Hat fok van a Marson 2012. October 3. Wednesday 0:43 | AN Forrás: MTI

Hat fok van a Marson
A Curiosity a Gale-kráterben. Nyáron akár húsz fok is lehet
Washington – A Curiosiy marsjáró műszerei szerint meglepően kellemes időjárás uralkodik a vörös bolygón annak ellenére, hogy még nem köszöntött be a tavasz.
.
A berendezés környezetfigyelő állomása (REMS) délutánonként jelenleg 6 Celsius-fokot mér. A REMS bekapcsolása óta a napok felében a hőmérséklet fagypont fölé emelkedett. Ezek az adatok meglepték a tudósokat, hiszen a Gale-kráterben, ahol augusztus 6-án landolt a Curiosity, még mindig tél van.
.
A hatkerekű, radioizotópos termoelektromos generátorral működő Curiosity, hivatalos nevén Marsi Tudományos Laboratórium feladata kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. A legtöbb kutató úgy véli, hogy jelenleg a Mars túl hideg és száraz égitest ahhoz, hogy bármilyen életformának otthont adjon.
.
„A jelenleg megfigyelhető trend alapján nyárra akár 20 Celsius-fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Újra kell esetleg gondolnunk a marsi életlehetőségre vonatkozó elméleteinket, hiszen már most is elég magas nappal a hőmérséklet ahhoz, hogy állandó jelleggel folyékony halmazállapotú víz legyen”, magyarázta Felipe Gómez, a madridi Asztrobiológiai Központ kutatója.
.
Ám míg a nappalokat a Curiosity kellemes időjárási feltételek között tölti, annál keményebbek az éjszakák, hajnalra a hőmérséklet mínusz 70 Celsius-fokra csökken. Az ilyen nagy hőmérsékletingadozások azzal magyarázhatók, hogy a Mars sokkal szárazabb, mint a Föld, légköre pedig alig egy százaléka bolygónkénak, így esetében jobban érvényesül a Nap hevítő hatása.
.
A REMS mérései azt is kimutatták, hogy a Gale-kráterben növekszik a légköri nyomás, ami egybeesik a várakozásokkal. Telente elég hideg van ugyanis ahhoz, hogy a Mars pólusain megfagyjon a széndioxid, szárazjég-sapkákat alkotva. Mivel a széndioxid a marsi légkör fő alkotóeleme, az atmoszferikus nyomás évszakról évszakra változik.

Tags: , , ,

22 Reader’s Comments

 1. Kellemes tavaszias idő…

 2. Üzenem a NASA-nak, hogy engem kilőhetnek a Marsra! Szerintem ott még mindig jobb mint Magyarországon!

 3. Lesznek még meglepetések. :)

 4. Orbán!
  *
  Mars a pokolba ! > De azonnal !
  *

 5. kormorán:
  .
  - Micsoda, hogy orKbánt a Marsra?
  .
  Rossz ötlet; nem kellene a még tiszta bolygót mindjárt a legótvarabb pestissel lefertőzni… :(((

 6. -Ezeknek mínusz vagy plussz,-nem elég az ezer fok se……..

 7. Orbánt valamelyik szilíciumbányába a Neptunusz környékére! Mars szóba se jöhet!

 8. Orch Bánt először kényszergyógykezelésre utalnám be egy zárt pszichiátriára. Ha már kissé javult az állapota, akkor megvizsgáltatnám a büntethetőség szempontjából is. Végül szembesíteném a többi vádlottal. Erre akkor is sort kell keríteni, ha esetleg nem büntethető.

 9. Igen. A fidesznyikhajok bukása utáni feladatok közül kifelejtettem egy nagyon fontos tételt:
  - Újra kell szervezni és meg kell nyitni a lipótmezei ideggyógyászai és pszichiátriai intézményt, fel kell kutatni és újra be kell utalni a rászorulókat.

 10. Orbán és Gyurcsány találkoznak a Lipóton, a fák alatt sétálva és üdvözlik egymást.
  Üdvözlöm, kedves Napoleon!
  Üdvözlöm, kedves Miniszterelnök Úr!
  Elmész te Ferikém a …
  Te is Viktorkám, ….
  Menjünk talán együtt?

 11. Én még mindig várom a NASA ajánlatát. Készen vagyok feláldozni az életemet egy Mars-ért, mint egy Magyarországért. Amúgy üdvözlöm az egész rohadék bandát. Most itt nem kívánom részletezni a körülményeket és az egyéneket. Summa, Mocskos az egész politika. Európában. Europa halott.

 12. A Házsongárdi temetőben van egy sírfelirat: “Itt es jobb, mint Csíkban!” Valamiért ez jutott eszembe a hírről.

 13. De végül is a Holdra is vállalkoznék. Isten bizony. Nincs kettős mérce.

 14. Árpád:
  .
  - Emlékszünk rád, te nyomorult lúzer… na figyelj csak:
  .
  Miután levetted az orKbán hiktoros alsógatyád, és hitvány töködet megmostad a legújabb orKbán hiktor márkájú samponoddal, feküdj be az orKbán hiktorról elnevezett ágyikódba, és bújj hozzá az orKbán hiktorról mintázott szexbábudhoz.
  .
  Aztán álmodozz a Nagyságról.
  .
  Nyomorult hülye.

 15. *
  …És tessék mondani, a Marsnak van holdja? Mert szívesen vennék, bérelnék ott is egy párszáz hold földet, pontosabban, marsot… (Állami, nem akadály.)
  *
  - Majd Buday Gyulához fordulok a pályázatommal.
  - Mert hát bevallom, jómagam is Buday lennék – méghozzá Ó-buday…
  - Csak az a kérdés, hogy ez már rokoni fok, avagy még nem az?
  - A sógorom dél-buday, esetleg ő alkalmasabb stróman lenne nálamnál…?

 16. Eldrad:
  Te nyilvánvalóan összekeversz valakivel.

 17. *
  Egyelőre maradok a Radetsky Marsch mellett…
  *

 18. ” A legtöbb kutató úgy véli, hogy jelenleg a Mars túl hideg és száraz….”
  Na megint egy baromság. A legtöbb kutató ugyan honnan veszik az információit ha nem ugyanabból a forrásból. Emberek közül még senki sem járt a marson, ugyhogy a szakértő kutatók maximum az eddigi öszegyüjtött és publikus adatokhoz fének hozzá, vagyis, az un kutatók ezeken az anyagon kívül csak a saját fantáziájukra támaszkodhatnak, az meg nem nagyon érdekel mert az nem a tudomány hanem a SCI-FI kategóriájába tartozik.

 19. Ez ugyan nem egy új hír, de most vettem csak észre, és mindjárt nagy öröm töltött el. Azt hiszem a 6 fokot meg tudnám szokni, cserébe azért, hogy talán elég messze lehetnék onnan, ahol valaha is jól érezni magam nincs remény. Ha vállalkozó kedvű Marsra utazókat keresnének netán a kutatók, ezúton is jelzem: a visszaszállításomra nem kell költeni, one-way-ticket-et kérek.
  .
  Hoppá! Most veszem észre, hogy tán még útitárs is lenne: Árpád. (Lásd fentebb.) Hm. Pedig én szeretem a magányt. De nem baj, a Mars talán elég nagy lesz kettőnknek :-D

  Kérem a kedves Szerkesztőt, hogy esetleg huzalozzon kettőnket össze valahogyan, egyezkedés végett. Nekem a Hold is még túl közel van.
  .
  És én is várom a NASA megkeresését. Remélem, a jelentkezési sorrendet veszik figyelembe, mert lehetséges, hogy Magyarországról megindul a Marsra emigrálni vágyók áradata…

 20. "tisztelthölgyeimésuraim"

  ˙
  ˙
  Orbánnak ott a helye. Kösse meg a szerződést és telepedjen le. De jó lenne az országnak !
  .

 21. bruckenbacker kapitány

  Ray Bradbury tudta:)

 22. bruckenbacker kapitány

  Ja elfelejtettem: kell vízum??

Kapcsolódó cikkek

Holdontúli űrállomást tervez a NASA? 2012. September 26. Wednesday | AN

A Hold rejtélyes embere 2012. August 26. Sunday | AN

Elhunyt Neil Armstrong 2012. August 25. Saturday | AN

1,1 milliárd jut az űrtaxikra 2012. August 5. Sunday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók