Ronai and Ronai
AMERIKAI

További részletek a mini űrsiklóról 2012. június 18. hétfő 14:45 | AN Forrás: Reuters, Űrvilág

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
További részletek a mini űrsiklóról
Los Angeles – Újabb részletek láttak napvilágot a titkos kísérleti robot-űrrepülőgépről, ami szombaton kora hajnalban tért vissza Kaliforniába egy tizenöt hónapos küldetés után.
.
A 2011 márciusában Cape Canaveralben útjára indított űrjármű orbitális pályán végzett kísérleteket. Nem ez volt az első ilyen misszió, 2010-ben tért vissza ugyancsak a kaliforniai Vandenberg légibázisra az X-37B párja, ami hét hónap alatt 91 milló mérföldet repült.
.
Az X-37B második repülő példányának (Orbital Test Vehicle-2, OTV-2) futóműve június 16-án, magyar idő szerint 14:46-kor érintette a kifutópálya betonját – adja hírül az Űrvilág asztronautokai hírportál.   Míg az X-37B mostani második darabját jóval a névleges működési idején, kilenc hónapon túl próbára tették; így egy évnél is lényegesen tovább keringett a Föld körül. A hivatalos repülési időtartam végül 468 nap, 13 óra és 2 perc lett. Ez idő alatt több mint 7000-szer kerülte meg a Földet. Az X-37B mostani küldetése egyedül is hosszabb volt, mint egy-egy űrsikló összes űrben töltött ideje. A Discovery űrrepülőgép például 39 alkalommal összesen 365 napot töltött a Föld körül, 5800 keringést végezve.
.
Mind az X-37B programjának pontos részletei és költsége, mind a tervezett leszállási időpont titkos. A visszaérkezésről előzetesen annyit lehetett tudni, hogy a mostani időszakban június 11-18. között lehetséges. A szűkszavú hivatalos verzió szerint a katonai mini-űrrepülőgép feladata új technológiák kipróbálása a világűrben. Emellett az űreszközt mindent bizonnyal földmegfigyelési (felderítési) célokra is felhasználták.
.
A Boeing cég által gyártott X-37B fejlesztése azután került a hadsereghez, hogy a NASA leállította a tesztprogramot. A 2000-es évek közepén először a védelmi kutatószervezet (DARPA), majd az Amerikai Légierő vette át a program feletti irányítást. Az űreszközök 8,8 m hosszúak, 4,5 m szélesek. Kívülről hasonlóságot mutatnak „nagy testvéreikkel”, a forgalomból mostanra már kivont Space Shuttle flotta tagjaival. Az X-37B raktere nagyjából akkora, mint egy furgon csomagtere. Energia-ellátásukat a pályán napelemekkel biztosítják. Az újra felhasználható, automata űreszközök Atlas-5 hordozórakétával kerülnek pályára. Legközelebb megint az első példány (OTV-1) repül majd, várhatóan már idén októberben.
.
Egyes amatőr megfigyelők találgatásai szerint a szerkezet kísérleti kémműhold-szenzort hordozott és alapvető feladata a hírszerzés volt. Jonathan McDowell, a Harvard asztrofizikusa nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az X-37B újfajta fényképezési eljárást tesztelt.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
További részletek a mini űrsiklóról, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Nem muszáj titkolni annyira az SDI program újraindítását. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Szerintem se, jobb, ha tudják a komcsi kínaiak, hogy az űr se szabad préda, a nyugati hatalmak nem szeretnék, a magasan a fejük felett zavartalanul keringenének a sárgák műholdjai, elhárító rendszerei.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Lassan nyogve lokve alakul mint pupos gyerek a pressalatt de vegre felebredtek az USAkok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Nem tartok én a ” kínai szuperteknológiáktól ”
    Most is vettem egy kínai szerszámgépet ( Nincs más a Praktikerben ) hát mitne mondjak : borzasztó !
    Hullik széjjel , nincs kidolgozva , csámpás és pontatlan.
    A műszaki leírás fele értelmetlenül felesleges hadova a munkahelyi biztonságról , de hogy miképpen kell előtolást állítani, arról szót sem ejt.
    De legalább olcsó. Viszonylag.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Ha a kínai űrállomás is ez a színvonal, akkor marha biztonságos lehet…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. ürhajozas?
    automata ürsiklo?

    sokat tud az ujsag de miert es ki tud az olvasok közt is ha jol tudja..es….miert tud?

    egy ürsiklo nagy nyereseg föleg soför nelkül ugye..taxit kepzeld el ugyanigy..
    sarga lenne esetleg nem is taxi hanem csak egy focibirokartya es egy ..a korhazhelyed..

    szoval jo hogy haladunk az adobol mint emberiseg….de ki mit ert ebböl?

    közben irjak hogy meghalt Selly Ride..hasnyalmirigyrakban…tudja valaki hogyan lehet elkapni?…mert a nasanal nagyon egeszsegesnek kell lenni ..peldakent egy soförnek esetleg palyaalkalmassagi es orvosi tesztek is kijarnak..

    jo lenne tudni kinek mibe kerül az emberiseg?haladas?

    Sella Ride orvosi kezelesi hatoanyagait valahogy be kellett szerezni de miert nem tudtak gyogyitani?

    sok a tulajdonoscsere is a siklonal..is..

    tartok töle hogy vannak irigyei a tudomanynak is..es akkor hol a tisztelt nepesseg lakossag?eppen valaki miatt egymast eszik pedig bekesen több is lehetne

    SIKER ..kivanok több SIKERT a tudomanynak

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hat fok van a Marson 2012. október 3. szerda | AN

Holdontúli űrállomást tervez a NASA? 2012. szeptember 26. szerda | AN

A Hold rejtélyes embere 2012. augusztus 26. vasárnap | AN

Elhunyt Neil Armstrong 2012. augusztus 25. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos