Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megvan bin Laden utóda 2011. május 18. szerda 20:50 | Rákócza Richárd Forrás: CNN

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megvan bin Laden utóda

Washington – Operatív vezetőt kapott az al-Kaida az egyiptomi Szaíf al-Ádel személyében a terrorszervezet „emírje”, Oszama bin Laden után, közölte a CNN-en Peter Bergen terrorizmus-szakértő. Egy Ravalpindiben megjelenő pakisztáni lap név nélküli forrásokat idézve erősíti meg az értesülést.

Bergen állítása szerint az ő forrása a líbiai Noman Benotman, korábban iszlamista militáns, aki valaha kacérkodott az al-Kaidával, ma azonban a terror ellen dolgozik egy londoni szakértői csapatban.

A hír főleg azért meglepetés, mert nagyjából mindenki elkönyvelte, hogy bin Laden helyére helyettese Ajman Zavahiri lép. Zavahiri valóban a szervezet szellemi irányítója marad, állítja egy cikk a pakisztáni News Internationalben, az operatív parancsnokság viszont a fiatalabb egyiptomi terrorista kezébe megy át.

A nairobi amerikai követség az al-Kaida robbantása után

Az egyiptomi különleges erők volt katonáját 1998 óta keresik az amerikaiak a kenyai és tanzániai nagykövetség-robbantások miatt. Az ötvenes éveiben járó Ádel fejére ötmillió dolláros díjat tűztek ki.

Az új al-Kaida vezér Anvar Szadat 1981. évi meggyilkolása után távozott szülőhazájából; nem lehet kizárni, hogy a merénylethez is köze lehetett. Oszama bin Ladenhez hasonlóan amerikai támogatással harcolt az Afganisztánt megszálló szovjetek ellen a Mudzsahedín soraiban, és ott került kapcsolatba a bin Laden alapította al-Kaidával. A kilencvenes években a szervezet szudáni szárnyánál tevékenykedett: robbanóanyagok használatára képezte ki a terroristákat.

Szadat utolsó pillanatai. Egy terrorista pályafutásának kezdete?

Ádel haditechnikai szakértelme révén emelkedett az al-Kaida legfőbb parancsnokai sorába, kulcsfigura lett bin Laden közvetlen környezetében, különösen a másik egyiptomi militáns, Mohamed Atef 2001-es halála után. A 9/11 utáni tevékenységéről nem sokat tudni. A Spiegel szerint több prominens al-Kaida vezérrel együtt elmenekült Afganisztán amerikai megszállásakor, majd tisztázatlan körülmények közepette házi őrizetbe került Iránban. Tavaly októberben térhetett vissza a szervezethez, valószínűleg a pakisztáni Észak-Vazirisztánba, a CIA által rakétatámadásokkal zaklatott törzsi területek valamelyik kiképzőtáborába.

Bergen és mások szerint azért rá esett a választás, mert Zavahiri, akivel Ádel kapcsolata többször megromlott, nem túl karizmatikus, és főleg a fiatalabbak nem kedvelik az al-Kaidán belül. A Spiegel idézi Leah Farrall ausztrál terrorizmus-szakértőt, aki szerint Ádel az az ember, aki képes az al-Kaida operatív képességeit a régi szintre emelni, sőt, az egész szervezetnek új irányokat adni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Megvan bin Laden utóda, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Megvan ?
    Dejó….Mikor állítják bíroság elé ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  2. Ki fog pórul járni ? Az arab nép ‘ Mert összekötik a terrorizmust az arabokkal.Igen ezek Allah előtt akarnak lenni.Minél több ellenséget ölnek meg,annál nagyobb jutalmat kapnak fennt Allahnál.Mi is féljünk ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Inkább mikor lövik le.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje 2012. október 16. kedd | AN

Konzulátusi dolgozók sérültek meg 2012. szeptember 3. hétfő | AN

Hajsza Ajman Zavahíri után 2012. június 27. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos