Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szoros az eredmény Thaiföldön 2011. július 3. vasárnap 11:30 | AN Forrás: AP

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szoros az eredmény Thaiföldön

Bangkok – Újabb válság és felfordulás kiindulópontja lehet a Thaiföldön zajlott általános választás. A távol-keleti országban immár több mint fél évtizede instabil a politikai helyzet.

A szombati választások első eredményei szerint a korábbi miniszterelnök, Thaksin Shinawatra lánya, Yingluck Shinawatra győzedelmeskedett az Oxfordban tanult jelenlegi kormányfő, a katonaság által is támogatott Abhisit Vejjajiva felett. Thaksin, akit katonai puccsal távolítottak el a hatalomból 2006-ban, jelenleg dubai luxus-száműzetésben él.

„Vörösinges” követői tavaly két hónapra állóháborút rendeztek Bangkok belvárosában, törtek-zúztak, gyújtogattak, és számos ötcsillagos hotel és előkelő üzlet megérezte haragjukat, mire a katonaság közbelépett, és kilencvenegy ember élete árán elfojtotta a zavargásokat.

Thaksin, aki a telekommunikációs üzletágban gazdagodott meg, rendkívül népszerű figura a vörösingeseknek is nevezett ellenzéki Puea Thai („A thaiföldiekért”) Párt követői között, az uralmon lévő Demokrata Párt elitje viszont mélységesen megveti, és csak egy célból szeretné ismét viszontlátni: hogy korrupciós vádakkal bíróság elé állíthassa.

Hat héten át tartott a választási kampány, és mindkét oldal két kézzel szórta a populista lózungot a többségben lévő szegény szavazók megnyeréséért. Ígértek jobb egészségügyi ellátást, infrastrukturális beruházásokat, gyorsvasutat, valamint fűt és fát.

Valamivel többen hittek a Puea Thainak, mint a demokratáknak, így a helyzet továbbra is képlékeny marad; kérdéses, hogy a hadsereg annyiban hagyja a népakaratot, avagy újabb puccsot hajt végre, és ha ezt nem teszi, a Puea képes-e minimális többséggel, háta mögött az állandó puccsfenyegetéssel hatékonyan kormányozni.

Thaiföld hét évszázados abszolút monarchia után, 1932 óta demokrácia; a mostani a huszonhatodik választás volt, és az ország összesen tizenhét különböző kormányt és tizennyolc puccsot ért meg, amelyek közül volt, ami sikerült és volt, ami nem. A legutolsó, 2006-os sikerült, ez távolította el Thaksint.

Phra Rakkiart volt egészségügyi miniszter azt állította, a mostani szavazás „a történelem legmocskosabbja” lesz. „Házaló ügynökök lottószelvényeket adnak el a szavazóknak, és közben jutalmat ígérnek nekik, ha az ő jelöltjük nyeri meg a választást”, adta hírül a Bangkok Post Rakkiartot idézve. A választást tehát eleve csalásnak tartották többen.

Tartani lehet attól, hogy Thaiföldön ismét kiújul az erőszak. Ennek a vörösingesek is tudatában vannak, akik most tárgyalnak a hadsereg tábornokaival, miként lehetne annak elejét venni. A várható alku értelmében a párt hatalomba ülhet, de a sereget békén kell hagynia, a főtisztek és tisztek között felelősöket nem kereshetnek. Ha az alku nem jön létre és a győztes pártot nem hagyják kormányozni, az erőszakos tüntetők ismét megbéníthatják az országot.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Rádióba szerelték az iráni pokolgépeket 2012. február 22. szerda | AN

Az iráni bejelentés tovább mélyíti a válságot 2012. február 16. csütörtök | Rákócza Richárd

Csak egy báb a thai kormányfő? 2011. szeptember 23. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos