Ronai and Ronai
AMERIKAI

Biztonsági magáncégeket zártak be Afganisztánban 2010. december 21. kedd 10:23 | FH

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Biztonsági magáncégeket zártak be Afganisztánban

A kabuli kormány keddi közlése szerint eddig több tucat, Afganisztánban működő biztonsági magáncég tevékenységét szüntették meg. Hamid Karzai elnök augusztusban még azt közölte, hogy az összes ilyen céget felszámolják Afganisztánban.

A nyár végén tett bejelentés nemtetszést váltott ki az amerikaiak vezette NATO-erőkön, diplomácia képviseleteken és segélyszervezeteken belül arra hivatkozva, hogy ezek a magáncégek biztosítják több útvonal, nagykövetség vagy konvoj védelmét. A nemtetszést nyomásgyakorlás követte, aminek eredményeként Karzai októberben közölte: “szigorú feltételek mellett működhetnek továbbra is törvényes biztonsági magáncégek”. Farahi azt is közölte, hogy elkobozták az összes fegyvert a feloszlatott cégekben, amelyek több mint háromezer embert foglalkoztattak.

Farahi szerint továbbra is naprenden van az összes biztonsági magáncég feloszlatása, mert “az afgán kormány biztonsági erői a jövőben át akarják venni a szerepüket”. Hamid Karzai már többször megvádolta a külföldi cégeket, hogy gyilkosságokat követnek el és fokozzák a bizonytalanságot a háborútól sújtott országban. A Karzai elleni egyik nyugati vád szerint maga az államfő működtet több biztonsági céget a rokonain keresztül, és a tiltás voltaképpen a konkurencia eltávolítását szolgálja.

A nyugati média szerint Karzai féltestvére, Ahmad Wali Karzai tulajdonában van számos ilyen cég. Az államfő ezt kategorikusan tagadja. December 6-án az afgán belügyminiszter tanácsadója, Abdul Manan Farahi azt közölte, hogy a kormány 57 biztonsági céget nyilvánított”illegálisnak”, ezért betiltják a tevékenységüket. Farahi kedden azt mondta, hogy a betiltások megtörténtek, és “immár egyetlen törvénytelenül működő biztonsági magáncég sincs Afganisztánban”.

Az AFP szerint nagyjából 50-52 biztonsági magáncég maradt meg az országban. Biztonsági szakértőkre hivatkozva az AFP azt írta: többségében kicsi és alig, vagy egyáltalán nem működő cégeket tiltottak be. Ezeket a cégeket főleg afgánok hozták létre abban a reményben, hogy megbízásokat kapnak a NATO-erőktől és a külképviseletektől.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Allen tábornok az európai NATO élén 2012. október 11. csütörtök | AN

A Karzai klán belső harcai 2012. június 7. csütörtök | AN

Meghalt négy NATO-katona Afganisztánban 2012. május 27. vasárnap

Harc a mákföldekért 2012. május 21. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos