Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy éve ölték meg bin Ladent 2012. május 2. szerda 15:39 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egy éve ölték meg bin Ladent
Washington – Amerika célja nem az, hogy a saját képére formálja át Afganisztánt, hanem az, hogy legyőzze az al-Kaidát és megfossza a terrorszervezetet az újjászerveződés lehetőségétől, jelentette ki Barack Obama elnök az afganisztáni bagrami amerikai katonai bázisról, az egyesült államokbeli keleti parti kedd esti fő televíziós műsoridőben, élőben közvetített beszédében.
.
Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem épít állandó támaszpontokat Afganisztánban és hogy az amerikaiak nem fognak járőrözni a városokban és a hegyekben. Obama történelminek nevezte a közép-ázsiai országban tett meglepetésszerű látogatása során Hamid Karzai afgán elnökkel 10 évre aláírt stratégiai partnerségi egyezményt.
.
„Látjuk az új nap fényét a horizonton”, mondta az elnök, aki beszédében leszögezte: az amerikaiak azért nem távoznak azonnal, mert lehetőséget akarnak adni Afganisztánnak a stabilizációra és mert felelősségteljesen kívánják befejezni azt, amit elkezdtek.
.
Az elnök megismételte, hogy a szükségesnél egyetlen nappal tovább sem kívánja veszélynek kitenni az amerikaiakat és felidézte, hogy az iraki háború befejezésével a korábban harcoló csapatok fele már túlvan a kockázaton.
.
Obama a televíziók által sugárzott, és a korábban a Bagramban több mint háromezer amerikai katona körében elmondott beszédében egyaránt emlékeztetett rá, hogy az elmúlt három év során az általa elrendelt 33 ezer fős csapaterősítésnek köszönhetően sikerült megtörni a tálibok lendületét és az al-Kaida terrorszervezet harminc csúcsvezetője közül húszat likvidálni.
.
„Szabad előttünk az út, hogy teljesítsük küldetésünket Afganisztánban, miközben elvisszük az igazságszolgáltatást az al-Kaidának”, mondta Barack Obama.
.
.
Az elnök az Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére likvidálásának első évfordulójára időzített beszédében  emlékeztetett rá, hogy Afganisztán volt az az ország, amely a terroristavezér menedékéül szolgált, ahol az al-Kaida kiképezte az általa toborzott szélsőségeseket és ahol kitervelte az Amerika elleni, mintegy 3000 áldozatot követelő, szeptember 11-i terrortámadást.
.
Elmondta, hogy az Afganisztánban elkezdődött átmenet keretében az ország lakossága mintegy felének biztonságát már a helyi fegyveres erők garantálják. Az elnök szerint a NATO május végi, chicagói csúcstalálkozóján a szövetségesek meg fogják erősíteni, hogy jövőre már az afgán hadseregé lesz a vezető szerep a harcokban. A tavalyi 10 ezer amerikai katona után idén újabb 23 ezer hagyja el az országot és 2014-ben teljes egészében a helyi fegyveres erők lesznek felelősek Afganisztán biztonságáért.
.
Obama rámutatott, hogy az idén 352 ezerre nő a szövetségesek által kiképzett haderő létszáma és hogy a chicagói tanácskozásán a NATO elkötelezettséget vállal “egy erős és fenntartható” afgán haderő támogatása mellett.
.
A 10 éves stratégiai partnerségi egyezménnyel az elnök szerint az Egyesült Államok arról biztosította az afgánokat, hogy nem hagyja őket magukra, de szerepe a terrorizmus elleni harcra és a demokratikus intézmények kiépítésében való segítségnyújtásra fog korlátozódni. Obama külön aláhúzta a nemek egyenjogúságának fontosságát.
.
Obama ismételten tárgyalásos, igazságos és tartós béke-megállapodásra szólított fel Afganisztánban, amelyben számít az erőszakkal felhagyó és az al-Kaidával szakító tálibok részvételére. Külön kiemelte a dél-ázsiai stabilitás fontosságát, s szerinte ebben Pakisztánnak is részt kell vállalnia. Az elnök beszédének ennél a részénél részletezte azt, hogy Amerika nem kívánja a saját képére formálni a szuverén Afganisztánt.
.
„Itt az ideje Amerika megújításának”, hangoztatta választási kampány jegyében Obama, aki hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők tagjai minden tőlük telhetőt megtettek az országért, ezért a hazának is dolga, hogy a gazdaságába befogadja a hazatérőket.
.
.
Váratlan kabuli útjával Obama – legalábbis a reményei szerint – látványosan zárta le a közte és a republikánus elnökjelöltség várományosa, Mitt Romney között a bin Laden megölésének évfordulóján kibontakozott vitát. Romney azzal vádolta meg az elnököt, hogy magát előtérbe tolva átpolitizálta az évfordulót. „Még Jimmy Carter is parancsot adott volna erre”, jelentette ki Romney a tétovának tartott, ugyanakkor az 1980-ban kudarcba fulladt teheráni amerikai túszszabadítást elrendelő volt demokrata elnökre utalva, amikor megkérdezték tőle, hogy ő is ugyanúgy elrendelte volna-e a terroristavezér Pakisztánban történő megsemmisítését, mint azt a Fehér Ház jelenlegi ura tette.
.
Obama ezzel kapcsolatban – riválisának neve említésen nélkül – arra hívta fel a figyelmet, hogy egyesek korábbi kijelentései szöges ellentétben állnak azzal, amiket most mondanak. „Csak azt javasolnám, hogy mindeni vessen egy pillantást az egyes emberek arra vonatkozó kijelentéseire, hogy helyes lenne-e Pakisztánba menni bin Laden kiiktatása érdekében… én azt mondtam, hogy ha tiszta célponttá válik, bin Laden nyomába eredek és így is tettem”, mondta az elnök.
.
Az Obama újraválasztásáért dolgozó kampánystáb segített a választók memóriájának felfrissítésében és emlékeztetett rá, hogy az előző választási kampány küszöbén, 2007-ben az akkor ugyancsak versenybe szállt Romney még így fogalmazott: „Nem érdemes eget és földet megmozgatni és dollármilliárdokat elkölteni annak érdekében, hogy megpróbáljunk egyetlen embert kézre keríteni”.
.
2008-ban egyébként még Obama akkori demokrata ellenfele, Hillary Clinton és John McCain republikánus elnökjelölt egyaránt bírálta a jelenlegi elnököt azért, mert kész lett volna a szövetséges Pakisztánban is üldöztetni bin Ladent.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Egy éve ölték meg bin Ladent, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Obama, az új napfény kissé zöldes, már-már sarki fényként táncol az afgán égen. A messzi hegyek felől, mély barlangokból száll fel a magasba, a Talibán újjászületésének jele. A bábotok, aki családjával és barátaival szétlopta a jobban élő adófizetők pénzét, gátolta az afgán civilek önállóságát, megerősödését, gyorsan eltűnik, miután az utolsó katonátokkal felszáll a magasba a csapatszállító, hogy aztán visszaadja helyét a kaotikus, bigott iszlámfasiszta felkelőnek, és természetesen a jó öreg haduraknak. Vesztettetek és mi is vesztetünk, de Afganisztán már csak ilyen elátkozott föld.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  2. Ki lopott , mit ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Na most unnepelteti magat meg egy kicsit, pedig a SEAL-ek mar nehezmenyezik, hogy a foparancsnok a sajat fejet koszoruzza meg a Bin Laden akcio sikereert.
    Ugy tunik, a Barack szezonnak ossszel vege lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Tibor:

    - Nem gondolom, hogy a SEAL- katonák zokon vennék, hogy nem fényezik őket nyilvánosan.

    Tekintve, hogy ez egy fedett akció volt, ha jól tudom, így a résztvevők személyazonossága titkos.

    Ha jól tudom.

    Ha így van, elég nagy baj lenne, ha az elitek nevét világgá kukorékolná bárki is, még ha nyilvános dicséret miatt, akkor is.

    Ez már csak ilyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. ” A bábotok, aki családjával és barátaival szétlopta a jobban élő adófizetők pénzét, gátolta az afgán civilek önállóságát, megerősödését, gyorsan eltűnik,…”
    .
    Ez már kényszerképzet! Kezeltesd magad!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Khhmmmmm…. Valmit nagyon megártott ennek az elnöknek….

    csapaterősítésnek köszönhetően sikerült megtörni a tálibok lendületét és az al-Kaida terrorszervezet harminc csúcsvezetője közül húszat likvidálni.
    .

    ugyanott:

    az amerikaiak nem fognak járőrözni a városokban és a hegyekben

    ekkora önellentmondás Clintonnál volt utoljára, talán ahogy Monica-t magyarázta a népnek. Sikeresek voltunk mert offenzíven léptünk fel, tehát ezentúl nem járőrözünk. Apám, ennél talán még Hendének is több esze van.

    Ja, (moderálva) üzenném, volt egy ilyen háborús stratégia: Vietnamban…. Na már ott sem jött be.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Ki kell vonulni, oszt öljék egymást a barmok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. CommonSense, Avi:

    Amerika és persze az egész NATO Hamid Karzai-t pátyolgatta és máig is azt teszi, mivel egyetlen más afgán se találtak, aki rendelkezik annyi befolyással, hogy a hadurakkal tárgyalva felosszák az országot a Talibán kiseprését követően. Hiába adtak milliókat, milliárdokat az egész országnak, a mindenre kiterjedő korrupció miatt alig valósultak meg igazán nagy előrelépések, főleg nem a demokrácia felé, már csak azután sem, hogy az elcsalt választások után újfent Karzai-t fogadták el nemcsak a befolyásos, felfegyverzett milicistákkal támogatott kiskirályok, de maga Amerika is. Mindenki tudja, és ezen az oldalon is jó párszor volt írás arról, hogy milyen hatalmas méretekben ömlik kifelé az országból a segélypénzek, hogy kitől és hogy merre vándorolnak, ennek ellenére mégse akarták visszafogni az illegitim miniszterelnököt, sőt miután látták, a terror elleni háborúba meghasonlott Pakisztán felől szinte már-már végtelen utánpótlás éri a terroristákat, tárgyalóasztalt kerestek velük, pedig nemcsak rászedték már őket, de amikor csak lehet, kinyírják a megszálló erőket és persze az ártatlan afgánokat. Ezért írtam azt, hogy veszett fejsze nyele az egész, hogy az ország, pontosabban annak geológiája és népe ismét legyőzött egy nagyhatalmat, cserébe viszont újfent maradnak a maguk kis sötét középkorába. (Mondjuk ez utóbbival nekem nincs bajom, csak tartsák magukba).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (4 szavazatból)
  9. “…A bábotok, aki családjával és barátaival szétlopta a jobban élő adófizetők pénzét, gátolta az afgán civilek önállóságát…”

    - Aha… akkor hát nem a kőkorszaki, beteg társadalom gátolja saját maját mindenben arrafelé… nem a pedofil, elmebeteg bandavezérek, terrorgengek, iszlámnáci agyhalottak gátolják az afgán civilek “önállóságát”… (mijét????)
    Nem ám minden idők egyik legembertelenebb ideológiája, a sivatagi iszlámnácizmus gátol ott bármit is, ami az ősemberlétnél magasabb szintű…

    Hanem az amerikai elnök.

    Te szerencsétlen lelki nyomorék, aki ezt eredetileg leírtad, te… mondd csak, téged nem “gátol” valami, pl. valamiféle kemény tudatmódosító szer, mikor ilyen állatságokat böfögsz ide, és már sokadjára?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. “…Ki kell vonulni, oszt öljék egymást a barmok…”

    - Nagyjából igen.

    Annyi kiegészítéssel, hogy a precíziós bombatámadásokat folytatni kell, és azért elitkommandós egységeket is kell ott hagyni, akik megakadályozzák, hogy a különféle belterjes majombandák újra kijöjjenek arról a pokolföldről, és rátámadjanak a civilizációra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda | AN

BBC-felmérés: a világ Obamára voksolna 2012. október 23. kedd | AN

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Obamáék húsz éve házasok 2012. október 7. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos