Ronai and Ronai
AMERIKAI

Narancsuralmi rendszer 2012. október 4. csütörtök 0:04 | AN Forrás: New Statesman

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Narancsuralmi rendszer
Budapest – Orbán Viktor kormánya visszafordítja az országot a parancsuralmi rendszerbe, írja a New Statesman. Magyarország marginalizálódott. Az utolsó tizenkét hónapban hatalmas politikai változások történtek, gazdasága pedig összeomlott. A lap semmi olyat nem ír, amit ne tudtunk volna eddig is – mindazonáltal így, együtt elképesztő olvasni mindazt, amit hagytunk megtörténni.
.
Az alkotmányt évente tízszer módosították, majd mindenestül kicserélték. Az Alkotmánybíróságot kibővítették és megrakták a miniszterelnök szövetségeseivel. Kétszáz bírót kényszerítettek nyugdíjba, mialatt egy volt párthivatalnok határozza meg, melyik bíró melyik ügyet kapja.
.
A választókerületi határokat úgy rajzolták át, hogy az uralkodó párt a korábbi két választást is megnyerte volna, ha korábban sor kerül a módosításra – azokat, amiket elbukott. A korábban kétszázharmincnyolc egyházból csak tizennégy maradt meg elismertnek; a többpárti választási bizottságot öttagú, párthivatalnokokból álló grémium váltotta fel. Drákói hatalmat kapott a baljós Médiahatóság a sajtó kordában tartására s arra, hogy tekintélyes bírságokat szabjon ki.
.
Mindennek a tetejébe az elnök magántestőre lett most az új „antiterrorista”erő vezetője, korlátlan hatalommal titkos megfigyelések elrendelésére, pénzügyi és egészségügyi adatok kikérésére, telefonlehallgatások bírói engedély nélküli elrendelésére.
.
Hideg, december végi nap volt, s az órák tizenhármat ütöttek.
.
Orbán Viktor miniszterelnök alkotmányos reformjai a hatékonyabb kormányzás és a kommunista örökséggel való leszámolás jegyében 2012. január 1-től megszüntették két évtized demokratikus fejlődését. Európa szívében a felismerhetetlenségig megváltoztak a politikai megállapodások alapjául szolgáló jogok és normák.
.
Orbán Fidesz pártja szupertöbbséget nyert a 2010-es választásokon az össznépi frusztrációnak és az aránytalan választási rendszernek köszönhetően. Helyzetüket azonban arra használták fel, hogy szisztematikusan felszámolják a fékek és ellensúlyok rendszerét, politikai cimboráikat hozzák helyzetbe s biztosítsák, hogy ne történhessen még egyszer elsöprő változás.
.
Magyarország a demokratikus haladás büszke hagyományainak országa, s a változásokat nem hagyta szó nélkül.
.
Viszonylag kevés volt a tiltakozás a demokrácia két évtizedében, így figyelmet érdemelt, hogy több tízezer ember vonult a téli hidegben az utcára. Orbán mosolygott és integetett.
.
Másként gondolkodók, akik földalatti mozgalmakat vezettek a diktatúra ellen és segítettek demokráciává tenni az országot, arra kérték az EU-t, ne nézze hátradőlve, amint Magyarországot egy divatjamúlt zsarnok túszul ejti. Orbán mosolygott és elfordult.
.
Általában visszafogottan fogalmazó brüsszeli bürokraták kemény hangon denunciálták a rendszert, Hillary Clinton mélységes aggodalmának adott hangot. Orbán mosolygott és csinálta tovább azt, amit addig.
.
Mikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került, kampányuk eredményesen csatornázta be a népi elégedetlenséget. A gazdaság mélyen volt a recesszióban, s a csőd elkerülése érdekében az IMF-re hagyatkozott, égető volt a munkanélküliség, és a forinttal szemben még a megviselt euró is erős volt.
.
A szélsőjobboldali, ultranacionalista Jobbik hasonló kampánytaktikákat alkalmazott. Vezetői az Unió, a cigányok és a zsidók ellen keltek ki. A választók nem hogy nem büntették őket, de a második legnagyobb parlamenti ellenzéki párt lettek, és ők büszkélkedhetnek a fiatal tagok legnagyobb arányával.
.
Magyarország kétségkívül drámai változásokat követelt 2010-ben, ám kétévi átfogó reformok és szigorú megszorítások után sem mondhatják, hogy a nehézségeket maguk mögött hagyták, legfeljebb követelhetik, hogy jobb legyen. A gazdaság annyira rossz formában van, hogy tavaly novemberben a vehemensen IMF-ellenes Orbán az általa kigúnyolt intézményhez volt kénytelen fordulni.
.
Ez ma Magyarország: alkotmányos manipuláció, felbugyborékoló szélsőségesség és gazdasági válság. Az EU és az IMF azonban abban a helyzetben vannak, hogy változást csikarhatnak ki. Orbán tavaly szeptemberben 15 milliárd eurós IMF-kölcsönért folyamodott. A gazdaság azonban zuhan, a népi elégedetlenség nő.
.
Orbán arról híres, hogy fantomokra mutogat – az ország határain kívül összeesküvőkre, belül a cigányokra, mindenütt a kommunistákra. A magyaroknak, ahelyett, hogy a pantomim gonosz mögött keresgélnének, azt kell látniuk, aki előttük áll.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +61 ( 69 szavazatból)
Narancsuralmi rendszer, 4.8 out of 5 based on 37 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. + nyugdij penztarak, a kozmunka , diakhitel-tandij, roghozkotottseg, fasiszta irodalom, Horty szobrok stb stb

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +46 (50 szavazatból)
  2. Hű! Nagyon jó összefoglaló külföldről. Azt irják, amit érzünk!
    DE MI A CSODÁNAK VAN A MAGYAR MÉDIA.
    .
    KÖZTUDOMÁSÚ, HOGY ELHÜLYITÉS FOLYIK!
    Csak egy példa a hülyitésre:
    Már X+1-szer megnyirbálták a gyógyszerkasszát. Erre valaki arról magyaráz,
    hogy az egyes gyógyszerek árai nőnek, mások árai csökkennek.
    Ki ez a pofátlan, hülye alak. Köztudomású, hogy a gyógyszereket nem a
    mennyországból hullanak. Azokat alapanyagokból több gyógyszergyár
    állitja elő klf technológiával. Az alapanyag és a technológia költségei sem
    állandóak. A gyógyszerek jelentős része a gyógyszertárakhoz külföldi
    gyártóktól közvetitő logisztikán keresztül jut el. Nyilván nem azonos árakon.
    Hiszen az sem mindegy, hogy mekkora tétel kerül leszállitásra. Néha a
    készletezés problémái miatt, közeledik a forgalomban tartási idő vége.
    E miatt időszakos leárazások is előfordulnak. Természetesen állandóak
    a gyógyszertáraknál az árak karbantartásai is.
    .
    A felirt gyógyszert kiváltó beteg szempontból – általában – nem ez a lényeg.
    A gyógyszerek egy részének ára államilag támogatott. A támogatás sem
    azonos arányú mindennél. E miatt, ha a központi költségtámogatás csökken,
    TERMÉSZETESEN AZ EGYES GYÓGYSZEREK ÁRA IS OLYAN ARÁNYBAN
    FOG NŐNI, AMILYEN – SZUBJEKTIV – TÁMOGATÁSI DÖNTÉST HOZ A
    VEZETÉS. ÁLTALÁBAN IGY EGY EGY GYÓGYSZER TÁMOGATÁSA
    A 0-100% KÖZÖTT VÁLTOZHAT. AZAZ A VÁLTOZTATÁS UTÁN :
    -EGYES GYÓGYSZEREK TELJES BOLTI ÁRRA MÓDOSULHATNAK,
    -MÁSOK NÉMI %-OS VÁLTOZÁST SZENVEDNEK, MELY TARTHAT
    -EGÉSZEN A TELJES TÁMOGATÁSIG, VAGYIS A TÉRITÉSMENTESSÉGIG.
    .
    A téritésmentes győgyszereknél látható leginkább, hogy azok árának semmi
    köze sincs a kereskedelmi forgalomban bekövetkező csökkenéshez, vagy növekedéshez.
    A MÉDIA MELLÉBESZÉL AZ EMBEREK KÁRÁRA!
    NEM A VALÓSÁGNAK MEGFELELŐEN TÁJÉKOZTAT!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  3. Nevetséges az a vélemény, hogy az EU, és az IMF abban a helyzetben vannak, hogy változást csikarjanak ki!
    Az EU? Amikor legelőször eléjük került a médiatörvény, Nelli Kroes megdádázta a magyar kormányt… Már akkor írtam, hogy jó lenne ha komolyabban vennék,mert ez csak az előszele az orbáni agymenéseknek. Azóta mi történt?Az EU el van foglalva saját magával, nem figyel a tagországokra.
    Az IMF? Ne vicceljünk már! Orbán nem fog megállapodni semmiről, mert a teljhatalma akkor nem lesz biztosítva.Nehogy már ellenőrizze bárki a fidesz lenyúlásait!
    Nem számít ha beledöglünk, csak ők kasszírozni tudjanak.
    Ráadásul… Milyen alkotmányról ír a New Statesman? Ami alkotmányellenesen lett bevezetve? Ami ellen az ország nem vonult az utcára? Ami ellen mély kussolásba vannak a “demokratikus erők”?
    Amint láthatjuk, az EU, és az IMF semmit nem fog tudni kikényszeríteni egy olyan országban, ahol hagytak időt ennek a bolond fajzatnak, hogy kiépítse a jól működő rendszerét! Igen! Azt írtam, hogy jól működő rendszerét! Minden ellenkező híreszteléssel szemben, a rendszer jól működik, mert a fogaskerekek közé a demokratikus erők, még homokszemeket sem tudtak bejuttatni.
    Elaprózott “tüntizések”!Amik semmire sem jók. Lássuk be! gyávák voltunk, hogy megakadályozzuk az agyament Orbán térnyerését!
    Ha bátor és megalkuvásra nem hajlandó nép lennénk, Orbán nem lehetne ott, ahol most van. Már ha csak a törvénytelen szavazásra gondolok is, amikor nem zárták be a szavazókörök ajtaját este 7-kor! Ha az ellenzéki pártok nem léptek volna be a parlamentbe ezért, már rég letudtuk volna ezt a gyalázatot, amit Orbán tett,és a mai napig sorozatosan tesz az országgal!
    Az EU-tól, meg az IMF-től várjuk hogy megállítsák Orbánt? Mi hol vagyunk, amikor rólunk van szó?
    Miért merül ki a tüntizés pár ember monológjában? Amikor zúgni kéne az “Orbán Takarodj!”-nak???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +52 (54 szavazatból)
  4. Amikor a fentieket látva többször leírtam, hogy ameddig az ország fizetőképes, addig semmit nem fog tenni az EU Orbánék ellen, igen sokan negatívan értékelték hozzászólásomat. Természetesen ehez mindenkinek joga van, ezért ezt nem vettem, nem vehettem zokon. Most már kezdik a nyugati elemzők is látni, hogy mit műveltek a pénzpiaci engedékenységükkel, elkötelezettségükkel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (27 szavazatból)
  5. “….amit hagytunk megtörténni.”
    Ez a lényeg.
    (Az utcák még mindig csendesek.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (40 szavazatból)
  6. Túlavasúti
    A gyógyszer esetében azonban hiába sorolják (akár százasával) azoknak a neveit, amiknek csökkent az ára, ha pont annak az 5-6 félének emelkedett, amit a beteg szed. Mert ez esetben a lét határozza meg a tudatot, azt nem lehet manipulálni, még akkor sem, ha egyébként fidesz-hívő is az érintett..
    Főleg, ha átállítják egy “olcsóbb” gyógyszerre, és kezdi érezni a mellékhatásait – ami miatt olcsóbb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  7. bumburi
    Azért ne becsüld le az Unió rendelkezésére álló eszközöket. Vagy akár Németország lehetőségeit. A nemzeti jövedelem igen nagy része származik a német exportból – és elég egy Haider-féle bojkott kimondása (akárcsak nem nyíltan, hanem fű alatt) és egyből lecsökken a fosztogatható kassza. Amit már Simicska is nehezen tolerálna…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  8. Gyógyszerból már kialakult a hiánygazdaság. Pl. a vérnyomáscsökkentőből hol ez, hol az nincs a patikában. Így nagyon nehéz beállítani valakinek a vérnyomáscsökkentő adatgját.
    Az orvos késztermék-nevet nem írhat fel, csak hatóanyagot. Azonban attól félek, oda is eljutunk idővel, hogy a hatóanyag helyett fájdalomcsillapító vagy közérzetjavító szert is adhatnak a patikában, ha a kért anyag éppen nincs raktáron. A placebo is jó helyettesítő szer.
    .
    Mellesleg érdemes megnézni a távlatokat:
    .
    1945: Háború elvesztése, megszállás.
    4 év: a rendszer kiépítése, hülyítés.
    1945+4 év: 1949 “a fordulat éve”
    4 év: Rákosi rendszer
    1949+4 év: 1953, XX. Kongresszus
    3 év desztalinizálás, a rendszer lopakodó enyhülése,
    1956 október-november
    1953+4 év: 1957, Kádár
    .
    Tehát a legkeményebb Rákosi-diktatúra ideje mindössze 4-5 év, előkészítése 3-4 év.
    .
    2006: Az ország módszeres kirablásának végefelé Őszödi beszéd, fordulat igénye
    4 év káosz
    2006+4 év: 2010 Hatalomátvétel
    4 év: Köztársaság lebontása, narancsuralom kiépítése
    2010+4 év: 2014 Rögzítés
    4 év: XY rendszer
    2014+4 év: 2018 ????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  9. És ha tudnák a többit…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  10. A New Statesman elemzése very good !
    Az Orbán kormány “áldásos” tevékenysége maga a magyar nép produktuma, az istenadta meggondolatlanul így szavazott a legutóbbi választásokon.
    Ez a mesterhármas jut eszembe :
    Kertész Ákos – Széchenyi – Churchill.
    Kertész : ilyen a magyar.
    Széchenyi : a népben van a baj, ha ezt eltűri.
    Churchill : egy államférfi a következő nemzedékre, a politikus csak a következő választásokra gondol.
    Háát, Orbán, közel sem egy államférfi, enyhén szólva.
    A narancsfiókákat, ezeket a hitvány fickókat minél előbb a pokol fenekére kéne küldeni. A következő kormány csak jobb lehet. Ha nem, akkor megint kormányt váltani. Egyszer csak lesz Magyarországnak egy valamirevaló kormánya !
    A nagy számok törvénye alapján :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  11. @girbegurba
    “Az orvos késztermék-nevet nem írhat fel, csak hatóanyagot.”
    Na ez nem igaz. Illetve csupán egyetlen esetben: a koleszterincsökkentőknél, sőt azon belül is csak a sztatin típusúaknál. Ez a próba.
    Sajnos rendkívül gyakorlott vagyok ezen a szeren.
    Az viszont igaz, hogy pl. a legolcsóbbnak mondott vérnyomáscsökkentő csak papíron létezik. Az OEP honlapján gratulálnak, hogy megtaláltam a legjobb választást, ám beszerezni sehol nem lehet, mert mint kiderült, maga a gyártó sem tud róla, hogy ő ilyet csinálna! És lehetne hosszan sorolni a bajokat, hibákat. Úgyhogy van mit a szemükre hányni bőven.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  12. Most, pár nap múlva orbán már védheti magát a golyóállóval. Ott vannak a testőrei. Remélem lesz egy olyan gyerek, mint Indira Gandi testőrei között.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  13. Most, pár nap múlva orbán már védheti magát a golyóállóval. Ott vannak a testőrei. Remélem lesz egy olyan gyerek, mint Indira Gandi testőrei között.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  14. “Az orvos késztermék-nevet nem írhat fel, csak hatóanyagot.”
    Ez csupán elméleti megközelités, ugyanis az új logisztikai megközelités miatt
    valami kivülűlló vezetőszerv határozza meg a gyógyszerforgalmazás szabályait.
    Ezért havi receptre kell felirni az orvosnak PONTOSAN A RENDEL GYÓGYSZER
    NEVÉT. Különben hogyan tudnák ütemezni a beszállitást és az évi keret havi támogatásra való lebontását.
    Ki tudja a véletlen szerűen bekövetkező egészségügyi változások bekövetkeztét
    előre – országos szinten – meghatározni. Ez nem a horoszkópok világa. Itt akkor
    és annyi anyag szükséges, amennyit a pillanatnyi helyzet megkiván.
    Legfeljebb becsülni lehet a “várható” fogyás alakulását.
    A kisebb gyógyszertárak meg nem készleteznek mindent, hanem a receptet
    látva. Igy a számitógépes helyi készletből eldönthetik, hogy van-e a felirt
    gyógyszer, vagy esetleg helyette azonos ható anyagú, esetleg rendelni kell
    párnapos határidőre. Vidéken még utazgatni is kell.
    Igy dől el – a körülmények és az alku miatt -, hogy a beteg, vagy a gyógyszer átvevője vállalni tudja-e a várható kiadást és a többszöri utánajárást, vagy
    telik-e még a kártyán lévő pénzből.
    .
    MINDIG AZON TŰNŐDÖM, HOGY EGY LAIKUS BETEG, VAGY HELYETTE A
    GYÓGYSZER ÁTVEVŐJE MILYEN MADÁRJÓSLATTAL DÖNTHETI EL,
    HOGY A FELIRT GYÓGYSZER HELYETT MELYIKET VEGYE MEG?
    HISZEN A GYÓGYSZER NEM PROMECLICUKOR.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. Igen, pontosan 30 napra szólhat a recept. A szerencsétlen a betegnek elvben a következő 30 nap első napján kellene kiváltania a gyógyszert. Ha pl. éppen külföldön van a mondott időben, vagy csak hétvége miattt zárva van a gyógyszertár, és az ügyeleteshez kell mennie, akkor úgy járt.
    Szerencsére a patikusok “megértőek”, “rugalmasak”. Ezzel meg az a baj, hogy az amúgyis nagy önkényességet növeli. A beteg kiszolgáltatott, nem az egészségügy szolgáltat. A nagy szolgáltatók (gáz, elektromosság, telefon stb.) hatóságot játszanak, mint régen. A kis patikák kedvesek, rugalmasak, mert versenyben vannak, de félek, hogy ez sem tart örökké.
    Ez az egész a hiánygazdaságra emlékeztet engem. Ha úgy tetszik: hadigazdaság. Központi irányítás, hiánycikkek, kiszolgáltatottság, alattvalói lét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  16. ”…2006: Az ország módszeres kirablásának végefelé Őszödi beszéd, fordulat igénye…”
    Girbegurba! Gratulálok! Végre egy ízig-vérig jobbikos panelt sikerült ide hoznod. Véletlen, vagy szándékos volt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  17. kalmik,
    Isten őrizzen a joBBiktól, de amikor kritizálnak (nem amikor kúrálni akarnak), sokszor eltalálják a valódi helyzetet.
    Az ország módszeres kirablásának fő tömegét az MDF alatt sikerült elintézni, kevés maradt utána az MSzP-nek, még kevesebb az akkori Fidesznek. Biztos lesznek mások, akik ezt részletezni tudják, mindenesetre a privatizáció nálunk valahogy nem volt sikeres. A megszűnt üzemek helyébe nem léptek új munkahelyek, vagy nem megfelelő arányban. Túl nagy volt a korrupció. Mindez együtt hozzájárult a nacionalista indulatok elszabadulásához.
    Tévedek? Lehet, mert nem vagyok szakember, de bennem ez a kép alakult ki.
    Igen a kritizált szöveg nem világos. Nem arra gondoltam, hogy GyF-ék síbolták ki a pénz. Épp ellenkezőleg: Gyurcsány volt az, aki ennek véget akart vetni (sajnos későn, és sajnos az MSzP ellenállásába is ütközött).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  18. Orbán vegye elő az üzbég útlevelét és takarodjon a hasonlók közé.
    Minden rokonának és talpnyalójának átvilágítás és vagyonelkobzás.
    Nekem pedig 23-án ne pofázzon,hazudott már eleget !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  19. arzagon 2012. október 4. csütörtök 10:08
    “Remélem lesz egy olyan gyerek, mint Indira Gandi testőrei között.”
    NEM ÚSZHATJA MEG A FELELŐSSÉGRE VONÁST A PUCCS MIATT!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  20. Amikor kivisszük kinyílik a virág, amikor behozzuk elszárad! Majd, ha ezt a nyomorúságos hazai életünket gyökerestől ki fogjuk szakítani és valami eredendően emberit, tisztát és gyermekit ültetünk a helyére. Hagyjuk, hogy a feltétel nélküli bizalom táplálja és elhisszük, hogy az ember jó, majd akkor, de csak akkor az is ki fog nyílni, amit elszáradva hoznak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  21. H.Sandor*
    Grúz útlevelet kapott a haverjától, aki mellett kampányolt!
    Na most ugye ott nem jött össze a dolog, mert megbukott a favorizáltja, oda tuti nem mehet!
    Azeri baltásékhoz esetleg – ott, arrafelé tán szívesen látják, bár Brüsszelben tegnap tanácskozás volt, hogyan lehet elsimítani a háborús helyzetet és a civileket kimenekíteni, ha szükséges lesz….de mi lezártuk az ügyet!
    Akinek ez a keverőgép még tetszik, mint miniszterelnök, nos az beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  22. Voltak sánta lovashuszáraink Svédországban, ahol azonnal hízlalókúrára fogták a lovakat, most vannak, pontosabban nincsenek rakétafejeink (5 db), a légterünket megsértették két esetben az iszapömléskor – a felelős pedig érinthetetlenül a helyén van!
    Vannak akiknél ez nem veri ki a biztosítékot, de nem árt eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha ez az előző kormány alatt jött volna össze….mert azzal tisztában vagyunk! Hugyenották adnának a Kossuth térnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  23. Olvastam:
    Pávatáncos megosztotta a bentieket, aztán megosztotta a kintieket, most már ideje lesz őt is megosztani!
    Mennyire igaz: 4 milliárdot igért be a romániai egyetemnek, itt pedig az elesettektől elvesz mindent – amin persze nem is lesz áldás….Miért is szeretnék az itthon nélkülöző azokat, akik kapnak, de a közösbe nem tesznek, legfeljebb csak a szavazatukat!
    Minek lehet nevezni – a magyarság megosztójának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  24. Pallas Nagylexikon. Faciam Hungariam captivam, postea mendicam, deinde catholicam. (lat.), Magyarországot előbb fogollyá, aztán koldussá, végül katolikussá fogom tenni. Kolonits esztergomi érseknek tulajdonítják.
    .
    Lajdi Tamás. I. Habsburg Lipót császár : „Faciam Hungariam captivam, postea mendicam, deinde catholicam.” (Magyarországot előbb rabbá, aztán koldussá, végül katolikussá teszem.”)
    .
    Metapédia. Kollonich Lipót gr., (Koilegrádi), bíbornok, esztergomi érseki, *1631, +1707. Győri püspök, majd államminiszter s a bécsi udv. kamara elnöke, 1695-től esztergomi érsek. Rákóczi Ferenc szerint többször mondotta, hogy “én Magyarországot először rabbá, aztán koldussá, végül katolikussá teszem”.
    .
    Na, ez a vezérteve stratégiája. Magyarország már fogoly, és úton van a koldusbot megszerzéséhez. A katolikust ugye nem kell magyaráznom?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  25. kekec
    Bocs, egész nap nem voltam a gépnél. Azt mondod Németország be tud tartani. Ezt én is tudtam. Mint ahogy azt is tudom, hogy fütyül arra Orbán, akkor is megy megállíthatatlanul.Neki aztán édes mindegy, hogy mi, a nép meg fogjuk érezni!Neki csak a hatalom a lényeg.Ahogy eddig nem tettek ellene,ezután sem fognak.Kis pont vagyunk nagyon. Magunknak kell kikaparni a gesztenyét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  26. bumburi: Igazad van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. “diakhitel-tandij, ” :((((

    A jobb érzésű erdélyiek ( néhány lapban olvastam,”oldaliságukat” nemtom), süllyednek mélyen a pince alá szégyenükben,nem érzik helyénvalónak,h itthon milliókba kerül az oktatás, a Sapientiára meg 4 mrd jut. Hejába ,a fejedelemség nem jár ingyen . A borítékban küldött ,tetszés szerint számolt szavazatok biztosan megérik .(nekünk még jelentkezn sem lehet postán).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Október 23. a külföldi sajtóban 2012. október 24. szerda | AN

Die Presse: abnormális a magyar földtörvény 2012. október 22. hétfő | AN

Orbán vitatott vérrögbeszéde 2012. október 5. péntek | AN

A magyarok és a tündérmese 2012. szeptember 29. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos