Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem fizet a kormány a kutatóknak 2011. április 10. vasárnap 7:35 Forrás: Hirado.hu

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem fizet a kormány a kutatóknak

Budapest – A Semmelweis Egyetem mostanáig mintegy egymilliárd forintot “hitelezett” az államnak, mert a pályázatokat elnyert kutatólaboratóriumainak és kutatócégeinek az intézmény finanszírozza a kutatásokat a Nemzeti Innovációs Hivatal helyett – mondta Tulassay Tivadar, a SE rektora.

Az egyetemeket érintő zárolás miatt már így is egymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat az egyetem. Emellett meg kellett előlegezniük a szerződésben rögzített pályázatok kutatásaihoz szükséges forrást, amelyet a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) – korábban: NKTH – tavaly október óta nem fizetett ki.

Ha ezt nem vállalták volna, akkor megtörténhet, hogy a kutatók nem tudják teljesíteni a szerződésben vállaltakat, ebben az esetben pedig a kutatásra már korábban kifizetett pénzt is vissza kell fizetniük.

A SE esetében a NIH által ki nem fizetett kutatási pénzek nagyjából 30 pályázatot érintenek, amely mintegy egymilliárd forint hiányt jelent az intézmény életében, és ezt csak egyéb forrásaik – például az oktatás, a fejlesztések, a béremelések – terhére tudta kigazdálkodni az egyetem.

Emlékeztetett arra, hogy a kutatásokat támogató állami források elmaradása 2009-ben is megtörtént már. A rektor szerint az állam akkor is csak “nagyon erős nyomás hatására” egyenlítette ki a tartozását.

A jelenlegi helyzet miatt a Rektori Konferencia már kétszer – tavaly decemberben és az idén februárban – fordult levélben az illetékes miniszterekhez, de érdemi választ egyszer sem kaptak. Tulassay Tivadar szavai szerint “jóvátehetetlen károkat okoz a tétlenkedés”.

A SE rektora elmondta: megérti, hogy a korábbi években nem kellő körültekintéssel működő NKTH egyik-másik döntése is felülvizsgálandó, de a zárolás túl széleskörű, és nem lehet minden kifizetést leállítani néhány, valószínűleg helyénvaló felfüggesztés miatt.

Tulassay Tivadar szerint, ha az állam nem rendezi hamarosan a helyzetet, ezek az egyetemi kutatólaboratóriumok, kis- és középvállalkozások ellehetetlenülnek, csődbe mennek. Pedig pár éven belül munkahelyeket teremthetnének, és hozzájárulhatnának az ország gazdasági fellendítéséhez.

Konkrét példaként említette Takáts Zoltánnak, az SE egyik kutatójának esetét. A Takáts Zoltán által kifejlesztett intelligens sebészeti vágóeszköz, az onkokés csökkenti a ráksebészeti beavatkozás időtartamát és megnöveli annak pontosságát. Az orvos így gyorsabban dönthet a megfelelő gyógyszer kiválasztásáról és annak adagolásáról. Tulassay Tivadar jelezte: a találmányt világszerte méltatja a szakma, de források híján félő, hogy értékesítéséhez Magyarországnak már nem lesz köze. Az onkokés feltalálójának jelenleg mintegy 126 millió forinttal tartozik az NIH. A rektor szerint ez jelentős hátrányba hozhatja a fejlesztést.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Nem fizet a kormány a kutatóknak , 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Hol van a pénz? Ezt senki nem kérdezi?
    Matolcsyné férje hová tette a 25 milliárd Ft.-ot?
    Hová tették a 3000milliárd Ft.-ot?
    Hová tették az iszapkárosultaknak gyűjtött pénzt?
    Hová tették a miskolci óvodásgyerekek tejpénzét?
    Miért nem kérdezitek? Nem meritek?
    Az egész ország be van szarva egy falusi tahótól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  2. A gazdaság fellendítése a kutatás-fejlesztés ellehetetlenítésével.
    Érdekes stratégia…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  3. Kell a pénz kutatás helyett a kutakodásra…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. ÉBREDJ MAGYAR!
    Ha én Matolcsy vónék, akkor a Széchenyi tervet kibővíteném a Széll Kálmán tervvel úgy, hogy az egyik biztosítaná a pénzt a kutatásokhoz, a másik pedig betrvezné a kutatások gazdasági hozamát, hogy melyik melyiket azt esete válogatja. Mindezek realizált nyereségét visszaforgatnám a Széchenyi tervbe, amely aztán újabb és újabb terveket generálna például a magánbanszámlák kölcsönvétele útján, melyeknek az így felfokozott innovatív hatása felpörgetné a gazdaságot, ősztönzőleg hatva a külföldi tőke beáramlására is, amely újabb és újabb kutatásokra gerjesztené a kormányszerveket, fölöslegessé téve a kutató intézeteket és más áltudományos intézményeket. – Különösen a filozófiai kutatásokat…
    Szóval ez a magyar perpetummobile, amely tulajdonképpen újabb energia befektetése nélkül is működik, és termel… Ami inspirálólag hat az egész gazdaságra… Beruházásként mindössze néhány (1O-100) darab Audi Q7 tipusú különleges gépjárműre lesz szükség melyek majd a már meglévő, a korábbi kormányoktól örökölt 800 km országos autópálya hálózaton cirkálnak összevissza, kooperálandó az össznemzeti együttműködést – határon innen és túl…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. Orbán András Lajos

    Bezzeg a TEK-nek dől a lé…………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  6. Nagyon helyes.
    Minek a pénz az ujjítmányozoknak?
    Az újjitmányozók képesek pénz nélkül is újjítmányozni, csak újjítmányozhassanak.
    A pénz meg pont jó helyen van a bugyellárisban.
    Különben is.Nem kell egy országnak ANNYI kiművelt emberfő!
    ( Még elkezdenének gondolkodni…kinek kell az ? )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  7. Lehet hogy sokkal jobb ha a daganatos betegek inkább meghalnak?A gyógyítás baromi drága. És ha megérik a nyugdíjas kort még többe kerülhetnek OV büdzséjének.Vagy csak rémeket látok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. Ezek után ne csodálkozzon senki, hogy az ész elhagyja az országot. Minek itt kutatás-fejlesztés? Középkorban járunk, még föl kellene találni sok mindent, legelőször is a kereket…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. bruckenbacker kapitány

    Kezsicsókolom! Boszorkányégetés lesz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Dehogyis……..Kerékbetörés !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. én itt egy hónapja sírtam, hogy becsületes és igazmondó b.gy. bejelentette, hogy bizonyították, hogy a filozófusok zsidók, tehát befagyasztják a kutatási támogatásokat. Mondta ezt március eleján, az nkth (ma már ezt is nemzetesítették: nih) honalpon július 7-i dátummal bejelentették, hogy az átadás- átvétel (tőlünk nekik) befejeztéig befahógyasztják a fizetést. Azóta a fiatal kutatók már elindultak a világ boldogabbik felére, legalább is az ottani társadalmak örülni fognak a tehetségeknek, az utolsó hazai fitala kutatót majd megkérjük, hogy – miként ceuasescu romániájában – az utolsó oltsa el a villanyt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Hát lehet azért alakulhatott ki ez a helyzet mert a “Nemzeti Innovációs Hivatal ” számára az az innovativ hogyan lehetne “nemzeti” az innováció, mint szó.Ezért ki találtak rá egy új el nevezést is. Akkora blödség hogy be sem ugrik. Kérem aki tudja írja meg!! Valami megujitó csak teljesen helytelenül nyelvtanilag. Amikor halgattam a rádióban a fityiszes fö muftitol azt hittem a falnak megyek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Innovávió = Újjitmányozás.
    ( Smitt Pali bácsi nyelvújjítmányozása ez. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Geyza

    Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!! Tényleg ez az!!! Az isten birkálya tényleg ezt találta ki, s még csak nem is “tükörforditás”
    Nemzeti Újjitmányozási Hivatal !!!!!!!!!!!!! Mert azért sikertelen a magyar mert innovácionak hivja az fejlesztö- kutatási területet!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Erre már tényleg csak azt tudom mondani hogy a K…..Anyukat. Félre ne értse senki mert a Nemzeti Kedves Anyukra gondoltam s nem a szakmunkás Anyukra.
    Ki hozták belölem,sajnálom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Nem is kell válaszolni a levélre, mert akkor kiderülne, hogy megkapták.És fizetni kellene.De mivel nincs válasz, így fizetés sincs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Orbán küldöttsége Észak-Koreában 2014. április 9. szerda

Szép álmokat, Magyarország! 2014. április 8. kedd

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos