Ronai and Ronai
AMERIKAI

Aki megölte bin Ladent? 2012. augusztus 24. péntek 16:44 | AN Forrás: Fox News

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Aki megölte bin Ladent?
Los Angeles – A Fox News szerint Matt Bissonnette az igazi neve annak a kommandósnak, aki Mark Owen néven írt könyvet arról, miként tették el láb alól tavaly májusban Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezérét. A 36 éves alaszkai fiatalember könyve most szeptember 11-én jelenik meg – az évfordulóra időzítve. A szerzőnek azonban, ha csakugyan Bissonnette az, meggyűlhet a baja a törvénnyel.
.
Az alaszkai Wrangell lakosa a No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama bin Laden (Nem könnyű nap. Beszámoló első kézből Oszama bin Laden megölésének küldetéséről) címet adta művének, amelyet Mark Owen néven jegyez, jóllehet a Fox News értesülései szerint a Navy Seal kommandóegység hatos osztagának tagjáról, Matt Bissonnette-ről van valójában szó, akinek még meg sem jelent műve nem csak nagy vitákat kavar, de hivatalos vizsgálatot is kiválthat.
.
.
A kötetnek maga a Fehér Ház is ingyenreklámmal szolgált már, amikor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szerző esetleg bizalmas részleteket is elárul a 2011. május 2-ára virradó éjszakáról, amikor a csapásmérő egység a pakisztáni Abbotabadban rajtaütött Oszama bin Laden villáján. Nem sokkal később maga a haditengerészet is elítélte a könyv kiadását. A Dutton kiadó azt hozta fel védelmére, hogy a kötet alapos lektoráláson ment át és abban semmilyen, a nemzetbiztonságra nézve kényes anyag nem maradhatott. A Fehér Ház és a CIA szerint viszont ez önmagában nem elég, mert ők még nem látták az anyagot; Tommy Vietor, a Fehér Ház és Preston Golson, a CIA szóvivője egyaránt azt állította, még a létezéséről is csak szerdán szereztek tudomást az internetről. Tim Nye ezredes, a Navy SEAL-t és más különleges csapásmérő erőket irányító szövetségi Különleges Műveletek Parancsnoksága (SOCOM) szóvivője szerint sem a SEAL, sem a SOCOM nem látta a kéziratot.
.
.
A terrorvezér vacka. Bissonnette lépte át elésőnek a küszöböt
.
Chris Servello, a haditengerészet szóvivője hadbírósági eljárással fenyegette meg a szerzőt arra az esetre, ha a nemzetbiztonságot érintő titkok kerülnének napvilágra.
.
A Dutton azt állítja szerzőjéről, hogy elsőként lépte át a bin Laden villa harmadik szintjén annak a szobának a küszöbét, ahol az al-Kaida vezére tartózkodott, és „jelen volt, amikor meghalt”. Ez jelentheti azt, hogy Owen alias Bissonnette ölte meg Oszamát, de azt is, hogy v valamelyik társa volt – vagy épp azt, hogy közös a dicsőség.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 3 szavazatból)
Aki megölte bin Ladent?, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. A Fox News aligha illetékes annak megállapítására, hogy mi jelent nemzetbiztonsági kockázatot. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  2. Jól tette, hogy megírta. Remélem sok pénze lesz belőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (11 szavazatból)
  3. Jobb lenne nem kockáztatni a SEAL társak életét a dicsőségéért. Ha a South Park “medve-mohamedes” része miatt is képesek New Yorkban halálosan megfenyegetni, Van Gogh sorsára hivatkozni az iszlámfasisztáknak, akkor számíthatni kell arra, hogy elpatkolt “hősük” emlékének meggyalázásáért mit akarnának majd tenni (vagy tesznek is). Másrészről pedig nem az ő egyedüli teljesítménye, hónapokig ha nem évekig ment a megfigyelés, az információgyűjtés és a többi hírszerzési dolog, mire rátérhettek a terrorvezír tényleges kinyírására, amit szintén csapatmunkával és nem Rambozva teljesítettek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  4. taliga! majd taligán fogja tolni a sok pénzt és telik majd neki és a családjának
    egy szép síremlékre!!!
    A bajtársak és azok családja életét nem jogosult kockáztatni!!
    Nem méltó katona!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  5. Az író ( illetve az információt szolgáltató) nem sodorja bajba a csapattársait ugyanis maga Obama elnök kiáltotta világgá az információt, hogy az ST6 azaz tényleges nevén a DEVGRU tagjai ölték meg bin Ladent. Az információszerzésben és a kivitelezésben közreműködött a CIA, aminek SOG tagjai sorában számos volt SEAL tag működik. Ha bin Laden hívei bosszút akarnak állni, nincs szükségük a könyvben szereplő adatokra, csupán ki kell iktatniuk az ST6 tagjait. Ők pedig ott vannak jelenleg is Afganisztánban. Mellesleg, a könyvben fiktív nevek szerepelnek, és a könyvet nem maga a kommandós írta, csupán oly módon volt társszerző, hogy a történetet és az eseményeket ő mesélte el, illetve ő szolgáltatta az adatokat és fotókat a tényleges írónak. A CIA azért ideges, mert amennyiben pontos időpontok és helyszínek megadása kerülnek, (márpedig valószínű, hogy ezek kronológiai sorrendben szerepelnek a könyvben) veszélybe sodorja a saját kémeiket, beépített embereiket. A CIA gyakran dolgozik együtt a Navy Seal csapattal illetve az SMU-val, így ez bizony nemzetbiztonsági kérdés. Kivéve, ha az időpontokat és helyszíneket megváltoztatták, ahogy a neveket is, így ezek nem adhatnak támpontokat. Szerintem egy Seal nem követi el azt a hibát, hogy a valós helyszíneket és időpontokat hozza nyilvánosságra, hiszen a történet élvezete és érdekessége szempontjából mindezek nem igazán lényegesek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  6. Egyenlőre nem tudni hogy mit tartalmaz a könyv, a bajtársak nevét sem közölheti. Valóban fontos lenne hogy anemzetbiztonságiak átvizsgálják a tartalmat mielőtt megjelenik a könyv, ami valószínű hogy best seller lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  7. Amerika kezd nagyon rossz útra tévedni. Kezdve az Assange nak szivárogtató fickótól addig, hogy a kommandós könyvet ír egy bizalmas akcióról. Ugy látom az 5 perc hírnév és a pénz túl csábító. Nagyon keményen kéne az ilyeneket szankcionálni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  8. Szerintem ez jól jön Obama elnöknek, Jó reklám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (4 szavazatból)
  9. Szerintem kamu az egész!
    Ki az a kommandós aki a saját és társai életét kockára tenné egy storyért? Főleg hogy a saját nevét is kiadja. Mese habbal, ahogyan mifelénk mondják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Avi:
    .
    - Nyilvánvaló.
    .
    Ez kb. ugyanaz a kiadói műbalhé, mint a “Victor Ostrovsky”- féle “Moszad- leleplezőkönyv”, ami az égvilágon semmi különöset nem tartalmazott, az egyébként már ismert Moszad- történeteken, és egy- két, szintén ismert hadtörténeti tényen kívül.
    .
    Kiadói műbalhé, hogy jobban menjen a könyv.
    .
    Ennyi az egész.
    .
    De az biztos, hogy sikeres marketing- fogás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  11. Layli:
    .
    - Ismerős Andy McNab neve?
    .
    Namost, úgy lehet társszerzőként akár egy ilyen történetet is leírni, ahogy ő teszi (vagy azok, akiknek ő lektorált).
    .
    Csakhogy, ott is előfordul, hogy egy valóságosnak mondott történetet ír a könyv, és akár valóságos is lehetne – de nem feltétlenül az, lehet, csak fikció, de létező személyekkel.
    .
    És akkor egy ilyen példa esetében Andy McNab olyan értelemben működik közre, hogy szakmai lektor. Ekkor ez kb. azt jelenti, hogy megnézi, a szerző helyesen használja- e a különféle fegyverek, helyszínek, harceljárások, műveleti csapaterős egységek megnevezését, a csapaterős tevékenységet helyesen írta-e le, meg ilyenek.
    .
    De ez nem téveszthető össze a kiadói műbalhéval, ugye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  12. Eldrad! Igen, ismerem McNab nevét, azaz ezt az álnevet. A “Nem könnyű nap” valódi írója azonban ismert. Több hasonló regényt írt már. Korábban írtam egy commentet, leírtam a valódi író valódi nevét, és hogy nem titok az, hogy Bisonette milyen szerepet játszott a könyv megírásában. Különösen, hogy a Navy ellenőrizte a kéziratot és belejavított, a Pentagon pedig ezt nem kívánta felülvizsgálni. ( tehát ez a könyv is átment olyan irányú vizsgálaton, amelyen McNab könyvei) Nem tudom az admin miért nem tette fel a commentemet, ( gyakran ezt csinálja, vagy nem rakja fel, vagy késve, vajh miért?) úgyhogy nem írom le újra az egészet, de a lényeg az, hogy csak a CIA aggódik. (de az sem nagyon) Ha a Navy elégedett, akkor biztos vagyok benne, hogy nincs a könyvben olyan info ami államtitok lenne. Az viszont lehetséges, hogy a kiadó műbalhéja vagyis reklámfogása az egész, hiszen csak egyetlen hírszerző tiszt pedzette meg azt, hogy “azért jó lett volna, ha a CIA ellenőrzi a kéziratot” de egyéb nem történt. Talán ezt fújták fel, hiszen hamarosan kijön a nyomdából az első tízezer példány, amit gyorsan el kell adni. Ezek a hírek pedig felcsigázzák a nagyközönség érdeklődését. Oh. És igen, néhány részlet a könyvben fiktív. Nem történt meg, vagy nem úgy történt. No, de ez így természetes……LOL

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  13. Andy McNab saját bevallása szerint SAS katona volt és nem ez volt az igazi neve. Két könyvet is írt „élményeiről”, az egyikből (Hívójele Bravo-kettő-zéró) film is készült. Ez egy általa vezetett sikertelen iraki felderítő műveletről szól. A másik az ő SAS-beli pályájáról. Állítólag mindkettő kéziratát bemutatta parancsnokának, aki jóváhagyta a kiadást. Minden bajtársár álnéven említ, kivéve azokat, akik időközben elestek. Az ő arcuk a fotókon sincs kitakarva. A könyvekről tényleg el lehet hinni hogy vagy ő személyesen írta, vagy nagyon részletesen mesélte el valakinek, aki könyv alakba szerkesztette (tehát nem egy dús fantáziájú író laikus szerzeménye). Nem árult el benne semmilyen katonai titkot. Ez jó példa arra, hogy ilyen történeteket is el lehet mesélni úgy, hogy bennük semmilyen szervezet bizalmas dolgait, vagy államtitkokat nem kotyognak ki. Nem tudom miért nem lehet megbízni egy katonában, ha ilyen akciókra nem csak fizikailag, hanem mentálisan is alkalmas, akkor valószínűleg egy ilyen könyv írásakor is tudja mit csinál, tekintettel van társai biztonságára és egysége titkaira.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  14. szundi:
    .
    - Figyelj, pajtás, ezért kapok sikítófrászt, ha valaki a wikipédiából, pláne a teljesen használhatatlan, többnyire totális szemét magyar nyelvű wikipédiából “tájékozódik”. Ezerszer leírtam, miért, nem írom még egyszer.
    .
    Az viszont látszik, hogy halvány hupilila fi…ngopd sincs, ki az az Andy McNab, csak megláttad, hogy leírtam a nevét, és kigugliztad, az első találatok egyike meg a magyar wikipédia volt.
    .
    Mondjuk, nem is neked írtam azt a kommentet, mivel tőled nem is várom el, hogy ismerd AM kilétét (akinek írtam, az alighanem tudja). De hát azt soha nem fogom levágni, hogy aki valamit NEM TUD, az miért akar úgy tenni, mintha tudná.
    .
    Mielőtt még elkezdenél hőzöngeni, hogy aznemúgyvan, mondanám, hogy de igen, az pontosan úgy van, ráadásul AM nem csak kettő könyvet írt, hanem többet, és rengeteg nem saját szerzeménynek volt már a lektora, vagy társszerkesztője.
    .
    Mielőtt erre is mondanád, hogy ezsenemúgyvan, de igen, az is úgy van; én jelenleg ha lemegyek egy itteni könyvesboltba, ahol élek, kb. Dunát (OK, stílusosan: Themzét) lehetne a könyveivel rekeszteni.
    Ha pedig a “Help for Heroes” charity mozgalom munkatársaival, de főleg itteni katonákkal beszélek róla, hidd el, az kicsit több, mint a sz…rt se érő, gány magyar wikipedia.
    .
    “…Nem tudom miért nem lehet megbízni egy katonában…”
    .
    - Márminthogy, miért nem lehet hagyni, hogy azt írjon, mondjon, amit akar, mert ha egyszer már átment az alkalmasságin, és fel lett véve pl. az SAS- be, akkor az már mindig úgy marad?
    És ez garantálja, hogy az illető soha nem hülyül meg, nem csalják csapdába, nem árul el minősített információkat, akár szándékosan, akár vétlenül?
    .
    Nnnna, ez újabb kitűnő példája, mennyire gőzöd nincs erről az egészről.
    .
    “…Minden bajtársár álnéven említ, kivéve azokat, akik időközben elestek…”
    .
    - Elképesztő baromság.
    .
    Az ex- társakat sem fedheti fel senki, mivel azzal is nagyon nagy károkat lehet okozni. Egy ilyen ismeret is lehet pl. egy nagyon erős desatabilizációs művelet alapja. Hadd ne részletezzem, hogyan.
    .
    Jó, akkor most cáfolj meg mindent; bár, remélem, exkatonák is olvassák ezt, és hozzáteszik mondanivalójukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  15. Layli:
    .
    - Több komment nem sorrendben jelenik meg, de szerintem ez a helyi internet- sebességtől, összeköttetéstől, tudjaatökököm, mitől is függ.
    .
    Na de a lényeg, hogy a kiadói műbalhé a legvalószínűbb.
    .
    Egyébként, AM neve álnév lenne? Miért? Hiszen annyit lehet róla biztosan tudni, hogy SAS tag volt, meg hogy sok évig, és kb. ennyi. Ezzel ugyan nem tudna senki nekimenni…
    .
    Az ő neve egyébként egyfajta reklám, egyfajta ikon a brit haderő, de úgy általában, bárki számára. Olyan, mint egy példakép (az is). Kb. mint a Zusákoknak Arnold Schwarzenegger, bár, ő nem a katonai karrierje miatt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. Eldrad: Látom, már megjelent a commentem, úgyhogy mégis megpróbálkozom válaszolni neked, hátha ez is átmegy a internet kusza áramlatain. LOL. Valószínű, hogy az ok, nem az adminban van, hanem abban, amit te mondtál, online éteri kavar….. Szóval, szerintem azért álnév a McNab, mert 2004-ben, ( én sajnos csak ekkor jutottam hozzá a a Bravo two zero című könyvéhez, és töredelmesen bevallom, a többit, -sem a valós eseményekről szólókat, sem a fanfic-eket nem olvastam még- de ígérem, ha legközelebb Angliában járok megvásárolom a a Seven Troop-ot) több szálon próbáltam felkutatni, hogy mi az eredeti név, avagy ez az eredetinek az anagrammája-e. Nos, Az AM név vagy ennek szóképei nem szerepelnek sehol a SAS B századának tagjai sorában. A csapattársak közül azonban kettő szintén írt könyvet, ők is álnéven, és ők elismerték, hogy AM valóban csapattársuk volt. Mindkettő kifogásolta azonban, hogy AM az elesett bajtársak valódi nevét kiadta, bár az élőkét és a sajátját megváltoztatta. Nos erről úgy értesültem, hogy az elesett fellows neveinek megjelenéséhez, AM kikérte a családtagok hozzájárulását, illetve ezt a SAS is engedélyezte. AM könyvének eseményei közül többnek valóságtartalmát megtámadta a Chris Ryan álnéven író társa. Szerintem azonban nem probléma, ha egy író kissé torzítja az eseményeket, elvégre nem egy történelem könyvet, hanem egy bestsellert kíván piacra dobni. Az gondolom az álnéven író nyugalmazott harcosokról, hogy ebben az őrült világban nem is ajánlatos saját nevüket nyilvánosságra hozni, hiszen bármely fanatista, vagy egy mentálisan zavart rajongó az életükre törhet. Apropo, olvastam, hogy kapcsolatban vagy a Help for Heroes mozgalommal. :) Viselem az egyik karkötőjüket. Tiszteletem jeléül azon hősök felé, akik megadták a legnagyobb, vagy a végső áldozatot értünk. Sajnálom, hogy AM valódi kiléte nem ismert. Fejet hajtanék előtte……..Most jut eszembe. Jól tudom, hogy AM első könyvének kiadása előtt is egy hasonló műbalhét produkált a kiadó anno, mint amit most K.Maurer ( ő a valódi ÍRÓ) és M. Bissonnette könyvének kiadója ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Gets
    A Fox News soha nem fog a sajat feszkebe csinalni,csak olyasmit fog kozolni ami megengedett es egyeztetett.
    Gondolom En.
    Aki a sajat feszkebe sz@r bele naponta az a dicso CNN es MSNBC.
    E kettonel naponta vannak a hazug csusztatasok felre informalas es kifejezetten gyulolkodo hangnem.
    Kezdve a feher ember nem ember,aki gay csak az a jo a tobbiek azok a hulyek akik, nem kovetik ezt az eletformat,a feketek allandoan uldozve vannak,Izrael az egy szemet orszag koszonheto az ongyulolo zsido Wolf Blitzernek,a republikanusok azok Amerika tonkretevoi, es igy tovabb…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Titkos információkat tartalmaz az Owen-könyv 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

Bin Laden halála egy kommandós szerint 2012. augusztus 29. szerda | Rákócza Richárd

Hajsza Ajman Zavahíri után 2012. június 27. szerda | AN

Egy éve ölték meg bin Ladent 2012. május 2. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos