. Majd ha tényleg megtörtént. Utólag. A tények alapján. Addig még bármi történhet ök nem hiszik el, hogy megtörténhet..
    Mint a rossz orvos aki elhanyagolja a prevenciót. Megelőzhetné. Felvilágosítással, figyelemfelhívással . Eszköze lenne rá de nem teszi.
    És büszke magára, hogy Ő megmondta, ő jól diagnosztizált. Igaz, hogy a beteg meghalt de a diagnózis az jó volt.
    Igy van ez ezzel is . Szegény Bakát ott hagyták a fronton.Harcoljon egyedül. Pedig éppen az egész igazságügyben érintett társaságot mossák le a pályáról.
    Nincs utólagos jogvédelem. Utólag csak mentségkeresés van. A kesztyüt vagy felveszi valaki vagy eltüri szó nélkül, hogy arconcsapták. Aztán keresheti a jogvédelmet. Biztos jogi alapon.
    Mindez nemcsak erre a sarkalatos törvényre vonatkozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. Szerintem Baka megteszi amit tehet a pozíciójában. Ma felszólalt a parlamentben, kemény korrekt kritika volt. De erről a gengszter bandáról minden lepereg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  20. Hely,kedves jogász tanár urak.Mit tanitottak meg ezeknek az ifju titánoknak,Hogyan engedhettek át a vizsgán ilyen tanitványokat?Hiszen fogalmuk sincs az igazi jogról.nem tudják,hogy annak köbe vésett betüit ,nem lehet a szájunk ize szerint megváltoztatni.NEM VESZIK ÖNÖK ÉSZRE,HOGY BAJ VAN A JOGGYAKORLATTAL?Ezt nagy bajnak tartom.Miért hallgatnak.Netán félnek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  21. Répási ur már okosabb akar lenni a volt tanárainál is.Jogász professzorok!Miért hallgatnak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  22. Mert a jogász is csak ember…és nemárt új fullextrás Audit venni…meg valami jobb kis luxus-út is kell..nomeg a gyereknek neves külhöni egyetem…evvan kérem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  23. Repassy Robert igazsagugyi allamtitkar???????????
    Sogor, koma, jobarat itt minden volt fideszes-fiu zsiros allast kapot.
    Azt hittem nehanyan eltuntek mar a palettarol, de latom nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. ….. kapott /jav./

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. tibi65 -de hiszen már van ilyen csont: az egykulcsos Szja. Minden normális ember látja, hogy a szakadékba visz – no de normális Orbán?
    Baka meg miért csak MOST szól a jogellenesség ellen – amikor már a bírók bőrére is megy a játék? Amikor az ELSŐ visszamenőleges törvény ellen nem emeltek szót, nem hirdettek általános bírói sztrájkot: akkor indultak meg ezen a lejtőn. És most csodálkoznak, hogy az aljára érve nagyot koppantak? Bírói függetlenség a demokráciákban van – ha statisztáltak a demokrácia lebontásához – most csak azt kapják, amit “kiérdemeltek” Nem őket sajnálom – hanem a demokráciát és az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  26. kekec
    Teljes mértékben egyetértek. Baka eddig miért nem hallatta a szavát? Mert most az ő bőrére (is) megy a játék? Sajnos, ez sokat ront a hitelességén.
    Én sem sajnálom a cinkosok közötti hallgatag indiánokat, de az országot sem. Mert EZT AKARTA.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  27. Gyozo
    “Baka eddig miért nem hallatta a szavát?”
    Azt hitte, megússza. Hát nem ússza meg.
    De mások sem:
    “Ez a kormányzati ciklus az utolsó esély”
    Kövér: a mi kudarcunk az egész nemzet kudarca is egyben
    .
    Kövér László szerint a jelenlegi kormányzati ciklus, vagyis a 2010 tavaszán elkezdődött négy év Magyarországnak az egyetlen, az utolsó esélye.”
    Folytatás:
    http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/113081/1/belfold/Kover_a_mi_kudarcunk_az_egesz_nemzet_kudarca_is_egyben?place=srss
    .
    Vagyis: vagy ők viszik szakadékba az országot, vagy nélkülük kimúlik magától. Szánalmas kilátásokat kínálnak ezzel az utolsó eséllyel, ami az ő utolsó esélyük, de szerintük a megfélemlítettek körében rémisztgetésnek is elmegy.
    A hozzájuk ragszkodásba, ezzel párhuzamosan a totális kilátástalanságba és kiszolgáltatottságba taszítják a népet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  28. Kövértől sem szabad jobbat várni, mint Ovitól. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Korrupció árnyéka vetül Orbánra 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos