Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megyünk a víz alá? 2011. augusztus 8. hétfő 14:42 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megyünk a víz alá?

Budapest – A jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog sérült, amikor az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. az előző bérlő tartozására hivatkozva megtagadta a közüzemi szerződés megkötését a lakás új tulajdonosával – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn juttatta el a vizsgálat eredményéről szóló közleményét az MTI-hez. Eszerint egy önkormányzati lakás bérlője tartozott a vízdíjjal. A lakást eladták, és az új tulajdonos kérte a szolgáltatási szerződés megkötését, de arra a vízművek az előző bérlő tartozására hivatkozva nem volt hajlandó. Az önkormányzat képviseletében eljáró jegyző fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, mert előzőleg ő is hiába kereste meg a regionális vízszolgáltatót.

Az ombudsman a szolgáltatótól azt a választ kapta, hogy az ÉRV Zrt. álláspontja szerint sem az önkormányzat, sem a bérlő nem járt el jóhiszeműen, hiszen tudtak a tartozásról. A vízművek már csak ezért sem látta megalapozottnak azt, hogy a panaszos az országgyűlési biztoshoz fordult. Hivatkozott arra is, hogy az új tulajdonos csupán az átadás-átvételi jegyzőkönyvet bocsátotta rendelkezésükre, az adásvételi szerződést nem, ezzel szemben a jegyző állítása szerint az új tulajdonos az adásvételi szerződést is bemutatta az ügyfélszolgálaton.

Az országgyűlési biztos felidézte a polgári törvénykönyv rendelkezését, eszerint a közüzemi szolgáltató csak jogszabályban meghatározott esetekben tagadhatja meg a közüzemi szerződés megkötését. A vízgazdálkodásról szóló törvény a közüzemi szolgáltatók számára szerződéskötési kötelezettséget ír elő. A további szabályozást tartalmazó kormányrendelet pedig nem tartalmaz olyan kitételt, amelynek alapján a szolgáltató a korábbi bérlő tartozása miatt megtagadhatta volna a szerződéskötést a lakás új tulajdonosával – olvasható a közleményben.

Az ombudsman szerint a szolgáltató üzletszabályzata – a rendelettel összhangban – kimondja, hogy ha a régi és az új fogyasztó a vízóraállással együtt 30 napon belül nem jelenti be a változást, akkor mindketten egyetemlegesen felelnek a mulasztásból következő károkért. Az üzletszabályzatban az is olvasható, hogy tulajdonosváltás esetén a régi fogyasztó köteles átvállalni az új tulajdonossal a szolgáltatási szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket. Ha ilyen átvállaló nyilatkozatot nem írtak alá, azt pótolja az új tulajdonossal megkötött szolgáltatási szerződés. Ez utóbbi újfent csak azt támasztja alá, hogy a szerződés megkötését a vízművek nem tagadhatta volna meg, mivel a szerződés az új tulajdonossal a korábbi tartozás átvállalásának minősülhetett volna – tisztázta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Orbán András Lajos

    Kiskirályok a saját szemétdombjukon, azt hiszik bármi megtehetnek, de meddig????? Nem lehet a régi tulajon leverni a tartozást?????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Sivár vadkapitalizmus épül itten …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Ezek a szolgáltatók szeretnek hatóságosdit játszani. Csakhogy nem azok! Szolgáltatók.
    Az ingatlan adásvételi szerződését nem kérhetik. Elég az átadás-átvételi jegyzőkönyv a mérőóraállással. Egy szolgáltatónak semmi köze olyan adatokhoz, hogy mennyiért vették meg az ingatlant, továbbá az őt nem érintő személyes adatokhoz.
    Ezt végigharcoltam én is. Nem szabad hagynunk magunkat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  4. A szolgáltatók KISKIRÁLYT játszanak. Elég csak befutni a csőbe, ha az ember reklamálni akar, vagy érdeklődni valami után. Undok géphang üdvözli (lehet a géphang más, mint undok?) , közli, hogy a beszélgetést rögzítik, és utána elmondja, melyik gombbal érhető el bizonyos információ. Ha az ember nem tudja eldönteni, hová is szeretn fordulni a megadott kehetőségek közül, elkezdődik a modern Canossa-járás.
    A szolgáltatók elérhetősége pedig véletlenbül sincs a lakhelyhez közel. Az észak-dunántúliak Szegedre mehetnek, a nógrádiak Kalocsára, a nagykunságiak Győrbe.
    Kiver a víz, ha valamit el kell intézni a “szolgáltatókkal”.
    Ez még a “rendszerváltás” elején lett elszúrva, ki tudja mennyiért, miért, eladta ezeket a jogokat azoknak, akiknek, és most így működik minden.
    Kafka: A kastély c. regényét játssza egész Magyarország, és boldog lehet minden kisember, mert főszerepet alakíthat benne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. “Ez utóbbi újfent csak azt támasztja alá, hogy a szerződés megkötését a vízművek nem tagadhatta volna meg, mivel a szerződés az új tulajdonossal a korábbi tartozás átvállalásának minősülhetett volna – tisztázta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.”

    Jól értelmezem, az új tulajdonos a szolgáltatási szerződés megkötésével kötelezettséget vállal az előző tulajdonos/bérlő tartozásának kifizetésére?

    Ezt nem hiszem el!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. No majd hoznak egy törvényt (visszamenőlegeset) és majd lehet, oszt jó napot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Orbán barátja továbbra is bajban 2014. március 22. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos