Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megoldódott Irakban 6,6 milliárd dollár rejtélye 2011. október 28. péntek 17:22 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megoldódott Irakban 6,6 milliárd dollár rejtélye

Washington/Bagdad – Egy főellenőri jelentés szerint „előkerült” az a 6,6 milliárd dollár, amelynek eltűnéséről több hír szólt az iraki hadműveletek megkezdésének zűrzavaros napjaiban. A pénz ott volt, ahol lennie kellett.

„Egy friss jelentés szerint megoldódott annak a hatmilliárd dollárnak a rejtélye, amelynek látszólag nyoma veszett az iraki háború első napjaiban”, számolt be a fejleményről a CNN. „Új bizonyíték van arra, hogy a pénznek a nagy része, 6,6 milliárd dollár, nem ment tévútra abban a kaotikus periódusban, hanem oda került, ahová kerülnie kellett: az iraki kormány ellenőrzése alá, derül ki az iraki újjáépítésért felelős különleges főmegbízott (SIGIR) hivatalának jelentéséből.”

Stuart Bowen, az Irak újjáépítésééért felelős főmegbízott korábban tanúsította, hogy abból a tízmilliárd dollárból, amit az Egyesült Államok Irakba szállított, 6,6 milliárdnak kelt lába „a [védelmi minisztérium] pénzügyi és igazgatási ellenőrzésének gyengéi miatt”, mint arról egy korábbi SIGIR-jelentés beszámol.

A készpénz részben Irak saját korábbi nemzetközi befektetéseiből származott, és a háború előtti, az ENSZ által működtetett olajat élelemért programban hízott ekkorára az összeg. A pénzt a 2003. évi amerikai invázió napjaiban repülőgépre rakták; az elképzelés az volt, hogy ebből finanszírozzák az ország újjáépítését a 2004-ben feloszlatott, amerikai vezetésű Koalíciós Átmeneti Hatóság vezetésével. A készpénznek a központi iraki jegybankba kellett kerülnie; az amerikai megszálló erők minden valószínűség szerint több százmilliót Szaddám Huszein egyik palotájának páncéltermében is elhelyeztek, és innen fedezték bizonyos készpénz-szükségleteiket.

A Koalíciós Átmeneti Hatóság 2004. évi feloszlatása után nem volt világos, mi történt a pénzzel. Most kiderült, hogy a terveknek megfelelően azt megkapta a központi iraki jegybank, csak a könyvelésbe csúszhatott valami zavar, aminek következtében ekkora hiány mutatkozott. Minden valószínűség szerint ez a könyvelés történelmének legnagyobb összegű baklövése.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Hogy nem tudok a konyhaszekrény fiókjában én is találni valami aprót!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Nagyon jo magyarazat, a ” Fele sem igaz ” musorban is felhasznalhato lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. „a könyvelésbe csúszhatott valami zavar, aminek következtében ekkora hiány mutatkozott”
    A mindenit 6.6 milliárd dollár, nem semmi. Ekkora összeget elnézni! Küldöm, a bankszámla számomat ahol landolhat a következő összeg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Küldjétek oda az APEH-et. Az talál még többet is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. És ez a kormányzat fog egyedül dönteni Irak ügyeiben január elsejétől. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Jelentősen csökken a CIA iraki jelenléte 2012. június 6. szerda | AN

Átadta Irak az utolsó amerikai halottat 2012. február 28. kedd | AN

Átköltöztették az Irakban élő irániakat 2012. február 21. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos