Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bajnai nem támadja Orbánt 2012. december 8. szombat 21:28 | AN

  • Hozzászólások(100)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bajnai nem támadja Orbánt

Washington – Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület (leendő párt) elnöke részt vett az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetemhez tartozó Center for Transatlantic Relations fórumán, ahol csak nagyon finoman kritizálta az Orbán-kormányt, Orbán nevét ki sem ejtette, egyetlen szóval sem említette, hogy Magyarországon felszámolták a jogállamot, és az Orbán-rendszert az országok életében előforduló “cikk-cakkokhoz” hasonlította. A demokrácia megszüntetéséről csak annyi mondanivalója volt, hogy ez most egy “hosszabb cakk”.

Az origo.hu helyszíni beszámolója szerint Bajnai fellépésén jelen volt Fellegi Tamás korábbi miniszter és Szapáry György, az Orbán-kormány nagykövete is, akikkel régi ismerősként, barátsággal köszöntötték egymást. A fórum az európai és az amerikai válságkezelésről szólt, ennek kapcsán Bajnai nem tett említést Magyarországról. A híradás szerint a fórumon főként arról beszélt, hogy milyen nagy kihívást jelent a politikusok számára a közgazdaságilag egyszerűnek tűnő problémák megoldása. “A technokrata füleknek jól hangzik az, hogy strukturális reform” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a gyakorlatban ezeknek a végrehajtása sokkal nehezebb, mint amilyennek tűnik: “Ez valójában azt jelenti, hogy pénzt kérünk vissza a szavazóktól. És arra kérjük őket, hogy alapjaiban változtassák meg az életüket. Ez a két legnehezebb dolog, amelyet egy politikus kérhet a választóitól.”

Szerinte Európának hosszabb időre lesz szüksége a kilábaláshoz, és ez a politika színterén komoly változásokat eredményezhet. “Furcsa új pártok jelennek meg, új koalíciók alakulnak” – tette hozzá,amely nem áll olyan messze attól, amit Orbán mond, és a “furcsa új pártok és koalíciók” említése legalábbis nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Bajnai a Hit gyülekezete által szervezett “békemenet” szellemében nagykoalícióra vagy békés egymás mellett élésre lépjen Orbánnal, ha az – akárcsak taktikai okokból is – hajlandó erre. Bajnai eddigi politikai megnyilvánulásai visszafojtott csalódást keltettek a baloldalon, amely még mindig szeretné azt hinni, hogy Bajnaiban megtalálta Orbán ellenfelét, és nem vesz tudomást róla, hogy Bajnai nem osztja a politikai baloldal nézeteit a legtöbb fontos kérdésben. Amikor a “centrum” pozíció érdekében egyformán teszi felelőssé egyes dolgokban a baloldalt és a jobboldalt, amikor rendszeresen keveri a “gyilkost és az áldozatot”, akkor az igazságot meghamisítja. Ezzel ma még csak kevesen néznek szembe a liberális és a baloldalon.

Az érthető volt, hogy a hat szereplővel megtartott kerekasztal-beszélgetésen kerülte a magyar belpolitikai kérdéseket, de ez már feltűnő volt akkor, amikor délután a Center for Strategic and International Studies nevű szervezetnél egyedül tartott előadást. Előadásában egyetlen szóval nem említette Magyarországot, csupán európai ügyekről beszélt, és a résztvevők kérdéseire válaszolva tért csak ki Magyarországra. Ez akkor is furcsa, ha a szervezők ezt a témát adták meg, mert Magyarország is egyike  a válsággal küzdő európai államoknak, másrészt volt magyar miniszterelnöktől elnézték volna, ha a hazáját is megemlíti. A kérdés az IMF-fel való viszonyra irányult. Erről Bajnai azt mondta, hogy az IMF programja általában nem jelent önmagában megoldást, hanem csak arra jó, hogy időt adjon az adott kormánynak, hogy kijavítsa a hibáit. “Ha a kormány nem akarja kijavítani a hibáit, vagy nem hiszi azt, hogy hibázott, akkor az IMF nem fog segíteni” – fogalmazott. Szerinte azért nincs megállapodás az IMF és a magyar kormány között, mert az Európai Bizottsággal együttműködő valutaalap azért akar pénzt adni a kormánynak, hogy változtassa meg a gazdaságpolitikáját, a kormány viszont azért akar pénzt szerezni, hogy folytatni tudja az eddigi gazdaságpolitikáját.

Bajnai kerüli az éles megfogalmazásokat, de finoman sem tett említést arról, hogy az Orbán-kormány pávatánca milyen szerepet játszik ebben a folyamatban, a demokrácia felszámolása, és ennek kapcsán az Unióval való viszony kihűlése mennyiben befolyásolja az IMF-tárgyalásokat, nem beszélve a “szabadságharcról”, az egész oldalas IMF-ellenes hirdetésekről, az Unió-ellenes retorikáról.

A tudósítás is érzékelteti, hogy Bajnai cseppet sem bírálta Orbánt annál jobban, ahogyan egy demokratikus kormányt bírál az ellenzéke egyes gazdasági lépéseit illetően: bár a közönségből elhangzott egy olyan megjegyzés, hogy “Orbánt nagyon nem szeretik itt”, Bajnai egyszer sem ejtette ki Orbán nevét, és “a bírálatait is finoman fogalmazta meg”. Azt mondta például, hogy a gazdaság szempontjából leginkább a befektetési ráta visszaesése aggasztja, amely az általa idézett számok szerint alacsonyabb, mint maga az amortizáció, tehát lényegében negatívba csúszott át. “Ez az elveszett bizalom miatt van” – mondta. Bajnainak ennyi a kifogása az Orbán-rendszerrel szemben.

Ezt a benyomást erősíti a helyszíni beszámoló vége is. Bajnai beszélt arról is, hogy Magyarország lecsúszott a többi kelet-európai országhoz képest, és a gazdasága most recesszióban van, miközben Lengyelországé és Szlovákiáé növekszik. Nem egyértelműen a mostani kormányt tette felelőssé ezért, megjegyezte ugyanis azt is, hogy a rendszerváltás után a térség országai azzal számoltak, hogy egy szép egyenes vonalat leírva felzárkóznak majd a nyugat-európai országokhoz, ez azonban végül nem így lett. “Minden országnak voltak cikkcakkjai” – mondta, majd példának hozta Vladimir Meciar Szlovákiáját vagy a néhány évvel ezelőtti Lengyelországot. “Magyarország vezető volt az első tíz évben, de aztán elkezdtünk visszacsúszni. Most cakkban vagyunk” – fogalmazott, majd néhány másodpercnyi szünet után kiegészítette azzal, hogy “egy hosszú cakkban”.

Bajnai egyfajta szerves fejlődésként írja le az Orbán-rendszer megjelenését, amennyiben a “cikk”-eket a “cakk”-ok követik. Most éppen “cakk”-ban vagyunk, ami így természetes, hiszen “minden országnak voltak cikkcakkjai”. Csakhogy sem Lengyelországban, sem Szlovákiában nem történt – Vörös Imre alkotmánybíró szavaival élve – államcsíny, sehol nem valósult meg a hatalom kizárólagos gyakorlása, nem számolták fel a demokráciára jellemző fékek és ellensúlyok rendszerét. Nem alkottak egy párt ideológiája mentén és az érdekei alapján új alkotmányt, és nem szüntették meg a kormányok leválthatóságát. Bajnai egyetlen szóval sem említette a tudósítás szerint az MNB elfoglalásának veszélyét. Ha valaki a volt magyar miniszterelnököt hallgatja, abból nem jön rá, hogy Magyarországon kiépítettek egy diktatúrát. Bajnai szavai hallatán nem is értheti, mi a baj az Orbán-rendszerrel, és miről beszél a demokratikus nyugati sajtó.

Bajnai Gordon nagy elismerést szerzett egyéves kormányzásával és stabilizációs programjával az Egyesült Államokban. Figyelnek a szavára, és Amerikában finom szavakból is értenek. De Bajnai még finom szavakkal sem bírálta azt az Orbán-rendszert, amelyet már a német sajtó is diktatúrának nevez. Bajnai elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy felhasználja ezt az alkalmat a magyar demokrácia védelmére. Miközben a volt Demokratikus Ellenzék tagjai kétségbeesett kiáltványt intéznek Európához, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki a legtámogatottabb lehetséges miniszterelnökjelölt Orbán leváltására, egyetlen szóval sem említi meg egy ilyen tekintélyes fórum alkalmával, hogy az új választási törvény elveszi a szabad és egyenlő választások jogát a polgároktól.

Erre nem elég magyarázat Bajnai békés habitusa. Aki az Egyesült Államokban, ahol a kormányzat is veszélyesnek ítéli a magyar tendenciákat, nem tesz említést a magyar demokrácia elleni támadásokról, a választási csalásról, a független intézmények elfoglalásáról, az nemcsak politikai hibát követ el. Cserbenhagyja a demokratákat, a hazáját, a lehetséges választóit. De ennél többről is lehet szó: ha ezt politikai számításból teszi, és a nemlétező “jobbközép” megcélzásával egy alkura, kompromisszumra készül az Orbán-rendszerrel, lemond a rendszer megdöntésének programjáról, akkor korrupt kollaboráns is. Ha Bajnai Gordon a Hit Gyülekezete által megrendezett műantifasiszta tüntetés szellemében keresi a közös nevezőt Orbánnal, hogy pacifikálja az ellenzékiséget az Orbán-rendszeren belül, akkor ezt minél előbb világossá kellene tennie, hogy Orbán Viktor mellett a demokrácia ellenfelei között Bajnai Gordon nevét is figyelembe lehessen venni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (23 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +21 ( 41 szavazatból)
Bajnai nem támadja Orbánt, 4.2 out of 5 based on 23 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(100)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

100 Reader’s Comments

  1. Én is bíztam Bajnaiban, azonban lehet, hogy az általam egyébként nem kedvelt Gyurcsányra szavazok, ha egyáltalán ezek után elmegyek szavazni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  2. Legalább a DK keményen és határozottan megfogalmaz dolgokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (35 szavazatból)
  3. Bár az is lehet, hogy nem érdemes ezzel az országgal foglalkozni, sem kormánnyal sem ellenzékkel, sem politikából. A népet nem lehet leváltani,márpedig a magyar ember tűri a diktatúrát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (33 szavazatból)
  4. Ennyi volt a Bajnai epizód. Volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (36 szavazatból)
  5. ovi idő előtti fideszes lecserélése indokolhatja a szakértői kormány élére való aspirációt a jelenlegi közvélemény kutatások eredményei alapján – egyébként az állásfoglalás jól összegzi a rossz alternatíva lehetőségét. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  6. Gedeon
    Gyurcsányra nem tudsz szavazni, mert nem indul.

    Ami Bajnait illeti,már a demonstráción egyértelműsítette a helyzetet. Többször emlegette már ő az elmúlt időszakot, és még csak kísérletet sem tett arra,hogy kivegye a Gyurcsány időszakát az orbáni kommunikáció által sulykolt negatívumokból. Pedig ha valaki tudja, akkor ő tudja, hogy mi a különbség válság közepette egy fidesz típusú ellenzékkel kormányozni.
    Oka van annak, hogy nem beszél. Hátsó szándék.
    Nagyon gyorsan ki is fog derülni.
    Ez pont olyan volt, amikor Gyurcsány azt mondta az EU ellenőrzése közepette, hogy nincs diktatúra .Azóta rájött, hogy tévedett. Nem szégyellte bevallani. Bajnai vajon be fogja e látni hogy milyen helyzetet hagyott ki? Az őszintesége hol van?
    Vagy egyszer csak azt látjuk hogy oda sasszézik a fideszhez?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (29 szavazatból)
  7. #
    bumburi
    2012. december 8. szombat
    22:00 A DK önálló listát állít és azon szerepelni fog Gyurcsány is. Arra a listára lehet szavazni. Miniszterelnök jelöltként nem indul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (32 szavazatból)
  8. Szteem Ferinket nem szeretni kell.
    ( Sikítófrászt is kapna ha ilyen táblával vonulna fel valami anyóka : ” Feri Szeretünk ! ” )
    Viszont rá kell szavazni és meg kell győzni másokat is hogy miért jobb rá szavazni mint a másikra !
    Vagy mint a másikokra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +40 (46 szavazatból)
  9. Geyza+++++++++++!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  10. Amikó nállunk járt a Vitya, egy öreg hölgy (???)megcsókóta a kezéjét .Hahotáztunk. Kár vót nevetnyi, me’ lehet hogy eléje kő járúni maj’ a kézcsókra.
    És illen emberre nem szót semmit ez a Bajnai.Akkó minek vót ottan?Még jó hogy dícsérettel nem illette…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (21 szavazatból)
  11. Ha Bajnai le akarja váltani a jelenlegi kormányt, akkor minimum 2,5 millió szavazóra van szüksége. Nem csak az otthon maradókat kell megnyernie, hanem mindenhonnan kell szavazatokat szereznie. Ehhez nem kezdhet úgy hozzá, hogy a jelenlegi kormányból éppen kiábrándulókat elriasztja.
    Lehet, hogy nem ő a tökéletes kormányfő jelölt, de még nem találtunk jobbat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (23 szavazatból)
  12. bumburi! Korábban dicsérte Orbánt: Demokratának és hazafinak nevezte. Íme a korábbi Viktor dicsérő Bajnai beszéd: http://www.youtube.com/watch?v=Uzu8SJs3xwI

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  13. .
    .
    A PUHAPÖCS
    .
    nem vagyok politikus.
    viszont hülye sem vagyok.
    e kettőből következően egyre inkább erősödik bennem egy nemrégiben már itt e helyt is elmondott feltevésem helyessége.
    arról van szó, hogy meggyőződésemmé vált, mit csak vélelmeztem.
    a PUHAPÖCS, azaz a Bajnai, mikor Gyurcsány miniszterelnököt csinált belőle, nem az önálló, szuverén személyiséget emelte pozícióba, hanem egy katonát. azt csinálta, amit a Gyurcsány mondott neki a háttérből irányítva, instruálva őt. a demokraták ebben a kis kurvaországban, s a külföldi véleményformálók szerint sikeres volt. ez, úgy tűnik a fejébe szállt PUHAPÖCSnek. azt gondolja mára magáról, hogy ő majd képes lesz a saját kútfejéből, illetve senkiházi juhász pojácák segítségével, támogatásával megoldani ezt a politikai, morális, erkölcsi, anyagi válságot, mibe a jelenlegi fasiszta banda taszította az országot.
    .
    DE!
    .
    van egy olyan, pozitív forgatókönyvem is, mellyel nem biztos, hogy sokan számolnak.
    lehet, hogy PUHAPÖCS nem is az tulajdonképpen. lehet, hogy továbbra is csak játssza a szerepét jó katonaként, zsoldosként teljesítve, s a háttérből a Gyurcsány csalizza vele a fasiszta állatokat. a jótékony homályban pedig készül valami reményteljes erő, ami majd elpusztítja e férgeket végleg.
    még gyenge, még óvni, félteni kell az ilyen navrapöcs, semmilyen féle pondróktól, szíjjas, arrogán féle rothadékoktól, ezért nem derülhet fény a létezésére.
    reménykedjünk, hogy így lesz, s nem egy valódi PUHAPÖCS próbál ágaskodni, megtermékenyíteni a nőivarú fasiszta hiénákat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (25 szavazatból)
  14. Én nem itélem még el. Csak korrekt volt.
    Manapság a hivatalos usa is csak úgy fogalmaz, hogy partnere Mo, számit arra, hogy a demokrácia hive (nincs hosszú “i”-m) és ehhez elég neki, hogy Szijártó kijelenti, hogy itt az van.
    Hangoskodni itt csak Vona meg Szanyi szokott. Nem is népszerűek.
    Aki pedig elmegy egy Európával foglalkozó értekezésre, az nagyjából tudja, hogy mi van Mo-on. Ehhez nem kell Bajnai.
    Én még nem mondok le róla. Annak ellenére sem, hogy nem rahabilitálja a Gyurcsányt. De ezt is máskor kell tennie, nem Washingtonban. Megvárom mig megteszi. Meg fogja tenni, ha ideje lesz ennek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (21 szavazatból)
  15. Gedeon
    Ezt láttam Tv-ben is.
    Szerintem akkor Bajnainak még álmában sem jutott eszébe, hogy Orbán milyen gazemberségeket fog elkövetni a választások után.
    Ez a beszéd még a 2010-es választás előtt hangzott el. ( akkor is túlzás volt már Orbánt demokratának nevezni szerintem)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  16. Az, hogy Bajnai nem támadja Orbánt az semmi. Az elképesztő az volt, hogy várta Rogánt a színpad mögött, hogy kezet fogjon és gratuláljon neki.
    “– Gratuláltam Rogán Antalnak a beszédéhez, s mondtam neki, hogy becsülöm azért, mert eljött. Hiszen nem lehetett előre tudni, hogy miként fogadja majd a tömeg – mondta utólag a Blikknek Bajnai Gordon.”
    .
    AN: “Amikor a “centrum” pozíció érdekében egyformán teszi felelőssé egyes dolgokban a baloldalt és a jobboldalt, amikor rendszseresen keveri a “gyilkost és az áldozatot”, akkor az igazságot meghamisítja.” – így van!!!
    .
    Amikor pedig a facebook-oldalán Sólyom Lászlót teszi ki egyedüli kedvencként a “Likes” rovatban akkor egyenesen szembeköpi a baloldalt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  17. Tudomásom szerint Gyurcsány és Bajnai élesen szembenállnak egymással. Bajnai az, akinek látszik.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (18 szavazatból)
  18. Bumburi
    Ez nem igaz. Bajnai az október 23.-i beszédében azt mondta ,hogy az elmúlt 2 és fél évet nem lehet összemosni az azt megelőző nyolc évvel.Ne bántsuk Bajnait,még igy is fényévekkel jobb a többinél,bár nem a legjobb. Azt viszont a sok okos nem akarja (még).
    De, akkor is :hajrá DK!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  19. Remélem ez is csak egy cakk Bajnaitól :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  20. admin
    2012. december 8. szombat
    23:04
    Erre a látszatra szükség van, ha a nem kompromittálódott fityiszesek pálfordulása bekövetkezik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  21. Balogh de nem balga

    Bizony a Bajnai abszolut antipolitikus alkat. Magyarul nem való politikusnak. Nem tud tömegeket mozgósítani, embereket magával ragadni. Erre csak két ember képes. De a baloldalit sajnos sok szüklátókörű irigy baloldali álpolitikus még most is inkább szapulja. Pedig nélküle 2014-ben csak nagy verés lesz, akár tetszik egyeseknek, akár nem.
    Ugyanis az LMP bomlasztó Viki bérenc, az MSZP pedig kurva nagyképű és elhiszi, hogy a nyóc év csak a Gyurcsány bűne. Pedig a fő bűnösök most is ott csücsülnek a vezetőségben. Így hát a 2014-es eredmény: béke a baloldal poraira

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  22. Barry1
    Elbeszélünk egymás mellett.Én a Gedeon által belinkelt beszédre írtam.
    Viszont a tisztánlátásodhoz az is kell, hogy mondott ő már olyat is, ahol nem vette ki az elmúlt időszakból a Gyurcsány kormány idejét.
    Legyünk tárgyilagosak. Ezzel én nem bántom.
    De! Hibáztatom viszont azért, mert vagy rosszul értelmezett “úriembersége” végett, vagy hátsó szándék végett nem mondta el az előadásában, hogy mi a helyzet, milyen rossz a helyzet idehaza.Pedig úgy tudom erre irányuló határozott kérdések is elhangzottak! Nagy hiba volt részéről ezt elmulasztani.
    Gondolj bele! Mi van ha történetesen Bajnai megnyeri a választást? ( ami ki van zárva a választási machinációk végett) Orbán a bebetonozott mamelukjaival óriási problémákat fog okozni!
    ne legyen igazam!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  23. Hajrá DK! OK!
    Szerényen szeretném mondani, hogy tényt feltárni, igazatmondani és politikát csinálni nem feltétlenül sikeres egyidőben tenni. Orbán is adagolta mindig a kinyilatkozásait – és a maga részéről sikert ért el. Manapság megengedheti magának, hogy hazudjon reggel, délben és este.
    Ha valaki ma a kat egyházat támadná, mint a demokrácia igazi és legaljasabb ellenfelét – valszinűleg veszitene. Pedig igaza lenne. De csak az!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  24. Jóslás: http://www.youtube.com/watch?v=0vC9TNI4UCI

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. Velemenyem szerint Bajnai higgadt, okos politikat folytat, ezzel lehetoseget teremt az ellenzekhez tartozo, de gondolkodni kepes szavazok megnyeresere.
    Az Egyesult Allamokban sokkal jobban dijazzak, ertekelik az ilyesfajta beszedet, ebben tapasztalata van Bajnainak.
    Szoval en turelemre intenek mindenkit, ne torjunk palcat Bajnai folott, probaljuk az esemenyeket higgadtan szemlelni es egyfajta kronologiat is elkepzelni ami menten a leendo kormanyfo intezi az ugyeket.
    Nagyon drukkolok neki, hogy sikeruljon.
    Az eddigiek alapjan az en szavazatomra szamithat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  26. Balogh de nem balga.

    Az a nyóc év ,az bizony orbán bűne.Teljesen demoralizálták,szétdúlták az országot. Az a kormány persze, követett el hibákat,korrupt is volt( mihez képest
    ,te jó isten!!!!!) ahogy MINDEN kormány a világon!De mondj egyetlen bűnt!!!!
    pl: jogállamiság ,demokrácia,piacgazdaság szétverése,média totális lenyúlása vagy ehhez hasonlót!
    Egyet mondjál!!!!l.Intézményesitett szabadrablás, választási nem is tudom micsoda,turul, termelési központ, munkaalap, nemtandij tandij. ??? Vagy mi???Rosszul vagyok mikor szajkózzuk a jobbos papagájdumát ,mindenféle bizonyiték meg gondolkodás nélkül…….
    EMÚÚTNYÓC ÉV BŰNEI??!! EMÚTNYÓCÉV, ugyan!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  27. Barry1
    Gondolj bele! Mi van ha történetesen Bajnai megnyeri a választást?
    Bumburi! Megpróbálom kitalálni!
    Abból a helyzetből tisztán fog beszélni. Megváltoztat mindent, amit csak lehet. (Lehet, hogy nem sokra lesz lehetősége.) Minden tette bizonyitani fogja Orbán birálatát. És hiszem, hogy kiderül időben, hogy Gyurcsánnyal jól megértik egymást, de legalábbis együtt fognak működni.
    Ma, amikor védekezésre kényszerül, sem durva. Én ezért nem itélem el, pedig szivesen hallanám szájából a “hazudik”, a “diktatórikus” szavakat Orbánhoz intézve.
    De én azt kérdem, mit érne el vele? Jó páran felugrálva orditanák, hogy “VÉGRE”! De neki 2,5milla szavazó kell! Ami persze, lehet, hogy sosem jön össze. Ehhez kellen minimum az Mszp, amelyiknek most is szólni kéne mellette! Most! De az a banda a sajátját is hátbatámadta! És ez a baloldali háttér. Ilyen háttérrel lehet ugrálni?
    De tegyük fel, hogy holnap valaki megmagyarázza B-nak, hogy alkalmatlan, mert lagmatag puhapöcs. Félreáll. Ettől erősödni fog a baloldal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  28. Latyapatya
    Más véleményen vagyok. Lehet hogy harakiri lenne a Bajnai részéről, de lehet hogy torony magasan verne mindenkit támogatottságban, ha őszinte szavak hagynák el a száját.Ez szerintem nem politikai manőverezés, hanem két kulacsosság.
    Elege van már ennek az országnak a hazugságokból,a félrebeszélésekből, meg a kétfenekű beszédekből!
    Sajnálom, én nem tudom értékelni az őszintétlenséget. Születési hibám.
    Jó éjt mindenkinek!Léptem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  29. Szerintem egy ember véleménye nem csak az, amit mond vagy amire finoman céloz, hanem az is, amit nem mond és amire még finoman sem céloz.
    A cikk mindent elmondott, amit Bajnai még célzásként sem említett, amivel tehát nincs baja.
    Bajnai Orbán teljesen egyenes útvonalú, a demokráciát módszeresen lebontó tevékenységét “cikkcakknak” minősíti. Ez bizonyítja, ha kell még bizonyíték, hogy nem feledékenység vagy rosszul értelmezett tapintat okán nem beszélt az oroszág legfontosabb problémájáról, hanem azt aktívan kicsinyítette, jelentéktelenítette.
    Mondhatnánk, hogy Bajnai világosan NEM beszélt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  30. Ne már hogy mi is – amúgy fidesz-schiffer módra – éket verjünk közéjük!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  31. bumburi
    “vagy rosszul értelmezett “úriembersége” végett, vagy hátsó szándék végett nem mondta el az előadásában, hogy mi a helyzet, milyen rossz a helyzet idehaza”
    .
    Gondolj bele: ha azt mondja el, milyen pocsék minden, mire hazaérne, lezárnák Ferihegyet, hazaárulónak titulálnák és kiutálnák minden olyan helyről, ahol eddig nyilvánosan megszólalhatott. Akkor konyec lenne, amit nem kockáztathatott meg.
    Ellenben a magán megbeszéléseiről, nemhivatalos tárgyalásairól és baráti találkozóiról nem számolt be a sajtó. Ez is a tények közé tartozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  32. proaktiv (2012. december 9. vasárnap 00:53)
    Egy politikus vállalja fel nyilvánosan a véleményét. Ha nem meri, kinek politizál? A magán-beszélgetőpartnereinek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  33. itt a forumon olvastam
    1. “Nem vagyok politikus” . (Azt azt jelenti hogy akár igazat is mondhatok, nem vagyok gerinctelen csiga, olyan vagyok aki nek elvei vannak vagyis ragaszkodom a zigazsághoz.)
    2. “Én nem itélem még el. Csak korrekt volt.” Vagyis ha valaki besöpri az igazságot a szönyeg alá, a népszerűség érdekébenelhallgat dologkat amiket ki kellene mondani, azt nevezik korrekt embernek.

    Azt hiszem itt MO-n, ideje megvenni al egújabb magyar értelmező szótárt, vagy megtanulni angolul, mert angolul tmég leírják az IGAZSÁGOT is !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  34. Nehezen tudtok meggyozni arrol, hogy Bajnainak kemenyebb hangot kellett volna megutnie.
    Nem teszi ki magat meltatlan tamadasoknak amivel szivesen el a Fidesz tabor.
    Modszeres okos politikaval meg fogja tudni gyozni a nem elvakultakat a helyes iranyrol.
    En szeretem ezt a fajta ovatosabb frocsoges mentes politizalast.
    Itthon ez szokatlan, talan kemenyebb eszkozok is kellenek, de meg nincs itt az ideje.
    Szerintem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (15 szavazatból)
  35. Kedves Admiral,
    a “fröcsögés” és az elhallgatás között még van néhány fokozat. A New York Timesban elég sok mértékadó cikk megjelent Magyarországról, a szerzőket igazán nem lehet azzal vádolni, hogy fröcsögnének, de azért azt talán el lehet mondani, hogy nem demokratikus alkotmánya van Magyarországnak, amely nem demokratikus körülmények között született. Arról talán lehetne szót ejteni, hogy nem lesznek tiszta választások. Ezek elhallgatása nem “okos politika”, hanem elvtelen megalkuvás és hazugság. Ez a magatartás leszereli és elnémítja az ellenzékiséget. Ez rombol és öl belül.
    Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  36. Egy az, hogy Bajnai kerüli a konfrontációt és más az, hogy alázatosan keresi a Fidesz barátságát. Miután a Fidesz ellene szélsőjobboldali stílusban uszít azután Bajnai a frakcióvezetőjüket várja alázatosan, hogy kezet fogjon vele, gratuláljon neki és megbecsülését fejezze ki, hogy a tömeg ellenére eljött?
    .
    Ez már nyálas nyalás! Olyan, mint Sólyomot lájkolni és kitenni a facebook-oldaladra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  37. Kedves Bartus Laszlo sok fajta politikai koncepcio letezik, lehet, hogy Bajnai azt az utat valasztja, hogy nem nyilt tamadast intez, hanem bizonyos helyeken, bizonyos temakat emlit, erzekelteti az itthoni problemakat, nem vallal nyilt konfrontaciot…sorolhatnam.
    En csak annak szeretnem elejet venni, hogy elhamarkodottan olyan kijelenteseket tegyunk ami nem allja meg a helyet esetleg korai kritikara ragadtat bennunket.
    Ez a fajta, magyarorszagon ismeretlen politikai stilus eredmenyre vezethet.
    Koszonom megtisztelo sorait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (17 szavazatból)
  38. Azért gondoljatok már bele!
    Jönnek a választások.Amiről tudjuk hogy milyen előzményei voltak, vannak. Tudjuk hogy az a választási törvény amit a nyakunkba erőltettek az mindent, csak nem szabad választást eredményez.
    Ha ennek ellenére megnyeri a választást, itt kő kövön nem marad, mert Orbánnak még mindig lesz annyi respektje a választói előtt, hogy ezt megteheti.
    Lehet emlékezni, hogy mit műveltek a 8 év alatt amikor “felkészültek” a kormányzásra.
    Akkor majd mire fog hivatkozni Bajnai? Hogy ő is olyan gúzsba van kötve mint Gyurcsány volt?Akkor fogja elmondani, hogy az Orbán kormány nem volt demokrata?
    Én elhiszem, hogy a diplomácia nyelve megkövetel bizonyos árnyaltságot.
    De az nem a cikkből, meg a cakkból, és annak különböző fokozataiból áll!
    Akár tudomásul veszitek, akár nem, Magyarország nagy bajban van!
    Sokan a külföld reagálásában reménykedtek. Most, amikor itt volt a lehetőség a nagy tiltakozó gyűlésen,gyakorlatilag kollaborált a fidesszel! Nem csak ő, de Mesterházy is!
    Hogyan segítsen nekünk bármelyik ország,bármelyik szerve, ha az igazság el van hallgatva?
    Tulajdonképpen mit vártok akkor, és kitől?
    Idehaza mindenki fél.Félti magát, félti a családját.
    Nemrég írtam, hogy Orbán a bástyáit már felállította. Ezeket nem fogjuk ledönteni egyedül,mert ezek az elvetemültek gondoskodtak arról, hogy az ellenzéknek ne maradjon semmi a kezében.
    És akkor szerintetek az jól van, hogy megyünk bele a cikkbe, meg a cakkba!
    .
    Ezzel együtt én is mindig dicsértem Bajnainak a higgadtságát, és a körültekintését, és a szakmai kvalitásait.
    De! Egyet értek Bartus Lászlóval, hogy ez a magatartás leszereli az ellenzékiséget,mert rombol, és öl belül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  39. Szerintem nagyon helyes, hogy nem támadta OVt. Egyrészt OVt egyre jobban kiismeri ország-világ.Úgyhogy előbb-utóbb elintézi saját magát. Másrészt ennek az országnak és ennek a népnek nem újabb frontokra van szüksége, hanem végre egy kis békességre, amikoris nyugodtan dolgozhat. Szerintem ha valaki fel tudja mutatni a fülkeforradalom alternatívájaként a béke szigetét, az sok követőre találhat. És akkor nem kell valódi harcban legyőznie a fülkeforradalmat. Emlékeztek Torgyánra? Az a pojáca is állandóan háborúzott mindenkivel. Egyszer még fel is robbantották, vagy valami ilyesmi. És most ki az a Torgyán?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  40. Báthori Ödönke
    Díjazom az optimizmusodat…
    Nyugodtan dolgozhat – írod. Kérdezem, hol?
    Békesség – írod. Kérdezem, hol?

    Szerinted nyugodjunk bele, hogy immár kibővítve, de lerövidítve a munkaidő tartamát, megnőtt a közmunkások száma. Fél idő, fél pénz…Mert munka az nincs! ( ahol nyugodtan dolgozhatnál )
    Nyugodjunk bele, hogy a kormány mindenkit megfélemlítve, látszólagos békében kormányoz,és űzi aljas játékát.
    Közben tudjuk, hogy minden le van rohasztva!
    Fene a jó módodat…

    megkérdezem. Te itt élsz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  41. bumburi:
    Budapesten élek, és az Állam alkalmaz. Úgyhogy jelenleg legalábbis a napi betevőm megvan, mégha hó végén egy kicsit összébb is kell húzni magam. Tudom, ez nem összemérhető azzal, akinek mindig hó vége van, de én én vagyok, nem más. Ha más lennék, akkor ki lenne én?
    nyugodtan dolgozhat -ott, ahol nem módosítják hétről-hétre a szabályokat. Ahol nem találnak ki naponta újabb rablótörvényeket. Sajnos ez a jelenlegi rendszer nem így működik. És ez szerintem személyfüggő.
    békesség -ott, ahol nem a harc a cél, hanem a békesség. Ez is személyfüggő. Ha a vezető háborúban áll az egész világgal, akkor bizony a követőiknek is ezt kell tenniük. Különben nem követhetik ugyebár.
    .
    Természetesen ne nyugodj bele. Igenis lehet segíteni ezt a mostani önamortizációs folyamatot. És jól is teszed, ha teszed. Én csak azt mondom, hogy ha valaki háborúzni akar, rám ne számítson. Ezt leírtam már ide néhányszor, amikor Bartus mindenféle kukaborogatást, meg hasonlókat hiányolt Budapestre. Én csak egy esetben vagyok hajlandó ilyesmire, amikor belátható távolságban van a cél: a nyugodt élet. De csak azért háborúzni, hogy még két évig (a választásokig) fenntartasam a tüzet, hát arra én nem vagyok alkalmas.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  42. Báthory Ödönke írta (2012. december 9. vasárnap 09:55):
    “Egyrészt OVt egyre jobban kiismeri ország-világ.Úgyhogy előbb-utóbb elintézi saját magát.”
    — Nem ország-világ fogja elintézni, nekünk kell, más ezt nem teheti meg helyettünk. Pedig milyen kényelmes lenne. Nem nekünk kéne gondolkodni, erőfeszítést tenni, megdolgozni és megharcolni, hanem másoknak értünk. Mert megérdemeljük. Ja, és ha ország-világ nem oldja meg, amit nekünk kéne, akkor majd őket fogjunk hibáztatni és megint felmászhatunk a keresztünkre.
    .
    ” ennek a népnek nem újabb frontokra van szüksége, hanem végre egy kis békességre”
    — A frontok megvannak, és aki nem harcol és nem győz ezeken a frontokon, annak nem lesz békessége. Az élhet négy fal között kis békességről álmodozva dhimmiként Orbán alatt, hajlott gerinccel és üres zsebbel. Orbán “békéjében”.
    .
    “ha valaki fel tudja mutatni a fülkeforradalom alternatívájaként a béke szigetét, az sok követőre találhat”
    — Az biztos. Ez az ország imádja a délibábokat, az átírt és kisminkelt áltörténelmét. Imád álmodozni, mert az sokkal könnyebb, mint kemény munkával megoldani a problémáit.
    .
    “És akkor nem kell valódi harcban legyőznie a fülkeforradalmat.”
    — Ez itt a lényeg. Bármit inkább, mint szembenézni magunkkal és a helyzetünkkel. Inkább a gyáva meghunyászkodás, a szükséges konfrontáció elkerülése, és az ostoba hit, hogy majd magától megoldódik. Vagy legalább elműlik; a mai megoldatlan gondok megoldatlanok maradnak, és a jövő csak annyiban lesz más, hogy mások lesznek az ismét csak nem megoldott gondok. Micsoda fejlődési kilátások.
    .
    “Az a pojáca is állandóan háborúzott mindenkivel. Egyszer még fel is robbantották, vagy valami ilyesmi. És most ki az a Torgyán?”
    — Féretéve most azt, hogy Torgyán nem háborúzott, csak egy pojáca volt, és azt is, hogy mi köze egyetlen ember általad vélt háborúskodásának egy ország helyzetével:
    Igen, Torgyán eltűnt a politiaki életből. Van helyette egy Orbán. Most jobb?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  43. Báthory Ödönke (2012. december 9. vasárnap 10:21)
    Értem és méltányolom a helyzetedet és a szempontjaidat. Állami alkalmazásban, és gondolom, nem húszévesen. Ezt értem és megértem. Végülis nem lehet mindenki hős és forradalmár, minden normális ember békére vágyik, és akinek van veszítenivalója, az nem szereti kockáztatni.
    Csak akkor be kéne látni néhány dolgot:
    (1) A nem tetsző jelen elviselése gyávaság
    (2) A nem tetsző jelen védelmezése elvtelenség.
    Kérlek, ezt ne vedd személyes sértésnek: az átlagember, mint mondtam, nem hős alkat, élni akar és élni hagyni, én is. És nincs bátorsága kiállni, még magáért sem, nemhogy másokért.
    De legalább ne akarjon ebből erényt kovácsolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  44. Elfelejtettem:
    “csak azért háborúzni, hogy még két évig (a választásokig) fenntartasam a tüzet”
    — Nem két évig. Ha senki sem áll ki, akkor akármeddig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  45. Báthori Ödönke
    Az állam alkalmaz…
    Így kerek egész a hozzáállásod.Jól el vagy Te a mi, a közös pénzünkből, hagyjunk Téged nyugodtan.Mert Te a békét szereted.
    Képzeld el, én is, és a családom is, sőt, még a legtágabb ismeretségi köröm is!
    Szeretnénk,ha béke lenne…
    Jusson eszedbe ez a békeszeretet, amikor majd Téged is leépítenek, és a munkanélküli segély után mehetsz közmunkásnak…Amikor majd nem tudsz fűteni. Sőt még a betevőre sem fog telni…
    Tudod hány életerős férfit, nőt láttam már sírni, mert ezeket nem tudta előteremteni a legnagyobb igyekezete ellenére?
    Ez a mentalitás segíti a legfőbb főnöködet, hogy megtehesse azt amit.
    Ráadásul Te még hangsúlyozod is, hogy fogjuk meg, és vigyétek. Mert Te szereted a békét…
    Mi is szeretnénk. Sőt, az egész ország szeretné!Azok meg pláne, akik itt hagyták ezt az országot, mert nincs jövő. Nem lehet családot alapítani, mert nincs mire..
    Tudod,gyűlölöm, hogy ebben a helyzetben vagyunk,mert ebbe lavírozott bele egy elmebeteg a bandájával együtt. De rád ne számítson senki….
    Olyan vagy mint Mesterházy. Kaparjátok nekem ki a gesztenyét… Mert azt szeretem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  46. Bartus úr felháborodását magam is osztom, hiszen a hazai helyzet gazdasági vetületét sem lehet csak a “cikk-cakk” leegyszerűsítő fogalmakkal jellemezni/meghatározni korrekt módon, a politikai, a közéleti és a morális viszonyokat meg egyáltalán nem, sőt bűn! Ez utóbbit ugyanis az Orbán-Semlyén duó, a Fidesz-KDNP kurzus két éve alatt, már eddig is, gyökeresen “kizsigerelték”, ha már kikerülhetetlen a jelenség leegyszerűsítése!
    Tették mindezt a választók beleegyezése, és a felháborodás legkisebb jele nélkül, lényegében akadálytalanul, a maguk, a szövetségeseik, a csatlósaik, és a nekik “tejelő” tőke igényei szerint, ámde az ország egészének a kárára.
    Ezt a fajta, a konfrontálódást kerülő, a konzekvens magatartást és kiállást mellőző, “tutyi-mutyi ellenzékiséget” látom megnyilatkozni sajnos, főként az MSZP vezetői részéről is, amely magatartás még mindig abból a tévhitből táplálkozik, hogy: “a hatalom úgyis az ölünkbe hullik majd minden komolyabb erőfeszítés nélkül, és akkor mi diktálnak majd, nem oly durva eszközökkel, de hasonlóképpen ködnek nézve a majdani ellenzékünket”.
    Azt pedig végképpen nem értem, hogy a parlamenten kívüli, ha tetszik az “utcai” politizálásban miért olyan gyenge ez a demokratikus ellenzék, holott a baloldali, a szocialista-szociáldemokrata politizálás erőssége mindig is a számosságbeli fölényt jól kihasználni képes, hatékonyan aktivizálható tömegkapcsolatokban öltött testet.
    Szerintem, a magyarázat éppen ebben a relációban rejlik. Azért ilyen gyenge ez a demokratikus ellenzéki pártpolitika, mert ez a politika a húsz év során fokozatosan elvesztette a tömegek bizalmát, és a pártok vezető tényezői képtelenek belátni, hogy a bizalmi viszony helyreállítása/kiépítése erőfeszítések nélkül reménytelen vállalkozás. Ezért tűnnek szinte komikusnak az “Oda küldjük Orbánt, ahova való; a történelem szemétdombjára !” tartalmú szlogenek, mert a tömegeket még nem voltak képesek e szándék mögé felsorakoztatni.
    És azért nincs igazi hatása sem mindeme retorikának, mert ahhoz fel kéne nőnie végre a párteliteknek, és el kellene zavarni a köreikből, minden egyes, lagymatag, tehetségtelen, elkötelezettség nélküli, “megélhetési” funkcionáriust.
    Ameddig azt, a “sajátságos” tónust halljuk tehát, hogy “Orbán miniszterelnök úr ’szíveskedett’ egy újabb hazugságot elhinteni a publikum előtt”, mint egy szokványos dolognak, vagy mindannyiunk bocsánatos bűnének tükröztetve azt, addig biztosak lehetünk abban, hogy ők vagy nem akarnak valós tömegtámogatást szerezni maguknak, és a szándékaiknak, vagy arra nem is képesek.
    Tán, ha végre eltanulnák a Fidesztől a Polgári Körök szervezési technikáját, és ez esetben a demagógiát a valós érvekre cserélve, a jobboldalinál még hatékonyabb tömegkapcsolatokra is szert tehetnének! Mindezt persze, csakis őszintén, konkrét elvi-erkölcsi alapokon, konszenzusos programmal, és “örökös partnernek” kezelve a civil társadalmat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  47. A határozott és világos kiállás fontosságáról:
    Nem szeretném, ha fideszesekkel közösen kéne majd lebontani a Fidesz-rendszert.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. Tisztelt kommentelők!
    Nagyon jól elvitatkozunk itt egymással, de a fentiekben egy szó sincs arról, hogy itt NEM LESZ SZABAD VÁLASZTÁS !!! Az új választási törvény, a választási bizottság új tagjai, stb. garantálják azt, hogy csak a Fasiszta Idióták DEgenerált SZarháziai /a továbbiakban FIDESZ/ nyerhessenek. Diktatúrát még nem döntöttek meg szavazással. Mielőtt még valaki beleélné magát, hogy a FIDESZ leváltható másfél év múlva az téved. Sajnos! A polgárháború elkerülhetetlen, csak az idejét lehet kitolni néhány évvel. Életemben először szeretném, hogy tévedjek! Kíváncsi vagyok Bartus úr véleményére ezzel kapcsolatban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  49. Guevara
    Ezek szerint kevés Bartust olvastál, mert világosan többször leírta a véleményét, jó lenne, ha egyszer tévedne. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  50. Guevara, egyetértek, azzal a megjegyzéssel, hogy a kollaboráció minden formájának elutasítása és a teljes konfrontáció a diktatúrával megrövidítheti az Orbán-rendszert és megmentheti az országot a katasztrófától és a polgárháborútól. Ezért az AN ezt képviseli. Minél tovább tudja Orbán a demokrácia hamis és hazug látszatát fenntartani, annál tovább fog tartani, és annál drámaibb lehet a vége, ha az egész ország egyhangúan el nem utasítja Orbánt a véfjátékban. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Bajnai Kordon 2014. április 6. vasárnap

Bejött a papírforma: Orbán nem vitázik 2014. március 16. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos