Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elhunyt J. Paul Getty brit milliárdos unokája 2011. február 9. szerda 7:08 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elhunyt J. Paul Getty brit milliárdos unokája

London – Elhunyt a hosszú ideje betegeskedő J. Paul Getty III., a néhai brit milliárdos unokája, akinek fülét kamaszkorában emberrablók vágták le, fiatalemberként pedig szélütés érte.

Halálhírét fia, Balthazar Getty erősítette meg. Mint közölte: apja 54 esztendős korában, szombaton hunyt el Londontól északnyugatra fekvő buckinghamshire-i birtokán, családja körében. Getty jó ideje súlyos beteg volt, de az nem derült ki a közleményből, mi okozta halálát.

Évtizedeket töltött kerekesszékben, ám kétgyerekes apaként és hat unoka nagyapjaként “sohasem hagyta, hogy ez visszatartsa a teljes élettől, sőt ő ösztönzött mindannyiunkat megmutatva, hogyan lehet talpra állni minden csapás után” – fogalmazott kedden a szóvivője által nyilvánosságra hozott közleményében Balthazar Getty.

Az 1956 novemberében született J. Paul Getty III. számára az olajmilliárdokból származó gondtalan fényűzés 16 évesen ért véget, amikor Olaszországban elrabolták. Az emberrablók 17 millió dollárt követeltek. Az első üzenetről azt gondolta a család, hogy a fiút nem is rabolták el, valaki így akar pénzt szerezni mágnás nagyapjától. A második üzenetet a postássztrájk miatt késve kapta meg a család.

Az emberrablók harmadik üzenete egy csomag volt, amit az egyik olasz napilapnak címeztek, benne Paul hajtincsével és egyik fülével. Ekkor már csak 3,2 millió dollárt követeltek az emberrablók, akik azzal fenyegetőztek, hogy a másik fülét, majd ujjait is levágják a fiúnak, amennyiben nem kapják meg a váltságdíjat.

A fukarnak tartott nagyapa, Jean Paul Getty azt közölte fiával, hogy akkor fizet unokájáért, ha négy százalékos kamattal visszakapja a pénzt a családtól. A tárgyalások eredményeként 2,9 millió dollárért 1973. december 15-én kiszabadult a 16 éves fiú, akit Dél-Olaszországban találtak meg. Az emberrablók többségét később elfogta a rendőrség.

Getty 1974-ben feleségül vette Gisella (más néven Martina) Zachert, tőle származik Balthazar fia. Felségének első házasságából már volt egy lánya, Anna.

A nyolcvanas évek elején Gettyt egy alkoholelvonó-kúra közben (más értesülések szerint kábítószer-túladagolás miatt) súlyos szélütés érte, ami miatt megbénult, elvesztette beszédkészségét és 24 órás felügyeletre szorult. Ezt követően ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, és lassan eltűnt a köztudatból.

J. Paul Getty a Getty Oil vállalattal szerezte hatmilliárd dolláros vagyonát, amely kora leggazdagabb emberévé tette. Emellett az ő nevéhez fűződik a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményének megteremtése is, amely a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeum alapjául szolgált. Fia, John Paul Getty jr., csupán Nagy-Britanniában 200 millió dollárt adományozott a krikett támogatásától a rászoruló gyerekek megsegítéséig számos jótékony célra. Első házasságából származó fia orvosi ellátásának számláit azonban csak azt követően vállalta át, hogy volt felesége perrel fenyegette meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Kiderült, miért halt meg Amy Winehouse 2011. október 27. csütörtök | AN

Perelnek az étkezés miatt a muszlim rabok 2011. október 4. kedd | RR

Halálba kergették a hazafelé tartó fiatalt 2011. szeptember 18. vasárnap | AN

Istenítélet – meghalt Képíró Sándor 2011. szeptember 3. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos