Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyarországon erősödik az antiszemitizmus! 2013. szeptember 23. hétfő 8:21 Forrás: AN, MEASZ

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyarországon erősödik az antiszemitizmus!

Budapest – Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában címmel rendez kétnapos nemzetközi konferenciát a Tom Lantos Intézet október elején. Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR), a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), a Nácizmus nélküli Magyarország (NeM), a Bajcsy Zsilinszky Emlékbizottság (BZSB), a Radnóti Miklós Antirasszista-díj Alapítvány (RAD), valamint több magyarországi antifasiszta személyiség üzenetet küldött a konferencia részvevői számára.

Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai demokrata párti politikus 1981-től haláláig az amerikai képviselőház tagja volt, a ház egyedüli holokauszttúlélőjeként Kalifornia egyik választókerületét képviselte. 2007-től az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöki tisztét is betöltötte.

Üzenet a „Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában” című konferencia résztvevői számára

Tisztelt Konferencia résztvevők!

A megértve a Tom Lantos Intézet által a konferencia elé kitűzött célokat, hogy feltárja az európai antiszemitizmus okait és visszaszorításának lehetőségeit, jelen üzenet aláírói átérezve a felelősségüket a hazai társadalmi problémák megoldása érdekében teendő erőfeszítésekben, az alábbi nyilatkozatot teszik:

A nácimentes Magyarországért!

A jelen üzenet aláírói szeretnék a magyar társadalomban meglévő komoly problémákra ráirányítani a figyelmet, hiszen súlyos gondokat, megoldandó feladatokat látnak a magyar társadalomban a szélsőjobboldali eszmék terjedése terén. Néhány tény:

Nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy hazánk lakossága az idegengyűlölet, a rasszizmus és antiszemitizmus terén a leginkább fertőzöttek között van Európában.

A rendszerváltás utáni parlamenti politikák nem néztek szembe múltunkkal és – ennél fogva – nem tettek megfelelő intézkedéseket.

Az elmúlt 20 évben a magyarországi szélsőjobboldali gondolatrendszer és annak szervezetei igen gyorsan megerősödtek. A Magyar Igazság és Élet Pártját követő Jobbik hazánkban jelentős erőt képvisel. Ez a párt nyíltan zsidó-, cigány-, idegengyűlölő és homofób. A parlamentben cigánybűnözésről, zsidó vérvádról, a zsidók számbavételéről szónokolnak. A jelenlegi kormány ugyan szóban elítéli ezeket a jelenségeket, de tettekben csupán „kirakatpolitikát” folytat az antiszemitizmus terjedése ellen, a Jobbik nevű, bíróság által bejegyzett, valójában neonáci/újnyilas párt és az általa létrehozott gárda és csendőrség ellen ténylegesen nem lép fel, ahogyan nem lép fel a magyar Parlamentben sokasodó nemzeti szocialista, náci jellegű megnyilvánulásokkal szemben, sőt anyagilag és szavakban támogatja a szélsőjobboldal tevékenységét.

Csak a példa kedvéért említjük, hogy

a jelenlegi kormány irányításával, gőzerővel folyik az antiszemita Horthy rendszer rehabilitálása. Ennek része a parlament előtt tér átalakítása – visszaállítják a tér 1944-es arculatát, – Károlyi Mihály szobrának eltávolítása is.

Amíg az antifasiszták Budapest fasizmus alóli felszabadulását ünneplik, addig a jelenlegi vezetése a Honvédelmi Minisztériumnak megemlékezésén a Hitler mellett harcoló magyar katonákat dicsőíti.

Az elmúlt 3 év alatt a közterületek nevei közül száműzték az antifasiszta ellenállók neveit. Helyettük utcanevet kapott az antiszemita Wass Albert és Nyirő József. Már van Teleki Pálnak, Horthy Miklósnak és Tormai Cecilnek szobra. Például Kunhegyesen, 1944-ben az antifasiszta ellenállást szervező Bajcsy Zsilinszky Endre nevét viselő utca Wass Albert nevét kapta.

Magyarországon nincsen hathatós törvény a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények ellen.

A közoktatás területén történelemhamisítás zajlik, a tankönyvekbe pozitív előjellel kerültek be antiszemita nézeteikről ismert személyek.

A MEASZ által alapított Radnóti Miklós Antirasszista-Díj átadása korábban a parlamentben történt, azonban Kövér László házelnök 2010-től kitiltotta az átadási ünnepséget az országházból, mivel nem ért egyet a szervezet elveivel. Ugyanakkor Kövér László házelnök fölszólalt a Hitler-barát fasiszta Nyirő József megemlékezésen.

A hatóságok nem lépnek föl kellő módon, ha lelki és tettleges támadások érnek zsidókat, cigányokat, melegeket, de akár azt is, aki nyíltan kiáll az antiszemitizmus ellen. Több mint egy esztendeje, hogy nem találták meg és nem vonták felelősségre azt a 15–20 fős újnáci csoportot, amelyik a főpolgármester által kinevezett Új Színház szélső jobboldali vezetése elleni tömegdemonstrációt követően Hanti Vilmos MEASZ elnököt megtámadták, fizikailag inzultálták.

A kuruc.info 2012. július 18-án vérdíjat tűzött ki azokra, akik demonstrációt tartottak – a háborús bűntett gyanúja miatt őrizetbe vett – Csatáry László otthona előtt. Következmények nélkül maradt az, hogy pénzjutalom felajánlásával a „magyarellenes zsidók” felkutatására buzdító szélsőjobboldali portál felhívása nyomán hónapokon keresztül több antifasiszta tüntető számtalan életveszélyes és gyalázkodó fenyegetést kapott.

Nemrég magyar bíróság elmarasztalta Karsai László egyetemi tanszékvezető történészprofesszort, mert a JOBBIK-ot publikusan nácinak merte minősíteni.

Tisztelt Konferencia!

Reményünket fejezzük ki, hogy levelünkkel hozzájárulhattunk a felvállalt témájukban a reális magyarországi helyzetkép megismeréséhez.

A FIR nevében Hanti Vilmos elnök,

a MEASZ nevében Szekeres István és Dr. Borsány György alelnökök,

a NeM részéről Pál Gizella és Dr. Lebovits Imre,

a BZSB részéről Kerecsényi Zoltán ügyvezető,

a RAD nevében Barát Tamás kuratóriumi elnök,

valamint az antifasiszta magyarországi személyiségek részéről Garai-Édler Eszter és Garai Róbert.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (30 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +30 ( 40 szavazatból)
Magyarországon erősödik az antiszemitizmus!, 4.5 out of 5 based on 30 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Ami ma az “ellenzék”-ből totálisan hiányzik, az a MEASZ szelleme: az ellenállás és az antifasizmus. Hiányzik az ellenzék balszárnya. A balszárny, amelyik nem a száját jártatja, hanem cselekszik.
    Azért az röhej, hogy a nagy ellenzéki összefogás-tülekedés közepette egyedül a MEASZ tud mondani érvényeset arról, ami itt folyik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  2. http://www.youtube.com/watch?v=CCmPUO_XOl0
    Vadai Ágnes – 2013.09.14. – Évadnyitó nagygyűlés
    .
    Ego! Most kissé téves az állításod.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. “Magyarországon nincsen hathatós törvény a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények ellen.”
    .
    Hogyan is lehetne? Az emberek meg sem tudnának szólalni ha a gyűlöletbeszédet ki kellene hagyniuk, lebénulna a kommunikáció, leállna az élet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  4. gets (2013. szeptember 23. hétfő 09:38)
    Kösz, megnéztem, de fenntartom, amit mondtam.
    Nagyon jó beszéd volt. A sokadik. De tízezer után sem fog változni semmi.
    Nem beszélni, nekimenni.
    A MEASZ-ból az E meg az A.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  5. Felforr bennem az indulat, ha bármifajta zsidózással találkozom, és mert azt gondolom, itt az ideje, hogy mindenki válasszon, melyik oldalon akar állni, van egy javaslatom. Mindenkinek el kell döntenie, hol áll, ez nem vicc, mert akinek van értékrendszere, az kicsit sem engedheti meg magának, hogy néha ne legyen.
    -
    Tehát, ha a felvilágosodás, a demokrácia, az emberi jogok oldalán állok, akkor következik a kérdés, hogy mit tehetek azért, hogy Magyarországon ezek az értékek teret kapjanak – és ez azt is, vagy talán legföképp azt jelenti, hogy meg kell szünnie a zsidózásnak. Nekem az a véleményem, hogy mindenki tehet valamit, kicsit, ritkán, majd gyakrabban. -
    -
    Lehet tenni kicsit, mikor a régi jó barát mesél, és azt mondja: “az a zsidó srác az osztályból” – ekkor meg lehet állítani, kérni, hogy hagyja el azt a zs betüs szót, hiszen semmi szükség nincs rá, nem is igaz, hiszen magyar anyanyelvü, magyar állampolgárról beszélünk, aki (ez kérdésre kiderülhet) nem gyakorlója a zsidó vallásnak.
    -
    Lehet tenni kicsit, és ha nehéz elkezdeni, akkor elöször csak ki kell menni. Nekem sokszor volt ilyen, mert nagy volt a túlerö, nem mertem megszólalni. Csak felálltam, és kimentem. Aztán, mikor ez már ment, és megbírtam szólalni, akkor azt mondtam” ilyet én nem akarok hallani”. Ha rám támadtak, vagy jöttek szép ész-érvekkel, – felálltam és kimentem. -
    -
    Idövel már tudtam és tudok mondani két-három nyugodt mondatot, többre úgysem tudnak odafigyelni. Nem állítóm, hogy megértettek – - talán minden 10. Elsösorban magam miatt csináltam, mert valamit tenni akartam.
    -

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  6. A konferencia résztvevőinek:
    Szívélyes üdvözletem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  7. A nagyon jó okkal, fontos helyekre elküldött levél egy mondata sajnálatosan csonka. A szerzők elmulasztották szembesíteni a külföldet a rejteni próbált, intézményesített magyar antiszemitizmus egyik legmarkánsabb megnyilvánulásával.
    „Kövér László házelnök fölszólalt a Hitler-barát fasiszta Nyírő József megemlékezésen.”, – olvashatjuk. Ez önmagában nem igazán megdöbbentő. Normális, „európai” országban ilyen alkalommal, ha már elkerülhetetlen nem elmenni, az egyik legfőbb közjogi méltóság felhasználja az alkalmat, hogy miközben értékeli az elhunyt munkásságát, a kormányzat nevében elhatárolódjon a náci eszméktől. Orbán legfőbb bizalmasa e helyett kijelentette, boldog az a nemzet, amelynek ilyen kiváló fia született.
    Ennyi kiegészítést (akár zárójelben) elbírt volna az üzenet: Nyírő 1943-ban Hitler fő ideológusáról: „Beszédet is mondott a miniszter az ebédnél. Komoly, fontos, a világhelyzethez mért beszédet, amelynek minden mondatát meg kell és fel kell jegyezni, de az a tény, hogy Németország szellemi életének vezére és irányítója a világégés kellős közepében, amikor hazája mondhatni elképzelhetetlen méretű, dicsőséges harcát vívja; – édes anyanyelve tisztaságának gondjától borul el, – mondom – megmagyaráz mindent: Azt is, hogy ki Josef Göbbels Reichsminister és hogy miért ilyen nagy és legyőzhetetlen Németország.”
    Ez az adottságtömeg érdemel állami pompás újra temetést a mai Magyarországon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  8. Reményt ad az, hogy Magyarországon vannak még bátor demokraták, akiket nem lehet megfélemlíteni és megvásárolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (13 szavazatból)
  9. EdCarping
    Még… Nem sokáig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. ,
    ,
    Eagle !
    ,
    “…nincs hathatós törvény a gyűlöletbeszéd ellen…” – mondod.
    ,
    Hát tényleg, ám felhívnám mindenki figyelmét, hogy ezt a törvényt, még mielőtt létrejöhetett volna éppen az SZDSZ Fodorféle szárnya torpedózta meg… Fodor ugyanis meg van győződve arról, hogy a gyűlöletbeszédet, értsd a lezsidózó,le-büdösöző, lecigányozó stb. nyílt szitkozódást “tisztázó megbeszéléseken” kell helyretenni… Micsoda baromság, ugyebár !
    Az ő elnöksége idején a pártjából még néhányan próbáltak erre a vonalra ráállni, nem csoda hát, hogy ekkor a maradék szavazóik közül is az érintettek hagyták ott őket először…
    ,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Kedves H.H., nagyon jót szóltál! Máig feldolgozatlan az a belpolitikai kár, amit az egyébként gyönyörű kisugárzású steril-liberális honfitársaink (sajnos hatalmi pozícióba kerülve) okoztak nekünk. Kiss János legalább vissza vonult, de lendületes Fodor barátunk nem adja fel. Máig vallja: nem szabad szaladgáló szabadságában meggátolni négy éves gyermekünket a körúton, csúcsforgalomban az úttest közepén lévő, egy méter széles járdaszigeten.
    Orbán köszöni szépen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Lázár antiszemita nyilatkozatot tett 2013. szeptember 13. péntek | Bartus László

Hanti Vilmos pert nyert Csurka lapja ellen 2013. szeptember 12. csütörtök

Lezsák a Horthy-rendszert magasztalta 2013. szeptember 2. hétfő | AN

A cseh államelnök antifasiszta 2013. június 22. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos