Ronai and Ronai
AMERIKAI

A bevándorlás pozitív hatása 2011. szeptember 8. csütörtök 14:04 | AN Forrás: The New York Times

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A bevándorlás pozitív hatása

Róma – Míg a populista Északi Liga, mely az olasz kormánykoalíció tagja, a bevándorlásellenességével hajszolja a népszerűséget, a fél ország sztrájkol a várható megszorítások miatt, az olasz tejipar működése indiai vendégmunkás-dinasztiáktól függ.

A Po folyó völgyébe, Cremona vidékére az elmúlt húsz esztendőben rengeteg indiai vendégmunkás érkezett, hogy a mezőgazdaságban helyezkedjen el Itália meghatározó agrárvidékén. A főként Pandzsábból származó munkások általában „bergaminiként”, azaz tejipari dolgozóként keresik boldogulásukat.

Ha az indiai származású tejipari munkások is beszüntetnék a munkát – ahogy azt mostanság elég gyakran teszik egyes szakszervezetek tagjai a kormány gazdasági intézkedései elleni tiltakozásként –, feltehetően teljesen lekerülne az olasz boltok polcairól a híres Grana Padano sajt, amely elengedhetetlen tartozéka a jó olasz spagettinek.

Ám még ha nem is tiltakoznak munkabeszüntetéssel a főként szikh tejipari dolgozók, lassan nyugdíjba vonul az első generáció, amelynek pótlása egyelőre igencsak bajosnak néz ki. Mint ahogy azt Pessina Cremonese polgármestere elmondja; a mai fiatalok már nem akarnak tehenekkel dolgozni, pedig annak ellenére, hogy a tejipar már javában gépesített, még mindig szükség van a kétkezi munkára. Az újabb generáció tagjai viszont nem szeretik kétszer négyórás munkarendet – közötte 12 óra szabadidővel –, és ragaszkodnak a szabad estékhez és hétvégékhez.

Márpedig a Pandzsábból érkező, első generációs bevándorlók még tudják, mi a teendő a tejiparban, hiszen szülőföldjükön is nagy hagyománya van a tehéntartásnak. Ezért addig jó az olasz tejiparnak, amíg ezek a nagy munkabírású és tapasztalt emberek állnak szolgálatára. Ma a 3000 olasz tejipari dolgozó nagyjából harmada indiai származású, bár pontos statisztikai adatok nem léteznek erről.

Nem csoda hát, hogy augusztus végén itt nyílt meg a kontinentális Európa legnagyobb, 600 férőhelyes szikh temploma, melynek megnyitóján csaknem 4000 ember vett részt. Az épületet egy olasz mérnök tervezte, ami jelzi, hogy szívesen látják az indiai vendégmunkásokat, hiszen tudják, hogy nagy szükség van rájuk.

Míg Pessina Cremonese polgármestere teljes vállszélességgel kiállt a közösségi házként is működő templom felállítása mellett, és a város határában tábla jelzi, hogy nincs faji diszkrimináció a településen, az Északi Liga helyi politikusai a populista és rasszista ideológiát megint a józan ész elé helyezték, óriási vitát kavarva az építkezés körül. Egyes széles látókörre szert tett ligások azt is kifogásolták, hogy a közösségi házban anyanyelvükön beszélhetnek a szikhek, ami szerintük ellehetetleníti az asszimilációjukat.

Olaszországban összesen 16 000-re tehető a mezőgazdaságban – főleg idénymunkásként – dolgozó indiaiak száma, akik főleg Róma környékén élnek. Közülük általában csak a férfiaknak sikerül elhelyezkedniük, a nők nagy része nem talál állást, így a férfi a családfenntartó, ám sokan így is olyan jól boldogulnak, hogy többségük előbb vagy utóbb állampolgárságot kap. Ráadásul már Olaszországban született gyermekeik általában szorgalmasabbak őslakos társaiknál, így ha az Északi Liga tovább ostorozza ész nélkül ezen bevándorlók társadalmi szerepét, azzal egész Itália alatt vágja a fát.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
A bevándorlás pozitív hatása, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Hát nincs igaza Orbán Viktornak, meg Demján Sándornak, hogy munka alapú társadalomra van szükség?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Ismereteim szerint India egyik legharciasabb népcsoportja a szikh, de az olasz létszámuk még kevés ahhoz, hogy a muszlim nácikhoz hasonlóak legyenek. Lehet, hogy nem is úgy szocializálódnak. Az olaszok viszont, ha erőszakos asszimilációt akarnak, azzal igencsak rosszul fognak járni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Az erőszakos asszimilicióval és a hit gyakorlásának megnehezítésével
    lehet a még békességben élő indiaiak ellenállását kiváltani.
    .
    Az emberi butaság határtalan!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

FBI: öngyilkos lett a wisconsini náci dúvad 2012. augusztus 9. csütörtök | AN

Letartóztatták a náci volt nőjét 2012. augusztus 8. szerda | AN

Szikheket gyilkoltak Wisconsinban 2012. augusztus 6. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos