Ronai and Ronai
AMERIKAI

Sikló okozott kis híján vasúti tragédiát 2011. május 21. szombat 7:16 Forrás: Blikk, MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Sikló okozott kis híján vasúti tragédiát

Budapest – Megtalálta a MÁV a majdnem bekövetkezett vonatkatasztrófa felelősét: egy sikló miatt ütközött össze kis híján két vonat frontálisan az Aszód és Tura közti vasúti szakaszon – tudta meg a Blikk.

A vasúti biztosítóberendezések jelentőségével kevéssé tisztában lévő hüllő valahogyan bejutott az egyik transzformátorba, és ott zárlatot okozott. Ettől meghibásodott a biztonságos vonatközlekedést szolgáló berendezés.

Valóban találtunk egy elpusztult siklót a transzformátorban. A szakemberek azt feltételezik, hogy az állat okozhatta az áramkimaradást – erősítette meg Hackl Mónika, a MÁV kommunikációs vezetője.

A hüllő akár tömegkatasztrófát is okozhatott volna: a biztosítóberendezés feladata ugyanis többek között az, hogy megállítsa a vonatokat, ha azok azonos vágányon egymás felé haladnak. Pont úgy, mint hétfőn a kora esti órákban, amikor Turáról és Aszódról is elindult egy-egy szerelvény, egy intercity és egy gyorsvonat 120 kilométeres sebességgel, ugyanazon a vágányon, egymással szemben.

„Feltehetően emberi és műszaki hibák együttesen vezettek oda, hogy Tura állomásról a sebesvonat helytelen vágányra haladt ki” – ismertette a vizsgálat eddigi eredményét a MÁV sajtóosztálya.

A tragédia végül azért nem következett be, mert az ügyeletes szolgálatvezető időben reagált, és rádión értesítette a halálba rohanó vonatok masinisztáit, hogy azonnal álljanak meg.

A MÁV hálózatán a több évtizedes berendezések mellett a legkorszerűbb elektronikus számítógépes biztosítóberendezések működnek, ezek azonban több okból romolhatnak el. Legtöbb esetben kábellopás, rongálás, külső behatások vezetnek ehhez, de előfordulhat az időjárással, vagy más egyéb okokkal összefüggő zárlat, áramellátási zavar következtében is. Amikor valamelyik berendezés meghibásodik, azt a szakemberek a lehető legrövidebb időn belül (ami általában néhány óra, de mindenképpen egy napon belül) helyreállítják.

A berendezéseket tehát folyamatosan üzemkész, működőképes állapotban tartják. Fontosnak tartotta a MÁV megjegyezni, hogy a forgalmi szabályok maradéktalan betartása mellett meghibásodás esetén sem következhet be baleset. A dolgozókat rendszeresen képzik és vizsgáztatják ezekből az ismeretekből – olvasható a közleményben.

A MÁV szerint “professzionális üzemirányításának és az alkalmazott biztonsági előírásoknak” köszönhetően Európa egyik legbiztonságosabb vasúttársasága. A kedvező biztonsági statisztika fenntartása alapvető cél, ezért is fontos a MÁV Zrt. számára, hogy az eset mielőbbi tisztázásával mód nyíljon a tapasztalatok levonására, egyúttal a felelősség megállapítására – írták a közleményben.

A május 16-án történt eseten után két nappal szintén nem sokon múlt egy szerencsétlenség: Újfehértón a Debrecen felé közlekedő Floyd magán-vasúttársaság által üzemeltetett tehervonat indult el felhatalmazás nélkül. A szerelvény meghaladta a vörös kijárati jelzőt, ezzel keresztezve a Debrecen felől bejáró gyorsvonat útját. A balesetet  a biztosítóberendezés akadályozta meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Sikló okozott kis híján vasúti tragédiát , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Orbán András Lajos

    Jó hogy találtak egy siklót a trafóban, de kérdem én a biztosító berendezéseknél szokásos szükség áramforrás (akkuk) hol vannak. A biztosító berendezésnek hiba esetén minden irányba tiltani kell a forgalmat, amit csak az állomásokon levő vezérlő feltörése után lehet kézi vezérlésben felülírni………..A MÁV. simán hazudik………A szolgálatosokon múlt hogy nem lett tragédia!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. A MÁV szerint “professzionális üzemirányításának és az alkalmazott biztonsági előírásoknak” köszönhetően Európa egyik legbiztonságosabb vasúttársasága.
    Erre csak az tudom megjegyezni, hogy: Fő sz önbizolam. Igaz, jobb lenne az egészséges önbizalom és realitásérzék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Tolongás a hamis illúziók útján 2012. november 25. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Világvége hangulat a Sandy után 2012. november 7. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos