Ronai and Ronai
AMERIKAI

Facebookkal a besúgók ellen 2011. október 10. hétfő 14:55 | AN Forrás: The Guardian

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Facebookkal a besúgók ellen

Damaszkusz – Felvették a harcot a szíriai tüntetők a rendkívül jól szervezett titkosszolgálatokkal és a velük együttműködőkkel. Az internet segítségével leplezik le az árulkodós szomszédokat.

Mivel a külföldi média munkatársai be sem tehetik lábukat a szíriai tüntetések kezdete óta az ország területére, a lakosság mobiltelefonos, kézi kamerás dokumentációi szemléltetik legjobban az ott zajló folyamatokat. Az egyik ilyen felvételen, melyet sikerült kijuttatni Szíriából, az látszik, hogy az egyik forrongó damaszkuszi negyedben tüntetők egy csoportját elbujtatja egy üzlettulajdonos a boltjában az őket üldöző biztonsági emberek elől. Egy informátor azonban útba igazítja a fegyvereseket, akik a tetőre kergetik a tüntetőket, akik közül az egyik egy korlátba kapaszkodva lóg. A rend éber őrei addig dobálják a fiatalembert kövekkel, míg az elengedi a korlátot és leesik. Később a férfi belehalt sérüléseibe.

Ez a történet cseppet sem egyedi mostanság Szíriában, ám a meglepő nem a rendvédelmi erők brutalitása, hanem a lakosság körében elterjedt „jelentési hajlam”, mellyel sok ellenzéki akad a titkosrendőrség hálójába. A Baath párt több évtizedes egyeduralma alatt elképesztő kémhálózatot alakított ki a lakosságon belül. Őket „avajníjjának”, azaz figyelőknek hívják. Egyesek pénzért jelentenek, mások csak félnek a rezsim megtorlásától, ha nem szól arról, amit észlel, de akadnak olyanok is, akik hisznek az állampártban. Több tízezer figyelő tevékenykedhet Szíria-szerte, ami nem is meglepő, ha azt is számításba vesszük, hogy a pártnak közel kétmilliós tagsága van.

A tüntetők most ki akarják húzni a hatalom eme méregfogát és szervezkedni kezdtek a spionok leleplezésére. A Facebookon hoztak létre csoportok tucatjait, amik segítségével közzé teszik a jelentők fényképét, nevét és egyéb ismert adatait. A csoportok működtetőinek közlése szerint először ellenőrzik a feljelentések valódiságát, hogy az illető valóban besúgó-e, s csak aztán teszik közzé személyes adatait. Kell is az elővigyázatosság, hiszen a lebuktatott informátorok gyakran erőszak áldozataivá válnak. Nem egyszer fordult már elő erőszakos megtorlás, amit nehéz is meggátolni, hiszen a besúgásoknak köszönhetően már tizenötezerre tehető a bebörtönzöttek száma, akik, ha egyáltalán kiszabadulnak valaha, a sok kínzástól megtörten térnek haza, így érthető az indulat az emberekben.

A fenti okokért a legnagyobb ellenzéki mozgalom, az Április 17. Ifjúsági Mozgalom a Demokratikus Változásért tart a bosszúból elkövetett gyilkosságoktól, így nem tartja helyesnek a módszert. „A jövőben fel kell építenünk egy államot, mely a jogon nyugszik, így nem tehetjük azt, amit a diktatúra tesz évtizedek óta”- mondta az egyik ellenzéki vezető.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Igazán bátrak ezek a szír ellenzékiek, de sajnos ha a külvilág nem áll melléjük, akkor nem tudni, hogy miképpen győzhetnek a zsarnok ellen. Nem szeretném őket temetni, de a Nyugat képmutató demokráciafelfogásából, Irán és a Hezbollah nyomulásából na és az ENSZ általános tehetetlenségéből arra tudok laikusként következni, hogy az ‘56-os magyar szabadságharc sorsára fognak jutni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  2. Ez nem egyszerűen képmutatás. A nyugat nem elég erős, hogy egyszerre mindenhol felvegye a harcot. Meg hiába is tenné: hosszú megszállás mellett a nép nagy tömegének együttműködési hajlama is kellene a szemlélet megváltoztatásához.
    A legtöbbet akkor teheti a nyugat, ha néhány olyan kis államra koncentrál, ahol van remény a változásra. Még ott is meg kell vívni a globális harcot a Föld ellenérdekelt államaival szemben.
    Ezen kívül a nyugati államoknak sem róható fel, ha saját érdekeiket előtérbe helyezik. Legfeljebb rövidlátást lehet felróni, ha nem cselekszenek időben és megfelelően.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. A Baath párt ( aki Irakban is uralmon volt Szaddám tata idején ) egy állítólagos marxista irányultságú párt.
    Csak tudnám miköze van a Közel kelet proletariátusának Marx.-hoz ?
    Ahhoz uigyanis nagyipar kellene és képzett öntudatos munkásosztály.
    Van Szíriában ilyen ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. Könnyű ilyen kijelentéseket tenni, hogy a nyugat képmutató. Mit csináljon? Az ENSZ nem ítélte el Szíriát, így nem hozhat szankciókat és nem avatkozhat be.Líbiában azért tudott beavatkozni, mert az ENSZ megszavazta.A balkáni háborúba azért tudott beavatkozni, mert az ENSZ megszavazta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Az oroszok támogatják a szíriai kormányt ezért félnek más országok beleavatkozni az ügybe + Izraelnek sem biztos hogy jó lenne az ha más kerülne hatalomra hát igen ez van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  6. Az ENSZ egy nagy sz… A problema az hogy a lakossag nyugat es foleg USA ellenes. Ez van a koztudatban. Mi a hitetelne kutyak vagyunk az o szamukra. Egyiptomnal is latszik jobb ha ezek diktaturaban elnek minthogy raszabaduljanak a vilagra. A facebook azonban ketelu fegyver. Barkit meg lehet artatlanul is vadolni spicliskedessel, es senki sem mose le rola …
    Amelyik nep nem tudja kivini a sajat szabadsagat az nem is erdemli meg. Forradalmat nem lehet importalni/exportalni es tavvezerlessel sem mukodik. Ok most elhajtjak a zsarnokot es akkor mi lesz ? Majd valami iszlam vallasi vezeto megmonjda mi a franko, es az agymosott hulyek ezentul ot kovetik. Ugyanez van Magyarorszagon is. A szocializmusban MO tamogatta az arabokat, kikepeztek a terroristakat aztan a rendszervaltas utan is a legtobb ember a palesztinokat sajnalja es gyuloli a zsidokat. A fejekben a valtozas nem tortent meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. Izrael történelmi lehetőséget szalasztott el. Maga mellé állíthatta volna az arab világ tömegeinek szimpátiáját, ha a légierejével segített volna a körülzárt ellenzéki városoknak. Persze a bátorság csak olyan ellenfelekkel szemben erény azon a földön, akik nincsenek felkészülve a harcra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  8. asher alexander

    Psi Holo!!
    Oriasi Tevedesben vagy!!
    azzal csak urugyet szolgaltattunk volna Iran reszere hogy Katonailag beavatkozzon Bashar al Assad vedelmeben!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. girbegurba:

    Rövidlátás? Nem, ez hosszútávú előrelátás, kedves girbegurba! Amerika és az EU nagyok is pontosan tisztába vannak azzal, hogy mekkora a fejetlenség az arab világban ahhoz, hogy reálpolitikájukat feladják olyan illúzióknak tűnő próbálgatásokért, mint amilyen a demokrácia is. Érdekükben állt, mint ahogy ő előttük is bármely nagyhatalomnak, hogy ha van rá mód, akkor olyan “erős ember” kerüljön a hatalomba, amely kifelé ölebüknek tekinthetik, míg befelé olyan elnyomó lehet, amennyire csak akar, ugyanis jobban tartanak egy olyan demokratikusan megválasztott vezetőtől vagy kormánytól, amely népétől függve nem hajol meg előttük feltétlenül, mint egy brutális diktátortól, amely akár térdig is gázolhat a vérbe, ha azzal biztosítja a “békét”, na és persze a nagyhatalmi érdekszférák egyensúlyát. Nem akarom ezzel a nyugati értékrendet alázni, de ha van miért joggal kritizálni is őt, akkor ez a képmutatás mindenképp megérdemli.

    gm.:

    Az ENSZ nem értett egyet az iraki invázióval, ennek ellenére G. Bush ment, látott és győzött. Az ENSZ egy nagy és drága ábránd, annak az álomnak a fizikai megtestesülése, ahol a nagy és a kisállamok egyenlőek, és ahol a súlyos nézeteltéréseket diplomatikus úton is ellehet intézni. Elődje, a Népszövetség is az volt, ő se tudott semmit tenni az olaszok, a németek, a japánok és a szovjetek igazságtalan hódításai ellen. Ilyen múlttal ne várjunk el érdemi munkát tőle, viszont az alárendelt többi szervezetei (UNESCO, UNICEF, WHO, IMF) ettől függetlenül sajnos nagyon-nagyon sok fejlődő és harmadik világbeli országnak nyújtja talán az egyetlen túlélési esélyt, és emiatt se akarnám leírni őt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Magyarországon nincs ellenzék 2014. május 8. csütörtök | AN

Szép álmokat, Magyarország! 2014. április 8. kedd

Mikor mond le Mesterházy, Gyurcsány és Bajnai? 2014. április 7. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos