Ronai and Ronai
AMERIKAI

Halünnep és burgonya fesztivál Keszthelyen 2011. július 20. szerda 16:00 Forrás: MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Halünnep és burgonya fesztivál Keszthelyen

Keszthely- Halünnepet és burgonya fesztivált rendeznek Keszthelyen; a háromnapos rendezvénysorozat szegedi, bajai, győri és természetesen balatoni halételek kóstoltatásával pénteken este kezdődik el a Balaton-parton.

A burgonya fesztiválnak már többéves hagyománya van Keszthelyen – itt működik az ország egyetlen burgonyakutató intézete – míg a halak fogyasztását népszerűsítő halünnepet első alkalommal rendezik meg a Balaton fővárosában. A háromnapos rendezvény alatt a látogatók minden, a Balatonból kifogható halfajtából – például keszegből, pontyból, harcsából – készült ételt felfedezhetnek – közölte Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.
Vasárnap a keszthelyi nemesítésű burgonyafajtákat mutatják be, amihez igény szerint kapcsolódik majd burgonyatermesztési, növényvédelmi és technológiai tanácsadás is.


Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója arról számolt be, hogy az intézetben 12 burgonyafajtát termesztenek. Értékesítik az intézetben előállított vetőgumót és az étkezési burgonyát is. Az igazgató szerint a legnépszerűbb fajta még mindig a jó étkezési minőségű hópehely, amely azért kedvelt, mert jóízű és sokféleképpen lehet elkészíteni, használható bármilyen típusú ételhez, lehet sütni és főzni is. Hófehér színe akkor sem szürkül el, ha akár nyersen, akár főtten sokáig állni hagyjuk.

Közkedvelt az intézet egyik legújabb burgonyafajtája is, a korai érésű, piros héjú, sárgahúsú balatoni rózsa. A szép formájú, nagyon finom, “piacos kinézetű” krumpli leginkább főtt típusú ételekhez való. Az új fajták közé tartozik a katica, amelyet pedig azért kedvelnek a vásárlók, mert szép és könnyen hámozható. Se nem kicsi, se nem nagy, hanem egységesen közepes gumóméretű, és “szépen mutatnak” a tízdarabos csomagolások – magyarázta Polgár Zsolt.
A jófajta alapanyagok aztán vasárnap kondérba is kerülnek, ekkor rendezik meg külön-külön kategóriában a halas és burgonyás ételek versenyét. A paprikás krumpli, harcsapaprikás mellett olyan gasztronómiai különlegességre is lehet számítani, mint például a halgombóccal gazdagított halászlé – árulták el a szervezők.

A fesztivál ideje alatt számos kulturális programot is szerveznek; pénteken és szombaton magyarországi, nemzetiségi és külföldi néptáncegyüttesek lépnek színpadra, vasárnap pedig a modern és a latin táncoké lesz a főszerep. A programsor vasárnap este nagyszabású utcabállal zárul.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. A cikkből sok mindent megtudtam csak azt nem, hogy hol találom a rendezvényt ( pl.; kikötő,strand).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos