Ronai and Ronai
AMERIKAI

Élőben az új marsjáró landolása 2012. augusztus 1. szerda 17:13 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(82)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Élőben az új marsjáró landolása
New York – A NASA új marsjárójának, a Curiositynek (Kíváncsiság) a megérkezését a vörös bolygóra élőben figyelhetik vasárnap éjjel óriási LED-képernyőn a New York-i Times Square-en.
.
Az élő adás helyi idő szerint augusztus ötödikén este 11.30-kor (pesti idő szerint hatodikán reggel 5.30-kor) kezdődik és másnap hajnali négyig (délelőtt 10-ig) tart. A landolást közép-európai idő szerint augusztus 6-án, 7 óra 31 percre tervezik, ami keleti idő szerint 1.31 – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
.
.
Ott fent lehet majd látni a nagy eseményt
.
„Egy olyan városban, amely sohasem alszik, az emblematikus Times Square lesz a legmegfelelőbb hely a New York-iak számára, hogy részesei legyenek ennek a történelmi eseménynek”, hangsúlyozta John Grunsfeld, a NASA tudományos programjainak helyettes vezetője. Hozzátette: az amerikai történelem összes nagy eseménye valamiképp kapcsolódik a Times Square-hez.
.
„Úgy gondolom, hogy most sincs ennél megfelelőbb hely az ünneplésre”, vélekedett John Grunsfeld.
.
A Mini Cooper méretű marsjáró csaknem két földi évet tölt a Marson, ahol a 155 kilométer átmérőjű Gále-kráterben vizsgálódva próbálja megfejteni a bolygó egyik legnagyobb rejtélyét, hogy lehetett-e víz, esetleg még élet is az égitesten.
.
.
Nem kórházi ágy, annál lényegesen többe kerül
.
A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program keretében tavaly november 26-án indították útjára a Curiosityt. A marsjáró 567 millió kilométeres útját befejezve egy bonyolult manőverrel landol: a csaknem egytonnás járművet hőpajzsos fékezés után egy 16 méter átmérőjű szuperszonikus ejtőernyő szállítja a leszállásra kijelölt hely közelébe, ezt követően egy fékezőrakétákkal ellátott platform, az égi daru ereszti le a talajra.
.
Amennyiben a landolás sikeres lesz, a nézők azt is nyomon követhetik, hogy miként veszik a NASA szakemberei a marsjáró első üzeneteit a bolygóról.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Élőben az új marsjáró landolása, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(82)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

82 Reader’s Comments

  1. Ricsi

    Kifejthetné egy kicsit bővebben, hogy a Wikipédia cikke a Marsról egész pontosan miért szar? Mert az, hogy kevésbé részletes nem jelenti azt hogy rossz.

    “Jó, nyilván az egész vita mögött az van, hogy egyeseknek fáj, miért az amcsik vannak megint az első helyen, és akkor ki kell találni, hogy nincsenek is sehol. Egyes fórumokon tényként kezelik, hogy az egész holdraszállás csalás volt.”

    Amely “tények” jelentős részének szülőhelye Amerika:). Nincs itt szó semmiféle irigységről ebben az esetben.

    Kakas

    A kék naplemente megfejtése
    http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20050715keknapnyugta.html

    Magyar Csillagászati egyesület honlapja
    http://hirek.csillagaszat.hu/

    Néhány ismeretterjesztő sorozat a témában

    A kozmosz titkai
    Így működik a világegyetem
    Kozmikus ütközések
    Szélsőséges világegyetem
    Útikalauz űrutazóknak
    A világegyetem (a youtube-on több része is fent van)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Geyza:
    Nyugodt vagyok. Akkor is nyugodt voltam és tudtam. A mi táborunk sokkal emberségesebb volt mert nem kockáztatta felelötlenül az ürhajósok életét. Bezzeg a zusákok!
    -
    Hogy a Marson van e élet azt nem tudom, de hogy adóparadicsomnak jó lehet abban biztos vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Persze hogy nem jártak a Holdon. Csak összebeszéltek és nem árulták el senkinek. De a Marsra már együtt utaztak orosz és amerikai asztronauták:).
    Még videó is van róla. Lebuktak:)
    http://www.youtube.com/watch?v=TuaiSW89ZOM

    Viccet félretéve. A Holdon elhelyezett prizmák segítségével mérik a mai napig a Hold és a Föld távolságát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. “…Hát lobog a zászló miközben nincs is légkör a Holdon! :-)))…”
    .
    - Mér’, hát Hóld az van?
    .
    pffff…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. cOLOMBUS
    2012. augusztus 2. csütörtök
    20:15
    .
    Azt írod: „Az ejtöernyös vitához csak annyit, hogy a Föld legfelsö légrétege (ahol a visszatérö üregységek izzásig hevülnek) ritkább, mint a Mars légköre. Ugyanakkor ez a rendkivül ritka légréteg akkora surlódást okoz, hogy izzik a pajzs, mint a fene.”
    .
    Ez így van.
    .
    De ez persze nem egy az egyben ugyanaz az összefüggés, mint ami a fékezőernyők hatékonyságát magyarázza.
    .
    A felizzás azért következik be, mert a nagyon gyorsan közeledő űrsikló vagy meteor a nagy sebessége miatt nagyon sok gázmolekulával ütközik, az ottani légkör ritkasága ellenére (a gáz ritkaságát ellensúlyozza az érkező test nagy sebessége, mert ennek köszönhetően rövid idő alatt is sok részecskének megy neki.) A gázmolekulákkal történő, nagyon kemény ütközés egyben súrlódás is, tehát mint minden súrlódásnál, hőfejlődés lép, fel, pontosabban a gyors test mozgási energiájának egy része hőenergiává alakul. Itt tehát a súrlódás a lényeg.
    .
    A fékezőernyő esetében is (itt már sokkal kisebb a sebesség) viszont az ernyő lassító hatása csak részben köszönhető a gázközeggel való súrlódásnak. Az is fontos, hogy az ernyő útjába eső gázmolekuláknak tehetetlenségük (tehetetlen tömegük) van. Ahhoz, hogy a lefelé mozgó ernyő „utat csináljon magának” abban a közegben, amelyben mozog, „el kell tolnia az útjából” az ott levő gázmolekulákat. Azaz mozgásba kell hoznia azokat, az addig nyugalomban levő gázmolekulák tömeggel, tehetetlenséggel rendelkező anyagát. Ezzel mozgási energiát ad át nekik a magáéból, tehát lassul. Itt tehát az a lényeg, hogy mozgásba kell hozni az addig összességében mozdulatlan, tehetetlen tömeggel rendelkező részecskéket.
    A felszín közelében a Marson éppen azért nem használható már az ernyő, mert akkor már lassan kell süllyednie a marsjárónak, de az ottani ritka légkörben lassú mozgással már nem találna az ernyő elég sok, „az útjában levő”, megmozdítani való, őt fékező gázmolekulát. Tehát marad a fékezőrakéta, felfújt gumi.
    .
    De persze ez csak az elvi váz, számokkal nem tudnám alátámasztani, nem ismerem eléggé a marsfelszíni viszonyokat, innentől az Eldradnál olvashatókra kell tekintettel lenni…
    .
    Na most annyival vagyunk előrébb, hogy a kétféle hatás gondolata nem csak benne van a szövegben, hanem a két hatás sarkosan kétfelé is van fogalmazva. Az általad említett légellenállás ugyanis főleg ebből a két hatásból, a súrlódásból, és az ellenálló közeg anyagának mozgásba hozásából áll.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Császárom,
    -
    Egyetértünk. Csak nekem nincs ám idöm ilyen hosszan nyomkodni a bötüket, mert dolgoznom kell.
    De pontosan irod.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. zoli
    2012. augusztus 2. csütörtök
    22:29
    (Szerkeszt)
    .
    Ezt írtam:
    .
    “a magyar Wiki minden szempontból egy fos, emberek azt hiszik, azért van, hogy magukról vagy a szervezetükről írjanak félelmetesen elfogult dolgokat. Ugyanakkor a témában én megnéztem a magyar Wikit, ahol – fizikusok számára érthetően – el is magyarázza ezeket a dolgokat”
    .
    Tessék végigolvasni!

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Szerintem az ernyo azert hasznalhato, mert a marsi legkor kb olyan eros, mint a foldi 35km-en. Ebbe a magassagba viszont mi magunk is fel tudunk juttatni targyakat, meterologiai leggomboket, vagyis egy jol elkeszitett eronyo valoszinuleg meg ennel magasabbrol is kepes lehet fekezo hatas kifejtesere.

    A leirasbol nekem ugy tunik, hogy inkabb csak segit a lassitasban, hogy a fekezoraketaknak kevesebb dolguk legyen ( ami ertheto, hiszen az uzemanyag is tomeg, amit itt nyilvan minimalizalni kell )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. cOLOMBUS
    2012. augusztus 3. péntek
    16:32
    .

    Én viszont pont szabadságon vagyok.
    .
    Azonkívül: az írás alatt folyamatosan kínban voltam amiatt, hogy a te szövegedhez fűztem a részletezést, így forma szerint te lettél a megszólított is, miközben tudtam, hogy az idevágó ismereteidet semmivel sem bővítem, ne érts félre… de talán ricsi (és mások :-) is elolvassa-sák, és akkor talán már tettem valamit… még az is lehet, hogy valaki, aki ezt itt olvasta, majd az alijázás után ejtőernyős-kiképzést kap, és mégis csak másképp simogatja őt a levegő, ha érti is…
    .
    Még azon töröm a fejem, hogy mivel kéne összezavarni azokat, akik a szél által lengetett hold-zászló miatt már nagyon gyanakodnak, hogy ugyebár az egészet a nevadai sivatagban vették fel… nem szabad megvárni, hogy ez bizonyossággá érjen bennük… ebben talán Geyza segít majd.
    .
    Na így menjen az ember szabadságra, ha nincs dolga, akkor keres magának, persze aztán úgy érzi, hogy a dolog kereste meg őt, és még rosszul is érzi magát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. 48 évesen én már nem kapok ejtőernyős kiképzést, ez a feladat az ötévesre vár :)
    .
    A holdraszállás csalás: ebben több tízezren hisznek Magyarországon. Ez politikai hitvallás kérdése. Miként az is, hogy káros a hamburger.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. ricsi
    .
    És még hány csalás van Magyarországon, amiben több tízezren, sőt több százezren (sőt: több milióan) hisznek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. vannak akik abban hisznek, hogy mar az 1960as evek vegen ( 1969? asszem ) jart _ember_ a Marson.

    Amugy a Holdraszalast nem ertem, hogy minek kritizaljak. Onnan, hogy az ember ki tud jutni a vilagurbe mar megtette a legnagyobb lepest ami a Holdraszalashoz kell. Igaz, nagy a tavolsag, meg akar 1000-2000km magassagbol is, de onnan talan mar csak “kicsit” kell nagyobbat epiteni…. ( Mondjuk a visszateres lehetett a nehezebb resze a dolognak )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. janos82
    2012. augusztus 3. péntek
    17:02
    .
    Írod, hogy: “Szerintem az ernyo azert hasznalhato, mert a marsi legkor kb olyan eros, mint a foldi 35km-en.”
    De még ahol ritkább is, ott is még elég gyorsan megy az űrhajó, és a mögötte kilobbantott ernyő is ahhoz, hogy a légkör ritkasága ellenére is az ernyő rövid idő alatt is rengeteg gázmolekulát talál majd maga alatt, amelyeket mozgásba fog hozni,… innen ld. a péntek 01:39-kor írtakat.
    Amúgy a többi részletben is egyetértünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Marcus: “Még azon töröm a fejem, hogy mivel kéne összezavarni azokat, akik a szél által lengetett hold-zászló miatt már nagyon gyanakodnak, hogy ugyebár az egészet a nevadai sivatagban vették fel…”
    -
    Az viszont nem tünt fel nekik soha, hogy jó-jó, lobog a zászló a “szélben” a Holdon de különbözö szögböl, különbözö idöben fotózott zászlóképeken is pont olyanok a ráncok és hullámok a zászlón.
    No ez már nem tünt fel nekik és nem gondolkodtak el azon, hogy miért.
    -
    Szabadságon vagy? Hm,.. szabadság,.. az micsoda? Na majd megnézem a wikipedian.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. ricsi: “48 évesen én már nem kapok ejtőernyős kiképzést, ez a feladat az ötévesre vár :)”
    -
    És? Ernyö nélkül próbáltad már?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. „És? Ernyö nélkül próbáltad már?”
    .
    Ez nem is olyan hülyeség.
    .
    Egy helikopter odarepül az arab harcosok fölé. Egy ami katona, gumikötéllel a bokáján leveti magát közéjük, és egy tátva maradt szájú arab harcosnak a szájába nyom egy szalonnás „katonát”.
    .
    Szalonna – annyi mint disznó.
    .
    Ha az éhes harcos reflexesen ráharap, Allah elveszített egy igazhivőt.
    .
    Azt hiszem, ehhez az éhség adott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Ricsi

    Bocsánat én voltam figyelmetlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. cOLOMBUS
    2012. augusztus 3. péntek
    17:51
    (Szerkeszt)
    .
    Hát te nővel? :D Próbáld ki eccer, frenetikus :)

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Marcus Aurelius
    2012. augusztus 3. péntek
    17:35
    .
    Igen, de a holdraszállásnál azért érdekes ez a hit, mert egy ilyen csaláshoz több ezer embert kellett volna bevonni, és utána biztosítani, hogy évtizedekig senkinek ne járjon el a szája, és ez lehetetlen.
    .
    Még anno Nemerének volt egy nem sci-fi könyve, amiben feszegette, hogy Gagarin valóban járt-e az űrben. Felhozott egy csomó érvet, miért volt ez az egész necces, hol szúrhatták el a tájékoztatást, amit nem időben adtak le stb., szóval érdekes volt egyszeri olvasásra, de ott is azt kellett mondjam: hiába diktatúra, ha kamu lett volna Gagarin űrutazása, akkor azért több évtized alatt valaki előbb-utóbb elkottyintja. Hiába diktatúra. Ilyen az emberi természet. Kiderül minden.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. ricsi
    2012. augusztus 4. szombat
    21:34
    .
    ööö…sárkánnyal? (ha szabad belekérdezni)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Sárkánnyal valszeg mindenki volt már! :)

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. ricsi
    2012. augusztus 4. szombat
    21:38
    .
    És képzeld el: még nincs egy éve, hogy ráakadtam egy érettségi előtt álló, amúgy általában teljesen normális lányra, aki némi bizonytalankodás után kivallotta, hogy bizony ő se nagyon hisz a holdutazásban, mármint hogy megtörtént. A bizonytalankodás csak afölött volt benne, hogy kimondja-e a valódi véleményét. Sajnáltam, azóta is sajnálom. Jó jelzője annak, hogy hol tartunk, a fene megesz. Ilyen elmaradott tömeg tényleg bárminek a játékszervé válhat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. És, legalább gondozásba vetted az érettségi előtt álló lányt?

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. Lehet, hogy majd élelmes kis marslakók veszik körül a járművet, és valami marsi valutában fizetendő összegért engedik rá felülni a még kisebbeket egy körre.
    A kapitalizmus exportja. A karvalytőke, hiába, haj, az nem tud a természetének parancsolni, az terjeszkedik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. Csakugyan borzasztó egy világot élünk egyébként, az egyik a holdraszállásban nem hisz, a másik az evolúcióban :P

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. MIndig késésben vagyok.
    .
    Gondozás… ha minden ilyen esetet gondozásba akarnék venni…. az az idő már elmúlóban van…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. De akik csak a holdra szállásban kételkednek, azokhoz még lehet némi reményt fűzni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  28. Barátaim, Marcus, Ricsi, Columbus, Zoli… mi van, rajta vagytok valami komolyabb anyagagon?
    .
    Mi a hupilila kékkupakos lóbrokiról üzengettek ti itt már egy ideje egymásnak?
    .
    Vagy lemaradtam valamiről?
    .
    Szóljatok már Geyzának, jöjjön ő is… :)
    .
    Jaj!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  29. Holdra szállásban kételkedőknek ( sajna csak ilyen gagyi minőségűt találtam a youtube-on) : http://www.youtube.com/watch?v=FqU2qkw3lVI
    :D :D
    Na, majd ha expedíció megy a Szíriuszra, vagy…Eldrad, hova is? Na, ott a robot sok kis ős-turulkot fog találni, tripla-tarsolyosat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Izé, nem expedíció, hanem robotszonda. Nem biztos, hogy tanácsos lenne rögtön olyan cuccot küldeni amivel vissza is lehet jönni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  31. Megvannak az első képek
    http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/main/index.html

    De persze hazugság az egész. Íme az újabb bizonyíték az Enigmában:
    http://www.fixhd.tv/videotar/lejatszo/362

    A többi adásba is érdemes belenézni, hihetetlen titkokra derül fény:). Tényleg érdemes, én nagyon jókat mulattam közben. Színtiszta tudomány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158650 Marcus Aurelius figyelmébe

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hat fok van a Marson 2012. október 3. szerda | AN

Holdontúli űrállomást tervez a NASA? 2012. szeptember 26. szerda | AN

A Hold rejtélyes embere 2012. augusztus 26. vasárnap | AN

Elhunyt Neil Armstrong 2012. augusztus 25. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos