Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy Gyurcsány-levél 2005-ből a devizahitelezésről 2013. december 10. kedd 2:33 Forrás: AN

  • Hozzászólások(64)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egy Gyurcsány-levél 2005-ből a devizahitelezésről

Budapest – Megy a hülyítés, az elmúltnyolcévezés, mintha minden rossz az előző kormányok bűne volna. A bajba jutott devizahitelesek is azt hiszik, hogy elsősorban Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak köszönhetik sorsuk rosszra fordulását. Vezetőjük, Kásler Árpád törvényszék elé kívánja állítani a bűnösöket a devizahitel szerződésekkel kapcsolatban, ám lehet, hogy haragjának hamarosan új irányt kellene vennie.

Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalára kitett egy levelet, mely szerint ő már 2005-ben jelezte, hogy nem szabad devizahiteleket adni az embereknek, mert komoly baj lehet belőle. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a devizahitelezés 2001-ben, a Fidesz kormányzása alatt pattant ki az okos közgazdász-fejekből, ám ez a most közzé tett levél azt is bizonyítja, hogy 2005-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem támogatta a devizában történő eladósodást. A Fidesz persze bőszen hallgat erről a levélről, szokás szerint szemforgató módon sunyítanak.

Az alábbi levelet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök dr. Guba Ferenc közgazdász-politológusnak írta.

„Kedves Ferenc!

Köszönöm javaslatát. Valóban a lakáshitelek kamattámogatása nagy terhet jelent a költségvetésnek, de nem tenne jót, ha a lakossági szektor devizában történő eladósodása megugrana.

Egyrészt a devizahitel felvétele lényegesen több kockázattal és extra költségekkel jár, ami az alacsony kamatokban nem tükröződik. A devizahitelnél számolni kell az adott devizakamat változásával, vagy az árfolyamkockázattal. Például a forint árfolyamának 10 forintos gyengülése 5-6%-kal növelné a törlesztőrészletet.

Amennyiben a hitelfelvevőnek forintban van szüksége a hitelösszegre, számolni kell a deviza vételi és eladási árfolyam közötti különbséggel is, ez kb. 3%, és ezen felül jelentkezhetnek egyéb költségek is, mint például a konverziós díj vagy hogy a devizahiteleknél a bankok magasabb kamatrést határoznak meg.

Ráadásul a támogatott forint hitelek deviza alapú hitellé történő átalakítása számos problémát és költséget okozna: átalakított szerződést közjegyzői okiratba foglalása , az új jelzáloglevelek fedezeti összhangja megbomlana.

Másrészt azért sem célunk, hogy a devizában történő eladósodást segítsük, mert ez az ország működésének finanszírozását veszélyeztetné. A mindenkori kormánynak a pénzügypolitikában az egyensúly fenntartását kell elsődlegesen biztosítania. A forint árfolyamának szintjén a nemzetgazdaság egészét kell figyelembe venni, és e szerint a pénzügyi kormányzatnak a politikáját kialakítania.
(Budapest, 2005. 12.21.)

Üdvözlettel:
Gyurcsány Ferenc”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (297 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +446 ( 482 szavazatból)
Egy Gyurcsány-levél 2005-ből a devizahitelezésről, 4.8 out of 5 based on 297 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(64)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

64 Reader’s Comments

  1. Úgy gondolom a lakóssági eladósodás és devizahitel közös felelősség. Mind a megfontolatlanul hitelt felvevők, mind az bizonytalan kimenetű hitelakciókat népszerűségvadász okokból támogató kormányzat felelőssége.
    .
    Azonban a felelősség a lakósságon belül nem mindenkit terhel egyformán. Az nem közömbös, hogy mire vette fel a devizahitelt. Skodára vagy Mercédeszre, lakásra, vagy 3OO OOO forintos luxus függönyre vagy luxus lakberendezési tárgyra, éés mennyi fedezete volt.
    .
    Nem közömbös, hogy szükségből vette fel a hitelt, amely esetben a kormányzat felelőssége igen nagy, vagy spekulációs szándékkal amely esetben a hitelt felvevő felelőssége a nagyobb.
    .
    Azonban a közös felelősség elvitathatatlan, mint ahogyan elvitathatatlan, hogy a jelenlegi állapotok is közös vállakon nyugszanak és közös a felelősségviselés terhe.
    .
    Felelősség terheli a fasiszta maffia kormányzatot egy ország romba döntéséért, de felelősség terheli a lakósságot is, – nem azért mert hagyta magát becsapni és megszavazta őket – hanem mert most is tovább engedi garázdálkodni őket.
    .
    Gyurcsány mint többször mondtam eszes ember, a levele helytálló volt és rávilágít a jelenlegi kormányzat hallatlan felelősségére amit nem seperhet már be a szőnyeg alá.
    .
    Ugyanakkor a jelenlegi kormányzat irigy, bosszúálló, hitehagyott és ostoba, mert a devizahitelek megoldása nem az, hogy kimondottan is irigyen, gyűlölettel megkárosítsa a bankokat vagy másokkal fizettesse vissza, hanem, hogy a lakósságnak munkát és gazdasági pénzkereseti lehetőséget adjon a hitelek visszafizetésére.
    .
    Erre képtelen, egyrészt mert arra koncentrál, hogy örömmel kielégülten, irigyen bosszúállóan kifossza a bankokat, másrészt mert semmi szakértelme, harmadrészt, mert horthysta és ugyanaz a téveszme vezérli, hogy akár formabontó áron is de Európa példaképévé váljon és új európai modellt kreáljon.
    .
    Gyurcsány levele nem csak az ő személyes felelősségérzetére és realitás érzékére világít rá, de egyben ékes bizonyítéka annak, hogy a jelenlegi kormányzat potenciális veszély Magyarországra nézve.
    .
    Végezetül megismétlem, keserű pirula lenyelni, de közös a felelősség a kormányzat és lakosság ill. választók vállán. Ezt egyszer le kellene nyelni és tudomásul kellene venniük az embereknek és lerázni magukról ezt a tehetetlen, rablógazdálkodást folytató maffia kormányzatot.
    .
    Nincs más kiút, akár igazságosnak érzik akár nem, el kell fogadni a közös felelősséget és el kell kezdeni cselekedni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +88 (90 szavazatból)
  2. azért a hitelfelvételkor azt is át kellett volna gondolni,miből fogom visszafizetni.A magyar soha nem keresett annyit,hogy gondolkodás nélkül vissza tud fizetni több tízmilliót.Ha összeszámolták volna,mennyit kerestek munkába állásuktól a hitel felvételéig,jobban átgondolták volna,mennyi az annyi,amit ki bírnak fizetni.”Addig nyújtózkodj,ameddig a takaród ér.”-bölcs mondás

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (56 szavazatból)
  3. Így vissza tekintve, olyan mint egy megrendezett akció.
    2001-től Járai arra játszik hogy a Ft hitel kamatának magasan tartásával az alacsony kamatozású devizahitelezés felfusson.
    Ez megy évekig, közben Gyurcsány nem csak levelet ír, de a TV-ben is felhívja a lakosság figyelmét az árfolyamváltozás veszélyére.
    Aztán 2006-ban a fidesz túl nyerte a választásokat. Gyurcsány szintén a TV-ben kéri a polgármestereket, hogy halasszák el a tervezett beruházásokat, mert nehéz helyzetben van az ország.
    Erre válaszul kiáll Orbán, és megnyugtatja a polgármestereket, hogy nem kell semmilyen beruházást elmulasztani, mert meg fogják találni a forrásokat a finanszírozásra.
    Mondta ezt ellenzékiként,egy miniszterelnök kérésére reagálva. Nem vicces?
    .
    Aztán a polgármesterek megtáltosodva a lehetőségtől elkezdik a legfontosabb beruházásokat megvalósítani. Mindenhol térkövezés (a polgimester házánál pláne) és szökőkút a település központjában.
    Mindezt devizában eladósodva!!!
    .
    Ma már tudjuk, hogy ez mennyibe került mindannyiunknak,mert az ellenzékiből lett minielnök konszolidálta az (ő szavára)eladósodott településeket, sőt, a haveri körnek is lehetővé tette a tartozásuk kiegyenlítését jutányos áron.
    .
    És közben jönnek ám a nyilatkozatok az emútnyócévről, meg a mindenki annyit is ér, amennyit szerzett…
    .
    Ezeket figyelembe véve, azt kell gondolnom, hogy semmi sem történt véletlenül.Ezt az országot tudatosan vitte a szakadék szélére a fidesz elnöke.
    Ha ez volt a terv, akkor be kell látnunk, hogy egy őrülten zseniális terv.
    A hatalomért.
    Lehetőséget adva az embereinek, hogy a lojalitásukért cserébe annyit nyúljanak le cserébe,amennyit nem szégyellnek! Ha majd megnyeri a választást törleszt. Helyettük.A mi zsebünkre.
    Hát nem zseniális?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +106 (116 szavazatból)
  4. Eagle
    Ez kimaradt.
    ÉN nem vagyok ezekért a gazságokért felelős, és még nagyon sokan, akik nem dőltek be az alacsony kamattal kínált jövőbeni nyomorért!
    Azért sem vagyunk hibásak, hogy ennek az aljas kormánynak a tagjai hányszor döntötték be a FT-ot!
    Ne terítsük már szét a szennyet mindenkire,mert nem feer.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +51 (61 szavazatból)
  5. Nem akarom Gyf-et bántani. De ha ilyen jól látta a problémát, akkor miért nem tett egy kicsit többet annak érdekében, hogy ne adósodjon el a nép devizahitelben? Csak arra tudok gondolni, hogy nem látta át valójában a helyzetet, vagy álmában sem gondolt arra, hogy az árfolyam így elszaladhat, vagy… számtalan oka lehet. Mindegy is. Ez a közzétett e-mail csak elszomorít.
    Mert, sajnos, Magyarországon a hitelezés szabályrendszere akkor sem jó, ha forinthitleről beszélünk. Ezen viszont lehetett volna változtatni bármelyik kormánynak. Egyik sem érezte feladatának. GYF kormánya sem.
    Az pedig, hogy melyik kormány alatt pattant ki és kinek a fejéből, az lényegtelen. Az Mszp sem tiltotta volna be, úgyhogy…. Szerencsére. Nem gondolom ugyanis, hogy a devizahitelezés az ördögtől való, szerintem helye van a piacon. A magas kamatnak is és a kockázatos üzleteknek is. De igazán helye lenne már egy normális kormánynak is…. Az Mszp nem volt az. A Fidesz sem. (Mszp fanoknak: az Mszp másként és kevésbé volt rossz, de ez a legtöbb jó, amit elmondhatok róla.) (Gyurcsány-fanoknak: tudom, hogy a szegényt a saját pártja szúrta hátba, de nekem attól nem jobb, hogy ez így van.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -31 (61 szavazatból)
  6. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    .
    Eagle!
    .
    Lájkoltam a kommentedet, csak egy momentumát vitatom, a gépjármű típusára szóló, egyrészt engedékenységed (pl Skoda), másrészt szigorodat (pl. Mercedes). Szerintem secko jedno. Véleményem az, hogy aki bármilyen kocsira vállalt ekkora kockázatot az nézze meg magát . k i v é v e (!) h a . a z . a u t ó . n á l a . t e r m e l ő . e s z k ö z k é n t . f u n k c i o n á l. A legkisebb – maradjunk a példánál – Skoda is 2-3 milliónál kezdődött már azokban az időkben is…
    .
    Aki felnőtt ember létére a reklámokra alapozza az élete vitelét, azaz bedől a szép meséknek, az később ne panaszkodjon, hogy “mások vittek rossz utakra engem”…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (31 szavazatból)
  7. Kedves Eagle
    2013. december 10. kedd 04:05

    A gondolatmeneteddel és a levezetéssel teljesen egyet tudok érteni.
    A következtetéssel, mármint hogy ez közös felelősség már csak részben.
    A törlesztőrészletek égig szökése a jelenlegi kormány tudatos vagy véletlenszerű megszólalásainak a következménye, ami mögött sokan spekulációt sejtünk. A munkahelyek tömeges megszűnése szintén ennek a tolvaj bandának és a koncepció nélküli gazdaságpolitikájának a következménye.
    A régi árfolyamon, még a válság ideje alatt is, a probléma kezelhető lett volna.
    Álságos dolog ezt az előző kormányra fogni.
    .

    A megoldás az más kérdés. Aki lakhatásra vett fel hitelt és igényei normál határon belül voltak, ott elfogadom, hogy közös segítség oldja meg a problémát. De aki több lakást vett, majd féláron törlesztett, meg elnyaralta stb. ott nem látom be, hogy miért az én zsebemből kell kisegíteni, miközben megmaradnak a lakásai.
    Bizony a segítség megadásánál sokkal jobban kellett volna szelektálni. Az igaz, hogy akkor a parlament fura urai nem jutottak volna akkora törlesztőkedvezményhez, viszont abból a pénzből kisegíthető lett volna pár hajléktalanságraítélt lakását elvesztő kisember.
    .

    Mi 52 négyzetméteren éltünk négyen, mert nem akartunk bevállalni egy veszélyes hitelt. És most fizethetjük közvetve mások luxusát.
    Ez valahogy nagyon nincs jól.
    .
    Gyurcsány meg ezt a levelet már sokkal korábban közzétehette volna, azzal a kísérő szöveggel, hogy az ő miniszterelnöksége idején a jegybank mint önálló és független intézmény létezett, és Járai Zsigmond áldásos (gondolom a Fidesz azóta is áldja) tevékenysége tartotta a forint kamatlábát fent, ezzel ösztönözve inkább a devizahitel felvételét. Vajh miért is?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +43 (45 szavazatból)
  8. Érdeklődve olvasom mindig a devizásokról az ítéleteket.
    -
    Aztán soha nem olvashatom a folytatást a megmentésükről!)))
    Több milliárdjába került az országnak, hogy sikeresen megmenthette azokat, akik amúgy is tudták fizetni a hitelüket!
    (Az önkormik is érdekes esetek, mi fizetjük a ki a lenyúlt milliárdjaikat!)
    -
    Amíg voltak munkahelyek, tudtak törleszteni a felelőtlenek is, aztán megszűntek a munkahelyek, görögözők bedöntötték a forintot, amivel sokat kaszáltak, abból aztán még jól meg is menthették magukat!
    -
    Akinek nem inge ne vegye magára, de az általánosítás mindenben rossz tanácsadó!
    -
    Eagle – amíg az embereket egymásnak lehet ugrasztani és nem az összeugrasztónak mennek neki, rohannak ki az utcára, mint más országokban, addig itt ne várjunk semmit, addig itt csak egymást szapulják.
    -
    Egy hsz-ben olvastam:
    nyüszít a kutya, a vendég kérdezi, hogy miért, a gazda azt mondja, mert belefeküdt a rajzszegbe! Hát miért nem kel fel, kérdezi a vendég?! Majd, ha eléggé fáj neki, felkel!
    Ha eléggé fáj és képesek lesznek megérteni egymást, kiállni a másikért, akkor, talán, majd….ha csak valaki más meg nem oldja helyettük!
    Ebben a rémálommal teli majd’ négy évben nem volt egymásért kiállás – úgy, hogy én még nem látom az összefogás esélyét, bármennyire is áhítozom rá!
    Most nem írom le a tapasztaltaimat, mert csak fújnám a magamét….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (37 szavazatból)
  9. Meglepett mennyi választ kaptam, talán jobban ki kellett volna kifejtenem, most megkísérelem.

    .
    Ahogy írtam a felelősség a lakósságon belül nem mindenkit terhel egyformán.
    Példákat írtam de a lényege, hogy nem mindegy, hogy szükségből vesz fel valaki hitelt vagy felelőtlenül de természetesen vannak akik egyáltalán nem vettek fel még szükségből sem. Ezt nem vitatom.

    A közös felelősség amit azt írtam, igazságtalannak tűnik és hat is az ártatlanok szemében, ez valóban így is van, személyileg nem mindenki felelős.
    .
    De mint nemzet, közös felelősség sújt minket a saját nemzeti sorsunkért akkor is ha köztünk sokan ártatlanok, – többek között én is – , de amíg el nem fogadjuk, hogy amíg közös a sorsunk, addig közös a felelősségünk is, addig nem tudunk lépni.
    .
    Ez a keserű pirula. A közös sorsunk szüli a közös felelősséget, nem az egyedi jó vagy rossz cselekedeteink. Mert hiába jó valaki egy rossz közösségben a következmények mindenkit egyformán sújtanak.
    .
    Ha ezt nem fogadjuk el, ( elismerem sokaknak jogosan elfogadhatatlan) addig nem tudunk közösen cselekedni, és mint @csakén írta, ebből profitál a banda.
    -
    Nem tudok belemenni erkölcsi és etikai okfejtésekbe, nem vagyok elég felkészült ehhez, elismerem, de a tapasztalatom azt mondja, hogy az ártatlanok is megszenvedik és fizetnek mások könnyelműségéért, és amikor egy nemzet közös felelősségéről van szó, akkor az egyéni igazságokat nem tudjuk ápolni vagy tekintettel lenni rájuk. Ez nem szívderítő.
    .
    A közös felelősség számomra azt jelenti, hogy mostantól közösen kell cselekednünk, és nem azt, hogy méricskéljük ki mit tett.
    .
    Amíg nincs a probléma megoldva addig mindannyiunkat közös felelősség terhel és én a magam részét magamra veszem. Az igazságot ebben nem keresem. Nincs aki igazságot vagy elégtételt szolgáltat, mert ahogy @Csipcsirip írta mindenki megfizeti az árát, az is aki vétlen.

    Ez a közös sorsunk ez a közös felelősségünk. Csak ha ezt elfogadtuk akkor tudunk kilépni a @csakén írta ördögi kőrből és cselekedni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  10. http://www.stop.hu/belfold/adossagmatek-14-milliardot-visz-az-allam-11-milliard-hitel-marad/1199860/
    Most mentik meg Pécs városát, nem mi az állam, hanem az olajszőke….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  11. Eagle
    Még igazad is lehetne…
    Közben látjuk, (pl én) hogy a Koppány csoportban olyan (ok) verik a nyálukat (bocs a kifejezésért) akiktől már 3 autót vittek el, mert könnyelműen ellátta a gyerekeit is, meg magát is devizás autóval!Több példát is írhatnék, de minek?
    Ez a közös sorsunk, és felelősségünk?
    Ha valaki nehezen,felelősen magáért,és a családjáért tisztességesen él, az vegye magára a más könnyelműségét, csak azért, mert egy országban él vele?.
    .
    Ezzel az erővel magunkénak érezhetnénk a fidesz horda aljasságait is.
    Kikérem magamnak,és másoknak is a nevében!!!
    Nem ezért kéne összefognunk, hanem a rendszerszerű simlisség ellen, és az országot tönkretevők ellen!
    .
    És senki ne mondja, hogy érzéketlen vagyok, mert bárkin ott segítek ahol tudok, ha tudom hogy rajta kívül álló okok miatt került bajba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (26 szavazatból)
  12. Ez a levél többet visz, mint hoz! Szerintem. Mert mit is bizonyít? Azt, hogy Gyurcsány Ferenc alkalmatlan miniszterelnöknek! Egy me., ha valós problémát lát, veszélyt érez, akkor ne levelezgessen egy közgazdásszal, ne üzenjen a tv-ben! Tegyen ellene! Változtasson, töröljön, szüntessen, ahogy azt a románok, lengyelek is tették!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -30 (60 szavazatból)
  13. Kedves Eagle
    2013. december 10. kedd 09:09
    Elismerem, hogy az erkölcsi felelősség közös, de a megoldás lehetett volna egyedi, bizonyos csoportokra bontva, és itt már nagy a gond.
    Ahol azzal kezdődött a probléma megoldása, hogy akik kezében van a megoldás kulcsa, azok először a saját javukat nézve lefelezték a tartozásukat, a bankokkal lenyeletve a differenciát. Majd az árfolyamgáttal eltoltak egy adag problémát a jövőre.
    A legnagyobb tömeget meg egy elegáns javaslattal odaadták némi fenyegetés közepette a bankoknak, hogy oldják meg.
    Jelenleg itt tartunk. Megy az iszap-birkózás a kormány és a bankok között, aminek az árát mi fizetjük meg.
    Az egyetlen kérdés csak annyi, hogy közvetve vagy közvetlenül fizetünk.
    A 3 fele osztott felelősség csak duma. A bank továbbhárítja, az állam meg abból gazdálkodik amit beszed attól aki nem képes feketén elnyelni a pénzt.
    Röviden és tömören én így látom.
    Az legnagyobb erkölcsi felelősségünk az hogy ezek még mindig hatalmon vannak, és mi a választások tisztaságában hiszünk.
    HISZÜNK?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (30 szavazatból)
  14. piros
    A ME-nek nincs (akkor még nem volt) befolyása a jegybank elnökére!
    Gyurcsánynak (nem mentegetem) nem volt 2/3-os többsége, hogy erre bármilyen törvényt hozasson.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +40 (44 szavazatból)
  15. bumburi!

    A jegybank elméletileg mindenhol független! A románok, lengyelek mégis átnyomták! Ha azt látom, hogy Gyurcsány küzd a Parlamentben, de az ellenzék betart, akkor most azt mondom, az ellenzék tehet a devizahiteles problémáról! de nem emlékszem ez irányú tevékenységre Gy. F. től!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -27 (47 szavazatból)
  16. piros
    Nem tisztem védeni azt az embert, bántottam már eleget, de küzdeni azt tud.Sajnos mindig széllel szemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (24 szavazatból)
  17. Nem is értem Gyurcsány miért nem fogta meg “marica” és a többi devizahiteles kezét,amikor alá akarták írni a szerződést.Aki tájékozódott az tisztában volt milyen kockázatot vállal,sokakat nem érdekel a figyelmeztetés,de utána mások a hibásak.Sokan most is csak a bankokat hibáztatják és nem hiszik el,azoknak köszönhetik a magasabb törlesztő részletet,akik bedöntötték a forintot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (30 szavazatból)
  18. bumburi!

    Én nem bántom Gyurcsányt, bántják Őt eleget!
    Nem igaz, hogy nem érzed, mennyire gyerekes, mennyire álságos, 2013-ban megjelentetni a Facabookkon ( !!! ) egy levelet, 2005-ből, melyben igazolná, hogy Ő TETT valamit devizahiteles ügyben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -26 (40 szavazatból)
  19. piros- Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt,aki tudta és betartotta,hogy a törvényeket a parlament hozza,nem úgy mint aki most ül azon a helyen és olyan kijelentéseket tesz.”hoztam törvényeket” Egyszer már bemutatták a TV.ben,azt a nyilatkozatot,amit aláírattak a hitelfelvevővel, hogy milyen kockázatot vállalnak.Sajnos sokan meg sem nézik mit írnak alá,de amikor probléma van akkor azt állítják ők nem is hallottak ilyesmiről,ami igaz,mert lusták végigolvasni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  20. piros
    Tudod mit érzek én?
    A mindig más a hibás esetét, hogy soha, senki nem akarja vállalni a tetteiért a felelősséget!
    Millió meg egy oka lehet annak hogy most került elő ez a levél.
    Én nem tudok,(és nem is akarok) az Ő fejével gondolkodni.
    Egyébként meg ne nevettessük már ki magunkat! Így is tapossák ahol tudják. Mi lett volna ha a kormányzása alatt teszi közhírré ezt a levelet?
    A nagy többség akkor két irányba támadta volna.
    Nincs mese, még most is Gyurcsány a hibás!
    Olvasd el újra a 06:51-es hsz-at. Elmondta. Valószínűnek tartom, hogy tájékozódott is előtte.
    Mi kellett volna még? Hogy ne vegye fel helyettük?
    Uram Atyám!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (31 szavazatból)
  21. Eagle
    2013. december 10. kedd
    04:05: Teljesen mindegy mire vette fel. A bankok ráutaló magatartással és bizonygatással vették rá az embereket a hitel e formájára. Gyakorlatilag hazudtak. Könnyű megróni az embereket miért nem értenek a pénzügyekhez. Mert nem tudnak operálni és házat tervezni. Egyik autómat deviza hitelre vettem. Kevesebbet fizettem a végén mint az elején hittük. Igaz akkor még nem teljesített jól az ország. Hittek a “szakembereknek”. Az ország “okos” része is csak akkor lett okos mikor baj lett. Azt sem értem miért baj ha egy ember szeretne valamit magának vásárolni. A hitel kell, csak a bankok erkölcstelensége vitte rossz útra. Ha nem sikerül a műtét akkor a beteg a hibás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (19 szavazatból)
  22. ateista!

    Igazad van, a hitelfelvevőt felelősség terheli! De nemcsak őt! Megvan a maga felelőssége a banknak és a pénzügyi kormányzatnak is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (17 szavazatból)
  23. piros azt írja:
    “A jegybank elméletileg mindenhol független! ”
    Igen, Gyurcsány idején még valóban az volt! Ki volt az MNB elnöke abban az évben (2005), mikor a levél íródott? No ki? Járai Zsigmond! 2005 szeptember 20-tól vitték le a kamatot 6,25-ről 6,0 %-ra:
    http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Monetaris_politika/mnbhu_monetaristanacs/mnbhu_eln_rend/sk_20050919_2.pdf
    Ez a levél Gy. F. fb. oldalán már régebb óta fönt van, nem tudom miért most vették elő?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  24. piros
    Kihagytad a felelőtlenül pofázó, és közben shortoló kormány tagjait a felsorolásból. Mindig tudták mikor kell megszólalni, mit kell mondani, hogy nekik a konyhára ,vagy a külföldi számlára ne kis összeg menjen.
    A panelproli meg törölgesse a szemét…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (28 szavazatból)
  25. A Fidesz lassan 20 éve csak szabotál, mindent és mindenkit “legyilkol”, aki az útjában áll. Addig nem ér ez véget, amíg az egész ország vagyona nem az övék lesz. Olvassátok el Magyar Bálint értekezését a Magyar Polip c. könyvből. Csak avval nem számol ez a fasiszta banda, hogy a vége az lesz számukra, ami a román-líbiai-iraki, stb. diktatúrák és diktátorok vége szokott lenni. A külföldre menekített vagyont ma már az informatika fejlődése révén vissza lehet szerezni, a bűnözőket pedig gyakorlatilag mindenki kiadja, vagy ha nem, hát értük megy a Moszad (ahogy Eichmanért is elmentek egy másik földrészre…) Lelki szemeimmel látom a gyáva nyulakat az életükért könyörögni…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (34 szavazatból)
  26. Azt a levelet is ide kellene csatolni amit Járai Zsigmond a nemzeti bank elnöke kapott a Svájci nemzeti bank elnökétől amiben egyértelműen felhívta a figyelmét
    az ilyen kölcsönök veszélyeire .
    Ha Gyurcsány Ferenc le állíttatta volna e kölcsönök tova terjedését Orbán és bandája azonnal neki támadt volna,azzal a jelszóval,hogy megfossza a magyar embereket az alacsony kamatozásu kölcsönöktől.Mint tudjuk a forint alapu kölcsönök,kamata jócskán magasabb volt .
    Orbán és Járai most ne próbálják az elmúlt nyolc évre hárítani a felelősséget,
    mert ilyen hord erejű ügyben illet volna közös határozatot hozni,kormány és ellenzék együtt ,hogy engedjük e az e fajta kölcsönök elterjedését .
    Nekem az a véleményem ,hogy a bank tartozik nagyobb felelősséggel mert ezt a
    deviza kölcsön az ő szüleménye a nagy profit reményébe.
    Természetesen a kormányokat is terheli felelősség,mert nem akadályozta meg elterjedését . ,a kölcsön felvevő is felelős, de ha nem kínál a bank deviza kölcsönt nem éltek volna vele.első sorba ezért tartom a bankot felelősnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (24 szavazatból)
  27. Kedves Csipcsirip,

    Nagyon megértelek, pont ezért írtam amit írtam az első hszemben. A válaszok azt mutatják, hogy nem igazán figyelmesen olvasták, vagy nem igazán elfogadható számukra vagy nem tudnak azonosulni vele. Van itt egy mondás
    .
    ” A jó gyógyszer keserű”
    .
    Tudom amit írtam igen keserű dolog, csak ismételni tudom, le kell nyelni. Nincs más megoldás és cselekedni kell. De értékelem a hszeidet, és megértem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  28. Ateista,
    nekem senki nem kell, hogy fogja a kezemet hitelfelvételkor. Azt hiszem, én szerencsés voltam ebben a devizahitelben, mert én kevesebbet fizettem vissza, mint amit felvettem. Van ilyen is. Nem én voltam ilyen okos, hanem épp, amikor vissza akartam – tudtam fizetni, épp akkor lement a CHF árfolyama az alá, mint amin felvettem. Úgy látom, de Gyurcsány fan vagy. :) :) Te dolgod. Mondjál már nekem akkor pár olyan dolgot, ami igazán előrevivő és pozitív volt a kormányzása alatt az állampolgárok mindennapi élete vonatkozásában. Ja és olyat, amit véghez is vitt, nem csak véghez akart vinni. Szerintem miniszterelnöknek nem volt igazán jó.
    A másik pedig, amit a devizahitelesekről írsz, hogy tájékozódhattak volna: hát ha nekik ez ilyen könnyen mehetett volna, akkor a GYF miért nem volt erre képes és miért nem sikította, hogy “emberek, fel ne vegyétek, baromira meg fog emelkedni az árfolyam? ” Megmondom én neked, miért nem: mert ő sem tudta megítélni, akármit is írt az e-mailjében. A bankok tájékoztatási kötelezettsége gyakorlatilag csak egy nagy semmi, úgy is csinálják, semmiképpen nem adnak semmilyen védelmet a hitelfelvevőnek, sem kielégítő tájékozódási módot.
    Tudod az emberek nagy része nem banki szakember, így úgy gondolom, hogy a banknál van az erőfölény (vagy, ha úgy jobban érted: szivartási potenciál)- Élnek is vele. Ezt viszont egy felelős kormánynak illene valamelyest megpróbálni kiegyenlíteni. Törvényileg. Legyen az GyF vezette kormány, vagy Orbán vezette.
    Kedves Ateista, olvastál Te már el egyetlen hitelszerződést is? Én már sokat. Elég értelmesnek tartom magam, mégis nem sikerült megállapítanom belőle, hogyan is kell kiszámolni a havi törlesztő részletet, miért is annyi az annyi. Szerinted ez normális? Mert szerintem nem. És nem, sokszor nem volt más lehetőség, mint a devizahitel, mert a bank nem volt hajlandó mást adni. Ez is OK? És igen, az emberek – érthetően – szeretnének házat, kocsit, ezt azt. Baromi könnyű azt mondani, hogy addig nyújtózzanak, ameddig a takarójuk ér. Az albérlet ára sokszor ugyanott volt, mint a hiteltörlesztő. Miért ne akart volna hitelt felvenni? Szerintem bizonyos szempontból sokan jó döntést hoztak, az általuk ismert információk alapján.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -21 (33 szavazatból)
  29. Kedves Eagle!

    Egyre gondolunk legfeljebb más a kifejezésmód.
    Bárcsak ott tartanánk, hogy az a sok keserűség amit lenyelünk egyben gyógyszer is lenne. De lehet hogy közel a patikus!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  30. Csak az a fránya nyúl ne lenne. Ha sapka van a fején, ha nincs – aztán mégis csak GyF. a hibás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (30 szavazatból)
  31. Hülye ország hülye lakói…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  32. A hitelfelvetelekröl csak annyit, hogy igen keveseket köteöezett korbaccsal a kezeben a bank, vagy az eppen regnalo kormany hitelfelvetelre.

    Tudtom nelkul, a hatam mögött az exem is felvett egy jokora összeget – svajci frank alappal, mert epp megtetszett neki az Opel Astra legujabb modellje. Mindezt havi 46000 ft jövedelemmel, het evi törlesztesre, abban bizva, hogy majd a ferjem…
    A ferj nem volt hajlando tovabb fizetni.

    A közel duplajara emelkedett törlesztöreszletek miatt elment az exnek otthont ado csaladi haz is.

    Szerinte a Gyurcsany miatt…

    Szerintem nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  33. marica- Nem olvastam egy hitelszerződést sem,mert nem vettem föl hitelt,pedig engem is agitáltak amikor gépkocsit vásároltam,hogy mennyire előnyös a hitel,de mivel én sohasem akartam másnak látszani mint vagyok,nem kell,hogy drága gépkocsi alapján ítéljenek meg ezért készpénzért vettem olyat ami megfelel.Nem hallottam még olyan bankról,hogy fenyegette volna a hitelfelvevőt,ha nem vesz föl deviza alapú hitelt. A piacon is mindenki dicséri az áruját és nem attól veszek aki legjobban dicséri,hanem azt az árut veszem meg ami nekem megfelel.Nem voltam és nem is leszek egy pártnak sem tagja,mert nem volt olyan párt amelyik politikájával azonosulni tudnék,mert szerintem akkor lesz demokrácia,ha az emberek maguk közül választanak vezetőket és nem a párt jelöli ki. Bizonyára orbán hívő vagy,mert azok látnak mások gondolataiba és tudják hova tartoznak,én nem ítélkezem látatlanban senkiről,ez most kivétel.Csányi mutatta be a TV.-ben azt a nyomtatványt amit minden devizahitelessel aláírattak,ez a devizahitellel járó kockázatokról tájékoztatott.Magyarországon azért nem lesz sohasem demokrácia,mert az emberek az szerint akarják keresni az igazságot,hogy kinek a hívei és sokan azért is az ellenkezőét állítják mert olyan ember mondta aki nem szimpatikus nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  34. piros-nak mondom:
    “A jegybank elméletileg mindenhol független.”Ez igaz.Kivétel Magyarország jegybankja.Ezt miért nem tetted hozzá?
    A másik:
    Én a te fejedet tartom “álságosnak+.A te fajtáid mindennek a fordizottját látják.Ha neked nincs inyedre Gy.F.,akkor inkább hallgass,sem mint ilyen baromságokat irj.
    Sajnos még mindig sokan vagytok,akik forditva látják a dolgokat, nem veszitek észre a jószándékot és a hazánkra leselkedő veszélyt..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (21 szavazatból)
  35. tapis!

    Én, veled ellentétben, nem személyeskedtem! Leírtam valamiről a véleményem, a demokrácia, a szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás okán!

    ” .A te fajtáid “…

    Ezzel vigyázz! Ez már rasszizmus!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -8 (16 szavazatból)
  36. Erről az egész felelőtlen hitel felvételről nekem az Albán pilóta játék ugrik be,mikor mindenki nyerészkedni akart és amikor rájöttek,hogy mocskosul át lettek verve,nekimentek a kormánynak és az államtól követelték vissza a pénzüket.Senkit nem köteleztek arra,hogy hitelt vegyen fel,de ha már így alakult még a bankok sem számoltak azzal,hogy a forintot sikerül tartósan Orbán dilettáns csapatának így lezúzni.2010-es kormányváltás előtt nem volt devizahiteles probléma,pedig átestünk egy pénzügyi világválságon is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  37. netuddki
    “2010-es kormányváltás előtt nem volt devizahiteles probléma,pedig átestünk egy pénzügyi világválságon is.”
    -
    Akkor is a Gyujcsány a hibás, na, és nem a 3xbóvlis vekkeres, koleszos csapata, ők csak megvédenek mindenkit, még a saját pénzétől is – oszt jó napot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  38. marica,
    a Jó Isten áldjon már meg! Csak írni tudsz, olvasni nem? Olvasd már el a SAJÁT szövegedet! Leírod, hogy Gyurcsány alatt KEVESEBBET kellett visszafizetned, aztán kétségbe vonod, hogy volt akár egyetlen érdemi lépése is!
    Hát a gazdaság pozitív tartományban tartása, az árfolyamok stabilan alacsonyan tartása az smafu? És az egészségügyi kassza szufficitessé változtatása? A plusz 1 mrd euró kiharcolása a kohéziós alapból? Az, hogy nemzetközi tekintélye volt az országnak alatta, és neki is? Hogy nem sajnálkoztak rajtunk külföldön?
    Ha csak a világgazdasági válság vitte volna fel az árfolyamokat, az csak rövid időszakra vágta volna gajra a devizahiteleseket. Az igazi és tartós rosszabbodás a Kósa-SzájjalÁrtó duó bohóctréfája óta következett be, és MINDIG is tettek róla, hogy ne erősödhessen a forint. Mert az exportot (és ők annak eredményeit osztogatják egymás között) a 320-350 sőt 400 Ft-os euró támogatja igazán. Egy darabig. Merthogy az export nagy része importot igényel, és ott már társadalmi robbanás is várható. A “sajátjaikat” ezért menekítették meg jó előre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  39. marica
    Gyurcsány sikított. Csak jobban hittek az Orbán lázításának, mint a sikításnak.
    Ment a hergelés. A fidesz népének mélyen hallgatni kellene, mert hatalmas szerepük van ennek a féleszűnek a regnálásában!
    És még mindig Gyurcsánynál tartanak! Hiába. Az ostoba agyakba plántált szó maradandóbb a saját tapasztalatoknál.
    Szerinted jobban élünk?
    Szerinted is jobban teljesít az ország?
    Szerinted is hét üres faluban párját ritkítja Orbán?
    A hozzászólásod kb olyan volt,mint az utolsó kérdésem…Tiszteltetlek, nagy voltál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  40. Szia kekec!
    Örülök hogy itt vagy!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  41. kekec, a jo isten aldjon meg teged is. bumburi, teged is.
    Nem tartom es nem is tartottam soha jo miniszterelnoknek Gyf-t. Orbantol fuggetlenul sem. Ha jol belegondolok, Orban tehetsegesebb a maga elvetemultsegeben.
    Holgyeim, nem kene mindent a kedvenc politikuson keresztul nezni. Nem akarjatok egyszer kiprobalni?

    Attol, hogy GYF alatt jobb volt a CHF arfolyam, a hitelezesi jogszabalyok ugyanolyan szarok voltak. Mar ennel egyszerubben nem tudok fogalmazni….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -11 (15 szavazatból)
  42. Kedves Marica!
    A demokráciának van egy olyan íratlan szabálya hogy a köz tisztviselői betartják a törvényeket. Akkor is ha az éppen valamilyen ok miatt nem a leghelyesebb úton vezet.
    .
    Egy diktatórikus vezetőnek ilyen elkötelezettsége nincs. Így könnyű “tehetségesnek” látszani. Egy kicsit figyelmesebb belegondolást javaslok. Hátha sikerül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  43. “Ha majd a szellem napvilága
    Ragyog minden ház ablakán:
    Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
    Mert itt van már a Kánaán!”
    Nekünk ez volt a tanterem falán a jelmondatunk!
    tanultunk,tanítottak!
    Sajnos ez nem mondható el a 2/3-ad támogatóiról.ahol mindenütt tátong a sötétség!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  44. Csipcsirip
    “Gyurcsány meg ezt a levelet már sokkal korábban közzétehette volna”
    .
    A levél elég régóta olvasható a neten. Talány, hogy miért csak most vették észre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  45. Kedves proaktiv

    A Facebook -ot nem szeretem és nem használom, de az első támadásnál kellett volna oda feltennie. Persze utólag könnyű okosnak lenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  46. marica
    2013. december 10. kedd
    21:14

    “Ha jol belegondolok, Orban tehetsegesebb a maga elvetemultsegeben.”

    Az elvetemültségben valóban tehetségesebb, semmi másban !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  47. Deviza hitelt 2001-ben Orban Viktor vezette be Magyarorszagon.
    A forint alapkamatjat szandekosan magasantartottak, hogy mindenki a devisa hitelekhez nyuljon, forint hitelt a Bankok nem is akartak adni. Majd jött a Medgyesi kormany a ketszer szaznapos programmal hitelböl, nöttek a realberek.
    Fideszes jegybankelnök pedig folyamatosan emelte az alapkamatot, hogy Becsödöltesse a hitelböl költekezö kormanyt. Minel rosszab az orszagnak annal jobb nekünk mondtak a Fideszesek, majd azzal kampanyolunk.
    Az elsö par evben jol ment a deviza hiteleseknek, mert csökkent a törlesztö reszletük, kinevettek a forint alapu hiteleseket, mert nekik nöt a törlesztö reszletük. Mindenki felelös ,mert a Bankok Jgalap nelkül egyoldaluan valtoztatgattak a szezödeseket, manipulaltak, felvetelkor vetelaron szamoltak a hitelt, törleszteskor pedig a magasab vetel aron szamoltak es ezzel is megkarositottak a hitel fevevöt. Hitelesek mar akkor Birosaghoz fordulhattak volna. Politika is felelös mert hagytak a rossz es megszegett szabalyokat, nem avatkoztak be, mikor mar jol lathatoak voltak a szabalytalansagok. Magukra hagytak az embereket ez moralisan elitelendö, politikusoknak töbseget kellene kepviselni akik a Parlamentbe küldtek. A hitelesek nagyobreszben felelösek sokan atgondolatlanul, kockazatokra nem gondolva önkent döntöttek a deviza hitel felveteleröl. Egyet tudni kell, az mindig kiszolgaltatott aki hitelt vesz fel, ezt elöre kell tudni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  48. marica
    Köszönöm má’ hogy ilyen gyenge észnek tartassz. Köszönöm má’ asztat is hogy mettiszteltél ezzel a nagy marhasággal, amit elénk vettél.
    Nem vót semmi!
    Orbán teheccséges az eveteműttségébe?
    Hát abba bizon.
    A hódolói me’ még jobban evveteműttek.
    .
    Azé vótak konstruktív ellenzéke a szociknak. Orbán monta,hogy azok lessssznek!
    Én meg aszondom, hogy aljasságban párjukat ritkították.
    Mondom eztet úgyan, hogy nem vok Gyurcsány fan. De azé Te higgyed!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  49. piros
    “Egy me., ha valós problémát lát, veszélyt érez, akkor ne levelezgessen egy közgazdásszal, ne üzenjen a tv-ben! Tegyen ellene! Változtasson, töröljön, szüntessen, ahogy azt a románok, lengyelek is tették!”
    .
    Nemcsak ők. Orbán is ezt teszi. Közismert szóval ezt diktatúrának hívják.
    Szerinted mi lett vona, ha Gyurcsányék egy tollvonással, egy törvénnyel beszüntetik a bankokban a devizahitelezést? Forradalom? Polgárháború?
    .
    Merthogy kapitalizmusban a piac kereslet-kínálata szabályoz, és nem a kormány törvénykezése. Ebből már látszik is, hogy az utóbbi években Magyarországon a kapitalizmus mint olyan megszűnt létezni. Aláástak és elásták jó mélyre. Szocialista módszerre tértek át, ha nem is annak hirdetik, hanem unortodoxiának. A törvénykezésük többsége szocialista-utánzat.
    .
    Az álságos rezsicsökkentés a legújabb példa rá. Esett az energiahordozók világpiaci ára, de az nem komilfó, mert még rájönnének a hazai fogyasztók, hogy attól függ a kiadás, hogy minek mennyibe kerül a beszerzése. Úgy, mint ahogy a piacgazdaságban megszokott. De nem itt.
    Ehelyett eladták rezsicsökkentésként a kormány jótéteményének álcázva. Van aki látja trükköt, van aki nem látja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  50. khmmm….
    khmm—

    Egy Matolcsy féle nyilatkozat mennyivel dobja meg a törlesztőrészletet átlagban?

    Bocs, anno mi is vettünk fel. Elolvasva, a HVG-t például, hogy ami már akkor leírta, hogy a reális CHF árfolyam mennyi. oké, annyi plusz még rá is számoltunk egy kicsit, ha jönne valami…

    Jött….

    Szívás, szerencsére időben kiszálltam.

    De ki a faxom gondolt erre az unortodox gazdaságpolitikára, 300 fölötti euróra?

    A fax gondolta, hogy az állam a csőd sélén fog táncolni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány a gyülekezési jogot sértette volna 2014. december 30. kedd | Bartus László

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Aki Orbánra szavaz, az Putyinra szavaz 2014. március 25. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos