Ronai and Ronai
AMERIKAI

Radnóti születésnapjára emlékezik a Kohányi Társaság 2013. május 2. csütörtök 22:47 Forrás: AN

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Radnóti születésnapjára emlékezik a Kohányi Társaság

Radnóti Miklós magyar költő, a magyar és világirodalom egyik legjelentősebb alakja, versei által a magyar nyilas vérfürdő egyik leghitelesebb tudósítója 1909. május 5-én született.

Születésének 104. évfordulójára emlékezve a Kohányi Társaság Magyarországon tartózkodó tagjai 2013. május 3-án pénteken 17:15 órakor koszorút helyeznek el a szülőházán lévő emléktáblánál (XIII.kerület Kádár utca 8.)

Utána átsétálnak ahhoz a házhoz, ahol 1944. május 19-én a nyilasoktól a harmadik munkaszolgálatra szóló behívóját megkapta. Ezen a napon írta Töredék c. versét:

“Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek….”

Május 20-án a Pozsonyi út 1. sz. házból indult a költő utolsó, immár végzetes “szolgálatra”. 1944. november elején a magyar nyilasok, hogy beteggé, járóképtelenné tett, legyengült áldozataiktól – közöttük Radnóti Miklóstól – megszabaduljanak, lelőtték őket Abda község határában. A rendszerváltás óta pedig Magyarország mindenkori politikai vezetői azzal tisztelik meg a nyilas gyilkosokat – akik “önként, kéjjel öltek, nem csak parancsra” -, hogy a 298-as parcellában közpénzen fenntartott nemzeti díszsírhelyeket biztosítanak földi maradványaiknak.

Egyértelmű bizonyítékokat a kutatások azóta sem eredményeztek arra vonatkozóan, hogy a vértől és mocsoktól megrészegült nyilasok melyikének keze, fegyvere végzett a költővel. Ahogy a gyilkosság pontos napjáról sincsenek minden kétséget kizáró dokumentumok. Valószínűsíthető, hogy november 4-én vagy 9-én történhetett. Radnóti halálának napja a jelenlegi hivatalos nyilvántartás szerint 1944. november 9.

A Kohányi Társaság tagjai a költőnek a Pozsonyi út 1. sz. házon lévő emléktáblájánál szintén koszorút helyeznek el.

“Oly korban éltem én e földön,
mikor a költő is csak hallgatott,
és várta, hogy talán megszólal ujra -
mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, -
a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.”

_______________

Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Radn%C3%B3ti_Mikl%C3%B3s
http://mek.niif.hu/01000/01018/01018.htm#cim64
http://www.facebook.com/pages/Koh%C3%A1nyi-T%C3%A1rsas%C3%A1g/110155955755830

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +25 ( 25 szavazatból)
Radnóti születésnapjára emlékezik a Kohányi Társaság, 5.0 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Szolid 2o13.o5.o3.

    Összeszorul az ember szíve!!!

    Mondja már meg valaki, hogy a primitívség ellen miért nem talált fel még semmmit a tudomány!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  2. A költőórias idézett szavai ma is hatályosak Mordor gonosz földjén.
    .
    “…a primitívség ellen miért nem talált fel még semmmit a tudomány!?…”
    .
    - Feltalálták, az a neve, hogy folyamatos tanulás, művelődés. Persze, ez sem 100 százalékos szűrő, de többnyire működik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  3. Szolid 2o13.o5.o3.
    Eldrad 2o13.o5.o3.

    Igen a tanulás!De! A gyilkos eszmék miért virulnak még mindig, amikor a tanulás következtében már a Marson vagyunk? Ezt nem értem!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Szolid! Föltalálták! Ezt úgy hívják, hogy szabad, demokratikus társadalom ideológia mentes magas szintű oktatása. Ma Magyarországon ezt az egyébként sem túl jó oktatási színvonalat viszik még lejjebb tudatosan. A katolikus egyház volt évszázadokkal ezelőtt aki felismerte, hogy a tudás csak a kiváltságosok lehetősége legyen, a köznép minél primitívebb annál jobban megvezethető. Orbán ezt a vonalat képviseli. Nagy árat fogunk még ezért fizetni, nem csak amiatt, hogy könnyű a tudatlan embereknek a hazugságot igazságként eladni a propaganda gépezettel, hanem azért is mert a XXI. századi modern gazdaságnak pont az ellenkezőjére van szüksége, nevezetesen minél okosabb, kreatívabb munkaerőre. Lebutított társadalommal kutya nehéz lesz megindulni felfelé. Emlékezzünk Radnitóra! De emlékezzünk arra is, hogy itt a kis hazánkban fordulhatott elő, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnökébe izomagyú motorosok akarták belefojtani a szót Azóta a helyzet romlott. Az ököljog lett úrrá a focipálya lelátókon, a házastársi kapcsolatban. A parlamentben alpári módon lehet női képviselőket megalázni és még folytathatnám a sort. És megvagyunk sértődve a külföldre, ha negatív a véleményük. És ők még nem is tudnak minden kisebb, de az emberek életminőségét negatívan befolyásoló esetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  5. Lehet tagadni a történéseket, lehet nem oktatni, lehet elferdíteni,
    de Radnóti Miklós versei örök emléket állítanak a történteknek.
    Emléke kiirthatatlan, legfeljebb nem adják ki műveit sokáig.
    Nem tiltják, csak nem jelenik meg.
    És a tiltott gyümölcs mindig édesebb!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  6. Aki tud, jöjjön el!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  7. Pócza Sándor István

    A cikk jó és aktuális , de miért nem említi a költő /hála Istennek élő/ feleségét. / Nekem még megadatott az , hogy 2009-ben rövid időre a lakásukban beszélgethettem dr Radnóti Miklósnéval . A teljes kép árnyaltabb , így , lehullva a minenkori politikai úzusbeli koncepciót.

    Ki kellene már mondani az igazságot ez ügyben is !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. Eldrad !
    *
    A Horthy érában az egyetemek voltak a primitív antiszemita megmozdulások és zsidóverések epicentrumai. Ma pedig az európai tudomány egyik fellegvárában az évszázados avar alól dugdossa ki a fejét a förtelmes szörny. A HÖOK “kebelén belül” erősíti sorait a Jobbiknak becézett nyilas-náci horda > a jövő értelmisége…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. *
    A hírekben újságolják, hogy Horst Tapper – alias Derrick – a Waffen SS tagja volt… Megdöbbentő ! Derricket szerettem…
    *
    A ZDF azonnal levette a műsoráról a népszerű filmsorozatot. Nem hiszem, hogy ezt így Magyaródon is megtették volna.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  10. “KORDON BLUED
    2013. május 3. péntek
    11:45 ”
    Szobrot biztos kapott volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Kordon blued: Nem a HÖOK-ban, csak az ELTE Btk hallgatói önkormányzatában. amíg a működésüket fel nem függesztette Mezey Barna, az ELTE rektora. Nagyon nem mindegy! Az ELTE többi karán a HÖK nem jobbikos, az ország többi felsőoktatási intézményében sem ez a trend.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Mate, Ivan Tibor

    Kordon, nekem Derrick felugyelo mindig ellenszenves volt a kidulledt szemeivel, sose neztem. Most, a poszthumusz tronfosztasa utan tudtam meg, hogy 280 epizod keszult a foszereplesevel. Azt hiszem, ezzel a szammal vertek a legtobb sok evig futo folytatasos Hollywood sorozatot. Erdekes volna tudni, hanyan dontottek el akkor, hogy az SS mult nem tenyezo egy ilyen nagy muvesznel. Ne feledd, Nemetorszag nem volt mindig az antifasizmus elkotelezettje mint a mai idokben.
    Kellemes hetveget – Ivan

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Horst Tappert- nél -amint Günter Grass-nál is – nem az volt a baj, hogy 17 évesként a Waffen SS-ben szolgált, hanem az, hogy ezt eltitkolta. Sok fiatal elment, sokat elvittek a háború utolsó hónapjaiban, aki túlélte, nagyon megszenvedte, elmondták és különböző módon feldolgozták ezt az “élményt”. Sokan viszont elhallgatták, el is tüntettek dokumentumokat, nem írták be életrajzokba. Tappert-ről is most derült ki, tehát senki nem bírálható, hogy ennek tudatában segítették volna karrierjét. Legalábbis eddig még igy néz ki.
    Egyébként Németországban a 60-as évek végéig rengeteg náci szörnyeteg élt, nem bujkálva, a falujában, városában. A 68-asoknak nagy szerepe volt abban, hogy ez lassan változni kezdett, egyáltalán beszéltek erről az addigi tabu-témáról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Kedves Pócza Sándor István, köszönjük az észrevételt. A cikkben tudatosan nem említettük Gyarmati Fannit, mert akkor azt is illett volna megírnunk, hogy nemcsak a költő emléktábláit áll szándékunkban megkoszorúzni, de özvegyét is szeretnénk felköszönteni. Végtelen örömünkre szolgált, hogy ez is teljesült: Fifi néni a koszorúzást követően lakásában fogadta a Kohányi Társaság őt virágcsokorral köszöntő képviselőit, akikkel csaknem fél órán át beszélgetett. Annak ellenére, hogy 101. életévében jár, érdemben szólt hozzá a jelenlegi magyarországi helyzethez; annak lényegével tökéletesen tisztában van. Társaságunkat olyannyira megbecsüli, hogy a 100. születésnapjára tőlünk kapott tíz szál sárga és egy szál kék rózsából álló csokrot megszárítva a mai napig az íróasztalán tartja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Mate, Ivan Tibor

    A martirhalat halt (kegyetlenul meggyilkolt) Radnoti Miklos gyonyoru versei a szivemben visszhangoznak.
    Feltetlen szuksegesnek talalom a megemlekezest. Megis ugy erzem, a kialakult magyar allapotok mellett talan nem Radnoti Miklos kellene peldakepnek vagy viselkedesi modellnek tekinteni. Radnoti nem akart zsido lenni. Igen, joga volt olyan vallast valasztani, amire vagyott, de az adott tortenelmi helyzetben kerdesesnek tunik a dontese. Radnoti sokat emlegetett hazaszeretete ahhoz a Magyarorszaghoz kototte, ami ellen fellepve hoseink es martirjaink adtak az eletuket – gyakran remenytelen kuzdelemben – azzal a nyilt cellal, hogy peldat mutassanak, szembe kell fordulni a feherterrorral indult es nyilt fasizmushoz erkezett horthysta “kereszteny kurzussal”.
    A mai magyar allapotok mellett a zsido hazaszeretet teljesen erthetetlen es megmagyarazhatatlan, es minden azt batorito torekves destruktiv es hiabavalo. A zsidok felelosek azert, hogy a gyerekeik es unokaik biztonsagban, es befogado, baratsagos kornyezetben nojenek fel, hogy felelmek es megalazasok nelkul erjek el a felnottkort, hogy a Holokauszt hangulat allando fenyegetese nelkul, egeszseges pszichevel menjenek keresztul a serdulokor amugy is ellentmondasos erzelmi allapotan. A magyar politikai helyzet megvaltoztatasa, a magyarorszagi zsidogyulolet elleni harc nem a zsidok ugye, hanem minden joerzesu nem zsido magyar allampolgar szent kotelessege.
    A martirhalalt halt Radnoti Miklos uzenete egy kihalo generaciohoz szolt.
    Az akkori zsido hazafiassag szivszaggato peldaja volt anyam egyik fiatal unokaoccse, aki minden alkalommal feszes vigyazzba allt, ha a radioban felhangzott a himnusz. Mellet ki, hasat be. Utolso alkalommat az auschwitzi appelplatzon allitottak vigyazzba, soha nem jott vissza.
    Szivbol kivanom, hogy Radnoti uzenete ne befolyasolja a magyarorszagi zsidokat. Aki teheti, vigye el a csaladjat onnan.
    Nem akarok politikai elemzesbe gabalyodni, de a kadar-korszak amit en nem birtam elviselni, ezerszer elhetobb es igazsagosabb volt mint a jelenlegi kurzus.
    Aki erzelmileg Magyarorszaghoz kotodik, elobb-utobb ugyis rajon, hogy a Magyarorszag amit szerettunk a jo ismerosokkel, a kollegakkal, a kozeli baratokkal, az mar csak a szivunkben letezik, azt csak ott tudjuk megorizni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Radnóti Miklós 104 éve született 2013. május 5. vasárnap

Kétéves az Amerikai Népszava új online kiadása 2012. december 20. csütörtök | Kohányi Társaság

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos