Ronai and Ronai
AMERIKAI

Röghöz kötötten Las Vegasban 2011. május 31. kedd 15:05 | AN Forrás: Los Angeles Times

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Röghöz kötötten Las Vegasban

Las Vegas – A város északi részein vannak negyedek, ahol az ingatlantulajdonosok nyolcvan százalékának magasabb a jelzáloghitele, mint amennyit a tulajdona ér. Ha akarna, se tudna menni sehova. De maradni sincs pénze.

A pórul jártak közé tartozik Charles Mills 44 éves nehézgép-kezelő, aki családját hátrahagyva az oklahomai olajmezőkre készül, hogy munkát találjon, és fizetni tudja a lakásrészleteket. 2006-ban vette a házat 308 ezer 500 dollárért. Az ingatlan jelenlegi piaci értéke 105 ezer 797 dollár.

„Beszéltünk róla, mihez tudunk kezdeni a házzal”, mondja Mills. „Megvenni nem fogja senki. Kivenni nem fogja senki. Ha elmegyünk innen, a hitelképességemnek lőttek. Röghöz vagyunk kötve.”

Las Vegas egyes részein a nyolcvan százalékot is meghaladja a „víz alá került” ingatlanok száma, amelyeken több a jelzálog, mint amennyit érnek. Dugába dőlt tervek, tönkrement életek.

A mozgékonyság mindig is az amerikai gazdasági élet egyik nagy előnye volt. Most épp ez veszett oda: Nevada államban tízezrek estek csapdába. Nem mehetnek máshová, ahol van munka, vagy jobban fizető állásuk lenne: nem szabadulhatnak az ingatlanuktól. Körülöttük megfogyatkoztak az ismerős arcok, sokakat már kilakoltattak.

Millshez hasonlóan fizetett rá az önálló otthonra Steve Shoaff 60 éves hidegburkoló, előmunkás, aki 2004-ben 187 ezer 980 dollárért vette meg házát, és abban reménykedett, hogy egy napon az majd egymillió dollárt fog érni. Sok ezret költöttek arra, hogy kicsinosítsák. Még százezret sem ér, nem mintha lenne rá vevő.

Országosan a lakóingatlanok 23,1 %-a ér kevesebbet a rajta lévő jelzálogtehernél, de sehol nem olyan drámai a helyzet, mint Nevadában: az ingatlanlufi itt durrant a legnagyobbat. Közgazdászok szerint nem azok jártak a legrosszabbul, akik elveszítették a házukat, és arra kényszerültek, hogy továbbálljanak. Ők gyakran évekre ingyen bérelnek lakást, annyi az üres ingatlan. A víz alá került ingatlanok gazdái viszont eközben kénytelenek a pénzüket a lakásba tömni, és emiatt nem tudnak sem takarékoskodni, sem beruházni. Nem tudnak jobban fizető munkát keresni maguknak. Akinek ingatlana van, harmadannyira mobil csak, mint akinek nincs.

Egyfajta „megoldás” az is, ha emberek fogják magukat, lelépnek és néhány ezer kilométerrel odébb, egy másik államban kezdenek új életet. Ezzel azonban az adósok feketelistájára kerülnek, és hét évig semmiképp nem vehetnek fel újabb jelzálogkölcsönt; rossz adósként még bérelni is csak nehezen tudnak ingatlant.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Nálunk még rosszabb a helyzet.
    Itt nincs hová menni, mert sehol nincs munka.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Legalább tudják, mi van ma Magyarországon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Lemondott a devizahitelesekről a kormány 2014. március 12. szerda

Orbán Viktor behívta az oroszokat 2014. január 15. szerda

Újabb hiteleket fel vesz fel a magyar állam 2013. december 15. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos