Ronai and Ronai
AMERIKAI

Holdontúli űrállomást tervez a NASA? 2012. szeptember 26. szerda 21:16 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Holdontúli űrállomást tervez a NASA?
Washington – A Holdon túl létesülő űrállomás lehetőségét fontolgatják a NASA illetékesei az Orlando Sentinel napilap értesülései szerint.
.
A kis létszámú személyzettel működtetett előretolt állást a Földtől 445 ezer kilométerre hoznák létre, vagyis az asztronautáknak sokkal messzebbre kellene eltávolodniuk bolygónktól, mint a 360 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének. A létesítmény az elképzelések szerint a Holdra és a Marsra irányuló jövendőbeli küldetések kiindulópontja lehet.
.
A lap értesülései szerint Charles F. Bolden, a NASA vezetője a közelmúltban tárgyalt a Fehér Házban, azt viszont nem lehet tudni, hogy sikerült-e kormányzati támogatást kapni a sok milliárd dolláros tervezet kivitelezésére.
.
Az Orlando Sentinel birtokába jutott dokumentumok szerint a NASA egy kis állomást szeretne építeni, nagy valószínűséggel a 100 milliárd dolláros ISS építése után megmaradt modulokból. A 2. számú Lagrange-pontra tervezik, amely 61 ezer kilométerre van a Holdtól és 445 ezer kilométerre a Földtől. Ezen a ponton a két égitest gravitációja kiegyenlíti egymást, ily módon az állomás „lecövekel” az adott helyen, vagyis minimális energia szükséges a helyben tartásához.
.
A NASA, hogy eljussanak oda, nagyteljesítményű hordozórakétát és űrkapszulát alkalmaz, amelyeket a tavaly nyugalomba vonult űrsikló helyettesítőjeként fejlesztenek ki. A hordozórakéta első útját 2017-re tervezik, az űrállomás építése pedig két évvel később kezdődne.
.
Az űrállomás lehetséges feladatai közé sorolják a közeli aszteroidák kutatását, valamint robotok küldését égi kísérőnkre a célból, hogy holdkőzetet gyűjtsenek és szállítsanak vizsgálat céljából az „előretolt álláson” szolgáló asztronautáknak.
.
A létesítmény a sokkal ambiciózusabb, például a Mars holdjaira, vagy akár magára a vörös bolygóra irányuló küldetések bázisául is szolgálhat.
.
A NASA szerint az űrállomás révén az asztronauták a mélyűr eléréséhez szükséges repülési tapasztalatokat szerezhetik meg, és ezáltal csökkenthető a jövőbeli emberes küldetések kockázata.
.
A tervek megvalósíthatósága azonban kérdéses, elsősorban pénzügyi szempontból, hiszen a szövetségi kormányzat takarékosságot hirdetett a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Így kevéssé valószínű, hogy a NASA a következő években képes elérni a jelenlegi éves 17,7 milliárdos költségvetésének növelését.
.
A másik aggályos pont az űrhajósok biztonsága, hiszen napokba telne, míg elérnék az űrállomást, az eddigi legtávolabbi célpont, a negyven évvel ezelőtti Holdra szállás óta. Problematikusnak ígérkezik az utánpótlás biztosítása is, nem beszélve az esetleges mentőexpedíciókról vészhelyzet esetén. A javaslatból az sem derül ki egyértelműen, hogy állandó személyzettel számolnak, vagy csak időszakosan lesz lakott az űrállomás.
.
Az Orlando Sentinel idézi az amerikai nemzeti űrbiológiai kutatóintézet szakértőit is, akik szerint az űrállomáson sokkal nagyobb gondot jelent majd a kozmikus sugárzás is, mint az ISS-en, hiszen kívül esik a Föld mágneses mezejének védőernyőjén.
.
„Lényegesen nehezebb lesz itt megóvni az asztronauták egészségét”, vélekedett Jeff Chancelor, az intézet kutatója.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Holdontúli űrállomást tervez a NASA?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. http://www.youtube.com/watch?v=tTDd8HgIqZw
    Korai még a konty nekem. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Száz éve Mátyásföldön már talán egy km-t is tudtak repülni. Apám gyerekkorában szenzáció volt
    Na, de nem ba! Csak azért is!
    http://www.youtube.com/watch?v=Mh7×9el-Daw

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. ” holdkőzetet gyűjtsenek és szállítsanak vizsgálat céljából az „előretolt álláson” szolgáló asztronautáknak.”
    Hahha!Van aki ezt beveszi?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  4. A Föld-Hold rendszer 2.-es számú Lagrange-pontja a Hold túloldalán van, azaz a Hold takarásában és vele együtt mozdul el a Föld körül. Tehát kommunikáció nem nagyon lesz a Földdel, maximum egy plusz átjátszó állomásként funkcionáló L4 vagy L5-pontban keringő műholdon keresztül.
    Egyébként “kőzetminta-gyűjtőként” és a Mars-expedíció közbenső állomásaként is hülyeség, mert kőzetmintánk rengeteg van a holdunkról és újabbakhoz is elég lenne az “embertelen” mintavevő szonda, illetve meg kell kerülni hozzá a Holdat. Sokkal egyszerűbb és energiakímélőbb ugyanerre az ISS.
    Kamu az egész.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. PONTOSAN taxi33!!!!

    Es “ko”zetminta gyu”jtogetesre” nem fog a kormany 100 milliardokat aldozni!Ezek tudnak valamit..Hihhi
    (Nem vagyok paranoias es nem “gyartogatok”osszeeskuveselmeleteket,de ez me’g nekem is gyanus!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  6. Fogadóállomás a földönkívülieknek.
    Portásfülke!
    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Az az “ember”, aki ott fog keringeni, ki lesz szolgáltatva a Föld kényének kedvének, ami az ellátást illeti. Ugyanakkor a Föld teljes ura lesz, valamilyen módon. Hogy SZOT beutalóval nem lesz látogatható ez a bázis, az bizonyos.
    Csak még nem tudjuk, mi ez az eszköz, azaz tudjuk,,de még csak szűk körben ismert. Majd kiderül, mert a “tudósok” hiú emberek, kifecsegik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Ennyi pénzért inkább adjanak “hálót” a szegények kezébe!
    Majd ha nem éhezik ember a Földön, akkor költsék a pénzt ilyenekre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  9. Ha a szkeptikusokra hallgattak volna 110 évvel ezelőtt , mikor a levegőnél nehezebb gépekkel kezdetét vette a repülés , én sem lehettem volna sportrepülő.
    Tehát mindenféle szkeptikusok elmehetnek akár a jó francba a negatív kisugárzásaikkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  10. taliga! Az éhező emberek kezdjenek el hálót szőni maguknak! Ilyen hozzáállással, mint a tiéd, még mindig barlangban laknánk. Más a szociális érzékenység, és más dolog a szűklátókörűség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. Jefff Chancelor nyilvan azert aggodik a leendo urallomas legenysege egeszsegeert, mert emlekszik milyen iszonyatos sugarzasnak voltak kiteve az urhajoso messze tul a Fold vedo magneses teren akikrol elhittuk hogy a Holdon jartak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (5 szavazatból)
  12. Igy van izzy. Valóban… szerintem a summér gyik isteneknek viszik a jelentést az illuminátusok tollából. Szerinted is ?? ? Ez nagyon gyanús.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hat fok van a Marson 2012. október 3. szerda | AN

A Hold rejtélyes embere 2012. augusztus 26. vasárnap | AN

Elhunyt Neil Armstrong 2012. augusztus 25. szombat | AN

1,1 milliárd jut az űrtaxikra 2012. augusztus 5. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos