Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Szabad Magyar Televízió a filmgyártás elsorvasztásáról 2011. március 29. kedd 1:36 | Váradi Júlia

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Szabad Magyar Televízió a filmgyártás elsorvasztásáról

Budapest – A magyar filmkészítés esélyeiről, illetve a kialakult helyzetről Jancsó Miklóssal és Tarr Bélával beszélgetett Váradi Júlia.

Az új kulturális kormányzat bejelentette, hogy a magyar film eddigi pluralitását biztosító, demokratikus önigazgatási struktúra helyett, egyszemélyes irányítási rendszert vezet be. Valamint, hogy befagyasztja, illetve zárolja a magyar filmkészítésre fordítható teljes költségvetési összeget. Ezt követően idén év elején a legismertebb magyar filmkészítők : Enyedi Ildikó, Fliegauf Benedek, Hajdú Szabolcs, Jancsó Miklós, Kocsis Ágnes, Mészáros Márta, Mundruczó Kornél, Pálfi György és Tarr Béla nyilvános felhívást intéztek “A MAGYAR FILM BARÁTAIHOZ”. Figyelmeztették az érintetteket, hogy a kultúra alapvető emberi jog, hogy a magyar film és mozgókép az európai kultúra integráns része, s hogy ennek tönkretétele a kultúra rombolása. Hogy a kormány döntése veszélyeztetheti a magyar film eddigi sokszínűségét, sőt, magát a magyar filmet. Ezért azon magyar filmesek nevében, akik továbbra is elkötelezetten és híven szeretnének eleget tenni hivatásuknak, arra kértek mindenkit, hogy támogassák a többszólamú magyar film életben maradását. A felhívást számos világhírű filmkészítő is aláírta, Angelopoulostól Atom Egoyanig, Michael Hanekétől Aki Kaurismakiig és Andzej Wajdáig. A magyar filmkészítés esélyeiről, illetve a fentiek miatt kialakult helyzetről Jancsó Miklóssal és Tarr Bélával beszélgetett Váradi Júlia.
(Megjegyzés: a beszélgetés a Torinói ló hatalmas berlini sikere előtt készült!)

A beszélgetés 1. része:

A beszélgetés 2. része:

A beszélgetés 3. része:

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (14 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +20 ( 22 szavazatból)
A Szabad Magyar Televízió a filmgyártás elsorvasztásáról, 5.0 out of 5 based on 14 ratings

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. kétségbe ejtő, ahogyan a hatalom semmibe vesz és ellehetetlenít olyan embereket, akik egész életükkel, tehetségükkel hazájukat szolgálták.
    egyszerűen észbontó, hogy a díjnyertes Tarr Béla film magyarországi bemutatását, amit a rendező biztosra vett (akár nyer vele, akár nem) egyszerűen keresztülhúzták láthatatlan rendelkezésekkel felhatalmazott senkik.
    amennyire jóra sikerült ez a szabad adás az okos és kedves riporter valamint a két filmrendező óriás jóvoltából, annyira elborzasztó és egyre megszokottabb képet nyújt a hatalom eszeveszett csörtetéséről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  2. A hatalmi mámorban tobzódó szellemi/?/ csőcselék megkezdte rombolását a filmgyártásban is.Ehhez félmagyar zsoldosvezért állitott csatasorba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  3. Bizony szomorú állapotok uralkodtak el Orbán-klán akaratából, gőgjéből, ki ha ő nem, mindent csak ők Orbán-Szijjártó-Kósa triumvirátus üzelmei révén.
    Persze a 28 éves Szijjártó több mint 2 millió forint fizetés kap havonta, mint a MNB elnöke….. !!!!!! Micsoda intelligencia szint szellemi különbség van az Elnök úr javára.
    Nemcsak a kultúrát túrják szét mocskos rendelkezéseikkel, hanem az emberek szép és örömteli szinházi műsoraiba beleszólnak, stb., korlátokat bontott Orbán, most zsínórba korlátokat állít fel az élet több területén

    ÁLLÍTSÁTOK MEG EZT AZ ORSZÁG-ROMBOLÓ ORBÁN KORMÁNYT!!!!!
    Nos, mi erre a válasz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  4. Aki úgy akarja Nagy-Magyarországot visszaállítani és címeres zászlót kitűzni a várakra ismét, hogy közben a Magyar nép hátán tapos hogy önmaga kitűnhessen hősként, az nem a nemzet hőse lesz a jövő lapjain, hanem az egyszerű emberek szívében lappangó gondolatokkal és érzelmekkel visszaélő diktátor, aki a néptől kapott bizalommal visszaélve eltipor mindent ami érték, független attól milyen színt vagy oldalt képvisel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  5. Hát ez bizony érdekes kis filmecske volt.
    “A hazaárulás a tehetség kiírtásával egyelnő.” Ezt ki mondta?
    Ha valaki erre jár válaszolja már meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Sajnos nem tudom, kié az idézet, a cikkhez jobban illene a fordítottja: A tehetség kiírtása hazaárulással egyenlő. Az öcsém, aki a Duna Műhely vezetője volt, tudna mesélni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. Andrew Vajna az uj magyar “film car.” Amerikaban legalabb annyira utaljak, mint Magyarorszagon. De nem hazaaraulo, mert a Vajnanak soha sem volt hazaja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  8. Amikor Jancsó tüntetett a szabad kábítószerfogyasztás mellett, számomra hiteltelenné vált és lenullázta az összes régi érdemét

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos