Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bin Laden halála egy kommandós szerint 2012. augusztus 29. szerda 12:36 | Rákócza Richárd Forrás: AP

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bin Laden halála egy kommandós szerint
Washington – A haditengerészet SEAL egysége egyik kommandósának első kézből írott beszámolója alapján kétségesnek tűnik, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida tavaly májusban likvidált vezére csakugyan úgy halt-e meg, ahogyan korábban állították. Szó esik arról is, hogy a kommandósok nem rajonganak az elnökért, az alelnök pedig részeg nagybácsira emlékezteti őket. A Pentagon ingerült, a dzsihádisták pedig máris végeznének a szerzővel.
.
Eredetileg a 2001. évi terrortámadások évfordulójára, szeptember 11-ére tervezték a No Easy Day című kötet megjelentetését, később azonban a Penguin csoporthoz tartozó Dutton kiadó azt jelentette be, hogy a megjelenést a nagy érdeklődésre tekintettel szeptember negyedikére előrehozták. Eközben az Associated Press megszerezte a könyv egy példányát.
.
A hírügynökség ennek alapján közli, hogy Oszama bin Ladent a kommandósok akkor lőtték fejbe, amikor az abbottabadi ház legfelső emeletén lévő hálószobájából – felteheően a csatazaj forrását keresve – kinézett. Legalábbis erről számol be a Mark Owen néven publikáló szerző, aki a Fox News értesülései szerint a SEAL-nél korábban szolgált Matt Bissonnette nevű kommandóssal azonos.
.
A szerző azt állítja, másodikként ment felfelé a lépcsőn az akciót vezető kommandós – az úgynevezett „point man” – mögött. Már egészen a lépcső tetején járt, három-négy lépcsőfok lehetett hátra még, amikor elfojtott lövéseket hallott: BOP, BOP. A „point man” meglátott „egy ajtón kikandikáló embert”. Az ajtó a folyosó jobb oldalán nyílt.
.
A beszámoló szerint maga Oszama bin Laden dugta ki a fejét a hálószobából, majd vissza is húzódott. A kommandósok utánamentek, de akkor már csak a fejlövést konstatálták. Bin Laden feje jobb oldalán golyó ütötte lyuk tátongott. A férfi vértócsában hevert a földön, felette két nő sikoltozott pánikban.
.
A korábbi beszámolók – amelyek a mostanihoz hasonlóan nem voltak hivatalosak – jobbára arról szóltak, hogy a SEAL-esek a hálószobába berontva látták meg először az al-Kaida első emberét, aki épp a fegyvere, a nemzetközi terror védjegyévé vált AK-47-es felé nyúlt, amikor rálőttek. A könyv szerint nem így történt, bin Laden a folyosóra kinézve azon nyomban halálos lövést kapott – ettől persze még lehetett a kezében vagy a közvetlen közelében fegyver.
.
A sztori folytatása szerint a „point man” ellökdöste és a sarokba parancsolta a két nőt, mialatt ő és egy másik SEAL-es lézerirányzéka rajta volt a főterrorista még mindig rángatózó tetemén. Több alkalommal belelőttek, míg végre teljesen elcsendesedett. Később az ajtóhoz közel találtak két lőfegyvert is, amelyeket Oszama minden bizonnyal megpróbált volna használni, ha nem kap a folyosóra kinézve azonnal golyót a fejébe.
.
Tommy Vietor, a Fehér Ház szóvivője nem kívánta kommentálni a könyvben foglaltakat, amelyek ellentmondanak azoknak a korábbi – hivatalos – közléseknek, miszerint méltósággal kezelték volna bin Laden holttestét, amelyet a muzulmán előírásoknak megfelelően temettek később a tengerbe. A könyvben az áll, hogy a hullát felvitték a helikopterre, ahol később a kommandósok egyike, bizonyos „Walt” (a kiadó szerint álnév) az úton végig rajta ült. A hulla a szerző lábainál hevert a kabin közepén.
.
A könyv politizál is egy kicsit, amennyiben felfedi, hogy a kommandósok egyike se rajongott Barack Obamáért, miközben pontosan tudták, hogy bátor akciójuk gyümölcseit az általuk nem kedvelt adminisztráció fogja majd leszüretelni. Voltak, akik az akció után ki is jelentették: ha újraválasztják Obamát, azt kizárólag nekik köszönheti. Owen/Bissonnette azonban hangsúlyozza azt is, hogy az elnöknek mint az Egyesült Államok hadseregének főparancsnokának kijáró tiszteletet valamennyien megadják.
.
Az elnök és Joe Biden alelnök az akció után személyes látogatásukkal tüntették ki a 106. Különleges Műveletek Légideszant Ezredét. A könyv szerint Biden meglehetősen bénán viselkedett, hasfájós vicceket mesélt, amiket nem értett senki, és általánosságban olyan benyomást keltett, mint a karácsonyeste berúgott nagybácsi.
.
Az Egyesült Államok védelmi és biztonsági hivatalait azonban nem elsősorban ezek a megfigyelések tették ingerültté, hanem az, hogy bárki is a szerző, nem cenzúráztatta mondanivalóját a hadsereggel. A Pentagon valamennyi jelenlegi és volt alkalmazottjától megkívánja, hogy a katonaságot érintő publikációikat nyújtsák be felülvizsgálatra; ez most nem történt meg. A szerző azt állítja, semmiféle bizalmas vagy érzékeny információt nem közöl a kötetben.
.
Ha valóban ő Bissonnette, ahogyan a Fox News állította, nagy veszélyben van. Az al-Kaida portáljain és más dzsihádista honlapokon máris fotókat közölnek róla és meggyilkolására szólítják fel az „igazhívőket”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 6 szavazatból)
Bin Laden halála egy kommandós szerint, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Valami műszaki hiba volt itten, mert a cikk nagy része nem volt látható. Most már asszem elhárult.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. “…Ha valóban ő Bissonnette, ahogyan a Fox News állította, nagy veszélyben van. Az al-Kaida portáljain és más dzsihádista honlapokon máris fotókat közölnek róla és meggyilkolására szólítják fel az „igazhívőket”….”
    .
    - Tök jó!
    .
    Mert akkor a sok gyilkos iszlámnáci egymás után fog lebukni, csapdába menni. Feltételezem, ilyen esetben ügynökök légiója figyeli és védi a csalimadarat, ugyanis.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  3. A történet pont annyira igaz lehet mint a TEK túszmentése:))))))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  4. Nem hiszem, hogy pont annyira igaz, mert baromi idegesek a politikusok. Persze nem kéne emiatt idegeskedni, teljesen mindegy, volt vagy nem volt fegyver ennél az embernél, ezt ki kellett nyírni, slussz, passz. Mert most azon megy a görcsölés, hogy akkor egy fegyvertelen embert nyírtak-e ki. Én nem nyírtam volna ki, elhozatom New Yorkba, és amikor az új WTC építésekor elérik a gleihnit, vidám ünnepség keretében ledobattam volna a tetejéről a rohadékot, hogy csak úgy nyekkenjen.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  5. Ricsi igazad van!!!! New york ba kellet volna szálitani,aztán odaadni a tömegnek.
    De így is jó lett a vége,a sátán megpusztult.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. Nem támogatom a lincselési ötleteket, de az nem lenne rossz, ha az ilyen idol tetemét az újjáépített torony alapköve mellé helyeznék. Ez biztos nem lenne zarándokhely, de nem is nagyon robbantgatnák a kedves hívők idoluk nyughelyét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  7. “…volt vagy nem volt fegyver ennél az embernél…”
    .
    - Úristen, ki a f…szt érdekli?
    .
    Ez a legnagyobb dilemmája az obama- adminisztrációnak???
    .
    Hát nem mindegy, hogy a világ egyik legelvetemültebb tömeggyilkos pszichopata bandavezére esetében, aki tízezrek haláláért felelős (nem csak a WTC az ő sara), aki milliók életét változtatta földi pokollá, és aki felesküdött a civilizáció elpusztítására – nem qrvára mindegy, hogy nyírták ki a rajtaütéskor?
    .
    Wazze, jó hogy már éppen be nem kellett kopogni hozzá, mer az úgy illedelmes…
    .
    FuggAll!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  8. O’Neil
    Lehet,hogy el kellett volna rabolni es atszippantani ezt a rohadekot,mint anno decsebal eichmann-t,de ki tudja,hogy a new yorki tomegben hany “igazhitu” ganej lett volna es akkor egy total verfurdo lett volna mondjuk Manhattanben…
    Lehet egybol fel kellett volna huzni egy lampavasra a volt Towerek melle…..
    En peldaul elinteztem volna a mellette visongo ribancokat is….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Én nem voltam ott , de akár én is irhatnék az esetről ha nem is egy könyvet de egy pici novellát. Ennek az igazságtartalma nyilván zéró lenne, esetleges találgatások miatt talán picivel nagyobb, de az hogy Mark Owen írt egy könyvet, kb csak ugyanazt jelenti. Leírt valamit amiben vannak részigazságok, meg kitalációk, a történet kiszinesítése. Nem kell dokumentumként elfogadni még akkor sem ha jelenvolt a katona, mert nyilván bizonyos részeket el kellett hallgatnia másokat pedig felerősitenie.
    A muszlim gyilkos fenyegétesek meg nem új keletüek, a mohamed grafikája készítőjétől kezdve, a koránbirálókig mindenki kapott már ilyen fenyegetést. Irán és az arab országok is folyamatosan fenyegetik Izráelt, de ezek a “hősők” mindíg csak a gyengét vagy védtelent merik megtámadni.

    OBL kivézgése pedig teljesen jogos volt, tök mindegy hogy volt e nála puska vagy csak vizipisztoly. A gyilkos terroristákat nem elitélni hanem likvidálni kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Tényleg mi lett az ott tartozkodó nőkkel ? Ők hol vannak most ? Kivallaták őket, vagy csak úgy szabadon engedték. Ők is egyetértettek a OBL-el, vele éltek, ismerniük kellett a kapcsolatait, stb stb. Nagyon nagy a csend….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Ugy hiszem kivallatak Oket meg ott helyben par pofonnal elintezhettek az ugyet,aztan nyilvan Iszlamadba hurcoltak a holgyeknek nevezett lotyokat tovabbi vallatas cimen.Allitolag kiutasitottak oket,Szaud Arabiaba,meg ki tudja hova ahonnan szarmazhattak.
    Szomoru,hogy ilyen tetves cafatok elve maradhattak es hany szerencsetlen no verzett el a talibok keze kozott….hiaba nincs igazsag……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Igen! Zentay és Csatáry is ugyanezt a büntetést érdemelné. Minden ellenkező híresztelés dacára, ők is terroristák…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. “…A muszlim gyilkos fenyegétesek meg nem új keletüek, a mohamed grafikája készítőjétől kezdve…”
    .
    - Téves;
    .
    1400 éve, folyamatosan.
    .
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  14. fringe: Ott a TD. baratom :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. lényegtelen, hogy volt e fegyver a kezében vagy sem. (már a születése pillanatában elrendeltetett, hogy meg fog halni :) sajnos ez jó sokáig váratott magára.) Megérdemelte a halált és így volt jó, hogy tárgyalás nélkül. a sok iszlámnáci végig örjöngte volna, nem is beszélve a különböző terrorcselekményekről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Igaz lehet, hogy a folyosóra kinézve fejbe lőtték, és sérülése szerencsétlenségére nem volt azonnal halálos, de már menthetetlenné lett, és kínjában, haláltusájában vonaglott. Ezen segítették túl a későbbi lövések.
    ” a bal oldali lebeny sérülése pedig drasztikusan hat a kívülről és belülről jövő beszéd megértésére és megakadályozza, hogy a beteg kifejezze magát…”
    Forrás: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/accidents_trauma/fractures/head/agyi-teruletek-serulesei-644.html
    Márpedig, ha valóban jobbról voltak az ajtók a behatolóknak, akkor a kileső baloldali halántékát találhatták el. Ha a föllelhető képeket nézzük, így is van.
    A többi már csak körítés.
    Ami tény, hogy a SEAL legényei életfogytiglani kusst fogadtak! Ha ezt megszegte, ritka nagy marha, mert minden oldal ellene fordult.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Titkos információkat tartalmaz az Owen-könyv 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

Aki megölte bin Ladent? 2012. augusztus 24. péntek | AN

Egy éve ölték meg bin Ladent 2012. május 2. szerda | AN

Hogyan halt meg valójában Oszama bin Laden? 2011. november 8. kedd | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos