Ronai and Ronai
AMERIKAI

Közmunkára épül Orbán fasiszta állama 2011. június 12. vasárnap 16:28 | AN Forrás: origo.hu

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Közmunkára épül Orbán fasiszta állama

Budapest – Lapunk által korábban leírtaknak megfelelően (Málenkij robot, 2011. május 20. Amerikai Népszava) körvonalazódik az Orbán-kormány közmunkaprogramja. A benyújtott törvényjavaslatot inkább kényszermunkaprogramnak lehetne nevezni. Akinek nem lesz munkahelye, mehet csicskázni a Fidesznek, a munkába visszakényszerített volt nyugdíjas rendvédelmiek terelik őket. Akinek nem lesz munkája, igazolható jövedelme, és közmunkára sem megy, az közveszélyes munkakerülő lehet. El kell fogadni azt is, hogy az ország másik végébe hajtanak valakit munkatáborba. A rendvédelmiek tiltakozása semmit nem ér: a megálmodott fasiszta rendszer részei ők, szükség van rájuk a közmunka-hadtestek logisztikájánál, és kellenek munkafelügyelőnek. Egy nagy börtön lesz egész Magyarország. A törvénytervezetet az origo.hu cikke alapján ismertetjük.

A kormány korábban beharangozott nagy közmunkaprogramjának megvalósítása kezdődhet el annak a törvényjavaslatnak az elfogadásával, amelyet pénteken nyújtott be az országgyűlésnek Pintér Sándor belügyminiszter. Az indoklás szerint a tervezet célja a munkaképes, de a munkaerőpiacról kiszorult emberek foglalkoztatásának javítása, ennek eléréséhez azonban jelentősen szigorít a szociális ellátásokon is.

A jelenlegi szabályok szerint egy munkanélkülinek akkor kell elfogadnia a felkínált állást, ha annak elvégzésére fizikailag alkalmas, várható keresete magasabb, mint az álláskeresési járadék, és legalább a minimálbért eléri, illetve nem kell naponta három óránál többet utaznia a munkahelye és az otthona közt. Ezt a kormány törvényjavaslata azzal is kiegészítené, hogy az a munkanélküli, aki már nem kap járadékot, köteles elfogadni a felkínált közmunkát is.

A felkínált közmunka akkor számít megfelelőnek – vagyis akkor nem lehet visszautasítani – ha az oda- és visszautazás nem tart tovább három óránál, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő esetében a két óránál, és biztosítják az ingyenes utazást. Ennél is messzebbre lehet azonban vinni a közmunkásokat, ha a munkavégzés helyének közelében biztosítanak nekik ingyen szállást, tisztálkodási és étkezési lehetőséget.

A törvénytervezet szerint a munkanélküli csak akkor köteles elfogadni az ilyen módon felkínált, távoli közmunkát, ha az “családi körülményeire tekintettel” nem jár számára hátrányos következményekkel, vagyis például nincsenek kiskorú gyerekei vagy gondozandó hozzátartozója. “Ebben a kérdésben a lakóhelye szerinti települési önkormányzat jegyzőjének nyilatkozata az irányadó” – áll a javaslatban.

Közfoglalkoztatásról szóló javaslat szerint lehet önkormányzat, költségvetési szerv, egyház, civil szervezet, közhasznú szervezet, állami és önkormányzati tulajdon kezelésével megbízott gazdálkodó szervezet, vízitársulat, illetve erdőgazdálkodó is, “amennyiben a közfoglalkoztatás keretében az erdőterület kommunális szennyeződéstől való tisztítására kerül sor”.

A Nemzeti Földalapról szóló törvény módosításával a javaslat lehetőséget teremtene arra, hogy az önkormányzatok ingyenesen vagyonkezelésbe kapjanak állami földeket “közfoglalkoztatási célra”. Bár ezt a szöveg egyértelműen nem mondja ki, ez valószínűleg arra utal, hogy mezőgazdasági munkásként is lehetne foglalkoztatni a közmunkásokat. Az indoklás kifejezetten azt írja: az a cél, hogy az önkormányzatok minél nagyobb állami földterülettel rendelkezzenek erre a célra.

A törvényjavaslat módosítaná ugyanakkor a munka törvénykönyvének munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó részét is, felhatalmazva a kormányt, hogy rendeletben szabályozza az úgynevezett közhasznú kölcsönzőket. Az indoklás szerint ezt “az aktív korú, de munkahellyel nem rendelkező személyek nagyobb számban történő elhelyezkedésének elősegítése érdekében” teszik, vagyis a közmunkásokat munkaerő-kölcsönzés keretében kívánják elhelyezni vállalkozásoknál.

A közfoglalkoztatás a javaslat szerint csak határozott idejű lehet. A közmunkásoknál ugyanúgy különbséget tesznek a középfokú végzettséggel rendelkezők és nem rendelkezők közt, azt viszont a törvény nem mondaná ki, hogy a közmunkáért legalább az általános minimálbért kell fizetni. Ehelyett felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett közfoglalkoztatási bért és a középfokú végzettségűeknek járó közfoglalkoztatási garantált bért.

A törvényjavaslat a közmunkához kötné a szociális segélyeket is. Előírná, hogy meg kell szüntetni a segélyezését annak, aki nem fogadja el a felkínált közmunkát, akit rendkívüli felmondással kirúgnak a közmunkaprogramból (erre okot adhat például az, ha ittasan megy valaki dolgozni), illetve nem jelenik a munkahelyén, vagy nem működik együtt a munkaügyi központtal.

A törvénymódosítás lehetőséget adna az önkormányzatoknak arra is, hogy helyi rendeletben a “lakókörnyezet rendezettségéhez” kössék a szociális ellátást. “A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettség írható elő” – részletezi a feltételeket a javaslat.

A javaslat alapján a semmilyen egyéb jövedelemmel nem rendelkezőknek folyósított úgynevezett rendszeres szociális segély havi összege nem haladhatja meg a közfoglalkoztatásban kapható nettó bér minimumának 90 százalékát. Az indoklás szerint ezt annak érdekében teszik, “hogy a szociális ellátórendszerben kapható támogatások nagysága ne legyen munkavégzés ellen ösztönző hatású”, vagyis senki ne akarja a segélyt választani a munka helyett.

A legfrissebb, április végi munkanélküliségi adatok szerint az elmúlt egy évben enyhén nőtt a foglalkoztatottság, a februártól áprilisig tartó időszakban 3 millió 759 ezer fő dolgozott, ami 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 3,1 százalékkal 481 ezer főre csökkent.

A Fidesz legfontosabb ígérete azonban a tavalyi választások előtt az volt, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek, és ettől még nagyon messze áll az ország. Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször is arról beszélt, hogy a munkanélküliség problémájának megoldása érdekében nagyszabású, százezreket megmozgató közmunkaprogramot indítana. Ennek a forrásai egyelőre nem ismertek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.8/5 (23 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 30 szavazatból)
Közmunkára épül Orbán fasiszta állama, 3.8 out of 5 based on 23 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

59 Reader’s Comments

  1. Halász a szívemből beszélsz. valóban piacképes munkahelyeket kellene “teremteni” Csak egy a gond: teremteni csak az Isten tud, és Orbán hiába képzeli magát annak, neki nem megy ez a “mukodj” az eddigi intézkedései inkább elriasztották a befektetőket, a középosztály menekíti ki a pénzét külföldre – a felső be sem hozta, a bankok nem tudják és nem is akarják a gazdaságot hitelezni, tudásalapú társadalom helyett megindultunk a sumer kézimunkarendszer felé (mínusz párezer év) és egyszerűen még nyomelemekben sem látszik az ésszerű gazdaságpolitika csírája (hacsak El Tolcsy: majd a megtakarított SZJA-ból a középosztály fellendíti a gazdaságot agyamenését nem tartod annak (mert én NEM!)
    Erre ez a fasisztoid ötlet a közmunkáról, csökkentett anyagi keretek mellett (ami csak barakkrendszerű kényszer fogvatartás mellett lehet valamennyire fenntartható…..)
    Orbán GAZDASÁGI ígérgetésekkel került hatalomra, és pont a gazdaság terén még semmit sem produkált. De bezzeg a hatalmát buzgón betonozgatta és a következő 10 kormány kezét is meg akarja kötni, nehogy javítani tudjanak.
    Tudod mire emlékeztet: a zsidók felesleges 40 éves kódorogtatására a sivatagban, hogy már a félsivatagok Kánaánt is tejjel-mézzel folyónak lássák, és kihaljon az a nemzedék, amelyik még emlékezett a jó kis egyiptomi háztájira! Olvasgass Bibliát! Igen tanulságos!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (17 szavazatból)
  2. animam, köszönet a tájékoztatásért. Lehet, hogy olvtársunk tud már valami belső infót a bankzárlatról és az infláció felpörgetéséről, hogy New Deal-t mondott? Vagy csak kikövetkeztette Chavez módszerei alapján?
    De azt kötve hiszem, hogy ezt az egészet az USA azzal finanszírozta, hogy CSÖKKENTETTE az erre szánt forrásokat és inaktívakat terelt vissza a már amúgy is munkanélküliségtől sújtott piacra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  3. Marcy 2011. hétfő 09:07
    Egyáltalán nem akartam hozzászólni, mert legutóbb már törölni kellett az írásomat.
    Most magam töröltem a hozzászólásomat, csak az utolsó mondatomat hagytam meg.
    -Annak a csoportnak amely egymás eleni gyűlöletet képes kiváltani az emberekből, nincs helye egy demokráciában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  4. Fidesz aktivista:
    Félkézzel megállítja vonatot a síneken. Isten észreveszi.
    Fidesz vezérkari tag:
    Lelöki a vonatot a sínekről. Szájával elkapja a kilőtt puskagolyót. Isten figyel rá,
    Fidesz frakcióvezető:
    A síneket szétszaggatja, a puskagolyókat megrágja és visszaköpi. Istennek ad tanácsokat.
    Fidesz szóvivő:
    Isten tőle kér tanácsokat
    Fidesz elnök:
    Isten…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  5. Icadam, egyrészt ez sajnos nem vicces – másrészt eléggé korlátozott hatáskörű istenecske, mivel nem tud munkahelyeket teremteni és a gazdaságot fellendíteni (saját szájúlag 2012 végére prolongálta – hiszem, ha látom, de nem vagyok hiszékeny)
    Addig meg marad a belátható jövő, és az a sanda gyanúm, hogy vágyakozni fogunk 1984 szép új világában az állatfarm után! Mert az olyan lágy és kedves ahhoz képest, ami ránk vár.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  6. furgeszarvas57

    Istenem,hol éltek ti.Egy elcseszett országot amit kiárultak drága elődeink,nem lehet csak úgy pik pak rendbehozni.Aki kicsit is figyelte a multat és benne élt nem hiszi el,hogy csak úgy tönkre megy egy csepel művek, ikarus,ganz mávag és még sorolhatnám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (11 szavazatból)
  7. Marcyhoz szólnék egy pár szót!
    Az EU és az ENSz , semmit sem fog csinálni , hisz már réges – régen közbe kellett volna avatkozniuk, ehelyett mit csinált Barosso , dicsérte Orbánt!
    Könyörgöm , ne legyünk már annyira naívak e tekitetben!
    Mindenhol van probléma és ahogy már írták , nekünk kell megoldani ezeket a gondokat , bajokat, nem másnak!
    Ha nem lépünk, akkor így marad minden , megszökünk vagy megszokjuk , ez van!

    Még mindig nem akarom elhinni , hogy e brutális közmunka programra készül a kormány!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  8. A rendvédelmiseknek csak ennyit: aki visszamegy és “Kádár huszárnak minősül” számítson arra,hogy pár hónap múlva ki lesz rúgva. Ez után sem nyugdíj, sem fizetés a mindenkori nyugdíjkorhatárig. Ne nézzenek már madárnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  9. furgeszarvas57
    2011. június 14. kedd
    19:12
    Figyusz!
    Nem Széles G. “lendítette” fel az Ikaruszt úgy, hogy tönkre is ment!
    Ugyanezt csinálta a székesfehérvári gyárral! :-(
    A mi milliárdosaink 90%-ka így gazdagodott meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos