Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bíróság előtt a USS Cole robbantója 2011. november 9. szerda 12:27 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bíróság előtt a USS Cole robbantója

Guantánamo, Delta Camp – Kilenc évvel elfogatása és egy évtizeddel a kubai bázison működő rendkívüli hadbíróság felállítása után ítéletre vár a USS Cole amerikai hadihajó ellen a jemeni Ádenben elkövetett támadás kitervelője.

A 46 éves Ábdelráhím Násíri, jemeni születésű szaúd-arábiai állampolgár gyilkosság és gyilkossági kísérlet, összeesküvés és terrorizmus vádjával áll bíróság elé. Ő az al-Kaida első olyan magas rangú tagja, aki ellen az Obama adminisztráció hivatali ideje alatt Guantánamón vádat emelnek. Amennyiben bűnösnek találják, halálbüntetés mondható ki rá. Várakozások szerint a per egy-két évig tart majd.

Násírit azzal vádolják, hogy Oszama bin Ladennel és az al-Kaida más vezetőivel szőtt összeesküvést amerikai célpontok, köztük afrikai követségek és az Adeni-öbölben lévő hajók megtámadására.

A USS Cole-t 2000 októberében támadta meg két civil ruhába öltözött öngyilkos terrorista, akik eleinte barátságosan integettek a hadihajó fedélzetén tartózkodó tengerészeknek, majd váratlanul teljes gázzal a Cole-nak vezették robbanóanyaggal megrakott motorcsónakjukat. Az így bekövetkezett robbanás kilenc méteres lyukat vágott a hajtótesten. A detonációba tizenhét amerikai tengerész belehalt, a sebesültek száma három tucatnyira rúgott.

A vádlott

Násíri, aki az amerikaiak szerint abban az időben az al-Kaida valamennyi, az Arab-félszigeten végrehajtott műveletének fő felelőse volt, személyesen választotta ki az öngyilkos merénylőket a küldetésre, és segítségükre volt a hajó és a robbanóanyagok beszerzésében.

A gyanú szerint az ő számlájára írható egy másik amerikai hadihajó és egy francia tankhajó ellen intézett támadás is. 2000 januárjában a USS The Sullivans ellen tervezett akció kudarcot vallott, míg 2002 októberében az MV Limburg megtámadásakor egy embert megöltek és 90 ezer hordónyi olajat öntöttek az Adeni-öböl vizébe.

Ugyancsak Násíri volt az, aki hamis útlevéllel látta el az 1998. évi kenyai és tanzániai követségrobbantások egyik elkövetőjét. Ebben a két akcióban több száz civil vesztette életét.

Násíri dúsgazdag kereskedőként élt Dubaiban, mielőtt terrorizmusra adta fejét, párja egy orosz prostituált volt, állítja az az FBI-ügynök, aki a USS Cole elleni merényletet vizsgálta ki. A férfit 2002-ben tartóztatták le Dubaiban, és 2006-ig a CIA egyik titkos börtönében tartották. 2006-ban szállították át Guantánamóra.

A CIA bejelentése szerint megsemmisítették azokat a videofelvételeket, amelyeket Násíri vallatását örökítették meg. A védelem állítása szerint a terroristát meztelenre vetkőztetve kötötték ki, fejére csuklyát húztak vallatás közben, töltött fegyverrel és a füle mellett működtetett fúrógéppel sokkolták, de alkalmazták rajta a mérsékelt fizikai presszúra egyéb válfajait is, mindenekelőtt a „fürdetést”, ami abból állt, hogy több alkalommal a fulladás határáig vízzel teli kádba nyomták a fejét.

Násíri azt állítja, hamis vallomásokat tett, hogy a további presszúrának elejét vegye; soha nem volt az al-Kaida tagja, nem is hallott róluk. Az ügyészség ezzel szemben azt mondja, hatvanezer oldalra rúg a vádlott elleni bizonyítéktömeg, ezek egy része titkos, más része viszont nem, és nyilvánosságra fogják hozni. Moe Davis ezredes, az egyik volt guantánamói fővádló szerint a bizonyítékok annyira erősek, hogy még egy közönséges polgári szövetségi bíróság előtt is megállnák a helyüket. Davis 2007-ben a kínzások alkalmazása miatt mondott le vádlói tisztjéről.

A kubai bázison 2002. januárjában létrehozott terroristabörtönben – amelyet most november 13-án tíz éve létesített elnöki rendelettel George W. Bush – eddig összesen 780 ember fordult meg, közülök 171 fő van ma is rács mögött. Utóbbiak közül az Obama adminisztráció ideje alatt 44 emberről állapították meg, hogy bírósági tárgyaláson kell felelősségre vonni, és Násíri az első, aki ellen vádat is emelnek. Guantánamón az elmúlt tíz évben összesen hat esetben fejeződött be jogerősen ügy.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Halált neki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Jól kirugdosták belőle a szart.
    Nagyon helyes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Ez az őrült is iskolapéldája annak, hogy semmi köze sincs a szegénységnek a terrorizmushoz. Ha akarta volna, messze elkerülhette volna az iszlámfasizmust, és élhetné az életét, de inkább ráadta a fejét azt gondolva, hogy pár terrorista merénylet finanszírozásával és segítésével bármit is tehetne a közel-keletiek sorsáért. Ha annyira utálta volna az arab olajsejkek árulását, és a nyugati beavatkozást, akkor harcolhatott volna saját otthonába is azok ellen, akik ténylegesen felelősek lehetnek a közemberek nyomoráért, kiszolgáltatottságáért és megfélemlítéséért. De nem, sokkal jobb és kivitelezhetőbb egy rakat bakát és több száz teljesen ártatlan civilt megölni, azzal aztán meglehet mutatni, belehet inteni a jenkiknek, de úgy ám úgy…hogy amióta megtörtént a 9/11, a nyugati érdekeket kiszolgáló zsarnokok sokkal nagyobb támogatást kapnak, mint előtte, ha azzal elejét tudják venni a terrorizmusnak. (Megsúgom, nem tudják, mert ők maguk is felelősek kialakulásáért).

    A terroristának és annak segítőinek NINCSENEK emberi jogaik, hiszen azt fegyvertelen áldozataiktól is megtagadják. Meg kell őket ölni ahol éred, akár egy eldugott barlangban, akár az utca közepén, de meg kell ölni, különben ő öl meg téged. Ez nem civilizációk összecsapása, ez hadüzenet, legitim kormányzat és serege nélküli globalizált háború. Remélem pár évtized múlva már nem kell ezektől a senkiházi gyilkosoktól tartani, és persze azt, hogy az őket tápláló mocsarakat is sikerül lecsapolna azáltal, hogy valódi jövőt biztosítunk ott, ahol az ideológia olyan könnyen követőkre talál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  4. Bírósági tárgyalás?!
    Szeretném kérdezni: az áldozatokat milyen “tárgyalás” alatt itélték el és ölték meg.
    Szépen kivinni az udvarba és fejbelõni. Még olcsóbb lenne a kötél – újra felhasználható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  5. Először lőni és aztán kérdezni! A jelentésbe persze lehet fordítva beleírni a sorrendet, hogy a széplelkek megnyugodjanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Egyszer voltam a Dubai repuloteren. Az iszlam kirakatvarosa. Hatalmas fenyuzes, draga uzletek es rengeteg muszlim. Szo szerint szazasaval vonultak a 30-50 eves ferfiak, mind azonos feher ruhaban. Ami leginkabbmegdobbentett hogy az Feher nok kozul csak a kiskuroakat neztek, a mi szemeink elotti 25-35 os bomba nok teljesen hidegen hagytak oket, azonban a tinedzsereket ugy neztek mint akik meg nem lattak not. Az egyik fazon kenyelmesen allt, valami feher szarral korbetekerve, de ugy hogy a fel oldala es a honalja is kivolt a lepel alol. A felesege a csomagokkal matatott, nagyon zavarban volt mert tul sok volt a csomag es az egyik eldolt, majdnem eltalalt vakait a csomag nyele. A no zavartan kapkodott, a ferje meg mint valami katonatiszt a szemlen, le sem sz#ta, eszebe sem jutoot neki hogy segitsen. Majd az asszony allat.
    Lehet akarmilyen gazdag is Dubaj , csak egy nagy rakas… amig at nem alunk az oljarol az alternativ energiakra.
    Dubajban tobb mesterseges szigetet hoztak letre, azokon pedig hatalmas szallodakat. Kulonleges technologiaval alapoztak meg a szallodakat, azok alapjai hatalmas csovek,melyen a tenger homokjaban agyazodnak be. Pedig mar valaki megmondta ne epitsd a hazadat a homokra, legalabb is a bolcs ember sziklara epit. Nem kivanom a katasztrofat, de meglatjatok Dubai buszkesege hamarosan a proba szall !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. “…Feher nok kozul csak a kiskuroakat neztek,…”

    - Mégis, mit vártok egy olyan társadalomtól, melynek fő alapját, a vallását egy elmebeteg pedofil alapította?

    Akinek pedó tettét azóta is példának tartják?

    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. Ez a cikk olyan mint az állatorvosi ló: minden benne van ami a terrorizmusra és a terrorizmus üldözésére jellemző. Még a tévedés lehetősége is…
    ” Tévedni emberi dolog, csak kínos.” P. Howard ( zsidó )
    Jó cikk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje 2012. október 16. kedd | AN

Guantánamón nincs több nyugati állampolgár 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Guantánamói foglyot találtak holtan 2012. szeptember 11. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos