Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ismét kell magyar nyelvű Szabad Európa 2012. február 28. kedd 12:10 | AN Forrás: Washington Post

  • Hozzászólások(63)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ismét kell magyar nyelvű Szabad Európa

Washington – Mark Palmer, Haraszti Miklós és Charles Gati a Washington Postban írott cikkükben fejtik ki, miért van szükség a jelenlegi viszonyok között külföldről magyar nyelven sugárzó rádióadóra. Mark Palmer az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt 1986 és 1990 között; Haraszti Miklós író, a Kádár-rendszer ismert ellenzékije az első szabadon választott Országgyűlés képviselőjeként szolgált; Charles Gáti professzor a Johns Hopkins Egyetem égisze alatt működő Nitze School of Advanced International Studies orosz-eurázsiai szakán előadó.

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezette kormány az elmúlt hetekben sűrűn támadta a nyugati médiaszerkesztőségeket, de leginkább a CNN-t, amely beszámolt a magyar demokrácia szánalmas helyzetéről. A magyarok nézhetik még a CNN-t, ami azonban január óta nem szerepel a legnagyobb magyar kábelszolgáltató kínálatában. [A T-Home-ról van szó, amely a BBC-t tette a CNN helyére. A ford.]

A Klubrádió, az ország népszerű független beszélő rádiója még rosszabbul járt. Noha hallgatói széles körben tiltakoztak, s érdekében Hillary Rodham Clinton külügyminiszter asszony és az Európai Unió is fellépett, a kormány egypárti Médiatanácsa nem újította meg az állomás sugárzási licenszét. Ha csak az utolsó pillanatban más döntés nem születik, a Klubrádió tavasszal elnémul.

Charles Gati

Magyarország nyugati stílusú, pluralista demokráciájának megdőlésével eljött az ideje annak, hogy az Egyesült Államok helyreállítsa a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásait. A magyar nyelv is csatlakozik ahhoz a huszonnyolc nyelvhez, amin a Szabad Európa Rádió (SZER) jelenleg sugároz az egykori Szovjetunió államaiba, a Közel-Keletre, Dél-Ázsiába és a Balkánra. Ezen országok egyikének elnöke tavaly közölte velünk: minden reggele úgy indul, hogy meghallgatja a SZER hírösszefoglalóját.

Amíg Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja, kockázatos alkotmányos diktatúrává, a Nyugat páriájává válnia. Sietősen elfogadott új alkotmányában nincs jelentősebb rendelkezés a fékekről és ellensúlyokról. A kormányzás valamennyi ágát és az összes független intézményt, a bíráskodást is ideértve, Orbán és pártja ellenőrzi kilenc éven át úgy, hogy több hasonló terminusra automatikusan biztosított a megújulás.

Haraszti Miklós

Orbán 2010-es megválasztása óta konfrontatív, nacionalista külpolitikát folytat a Nyugattal szemben, amely éles ellentétben áll az orosz és különösen a kíniai önkényuralomhoz való közeledésével. Szívesen beszél a „keleti szélről”, miközben „a Nyugat hanyatlását” jósolja. Központosított, ugyanakkor azonban teljesen kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat, kiváltva ezzel, hogy mindhárom nagy hitelminősítő a bóvlikategóriába sorolja a magyar gazdaságot. Végül: Orbán ádáz kultúrharcot vív annak érdekében, hogy udvaroljon a cigányellenes, antiszemita, szélsőjobboldali Jobbiknak.

Súlyos okai vannak annak, hogy helyreállítsák a SZER 1993-ban megszüntetett magyar adását.

Az első a magyarországi sajtószabadság, valamennyi más szabadságjog gyökere és legédesebb gyümölcse jelenleg folyó leépítése.

A második: Európa utolsó évszázadának egyik leckéje az, hogy a nacionalista kormányok tájékoztatási monopóliuma nemzetközi feszültségekhez és konfliktusokhoz vezetett. Orbán antidemokratikus intézkedései arra bátoríthatják a közeli Szlovákia és Románia politikusait, hogy ők is lemásolják az idegenellenes érzelmek e kombinációját és tagadják a nyilvános adásokban folytatott szabad vita létjogosultságát.

A harmadik: tekintve a hasonlóságot az Egyesült Államok elleni orosz és magyar támadások között, Magyarország lehet Putyin alkotmányos diktatúrájának első ideológiai előörse. Az Európai Uniónak a magyarországi demokrácia-deficittel kapcsolatos ismételt figyelmeztetéseit támogató Washingtonnak lépéseket kell tennie a Közép-Európában kibontakozó önkényuralommal szemben, mielőtt az még trenddé válna.

Mark Palmer

Egy új magyar csatorna, amely teljes mértékben hasznát venné a képzett magyarországi szerkesztőknek és riportereknek, a minőségi újságírás központjává válhatna, kimerítő vitákkal és tisztességes tájékoztatással szolgálhatna, amely mindenki érdeklődésére számot tartana és mindenkivel szemben pártatlan lenne. A racionális, civilizált viták kultiválásával a demokrácia és a tisztességes újságírás forrása lehetne. Nem élesztené újjá a hidegháború kezdeti éveinek konfrontatív szellemét, és a hivatalos és félhivatalos média által elhagyott „rossz híreket” kizárólagos jelleggel sugárzó ellenzéki adóvá sem válna.

Amikor úgy tűnt, többpárti demokrácia és szabadpiac ver gyökeret Magyarországon, a Szabad Európa Rádió küldetése beteljesedni látszott. Ezeket az értékeket azonban most hivatalosan félretették, és jogrendszer épül annak megakadályozására, hogy akár a következő választások után ismét elfoglalják a helyüket. A magyar adás újraindítása létfontosságú lépés lenne a tisztességes és megfelelő értékek magyarországu propagálásában, valamint abban, hogy a közép-kelet-európai térség többi részén a demokratikus előrehaladást megoltalmazzák.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +51 ( 59 szavazatból)
Ismét kell magyar nyelvű Szabad Európa, 4.5 out of 5 based on 37 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(63)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

63 Reader’s Comments

  1. Hehe! amikor a diktatúra fő támasza, hogy manipulálja a tömegekhez eljutó híreket és információkat, hogy kizárólag a mellette elfogult értelmezésekhez juthassanak hozzá – “nem fogja támadni” őket egy ezzel szembemenő rádió?
    Na ne mán!
    Mi akik nem az MTI hírcentrum csecsén lógunk, akik látjuk és értesülünk a hülyeségeikről – eléggé rendszer ellenesek vagyunk. Tényleg azt hiszitek, hogy a létszámunk növelését nem tekintik a rendszer elleni merényletnek?
    Debizonyám! Mert ha nem: akkor felesleges is rá Amerikának egy dollárt is elkölteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  2. Ha el lehetne juttatni egy kérést hozzájuk (SZER) akkor csak annyit kérnék, hogy a szignál maradjon a régi….. Tudjátok: “Happy days are here again”
    Szerintem nagyon sokan lennének, akik már csak a dallam miatt is hallgatnák..:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  3. Minél hamarabb kellene egy nem szalaiannamari-féle média. Olvassátok:
    http://hvg.hu/itthon/20120228_ep_media_meghallgatas

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  4. Javaslom, hogy a SZER ne csak rádióhullámon, hanem internet rádión is sugározzon! Én még soha nem hallgattam rádiót rendszeresen gyerekként sem, ‘89 óta sem, személyesen soha nem is volt tulajdonomban rádió, még mobiltelefonban sem. Ennek megvan az az előnye is, hogy egy-egy jól sikerült adást a warezvilágban is jól lehetne terjeszteni. Szóval, a netnek nagy szerepet kell biztosítani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Nyitott kapukat döngetsz Grezó.
    http://www.rferl.org/info/tech_help/428.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  7. Hát nagyon szomorú, de tény, hogy valóban szükség van rá. Amíg szólt a Klubrádió, még nem éreztem hiányát a SZER-nek. De amióta elnémult a körzetünkben működő adója, azóta nem maradt más, mint az Internet. Ez is meddig… Azt olvastam, hogy Orbán az Internetet is kontrollálni akarja.
    És amit ő egyszer a fejébe vett…
    Én igen borúsan látom a jövőnket. Egy olyan hitvány zsarnok vezette országban, akinek van bőr a pofáján a világ szemébe mondani, hogy ne arra figyeljenek, amit mond, vagyis, hogy az adott szava, a kijelentései annyit érnek, mint a tyúkfing szerintem semmi jóra nem számíthatnak.
    Ráadásul Orbán a haláláig fog harcolni, saját jószántából soha nem fogja átadni a hatalmat. Ő békeidőben is háborút vizionál csak azért, hogy kedvére üthessen, vághasson, rombolhasson, pusztítson mindent, amit nem ő épített, aminek létrejöttéhez neki nem volt köze.
    Mára az egész ország romhalmazzá vált, mind erkölcsi, mind anyagi, mind fizikai értelemben. Elloptak minden létező pénzt és idióta híveikkel, lefizetett bérenceikkel ördögien megszervezett suttogó propagandájuk azt hirdeti, hogy mindenért az előző kormányokat terheli a felelősség, az embereknek fogalmuk sincs mit hagytak rájuk az előző kormányok és az igazságról sajnos nem tudnak nyíltan szólni, mert a hazai média zsidó kezekben van és ők megakadályozzák a tájékoztatást!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ez utóbbi már csak azért is vicces, mert mára a teljes magyar média Orbán és maffiózó haverjai kezében, vagy fenyegetettségében leledzik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  8. Valamikor jo volt a szabad europa rádio adásai,el multak azok az idők hogy ujra legyen egy rádio ado valahol ,lehet másképen is hallani a rosz hireket megvan a tehnika hogy mindenki tájékozodjon minden ről,(jorol-roszrol) nivel lenének okosabbak azok akik halgatnák az adásokat,még oda kerűlne hogy zavarják az adot,hogy magyarország légterébe se jutna .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  9. Nagy szükség lenne a SZER újbóli indítása,mivel amit ez a szennybanda teljesen meghamisítja,félremagyarázza.elhazudja a fontos híreket,információkat.
    A mai napon érdekes felfedezésben volt részem.A Google-ba beírtam a következőt” LISTA FIDESZ MSZMP”. Akármit szerettem volna ezek közül megnyitni,egyiket sem sikerült. Válaszotokra lennék kíváncsi,hogy ez a “hiba” az én gépem sajátja,vagy rendesen cenzúra áldozataivá váltak.Ha az utóbbi az igaz,akkor ha valakinek el van mentve ezek közül valamelyik,kérem tegye közkinccsé!

    http://gepnarancs.hu/2011/11/amikor-a-komcsik-komcsiznak/

    http://johanschmidt.blogspot.com/2010/03/volt-mszmp-tagok-partja-fidesz.html

    http://www.vujsag.com/cikkek/velemenyunk-szerint/241-velemenyuenk-szerint-ii-evfolyam-8-szam/873-a-fidesz-azon-politikusainak-listaja-akik-korabban-a-kommunista-rendszerben-valamilyen-funkciot-toeltoettek-be

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Kedves Bartus László (admin, 2012. február 28. kedd, 23:38), igen, a valódi újságírásnak minőséginek és pártatlannak kellene lenni. Meg tisztességesnek, őszintének. Ilyen rádiót, ilyen újságot szeretnék.
    Nem olyat, amelyik rendszeresen meghamisítja a tényeket. Egy adalék a tegnapi 22 órai hírekből a Kossuth rádión (szól, többnyire zajnak, de most megint felkaptam a fejem a következő hír hallatán – a kommentáromat most nem idézném…). Nagyjából szó szerint így szólt: Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere MEGKÉRTE a hitelező Erste Bankot… , de a bank elzárkózott. A MEGKÉRTE szó elhangzott, felírtam. A történetet ismerjük. A valóságos történetet.
    Tudom, sokan tudják, tudjuk, hogy az mti-hírcentrum ov alattvalója, azt és úgy mond el, ahogy “odafönt” kívántatik tőle. De nagyon sokan vannak, akik csak ebből tájékozódnak.
    Ezért van szükség a SZER-re, és ezért van szükség az internetre, ezért van szükség az AN-ra.
    A SZER-t pedig talán többen is hallgatnák, olyanok is, akiknek nincs internetük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Kerpács Winnetou

    Így is kell! Ha itthon nem engedik, majd megtudjuk külföldről mi az igazság !
    A Kádár-i rendszerben Bp. környezetében, hatalmas diesel-motorok biztosították Magyarországon az adás zavarását !
    Olyan hullámhosszra kéne tenni, amit a nálunk forgalomba hozott rádiók is tudnak venni, Battonyától, Nemesmedvesig. Asztali rádiótól, az autórádióig !
    Úgy tudom, hogy nálunk a rövid hullámú készülékek már kihalóban vannak!
    Akkor ne azon sugározzák!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  12. Talán nem (csak) rádióban kellene gondolkodni,hanem egy Szabad Európa TV-ben, a műholdakat nem tudják zavarni. És lehetne a küldetés nemcsak politikai, hanem kultúrálisközvetítés, esetleg többnyelvű, pl. a közép-kelet európai nemzetek között. Az adást pedig valamelyik neutrális kis országból kellene sugározni (pl. Szlovénia, vagy Észtország), hogy biztosítva legyen a dolog pl. a NAV komandók, és egyéb zaklatások ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Sajnálatos,hogy sorra elhallgattak azok a nyugati rádióadások,amelyek magyar nyelven a szocialista rendszer megdöntésén fáradoztak,olyan benyomást keltve,mintha a “diktatúra”,mint olyan,soha nem térhet vissza a régióba… Hát,mélységesen tévedtek! Mert a Szabad Európa Rádión kívül megszűntek a BBC,az Amerika Hangja,a Deutsche Welle,a Deutschlandfunk magyar nyelvű adásai s még régebben a Spanyol Nemzeti Rádió,a Radio France International és végül a RAI is elhallgatott…Bebizonyosodott,hogy a polgárosodásból kimaradt,vagy gyengén polgárosodott Kelet-és Közép-Európa réme,a diktatórikus berendezkedés nem halt ki,csak most már fasisztoid-rasszista diktatúra képében parlamenti puccsal,ismét ráült az emberek nyakára, vezetői pedig a volt “kommunisták” lettek,akik arcátlanul vállalják,hogy vagy akkor,vagy most,vagy mindkétszer becsapták az ország népét… Nem voltak effélék soha “ellenállók”,meg “szabadságharcosok”,ezek ma is “bolsevikok”- fasiszta értelemben!
    Rejtély,hogyan lehet ezt a bandát eltávolítani, Orbán legalább 50 évre be akarja őket betonozni,hiszen a “keleti szél” révén olyan mintaképei akadnak,mint Lukasenkó,a belső-ázsiai diktátorok,vagy akár az újonnan megválasztott orosz Putyin elnök is! Orbán és bandája miatt egyre kevesebb közünk van a nyugati demokráciákhoz,két választásunk van:emigrálni,vagy visszatérni a mongol pusztákra,ahonnan jöttünk.. Ez a mi tragikus jövőképünk…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Deák István helyreteszi Liptákot 2012. március 8. csütörtök | AN

Gati: nem maradhat Európában Orbán-rendszer 2012. január 4. szerda | Barát József/168 óra

Amerika hidegháborút indít Orbán ellen? 2011. december 23. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos