Elhunyt Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő 2012. July 24. Tuesday 10:07 | AN Forrás: MTI

Share
Elhunyt Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő
San Diegop – Elhunyt Sally Ride, az Egyesült Államok első női űrhajósa, aki másfél éve hasnyálmirigy-rákban szenvedett, hétfőn halt meg San Diegóban – közölte az asztronauta által alapított Sally Ride Science nevű szervezet.
.
A fizikusi képesítésű Sally Kirsten Ride 1983. június 18-án az első amerikai nőként és 32 évesen a legfiatalabb amerikaiként jutott fel a világűrbe, a később szerencsétlenül járt Challenger űrsikló fedélzetén. Másodszor, 1984-ben is ezzel a járművel emelkedett Föld körüli pályára. Ő volt az első nő, aki kezelhette az űrsikló, a Shuttle robotkarját.
.
Ride összesen 343 órát töltött a világűrben. Részt vett mind a Challenger, mind a Columbia űrsikló balesetének kivizsgálásában.
.
Sally Ride 1978-ban lépett be az amerikai űrkutatási hivatalhoz, a NASA-hoz, ahonnan 1987-ben távozott a Stanford Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Fegyverzetellenőrzési Központjához. 1989-ben San Diegóban a Kaliforniai Egyetem fizikaprofesszora és a Kaliforniai Űrintézet igazgatója lett.
.
Az általa 2001-ben létrehozott Sally Ride Science felső tagozatosok és középiskolások – elsősorban lányok – szórakoztató természettudományos képzésével foglalkozott. Az első amerikai űrhajósnő öt, gyerekeknek szóló tudományos könyv szerzője vagy társszerzője volt.
.
1982 és 1987 között Steve Hawley űrhajós felesége volt.
.
Sally Ride előtt mindössze két nő járt az űrben: a szovjet Valentyina Tyereskova (1963-ban) és honfitársa, Szvetlana Szavickaja (1982-ben).

Tags: , , ,

3 Reader’s Comments

  1. Nyugodjék békében.

  2. Kár az ilyen emberekért…:((

  3. 61 évesen, túl korai, még rengeteget tehetett volna.

Kapcsolódó cikkek

Hat fok van a Marson 2012. October 3. Wednesday | AN

Holdontúli űrállomást tervez a NASA? 2012. September 26. Wednesday | AN

A Hold rejtélyes embere 2012. August 26. Sunday | AN

Elhunyt Neil Armstrong 2012. August 25. Saturday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók