Ronai and Ronai
AMERIKAI

Múzeum a japán internáltak emlékére 2011. augusztus 22. hétfő 14:06 | RR Forrás: AN

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Múzeum a japán internáltak emlékére

Ralston, Wyoming – Több mint kétszázötven idős japán-amerikai tett látogatást a wyomingi Heart Mountain Relocation Centerben – olyan emberek, akik már jártak itt a második világháború idején, mégpedig nem önként. Meghurcoltatásuk emlékére múzeumot hoztak létre.

Az 1941-es Pearl Harbor-i orvtámadást követően az Egyesült Államok egyes államaiban, főleg Nyugaton, de Közép-Nyugaton is, összesen több mint száztízezer japán származású amerikai állampolgárt gyűjtöttek össze és csuktak koncentrációs táborokba, miután részint nemzetbiztonsági fenyegetést láttak bennük, részint a hatóságok a sok helyütt tömeghisztériába átcsapó japánellenes hangulatban nem tudták volna szavatolni a biztonságukat.

Rasszista megnyilvánulások Pearl Harbor után

A múzeum 5,5 millió dolláros költséggel épült meg az egykori wyoming láger mellett, ahol annak idején 14 ezer japán-amerikai raboskodott. Az első látogatók között volt az egykori rabok ma élő legidősebbje, a 95 éves Jack Kunitomi, aki úgy nyilatkozott, a múzeummal régi álma vált valóra.

A Heart Mountain tábor több mint 800 lakosa számára később engedélyezték a katonai szolgálatot egy szigorúan szegregált egységben, az ezredszinten szervezett 442. sz. alakulatban, amely később érzékeny veszteségeket szenvedett az olaszországi és más hadszíntereken, tagjai pedig számos kitüntetést kaptak bátorságukért és hősiességükért.

Japán származásúak számára utasításokat tartalmazó falragasz

A wyomingi táborban raboskodott tizenegy évesen az Egyesült Államok későbbi egyik közlekedési minisztere, a ma 79 éves Norman Y. Mineta is, aki húsz éven át volt a kaliforniai San José képviselője a szövetségi Kongresszusban.

Az Egyesült Államokban a második világháború idején csak a japán kisebbséget deportálták testületileg, a német, olasz, magyar és más kisebbségeket nem ért ilyen inzultus. A japán-amerikaiak lágerekbe zárása Franklin Delano Roosevelt elnök rendelete alapján történt, amit a Kongresszus jóváhagyott.

Az intézkedés során nem tettek különbséget az Egyesült Államokban tartózkodó japánok és olyan amerikaiak között, akiknek a nagyszülője volt japán, egyébiránt egyáltalán nem kötődött a császári Japánhoz. A deportálásokra a kontinensen került sor; a megtámadott Hawaiin élő japánok mentesültek, mert a lakosság egyharmadát tették ki, elszállításuk túl sokba került volna és hajókat kötött volna le, az ottani gazdaság nélkülük összeomlott volna, amellett a hadvezetőség számolt azzal, hogy Japánnak esetleg sikerül elfoglalnia Hawaiit. A szigeteken a második világháború alatt a japán kisebbség semmilyen szabotázsakciót nem követett el.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Az USA-t egyik naprol a masikra haduzenet nelkul megtamadtak, sulyos vesztesegeket okozva Pearl Harbour-ben. Persze hogy Paranoiasak lettek a Japanokra. EGy kem 20 evet is “alhat”, beepul a celorszagban, aztan amikor hivjak otthonrol , cselekszik. Ezt akartak kivedeni az amerikaiak, es a legyegyszerubb modszer az hogy lecsuknak mindekit aki gyanus lehet.
    Mint az egyhaztorveny. Nem azt buntetik aki elkovette a visszaelest hanem mindenki mast aki elkovetheti, kiveve a piszkos 14-et. Ok mar elkovettek, nincs veluk mit kezdeni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ez volt az “idegenrendészeti eljárás” 2014. január 26. vasárnap | AN

Üzenet a náci történelemhamisítóknak 2014. január 23. csütörtök | AN

Ha Orbánon múlik, sosem lesz magyar euró 2013. november 22. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos