Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ismét kell magyar nyelvű Szabad Európa 2012. február 28. kedd 12:10 | AN Forrás: Washington Post

  • Hozzászólások(63)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ismét kell magyar nyelvű Szabad Európa

Washington – Mark Palmer, Haraszti Miklós és Charles Gati a Washington Postban írott cikkükben fejtik ki, miért van szükség a jelenlegi viszonyok között külföldről magyar nyelven sugárzó rádióadóra. Mark Palmer az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt 1986 és 1990 között; Haraszti Miklós író, a Kádár-rendszer ismert ellenzékije az első szabadon választott Országgyűlés képviselőjeként szolgált; Charles Gáti professzor a Johns Hopkins Egyetem égisze alatt működő Nitze School of Advanced International Studies orosz-eurázsiai szakán előadó.

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezette kormány az elmúlt hetekben sűrűn támadta a nyugati médiaszerkesztőségeket, de leginkább a CNN-t, amely beszámolt a magyar demokrácia szánalmas helyzetéről. A magyarok nézhetik még a CNN-t, ami azonban január óta nem szerepel a legnagyobb magyar kábelszolgáltató kínálatában. [A T-Home-ról van szó, amely a BBC-t tette a CNN helyére. A ford.]

A Klubrádió, az ország népszerű független beszélő rádiója még rosszabbul járt. Noha hallgatói széles körben tiltakoztak, s érdekében Hillary Rodham Clinton külügyminiszter asszony és az Európai Unió is fellépett, a kormány egypárti Médiatanácsa nem újította meg az állomás sugárzási licenszét. Ha csak az utolsó pillanatban más döntés nem születik, a Klubrádió tavasszal elnémul.

Charles Gati

Magyarország nyugati stílusú, pluralista demokráciájának megdőlésével eljött az ideje annak, hogy az Egyesült Államok helyreállítsa a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásait. A magyar nyelv is csatlakozik ahhoz a huszonnyolc nyelvhez, amin a Szabad Európa Rádió (SZER) jelenleg sugároz az egykori Szovjetunió államaiba, a Közel-Keletre, Dél-Ázsiába és a Balkánra. Ezen országok egyikének elnöke tavaly közölte velünk: minden reggele úgy indul, hogy meghallgatja a SZER hírösszefoglalóját.

Amíg Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja, kockázatos alkotmányos diktatúrává, a Nyugat páriájává válnia. Sietősen elfogadott új alkotmányában nincs jelentősebb rendelkezés a fékekről és ellensúlyokról. A kormányzás valamennyi ágát és az összes független intézményt, a bíráskodást is ideértve, Orbán és pártja ellenőrzi kilenc éven át úgy, hogy több hasonló terminusra automatikusan biztosított a megújulás.

Haraszti Miklós

Orbán 2010-es megválasztása óta konfrontatív, nacionalista külpolitikát folytat a Nyugattal szemben, amely éles ellentétben áll az orosz és különösen a kíniai önkényuralomhoz való közeledésével. Szívesen beszél a „keleti szélről”, miközben „a Nyugat hanyatlását” jósolja. Központosított, ugyanakkor azonban teljesen kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat, kiváltva ezzel, hogy mindhárom nagy hitelminősítő a bóvlikategóriába sorolja a magyar gazdaságot. Végül: Orbán ádáz kultúrharcot vív annak érdekében, hogy udvaroljon a cigányellenes, antiszemita, szélsőjobboldali Jobbiknak.

Súlyos okai vannak annak, hogy helyreállítsák a SZER 1993-ban megszüntetett magyar adását.

Az első a magyarországi sajtószabadság, valamennyi más szabadságjog gyökere és legédesebb gyümölcse jelenleg folyó leépítése.

A második: Európa utolsó évszázadának egyik leckéje az, hogy a nacionalista kormányok tájékoztatási monopóliuma nemzetközi feszültségekhez és konfliktusokhoz vezetett. Orbán antidemokratikus intézkedései arra bátoríthatják a közeli Szlovákia és Románia politikusait, hogy ők is lemásolják az idegenellenes érzelmek e kombinációját és tagadják a nyilvános adásokban folytatott szabad vita létjogosultságát.

A harmadik: tekintve a hasonlóságot az Egyesült Államok elleni orosz és magyar támadások között, Magyarország lehet Putyin alkotmányos diktatúrájának első ideológiai előörse. Az Európai Uniónak a magyarországi demokrácia-deficittel kapcsolatos ismételt figyelmeztetéseit támogató Washingtonnak lépéseket kell tennie a Közép-Európában kibontakozó önkényuralommal szemben, mielőtt az még trenddé válna.

Mark Palmer

Egy új magyar csatorna, amely teljes mértékben hasznát venné a képzett magyarországi szerkesztőknek és riportereknek, a minőségi újságírás központjává válhatna, kimerítő vitákkal és tisztességes tájékoztatással szolgálhatna, amely mindenki érdeklődésére számot tartana és mindenkivel szemben pártatlan lenne. A racionális, civilizált viták kultiválásával a demokrácia és a tisztességes újságírás forrása lehetne. Nem élesztené újjá a hidegháború kezdeti éveinek konfrontatív szellemét, és a hivatalos és félhivatalos média által elhagyott „rossz híreket” kizárólagos jelleggel sugárzó ellenzéki adóvá sem válna.

Amikor úgy tűnt, többpárti demokrácia és szabadpiac ver gyökeret Magyarországon, a Szabad Európa Rádió küldetése beteljesedni látszott. Ezeket az értékeket azonban most hivatalosan félretették, és jogrendszer épül annak megakadályozására, hogy akár a következő választások után ismét elfoglalják a helyüket. A magyar adás újraindítása létfontosságú lépés lenne a tisztességes és megfelelő értékek magyarországu propagálásában, valamint abban, hogy a közép-kelet-európai térség többi részén a demokratikus előrehaladást megoltalmazzák.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +51 ( 59 szavazatból)
Ismét kell magyar nyelvű Szabad Európa, 4.5 out of 5 based on 37 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(63)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

63 Reader’s Comments

  1. nem lenne egyszerűbb ebből a pénzből orbánt megbuktatni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (22 szavazatból)
  2. farcsika67
    Nem érted a lényeget – nemcsak ovi, hanem a rendszere és a mákonnyal itatott “népe” a célpont.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (34 szavazatból)
  3. Ezt varom én is! De!
    …«amely teljes mértékben hasznát venné a képzett magyarországi szerkesztőknek és riportereknek»… Vajon kire gondoltak??? Bolgar György példaul jo a Klubradioban, de a SzE-ban? Havas Henrikre csak nem? Szoval elgondolkodtato…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  4. Emlékszem a SZER adásaira az 50 -es évek végéről. Családom rendszeresen hallgatta, de apám kétszer is megnézte, hogy bezárta -e az ajtót. Csak remélni tudom, hogy nem jutunk idáig! Bár ami a trendet illeti ….?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  5. Amint a magyar SZER ismét beindul, új korszak kezdődik Magyarországon.
    Az újraindulás
    1. nyíltan és állandóan szembesíti a rezsimet azzal, hogy a Nyugat szerint itt nincs többé demokrácia;
    2. nyílt és folyamatos harcot hirdet és vállal a magyar önkényuralmi rezsimmel;
    3. olyan terepről, ahol Orbán eszköztelen és tehetetlen;
    4. a kényszerből kissé szordínós Klubrádióval ellentétben sokkal nyíltabban — a rezsim híveinek szemével sokkal brutálisabban — fogja bírálni a rendszert.
    .
    Orbán ( = a szélsőjobb) vissza fogja még sírni a Klubrádiót.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (37 szavazatból)
  6. Röhöghetnékem támadna ha nem a hazámról és a XXI. sz. Európájának egyik tagállamáról lenne szó. (azt már csak halkan merem megjegyezni, Haraszti is ahhoz a bizonyos liberális ellenzékhez tartozik akik “nem tesznek semmit, csak hallgatnak a saját elefántcsonttornyukban”)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (14 szavazatból)
  7. A keleti szélről jutott eszembe. Amikor az idézetet olvastam egyből Magyarországra gondoltam. Természetesen nem arról szól, és a folytatásban megmagyarázza a példázatot, de szerintem felismerhetők a szereplők.
    .
    ” Emberfia! Adj elő egy jelképes történetet, mondj el egy példázatot Izrael házának, és ezt mondd: Így szól az én Uram, az Úr: A nagy saskeselyű, a nagy szárnyú és hosszú tollú, amelynek sűrű tollazata a tarka ruhája, eljött a Libanonra, és lecsípte a cédrusfa hegyét. Hajtásai végét letépte, kalmárok földjére vitte, kereskedők városába tette le. Majd vett egy magot az országból, termékeny mezőbe ültette, sok víz mellé vitte, fűzfák mellé tette. Kihajtott, és lett belőle terebélyes, de alacsony növésű szőlőtőke, amely leveleit feléje fordítja, gyökerei is őalatta vannak. Így lett szőlőtőkévé, vesszőket hajtott, és indákat eresztett. De volt egy másik nagy saskeselyű, nagy szárnyú és soktollú, és az a tőke őfelé eresztette gyökereit, és felé hajtotta leveleit, hogy az táplálja őt, ne a talaj, amelybe ültették. Pedig jó mezőbe, sok víz mellé ültették, hogy vesszőket hajtson, gyümölcsöt hozzon, és pompás szőlőtőke legyen. Ezt mondd: Így szól az én Uram, az Úr: Jó vége lesz ennek? Nem fogja kiszaggatni gyökereit, és letépni gyümölcseit, úgyhogy elszárad, minden friss hajtása elszárad? Nem kell hozzá nagy hatalom és sok nép, hogy gyökerestül kiszakítsák. Elültették ugyan, de jó vége lesz-e? Ha a keleti szél éri, elszárad egészen, elszárad azon a talajon, amelyből kihajtott. ” ( Ezékiel 17, 2-10 )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Lehetne a rádió Budapesten. Van eladó frekvencia, vegyenek egy frekvenciát a Klubrádiónak.
    Azonnal megvan a hallgatóság:-)) Olcsóbb lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Ez a 2. jo hir az elmult 2 evben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  10. Úgy értettem az Amerikaiak vegyenek frekvenciát, mert az nekik is olcsóbb:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  11. Azért kíváncsi lennék rá, hányan hallgatnák és hányan értenék meg?
    Ma már nagyobb Magyarországon a nyugat és Amerika ellenesség mint a 70-es években.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  12. Klubrádió? Kuncze úrral, Bolgárh Sgyörgyvel? SZTB.?
    Ne röhögteszzetek. Ennél azért többre lenne szükség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -10 (20 szavazatból)
  13. 10teletem
    Lehet, hogy olcsóbb lenne Magyarországon frekit venni, de nem számoltad bele a mindennapos büntetéseket amit Marisék kiszabnának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  14. Mi a baj Kunczéval? Még kis sem kaparták a gesztenyét a liberális ellenzék tagjai már lenne aki forrón elcsórná. :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  15. Ego-val értek egyet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. Régi szép idők, amikor csak a SZER-n lehetett hallani Március 15.- előtt: a rendőrség letartóztatta Haraszti Miklóst, Solt Otíliát, Demszky Gábort…
    Hol vannak a mai operettellenzékiek hozzájuk képest?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  17. Nem tudok semmi jóra gondolni akkor, amikor egyáltalán szóba kell hozni, hogy csaknem húsz év szünet után újra kéne indítani a Szabad Europát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  18. Egy rádiótól minimális elvárás a műsorvezetők hibátlan beszédképessége.
    Egy leszerepelt politikai személy aligha fogja a jópofáskodással a politikát
    megváltoztatni, főként ha “humora” személyeskedésbe torkol.
    Mostanában hallgatom a Klubot, érdekel, hogy mi a plusz és mínusz benne.
    Mit mondhatok? Semmi.
    Istenem, hogy Pacalka likvidálásáról volt szó? :))) Egy petárda nem pukizott, nem likvidálás! Ugyan, ugye?
    Két “kézigránátos” merénylet történt Budapesten. Maffia nézeteltérés. Az Eclipse a Pintyőke lány érdekeltsége?
    5 000 000 Ft. nyomravezetői díj. És Magyar Róbert gyilkos szabadon va, sőt levelez is a bírósággal.
    Ja, ezt nem a Klubban hallottam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (15 szavazatból)
  19. És , ha nem a forma lenne végre a fontos , hanem a tartalom ?! Nagy lehetne a pofára esés is , tisztelt szájhős ” értelmiségiskécskék ” ( is ) !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  20. Nem a fentebb említett nevekre gondolt,amikor felkészült,képzett újságírókrol ír.
    Az ujságíró adjon hiteles,pontos tájékoztatást,aki nyiltan kimondja ki nem szimpatikus a számára az erre nem alkalmas,főleg ha hebeg-habog beszéd közben.
    Sokan hallgatnák,mert tilos lenne mint annakidején.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  21. Nagy szükség lenne a korrekt tájékoztatásra. Európában de nem otthon élek. A munkatársaim olyan mértékben vannak dezinformálva, hogy a pillanatnyi helyzetet úgy értékelik, hogy Európa kimondhatatlan mennyiségű pénzre büntette hazánkat, mert pikkelnek ránk. Ez nem azt jelenti, hogy hülyék, hanem azt, hogy azt hallják csak meg, ami a felszínen úszik. Gondolom ez az otthoniakra is jellemző, hiszen vagy fásultak, vagy agyonhajszoltak, elhiszik, hogy a büdös kommunisták juttatták ide az országot, hogy Európában is a komcsik uralkodnak, Egyszerűen nem tudják elhinni, hogy maffia irányítja az országot. Szóval jó lenne egy pártatlan, elgondolkodásra késztető beszélgetős rádió. A Klubrádió ilyen, de ha elhallgat, vagy a süket csönd veszi körül az embert, vagy agymosottá válik, és csendesen elhülyül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  22. Igaz, ha már az országhatárokon belül képtelennek bizonyult a demokratikus, parlamenti ellenzék arra, hogy széles és hathatós ellenállást gerjesszen a demokratizmus megvédése érdekében, és a civil mozgalmaknak sem sikerült az apolitikus tömegeket felráznia, akkor a külföldi tényezők segítsége nélkül nem fog igazán radikalizálódni az ellenzéki magatartás és elkötelezettség.
    Pedig csak a vak nem látja, hogy Orbán és szűk köre az ország teljes kifosztása ügyének van csupán elkötelezve, amelyhez nyolc évi demagógiával készítette elő a talajt, hogy azután üres fejű, és/vagy öntudat nélküli bábokra bízva az állami hivatalok vezetését zavartalan feltételeket biztosíthasson mindezekhez!
    Ha mindez nem így lenne, ha ő a hazája iránt elkötelezett magyarként lenne képes gondolkodni, akkor már régen menesztette volna a “bábszínházi ihletésű” és pehely súlyú bábjait (Szíjjártót, Selmeczit, a hadarva beszélő kommunikációs államtitkárt, Matolcsit, Hoffmannt és persze Schmittet, hogy csak az ismertebbeket említsük meg a “színdarab”, igen jól megfizetett figurái közül) és bocsánatát kérné a megsértett nemzetnek. Ezért tehát újból csak ismételni tudom magam.
    Tisztelt Ellenzéki Fő- és Alsóbb Funkcionáriusok! Legfőbb ideje lenne kimondani nyíltan, hogy:
    (1) Orbán és szűk köre, a kormányzás majd két éve során úgy az ideáival, mint szavaival és tetteivel visszaélt a magyar társadalom bizalmával, felhatalmazásával, a közjót szolgálni hivatott anyagi forrásaival, melyek az állami alrendszerek szándékos eltorzításához, és a megragadható lehetőségek kihasználatlanságához vezettek,
    (2) Orbán és szűk köre, a kormányzás majd két éve során úgy az ideáival, mint a szavaival és tetteivel tovább erősítette a náci-fasiszta-irredenta szellemiség és politikai szerepvállalás terjedését, és megerősödését Magyarországon, amelynek a következményeként a szégyenletes megnyilatkozások egyre nagyobb teret kapnak a közéletben,
    (3) Orbán és szűk köre, a kormányzás majd két éve során úgy ideáival, mint a szavaival és tetteivel eltávolodott az európaiság szellemiségétől és normáitól, amely következményeként Magyarország nemzetközi közegben kivívott reputációja nagymértékben megcsappant, míg az állami és a lakossági financiális feltételek romlása, majd annak a „kezelése”sok százmilliárdos károkat okozott az ország egészének!
    (4) Mindezek következményeként kimondható, hogy Orbán és szűk köre nem csak, hogy felkészületlen és koncepciótlan Magyarország elemi érdekeinek a képviseletére, de az elemi, közösségi érdekeink érvényesítése lehetőségeit éppen maga hagyta veszendőbe menni, szűk körű és gondosan rejtett csoportérdekek kiszolgálása érdekében.
    A “nemzeti ügyek kormányfője” és hatalomgyakorlása tehát nem illethető más címkével, mint A NEMZET KÁRTEVŐJE, aki végérvényesen méltatlanná vált a nemzet bizalmára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  23. Tessék mondani: és majd lehet szabadon hallgatni, vagy mint a régi szép időkben, csak úgy halkan és titokban?

    topi mackó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  24. Pezgőt bontani! Nyert a Klub! Nyert! :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  25. Azért óvatosan azzal a pezsgővel, nem jogállamban élünk.Pert a Sláger és a Danubius is nyert.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  26. Figyu!!!!!!!!
    Kellene!
    De már nem az lenne a filingje mint amikor paplan alatt halgattam a SZER-t, hogy még apám se tudjon róla. És tulképp az apai pofonok is hiányoznának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  27. Egy kis nosztalgia. Akit nem érdekel a személyes élmény ugorjon. A Kádár kormány kénytelen volt betartani a nemzetközi szerződéseket, a SZER-t sem zavarhatta direktben. A megoldás az volt, közvetlen a frekvenciák mellé nagy teljesítményű zavaró jeleket sugároztak. Életemben legtisztábban a seregben hallgattam Csekééket a telepített RH vevőn. Hogy a malac kövér legyen, a hírközpontba nagyon kevesen léphettünk be, az ajtót zárni kellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  28. Nemhogy kellene, hanem mielőbb szükség lenne a médiában egy olyan
    időszerű, valóságot felűlről látni akaró összefoglaló tájékoztatásra ami
    itthon hiányzik. Újságiróink oktatottsága kritikán aluli. Tárgyilagos szemléletük
    - tisztelet a kivételnek – a béka ülepe alóli kilátás tükre. Az érdeklődő ember
    csak más nyelvű médiából tud tájékozódni melyek nagy része saját országra,
    kultúrára szabott. Arról nem is beszélve, ki tud ezzel itthon élni.
    JÓ LENNE TÁGABBAN KILÁTNI A LEENDŐ JOBBÁGYKORBÓL !!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  29. Túlavasúti
    2012. február 28. kedd
    18:56
    Ahol havas professzor lehet a médiaoktatásban, ott ne várjunk komoly színvonalat. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. A Klubrádió első fokon megnyerte a pert a 92.9 – es , már egyszer a KR-nek ítélt frekvenciáért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  31. anonyme
    Igen ez olyan jó volt. De nem csak a sorok között tudtunk olvasni.
    Ugyanis volt egy 2+1-es “Néprádió”, melyen 3 kezelőgomb volt.
    Balszélsőn lehetett Kossuth vagy Petőfit kapcsolni, a jobbszélső
    volt a hangerő. A középső a CSODGOMB volt, ugyanis azzal a
    gombbal a szuper középfrekvencia egyik tekercsét lehetett egy
    gyűrűvel hangolni és láss csodát kis ügyességgel ott jött a SZER.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  32. gets 2012. február 28. kedd 19:04
    OK
    Nem emlékszem rá, hogy Havas szinvonalát meghaladó oktatóról hallottam
    volna. És itt az eredmény. Ezt itthon már elérették velünk !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  33. Az itt élő emberek szégyene, hogy “ismét kell magyar nyelvű Szabad Európa!”
    Az elvet, mit képvisel, azt nekünk kellene nap mint nap követleni, és nem csak Budapesten!
    Addig meg hallgassuk, az arcpirító kritikákat mit kapunk, hogy engedtük, ezt tegyék velünk, a változásért meg írunk egy két hozzászólást!
    Mint teszem én is, ahelyett, hogy a friss levegőn együtt ordítanánk, ELÉG VOLT!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  34. Havazik Bohém, havazik. A havon csúszik a láda, egyszerre négyet is tudok húzni. :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  35. Bohém
    Kivel ordítanánk együtt?Az a vonat már elment. Már többször bebizonyosodott, a magyar átlagpolgárnak nem érték a szólásszabadság és a demokrácia. Bezzeg a vizitdíj, az fontos volt, sokan a lelküket eladták háromszáz forintért.
    Mit tehetünk? Most annyit, a környezetünkben pótoljuk a SZER-t és a netet. Már akinek van rá lehetősége és bátorsága. Én azokat is megértem akik félnek nyíltan véleményt nyilvánítani.Újra visszakanyarodtunk oda a félelem és az öncenzúra uralja a közbeszédet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  36. Pillanatnyilag 1 hsz látható.

    Cenzúra, vagy internet?

    Ez itten a kvescsön!

    topi mackó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  37. Örvendetesnek tartom a SZER Magyarországra történő sugárzásának tervét.
    Megvalósitását akkor is mindenképen indokoltnak tartom, ha a Klubrádió
    megkapná is a további működésének a lehetőségét, mert a magyar jelenről teljesen objektiv kép kialakitásának és sugárzásának feltételét csak a SZER tudná biztositani, s a Klubrádióhoz képest még sokkal szélesebb körben lenne fogható.
    Remélem elég támogatója lesz a SZER-nek !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  38. Gonoszka!
    Üdvözöllek!
    Így megy tovább lehet szükség lesz az erődre, hidd el, szívesebben kávéznák veled egy csendes helyen, beszélgethetnénk az unokákról!
    Most kiáltom, hogy más is hallja!
    Rohadjon meg minden politikus kik miatt más lett a beszélgetés témája a nagymamik, és nagypapik között!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  39. anonyme!
    Üdvözöllek!
    Azokkal, akik úgy érzik, most már tényleg elég volt!
    Mi a “birka” választók rontottuk el, nekünk kell helyre hozni a hibáinkat is!
    A politikusaink meg kussoljanak, sikerült bevinni az embereket az erdőbe!
    Ne jöjjön nekem senki a dumával, hogy a csak a politikusok tudják megoldani a helyzetet!
    Bizonyították!
    Sikerült nekik!
    A “vezír” is és még nagyon sokan közülük “gyerekek” voltak még 89-be, most meg……!
    Az ujjak majd felnőnek a feladathoz, de a fejlődésüket jobban kell figyelni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  40. Hát igen, ide jutottunk!
    A tüntetést nem tudják közvetíteni az internetes portálok, mert a térfigyelőket lekapcsolják. Az állami TV riportere nem találja a sok embertől a tüntetőket. Tízszeres számot ad meg a kommüniké a szimpátia tüntetésről. Az orbán-vicc büntetendő. Ez a portál is a magyarországi helyzet miatt van itt Amerikában!
    Sorolhatnám vég nélkül, de full betelne a tárolóhely, ha minden dolgot felsorolnánk itt.
    De ami fontos, végre megértették nyugaton is, hogy a helyzet tarthatatlan, és az itt történő dolgok nem maradnak elszigetelt Magyar belügyek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  41. Bohém
    80 körül nosztalgiázom.
    Túlavasúton minden bejárat előtt lócák (padok). Külön esti ünnep volt
    az összeülés, valamelyik lócán. (összesen 2 telepes rádió volt)
    Mi kölykök szájtátva hallgattuk, mit beszélgetnek az öregek a messze
    lakó gyermekeikről. Néha olyan meggyőzően mintha ott lennének előttünk.
    Pedig akkor is voltak ellentétek, volt puffogás. De volt őszinte belűlről jövő összetartozás érzése is. Szükségünk volt egymásra ! Néha akár sóért is!
    TŰNJÖN MÁR EL EZ A BAGÁZS AKI CSAK GYŰLÖLETTEL USZITANI TUD.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  42. Bohém
    Üdv.
    Ne általánosítsunk, ezt hagyjuk meg a Jobbiknak. Nem minden politikus hülye és szélhámos csak 80%-uk.
    Na, hogy egy kicsit fontosabb és vidámabb témával is foglalkozzunk mint a politika és eszetlen főszereplői.Nem a akartam az előbb beleszólni a beszélgetésetekbe.Nekem is van két unokám. Sajnos messze.Ha nálunk vannak a monitoron nincs hírek, nincs politika! Gyerekfilmek, mesék foglalják el a képernyőt, vagy ki van lőve a számítógép.
    Hiszen Ő értük élünk és nem a hülye politikáért!Higgyetek benne, ami nekünk nagy gondnak teszik, gyermekeink majd játszva megoldják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  43. Mindig is kíváncsi voltam arra, milyen lehetett a zavaróállomások zajában hallgatni a Szabad Európát. Próbálták elmondani, de egyszer se hallottam ilyet. Most végre megtapasztalhatom, mert Orbánék biztosan zavarni fogjak az adásokat. De végre lesz egy olyan adó, ahol az igazat fogják mondani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  44. Úgy tűnik komolyan gondolják.Az RFE hivatalos honlapján is van utalás a Washington Post cikkére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  45. Ugy a cikk cime, mint a velemenyek nagyon erdekesek – nem biztos, hogy 100 %-ban realisak – de elgondolkoztatok. De van nehany nyitott kerdes:
    - Hol lenne a SZER magyar adasanak a szekhelye ? Munchen mar nem johet
    szoba, mivel EU-s orszagbol nem lehet masik EU-s orszagot gyalazni.
    - Kik es milyen erdekbol finansziroznak a mukodeset ?
    - Amellett, hogy valamilyen szinten a magyar demokraciat feltenek, mi lehet a
    a valos ok, amiert ezt a temat felvetettek ?
    Es meg nagyon sok hasonlo kerdest fel lehetne tenni.
    En koromnal es lakhelyemtol fogva, 3 nyelven hallgattam a Szabad Europa Radio adasait – magyar, roman es a kotelezo nyelv miatt meg oroszul is
    (Szvobodnaja Evropa ).
    De ez egy mas korszak volt. Sajnos a kommentarok sem voltak mindig realisak, amit a magunk boren tapasztaltunk 1989 Decembereben a romaniai forradalomrol. Pl. a panik keltes remenyeben a roman televizio bemondta hogy Szatmaron megmergeztek az ivovizet. Egy ora mulva ezt leadta a SZER is meg dramaibban. Persze ez nem volt igaz, csak arra kellett, hogy minket felfegyverezve es ELES TOLTENNYEL ELLATVA !!! kivezenyeljenek a 6 km-re levo vizmuhoz, ahol majdnem tuzparbaj lett mikoztunk es a hivatasos katonak kozott, mert veletlenul elsult az egyik ember geppisztolya. De ez mar nem erdekes, mert regen volt.
    Ami az ujrainditast illeti, szerintem elemezni kellene higgadtan, hogy mi az a plusz vagy minusz amit a semleges, partmentes hirkozlesben nekunk nyujtani tudna. Szerintem ma mar nem eleg az hogy vesszen Kadar, vesszen Ceausescu, vagy Brezsnyev, Gorbacsov, stb. Es nem kell elfelejteni, hogy minden orszagban, akinek szolt anno a SZER, szabadon valasztott kormanyok – jol vagy rosszul az mas tema – mukodnek. Mi ugy vagyunk a mieinkkel, es ti Orbanekkal.
    Ha csak azzal a cellal inditnak ujra az adast, hogy az embereket meg jobban egymasra uszitsak, gyololetre neveljek, akkor ennek semmi ertelme.
    A hiteles kommunikacionak igenyt kell szerezni, de nem gyulolettel.
    Erre valok a tuntetesek, a polgari engedetlensegek es mas bekes megmozdulasok.
    Mi itt mar megtanultuk, hogy csak annyit tudunk elerni, amennyit mi ki tudunk harcolni. Kulfoldrol soha semmi kezzel foghato segitseget nem kaptunk, csak a szokasos szolamokat. Ez sajnos nem eleg semmire, meg lelkileg sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  46. Felhívnám a figyelmet, hogy a leírás alapján ez sokban különbözne a volt Szabad Európa Rádiótól, ez inkább egy magyar BBC lenne, nagyon fontos mondat így hangzik: ez nem lenne ellenzéki rádió. Ezen sokan átsiklottak. Az újságírásnak jót tenne egy magyar BBC és a tájékoztatásnak is, de ez nem azért jön létre, ha létrejön, hogy harcoljon a diktatúra ellen. Annyiban harcol, amennyiben az elhallgatott információk nyilvánossága harc a diktatúra manipulációjával szemben. Annyiban nagyon hasznos lenne, hogy független lehetne gazdasági és politikai érdekcsoportoktól, tulajdonosi érdektől, lehetne tárgyilagos hangvételű, informatív, a leírás alapján olyannak tudom elképzelni, mint a New York Public Radio-t, ami kivalo rádió, igazi közszolgálat. Erre akkor is szükség lenne, ha nem lenne diktatúra, és ha megszűnne a diktatúra, akkor sem változna semmit a hangneme. Ez kiváló lenne, de nem az a fajta Szabad Európa Rádió, amire sokan gondolnak. Ahhoz az Amerikai Népszava jobban hasonlítana, ha lenne pénze arra, hogy működjön is, ne csak legyen. Mi vállaltan támadjuk a diktatúrát, a tervezett rádió deklaráltan nem ezzel a céllal jön létre, “csupán” az információs szabadságot segítené egy korrekt BBC típusú vagy NPR jellegű közszolgálati adóval. Ez csak akkor lehet színvonalas, ha amerikai rádiósok irányítják és nem magyarok. A magyarok – mi is – ettől a fajta újságírástól már elszoktak, mert a kelet-európai valóság mást követel, mint ami egy fejlett demokratikus országban van. Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  47. admin
    “az elhallgatott információk nyilvánossága harc a diktatúra manipulációjával szemben.” – ez bizony az egyetlen valódi harc lesz egy ideig az AN mellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  48. Tegyük élhetővé !

    Sok minden csak Nettezve , tisztul le az emberben, olvasva mások véleményét, összegezve saját tapasztalataival.
    Egy Internetet nem használó , sokat dolgozó, fáradt embertől kicsit utópia elvárni, hogy teljessen mélyére láthasson a dolgok mélyére, hogy fel tudja ismerni ami körülőtte folyik.
    Kap hazugságot ömlesztve , demagógiát a médiából este ,és kap demagógiát gűriző buta sorstársától napközben. Ezen tud változtatni a szabad hírforrás, de ezt lehet (????) réteg műsorban, paraszt műsorban, városi műsorban, egészségügyi műsorban, kúlturális műsorban, szórakoztató műsorban is kell szerintem tegye, érdekesen kell csomagolni a “400 műhold adás” korában. (?nem vagyok szakértő?)
    Csak a jelenlegi politika szídásáért tömegek nem fognak a rádió mellé ülni. (sajnos)

    Van egy nagyon rossz jó hírem kedves Tek-es olvasónk ! Te egy magyar népnet eláruló alak vagy , aki ha egy csipetnyit is bátor, és ember lennél a jelenlegi fizetésednek a többszeresét kereshetnéd meg egyszerű monitor nézési munkával Floridában. (Közben nem árulnád el anyád és apád népét, nem lennél aLJA MOCSOK, MINT MOST)
    Kedves Tek-es olvasónk ! Jösz tüntenti civilben március 15.-én a magyar néppel ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  49. Kedves Bartus László, nagyon elégedett lennék egy hiteles tájékoztatást adó rádióval. Tényszerű és pontos legyen, pártszimpátia mentesen informáljon a történésekről. Röviden, de lehetőség szerint teljeskörűen. Ha a szerkesztőknek van pártszimpátiája (nyilvánvalóan van), hallgatóként ne érzékeljem már az első szótól kezdve. Ne kelljen x+1 netes oldalt végigbogarásznom, hogy képet kapjak arról, ami érdekel, mert nincs sem időm, sem energiám sok-sok órás bogarászásra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  50. Kedves neveletlen,

    egyetértek, nagyon jó lenne ilyen rádió, és az egész újságírásnak ilyennek kellene lennie, egy diktatúra a vis major esete, ilyenkor nem lehet a sajtó hűvösen távolságtartó, de ez az új rádió lehet az, mert más a szerepe és a felelőssége. Amit írtam, nem azért írtam, mert nem tartom jónak a koncepciót, hanem csak azért, hogy felhívjam mindenki figyelmét, hogy a névazonosság ne tévesszen meg senkit, a vázolt program alapján az új rádió nem olyan lenne, mint amilyen régen a Szabad Európa Rádió volt. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Deák István helyreteszi Liptákot 2012. március 8. csütörtök | AN

Gati: nem maradhat Európában Orbán-rendszer 2012. január 4. szerda | Barát József/168 óra

Amerika hidegháborút indít Orbán ellen? 2011. december 23. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos