Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elhunyt Milton Babbitt zeneszerző 2011. január 30. vasárnap 19:47 | MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Priceton – Elhunyt Milton Babbitt amerikai avantgard zeneszerző, akinek a nevéhez fűződik a világ első elektronikus szintetizátorának kifejlesztése az 1950-es években.

94 éves korában szombaton érte a halál egy princetoni kórházban – közölte Paul Lansky zeneszerző, Babbitt egykori tanítványa és munkatársa a Princetoni Egyetemen.

A Philadelphiában született Babbitt a Princetoni és a New York-i egyetemen diplomázott. 1938 és 1984 között volt a Princetoni Egyetem zenei tanszékének munkatársa, ahol 1984-ben emeritus professzori címet kapott.

Az 1950-es években az RCA amerikai rádiótársaság konzultánsként alkalmazta őt, amikor kifejlesztette Mark II típusú szintetizátorát. Babbitt lett az alapítója a Columbia-Princton Elektronikus Zene Központjának, ahol a szintetizátort felállították.

Babbitt gyakran ötvözte az elektronikus zenét vokállal szerzeményeiben. Az egyetem csak 46 évvel doktori disszertációja megvédése után, 1992-ben ítélte oda neki a doktori címet. A modern zeneszerzők tizenkéthangúságáról (dodekafónia) írt disszertációját ugyanis akkoron elutasították. “Disszertációja annyira előrehaladott volt a kórhoz képest, hogy akkoron nem tudták érdemén értékelni” – magyarázta Theodore Ziolkowski, Babitt egyik barátja.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Elhunyt Milton Babbitt zeneszerző , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. …és nálunk, idehaza ez mennyire nem fog se, kis se nagy vizet zavarni. A zenészek azt se tudták/tudják ki az a Milton Babbitt. Így nincs más: a vasárnapi Karnevál adását a Civil Rádióban neki szenteljük.

    .. and here, at home, this will not se how little water is no big trouble. The musicians I never knew / know who is the Milton Babbitt. Thus, there is no other: a Carnival on Sunday broadcast of the Civil Radio devoted to him.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kiderült, miért halt meg Amy Winehouse 2011. október 27. csütörtök | AN

Perelnek az étkezés miatt a muszlim rabok 2011. október 4. kedd | RR

Halálba kergették a hazafelé tartó fiatalt 2011. szeptember 18. vasárnap | AN

Istenítélet – meghalt Képíró Sándor 2011. szeptember 3. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos