Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hogyan halt meg valójában Oszama bin Laden? 2011. november 8. kedd 13:43 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hogyan halt meg valójában Oszama bin Laden?

Washington – Részletes beszámoló látott napvilágot arról a májusi éjszakáról, amelyen a SEAL kommandósai végeztek az al-Kaida ikonikus vezérével. Chuck Pfarrer, a témában most megjelent Seal Target Geronimo című könyv szerzője azonban azt állítja, az elhangzottak alapos korrekcióra szorulnak.

The Inside Story of the Mission to kill Osama bin Laden (Az Oszama bin Laden megölésére irányuló küldetés hiteles története) – ezt az alcímet viseli a Seal Target Geronimo (A Seal célpontja: Geronimo) című mű. Geronimo Oszama kódneve volt – sokan tiltakoztak is később amiatt, hogy miért épp a híres indián főnök nevét választották ki erre a célra, aki bár ellenség volt, minden tiszteletet megérdemelt, szemben a tömeggyilkos terrorista Oszama bin Ladennel.

Pfarrer a Daily Callernek adott interjúban részletesen beszámol arról, miért véli úgy, hogy az eredeti beszámoló kiigazításra szorul, s miért adja közre ennek érdekében az abbottabadi erődítménybe behatolt kommandósok személyes történetét.

A New Yorker című lap augusztusban hozott a tárgykörben egy sztorit, amelyet kommandós források nem erősítettek meg. Ebben a cikkben Nicholas Schmidle szabadúszó azt írta, a SEAL-esek emeletről emeletre lövöldözve haladtak felfelé, míg végül sikerült az űzött vadat sarokba szorítaniuk:

„Az al-Kaida főnöke, aki sárgásbarna shalwar kameezt, a fején pedig kis imasapkát viselt, megdermedt; nem volt nála fegyver. ’Soha még csak szóba sem került az őrizetbe vétele vagy az elfogása – ez nem a másodperc tört része alatt dőlt el. Senki nem akart foglyot ejteni’, közölte velem a különleges műveletekért felelős tiszt. (Az adminisztráció kitart amellett, hogy amennyiben bin Laden késedelem nélkül megadta volna magát, élve kerítik kézre.) Kilenc évvel, hét hónappal és húsz nappal szeptember 11. után egy amerikai fegyvert sütött el, véget vetve bin Laden életének. Az első, 5,56 milliméteres lövedék bin Laden mellébe fúródott. Miközben hátrazuhant, a SEAL egy másodikat is belelőtt, épp a bal szeme fölé.”

Chuck Pfarrer szerint mindebből semmi nem igaz. „A negyvenöt perces tűzharc, a kibonatkozó támadás, a harmadik szinten elkövetett hidegvérű gyilkosság – a küldetés nem ezekről szólt”, mondta a szerző a Daily Callernek.

Pfarrer szerint a lopakodó Hawk helikpterek a terv szerint közelítették meg Oszama bin Laden búvóhelyét, s a Razor 1 fedőnevű gépben lévő kommandósok az épület tetején szálltak ki, nem a földön. Nem ekkor került sor a második gép meghibásodására sem, csak később, amikor bin Laden már halott volt. Razor 2 nem szállt le, hanem a ház mellett lebegett, fedélzetén mesterlövészekkel, akiknek kitűnő rálátása volt mindazokra, akik menekülni akarnának az épületből.

A SEAL különítmény tagjai a tetőről nyíló ajtón pillanatok alatt bejutottak a harmadik szinte, és már ott is voltak bin Laden hálószobájában, aki épp átvetette magát a dupla ágyon, hogy a szoba másik oldalában lévő Kalasnyikov géppisztolyhoz hozzáférhessen. Ekkor történt – mindössze 90 másodperccel azután, hogy az első kommandós lába a háztetőt érintette –, hogy lövedékek fúródtak a terrorvezér mellébe és fejébe, véget vetve a világ első számú közellensége pályafutásának.

Obama azon nyomban bejelentette bin Laden halálát, ami Pfarrer szerint elsietett dolog volt, mert rontotta a nemzetbiztonsági törekvések esélyét. Az elnök megtehette volna, hogy hetekig, vagy akár hónapokig titokban tartja bin Laden kilövését, annak dacára, hogy a kommandó után bizonyítékok maradtak Abbottabadban, s a hírszerzés segítségével eközben egyszer és mindenkorra végezhetett volna az al-Kaidával.

Ám nem így történt, az azonnali bejelentés a szerző megítélése szerint részint vitákat generált a hírszerző közösségen belül, részint elindította a legendaképződési folyamatot, miután egyre több politikus szeretett volna jól értesültnek látszani, és olyanok is részletekkel szolgáltak a rajtaütésről, akik egyetlen kockát sem láttak az arról készült videofelvételről.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
Hogyan halt meg valójában Oszama bin Laden?, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

53 Reader’s Comments

  1. komplementer
    2011. november 14. hétfő
    18:50
    A parasztnak megvan a mentsége, a földjén a termést/állatait számolja (olvassa) nem a hülye médiát.
    Az ilyen “véleményalkotó” ökrök viszont olvasottnak képzelik magukat, ha már egy okostojás cikkét végig tudták olvasni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. “…ugyaneztet müvelték a tornyokal is, csak forditva…”

    - Az semmi!

    Ezek a tornyok valójában KINŐTTEK a talajból, mikor a gépek becsapódtak!

    Az egész csak ravasz zsidó trükk!!!

    Komolyan:

    Ezeknek az állatoknak az a bajuk a tudománnyal, a kutatásmódszertannal, és eleve bármiféle mértékadó tájékozódással, hogy ezek kapásból cáfolják eszelős vízióikat, így nem akarnak tudomást venni semmi ilyesmiről.

    Mondjuk, nem értem, miért érdekesebb nekik elmebeteg baromságokat olvasni-mondani folyamatosan, mint pl. elkezdeni megismerkedni a közel- keleti politika- és hadtörténettel, geostratégiával, geopolitikával, ilyesmikkel…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Ivanka pipazz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Titkos információkat tartalmaz az Owen-könyv 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

Bin Laden halála egy kommandós szerint 2012. augusztus 29. szerda | Rákócza Richárd

Aki megölte bin Ladent? 2012. augusztus 24. péntek | AN

Egy éve ölték meg bin Ladent 2012. május 2. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos