Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gati: nem maradhat Európában Orbán-rendszer 2012. január 4. szerda 17:42 | Barát József/168 óra Forrás: 168ora.hu

  • Hozzászólások(69)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gati: nem maradhat Európában Orbán-rendszer
Budapest – Megjelent a Charles Gati-interjú a 168 Órában, amelyte teljes terjedelmében közlünk. Az amerikai külügyminiszter Orbán Viktornak címzett levelében a diplomáciában szokatlanul kemény kifejezéseket használt. Mint írta, mélységesen aggasztja, hogy a magyar–amerikai párbeszéd nem vezetett egyes törvények újragondolásához. Komoly és megalapozott aggályok alapján nyomatékosan kérte, sőt sürgette a magyar miniszterelnököt, hogy fontolja meg a következményeket. BARÁT JÓZSEF Charles Gati magyar származású amerikai közírót, a Johns Hopkins Egyetem professzorát, a washingtoni külügyminisztérium volt főtanácsosát kérte évkezdeti esélylatolgatásra a 168 Óra című hetilap legfrissebb számában.

– Volt-e hasonlóan kemény hangú levélre példa korábban a magyar–amerikai kapcsolatokban vagy más szövetséges ország esetében?

– Tudtommal nem volt. Persze más, bizalmas levélváltások tartalmát nem ismerhetjük, de tény, hogy ez az udvarias hangnemű levél nagyon határozott aggályokat fejez ki.

– Ön a The New York Timesban megjelent cikkében azt írta: Magyarország többé nem nyugati típusú demokrácia. Miért nem az, és ha nem az, akkor micsoda?

– Az első gondolatom erről egy régi vicc, amely nem biztos, hogy elbírja a 168 Óra nyomdafestékét. Abból az időből való, amikor a második világháború után kialakult magyar kommunista rendszer népi demokráciának hívta magát. Akkoriban kérdezték egymástól az emberek: mi a különbség a demokrácia és a népi demokrácia között? A válasz pedig az volt, hogy pont az, ami a cseszés és a kicseszés között. Hát sajnos nagyon hasonló, amit ma elmondhatunk a demokrácia és az orbáni irányított demokrácia viszonyáról. A demokrácia azt jelenti, hogy a polgárok szabadok, a választások tiszták, és a rájuk való felkészülés lehetőségei mindenkit elérnek, teljes a sajtószabadság: nincsen sem cenzúra, sem öncenzúra. Működik a fékek és az ellensúlyok rendszere, függetlenek a bíróságok. Ez a demokrácia, és ez az, ami már nem létezik Magyarországon.

– Ön milyen lépéseket, milyen jelenségeket tart a legveszélyesebbnek az ország számára?

– Erről én mást gondolok, mint az Orbán-kormány magyar kritikusainak többsége. Bár nyilvánvaló, hogy a közeljövőt a súlyos gazdasági gondok fogják meghatározni, hosszú távon az ország nemzetközi elszigeteltsége okozhatja a legtöbb fájdalmat, s ez igen súlyos fenyegetés. Európa közepén manapság ország nem működhet hatékonyan, ha nincsenek barátai, nincsenek közeli szövetségesei. Mára a visegrádi partnerországok is elhidegültek Budapesttől, nem is beszélve Nyugat-Európáról. Érthető, hiszen Magyarországon lényegében balkáni viszonyok alakultak ki, ami nem jelent ugyan diktatúrát, de a nyugati megfigyelők szemében az ország egyre inkább egybemosódik Romániával, Bulgáriával és Szerbiával. Clinton külügyminiszter és Barroso bizottsági elnök leveléből, a lengyel és az osztrák pénzügyminiszter nyilatkozataiból az a kép bontakozik ki, hogy Magyarország egyedül maradt, miután Orbán utolsó szövetségese, Berlusconi is lelépett a színről. Senkit se tévesszen meg, amikor a nemzetközi diplomácia szabályaiból következő kötelező udvariassággal fogadják Nyugaton a magyar vezetőket: valójában igen kritikusan tekintenek a mai magyar kormánykörökre, sőt, sokan megvetik őket. Tegyük hozzá, ami kézenfekvő: ez nem Magyarországnak vagy a magyar népnek, hanem kizárólag a mai magyar vezetésnek szól, amely lépten-nyomon megszegi a demokratikus normákat.

– Amennyire érthetetlenek az Orbán-kormány önsorsrontó gesztusai külföldön – beleértve a hőzöngést, mások lekezelését, majd hirtelen váltással a búsongást azon, hogy az egész világ ellenünk van –, annyira tetszik ez a Fidesz közönségének itthon. Ön szerint mi lehet ennek az oka?

– Az, hogy ma megint a magyar politikai kultúra legrosszabb, legfájóbb hagyománya került felszínre, amelyet a kuruckodás, a hősieskedés szelleme határoz meg. Hogy egyedül vagyunk, senki nem ért meg minket, nemcsak különleges nyelvünk, de a kultúránk is érthetetlen a környezetünk számára, mi tulajdonképpen nem is tartozunk ide. Én 1989 után azt hittem, hogy az önsajnálatnak ez a tradíciója örökre elmúlt. Ebben másokkal együtt nekem is csalatkoznom kellett, hiszen a mai kormány éppen ezzel a hagyománnyal él vissza annak érdekében, hogy hatalmát minél tovább élvezhesse.

– Lázár János szerint az amerikai–magyar ellentéteknek az az oka, hogy az Egyesült Államok elnöke demokrata, míg a Magyarországnak konzervatív kormánya van. Ehhez mit szól?

– Lázár Jánost személyesen nem ismerem, nem tudtam, hogy Amerika-szakértő is. Remélem, mire ez az interjú megjelenik, ő is elolvassa egy igazi konzervatív politikus, Mark Palmer hétvégi nyilatkozatát a magyar viszonyokról. Palmer a rendszerváltás idején igen sikeres nagykövet volt Magyarországon, akkoriban jó barátságot ápolt Orbán Viktorral is. Korábban Ronald Reagan egyik beszédírója volt, akit tehát nem lehet valamiféle balliberális szimpátiával vádolni. Az interjúban ő egy 19. századi angol történészt, Lord Actont idézte a mai magyar viszonyokról szólva: „A hatalom romlottá tesz, és az abszolút hatalom abszolút mértékben tesz romlottá.” Ehhez két hozzáfűznivalóm van. Az első: meggyőződésem, hogy ha történetesen az új évben a republikánusok kerülnének hatalomra az Egyesült Államokban, akkor sokkal határozottabban, sokkal agresszívabb módon lépnének fel az Orbán-kormány ellen, mint a mai adminisztráció. A demokraták igen hosszú türelmi időt adtak a jelenlegi rezsimnek. Orbánék a republikánusoktól huszonnégy órát sem kapnának. A második: Magyarország jelenlegi kormánya valójában nem konzervatív, hanem radikálisan nacionalista és populista.

– Az idei évkezdet egyik kulcskérdése: vannak-e eszközei a Nyugatnak, ha egy szövetségese letér a demokrácia útjáról? Ön azt mondta egy interjúban: téved, aki azt hiszi, hogy a szavakat nem követik határozott tettek. Milyen tettek? Nincs arra példa, hogy az Európai Unió határozottan fellépett volna egy tagországával szemben, talán az Ausztria elleni elvetélt szankciók kivételével 2000-ben, amikor Jörg Haider Szabadságpártja bekerült a kormánykoalícióba.

– A mostani egészen más helyzet. Orbánt nem lehet Haiderhez hasonlítani, de a mai Európai Unió is jelentősen különbözik az akkoritól. Ez az unió sokkal határozottabb, az óriási gazdasági problémák ellenére is. A válság hatására újra felszínre került a föderális Európa gondolata, az 1945-ben kezdődött folyamat ismét megerősödött. Haider pedig csak egy koalíciós párt vezetője volt, nem pedig egy ország miniszterelnöke, aki egyeduralomra tör. Arra is emlékeztetem, hogy Ausztria nem volt a NATO tagja, Magyarország pedig az, ami Amerikának a szövetségesi viszony alapján ad jogot aggályainak határozott kifejtésére. Haider eseténél jobb analógiának gondolom Vladimír Mečiar országlását a kilencvenes években, amikor a State Department főtanácsosaként magam is a külügyminisztériumban dolgoztam, és közelről láttam azt a folyamatot, amelynek eredményeként Szlovákia végül kimaradt a NATO bővítésének abból a köréből, amelyben eredetileg Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal együtt részt vehetett volna.

– Ellentmondásos volt az amerikai kormányzat viszonya a populista Kaczyñski-rezsimhez.

– A Kaczyñski ikrek országlása komplikáltabb helyzetet teremtett a mai magyar viszonyoknál, mert akármit tettek is a Kaczyñskiak a lengyel belpolitikában, egy percig sem volt kétséges, hogy nagy fontosságot tulajdonítanak a lengyel–amerikai kapcsolatoknak, befolyásos tanácsadóik kitartottak transzatlanti elkötelezettségük mellett. Mindez a mai Magyarországra nem igaz. Számomra érthetetlen, hogy miért hallgatnak Amerika barátai a magyar Külügyminisztériumban vagy Orbán Viktor közvetlen környezetében. Semmilyen jelét nem tapasztalom, hogy egy Martonyi János, egy Németh Zsolt vagy Szemerkényi Réka – és mások, akikről hosszú-hosszú évek óta tudjuk, hogy a transzatlanti szövetség erőteljes támogatói – szóhoz jutnának, vagy akár csak szóhoz akarnának jutni a magyar–amerikai kapcsolatok védelmében.

– Nyilván érdekes kérdés, hogy a mai Magyarországot a nyugati közösség vajon befogadná-e a NATO-ba vagy az Európai Unióba. Aligha. Magyarország azonban a kapukon belül van, és nem is látszik, hogy a Nyugat számára a kompromisszumkereső politikának lenne valódi alternatívája. Igaz, az olasz Corriere della Sera felvetette, hogy a Lisszaboni Szerződés 7. paragrafusa alapján megfoszthatják Magyarországot uniós szavazati jogától. Ezt ön lehetségesnek tartja?

– Egyelőre nem.

– Marad tehát a szavak háborúja.

– Nyilvánvaló, az új évben az EU-ban is, a NATO-ban is és Washingtonban is folytatódnak a megbeszélések arról, hogy milyen lépések váltak szükségessé vagy lehetségessé. Egy biztos: lesznek ilyen lépések. Ezek közé tartozik, hogy az EU-IMF-tandem nem fog meghátrálni, és csak olyan készenléti kölcsönszerződés megkötésére lesz hajlandó, amit a magyar kormány ma még elutasít. Számítok arra is, hogy a bankok és a befektetők sem lesznek tétlenek. A Nyugat most két nagy dilemma előtt áll. Az egyik, hogy miként bánjon egy szövetséges országgal, amely nem tartja tiszteletben uniós kötelezettségeit. A másik: hogyan lehet nyomást gyakorolni egy szabadon választott kormányra anélkül, hogy a nép is szenvedjen. Ez roppant fontos szempont, hiszen a szóba jöhető gazdasági vagy akár politikai lépések – például a diplomaták elszigetelése – az országnak is ártanak, nemcsak a kormánynak. Nyugaton pedig Magyarország minden igazi barátja azon lesz – azon leszünk –, hogy a válaszlépések az országnak minél kevésbé ártsanak.

– Komolyan gondolja-e, hogy Mark Palmerrel közös kezdeményezése alapján tényleg újraindíthatják a Szabad Európa Rádiót? A SZER a hidegháború eszköze volt. Alkalmazható egy szövetséges ország ellen is?

– Szó sincs arról, hogy egy ilyen rádió újraindítása szövetséges ország ellen irányulna. Ha a tervünket sikerül megvalósítani, az a szabad magyar sajtó működését segítené elő, ami az ország hosszú távú érdekét szolgálja. Az elgondolás egyébként nagyon is komoly, máris jelentős érdeklődést váltott ki. Az ötlet azonban csak karácsony előtt merült fel, és érthető, hogy a két ünnep közti időszak nem alkalmas szerteágazó tárgyalások végigvitelére.

– Mire számít 2012-ben? A The New York Timesban december közepén azt írta, hogy Orbán meg fog alázkodni, kényszerűen elfogadja majd az IMF feltételeit. Még mindig biztos ebben?

– Restellem bevallani, de ma már nem. Meglepett mindaz, ami a magyar belpolitikában december második felében történt. Meglepett a törvényeknek az a tömege, amelyet a magyar Országgyűlés átgondolatlanul megszavazott, meghökkentett az elutasításnak az a hevessége, amellyel a magyar hivatalosság a külföld tanácsait és aggályait fogadta. Ma már tehát nem lennék annyira határozott, mint amikor a cikkemet írtam, de továbbra is azt gondolom, hogy új helyzet áll elő, ha hozzányúlnak a Nemzeti Bank valutatartalékaihoz, és azok néhány hónap alatt kifogynak. Akkor a kormánynak, Orbán Viktornak és körének új kölcsönökért kell folyamodniuk. Ezek a kölcsönök pedig nem jönnek sem Kínából, sem Oroszországból, sem a Közel-Keletről. Ezeknek a forrása csakis az IMF és az Európai Unió lehet, tehát a feltételeiket el kell fogadni.

– És mi lesz hosszú távon? Lehet, hogy Orbánék tényleg húsz évre rendezkednek be, ahogy ezt a miniszterelnök híveinek ígérte?

– Ugyan kérem! Én nemhogy húsz vagy tíz évre, de öt évre sem számítok. Ám ez elsősorban nem attól függ, hogy az Egyesült Államok vagy az Európai Unió mit tesz, hanem attól, hogy mit tesz a magyar szavazó. Kétségtelen, hogy számos politikai, alkotmányjogi, közjogi törvény – különösen azok, amelyeket december második felében fogadtak el, és amelyekről Clinton külügyminiszter levele is szólt – megnehezíti a jelenlegi kormány leváltását. Én mégis egyetértek Palmer nagykövettel: igenis vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák. Nem hiszem, hogy Európa közepén hosszú távon fennmaradhatna egy kézivezérelt politikai és gazdasági rendszer.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (59 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +77 ( 93 szavazatból)
Gati: nem maradhat Európában Orbán-rendszer, 4.8 out of 5 based on 59 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(69)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

69 Reader’s Comments

  1. Türelmem végére értem én már ezekkel az okos megmondó emberekkel kapcsolatban. Mintha bizony nem ezen a világon éltek volna pár évvel ezelőtt, mikor Orbán Viktor ordas politikája már szinte teljesen nyilvánvaló volt. Hol voltak akkor? Tisztelettel kérném őket, ne tegyenek úgy,hogy mindegy is, akár az Unió, akár a nemzetközi politika szempontjából is az, hogy Európa kellős közepén, uniós tagállamként mi zajlik Magyarországon. Nem kevesebb, mint az Európai Unió hasznos legitimitásának teljes elvetése, fennhangon hírdetve, hogy amit tesznek az a tagállamoknak kizárólag csak is kizsákmányolást jelent. Ugyanezt állítják az IMF-fel kapcsolatban is., ezért nem is hiszek a megállapodásban. Vagy ha véletlenül sikerülne is kín-keservvel összehozni a megállapodást, sajnos erősen kétlem, hogy azt Orbán a későbbiekben is be fogja tartani. Számomra ez az ember velejéig romlott és mint ilyen teljességgel hiteltelen. Szerintem, ha annyira jót akartak volna nekünk, mint amennyire most aggódni látszanak, már sokkal erőteljesebb figyelmeztetést, jelzést kellett volna küldeniük a magyaroknak, még a választások lebonyolítása előtt a tekintetben, hogy nagyon felelősen gondolják meg kire adják a voksukat. Nem igaz, hogy már évekkel ezelőtt nem lehetett látni, pláne kívülről, hogy Orbán potenciális veszélyt jelent a magyarországi demokráciára s ezzel egyben kriminális precedenst teremt a környező uniós országok számára is. Ami ma ebben az országban történik az nem csak Magyarország, de egész Közép-Kelet Európa országaira nézve is veszélyt jelent. Hol tetszettek lenni, mikor az ég dörgött????????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  2. Az Orbánnak vége – vajjon kire jut az utólsó csatlósa dicsősége?
    .
    Már a személyi szószólója is lesütött szemmel sűllyedt el mellette a Simor tárgyalásról sajtótájékoztatón.
    .
    Vajjon a Professzorok Battyányi Köre tagjai most hirtelen körülmetéltetik-e magukat – de még akkor sem néznék ki egyetlen Nobeldíjat belőlük: http://www.bla.hu/professzorok/pbk_tablo.php

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  3. Jade,
    Azért a dolog nem ilyen egyszerű.
    (1) Európában (na jó, nagy részében) több mint 60 éve béke van. A békeidő elaltatja az éberséget. A pártok, az emberek elszoknak a veszély gyors érzékelésétől, a “jelek” figyelésétől, a kemény és gyors reakcióktól.
    (2) Egy ország azért viszonylag lassan fordul. Amikor Orbán kezdett veszélyesnek tűnni, még sokféleképpen folytatódhatott volna a történetünk (megint fordít a köpönyegen; vagy jóllakik a zsákmánnyal és lenyugszik stb.), még nem voltak bizonyítékok, még nem volt kintről és mérhető ártalom.
    (3) Nagyon komoly ok kell ahhoz, hogy egy másik ország vagy szervezet beleszóljon egy ország életébe; ez élezi a kapcsolatokat (lásd “békeidő”, viszolygás a konfliktusok élezésétől) és tovább ronthat a helyzeten, amit bírálna.
    (4) És végül: Milyen alapon szóljanak, ha maguk az elszenvedők nem tiltakoznak? Ha egy ország nézi bambán, ahogy kifosztják, Orbán joggal üvölthette volna (üvöltötte), hogy itt beleszólnak egy szuverén állam döntéseibe.
    .
    Csak magunkat hibáztahatjuk.
    Talán most ismét kiélesedett a veszélyérzetünk, az éberségünk, talán most már hajlandóak vagyunk odavágni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  4. http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=176645
    .
    Ha eltüntetnék, ez áll benne (tényleg, nem hülyéskedek):
    .
    A Fidesz reagálása az amerikai nagykövet Népszabadságnak adott interjújára
    William Odom amerikai tábornok és kémfőnök: „A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni.”
    .
    Ezek klinikailag őrültek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  5. Hitler és hű társai sem mentek el önként. Egy diktátor , főleg ha fasiszta netán náci soha nem adja fel. Ha nem úgy mennek a dolgok ahogy Ő akarja akkor pusztuljon mindenki na és ha nem akkor pusztuljon a saját nemzete is. Persze Orbán nem vesz be mérget, annál gyávább, inkább kikönyörög valami ügyvédi állást Fehérváron. Persze Ő azt mondja, ha megölheted ellenfeled tedd meg. Na ez a nagy különbség az orbáni hitvallás és a tiszta erkölcs között. Csalhat, ne mi nyerjük a legtöbbet…, lophat,?, hazudhat, soha nem hazudott?, lényeg , h jól él…a többség meg nyomorog…egy kulcsos adó, meg a katolikus vallás… mindent betömni a gyomrunkba…kaviárt is, oszt jó napot…lehet jogászkodni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  6. Gáti Úr egyben biztosan téved, mégpedig abban, hogy Németh Zsolt Amerika barátja. Ez az alattomos alak csak egyben gondolkodik, és azt is rém’ szemellenzősen csinálja, hogy minél több borsot törjünk a szomszéd államok kormányai orra alá, melyhez az ott élő magyarok érzelmeinek felkorbácsolását kell felhasználni. Az sem baj, ha konfliktusba keveredünk a szomszédainkkal. A régi fideszes elv szerint; minél rosszabb, annál jobb. Ez teremti meg az orbáni politika agresszív alapjait…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  7. Csak az az érdekes, hogy a szomszédok ezt eddig békésen tűrték.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  8. Talán bölcsen előre látják, hogy Orbán maga rohan a vesztébe.
    Csak az a baj, hogy minket is magával sodor…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  9. Klári!
    Már elnézést, mert nekem írta, de ahol a . t ö b b s é g . egy ilyen diktátor hajlamú, szar alakot választ vezéréül, az mégicsak egy szar ország. Ahogy Geyza írta…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Mi itt élünk vidéken. Pladány lakossága már – legalább is a 80% – bizonyitotta
    hol akarja helyét elfoglalni. Nem akarja ezt a katyvaszt, ami az utóbbi néhány
    év alatt kialakult. Elege volt Petri Pálból, Darányi Kálmánból,
    Szűrös Mátyásból, Arnótból és a hozzájuk hasonló zsebünkben
    kotorászókból.
    Őszinte, világos, átlátható, jelenlegi helyzetünkben teljesithető jövőért velünk
    együtt haldni akaró politikusokat keresnénk, nagytétovázva. Szerény lehetőségeket látva az itteni kommentekből sem tűnik biztatónak a helyzet.
    Sohasem vártunk menyországot, de legalább annak a helyzetnek
    megőrzését, ami az átkosban, vagyis a gulyás kommunizmusban volt.
    Életszinvonalunk azóta folyton süllyed. A rendszerváltás óta működő
    pártjaink nagy része azt próbálja bizonyitgatni, hogy milyen jó rendszert
    csináltak, közben egyre jobban – szinte észrevétlenűl – szakadékba estünk.
    Magukat valamire tartó fiataljaink, rég itthagytak bennünket, ma már az
    országot is.
    Jade 2012. január 7. szombat 01:31 véleményével barátaimmal osztozunk.
    Politikusaink és a hálón megjelenő véleményt nyilvánitók nagy része
    fővároscentrikus, pedig a lakosság 80% köröli része vidéki. A fiatalok nagy
    része nincs tisztában a múlttal. Téveszméket mantrázva fogalmuk sincs a
    politikai realitásokról. Valóságos falurombolás folyik, szinte észrevétlenűl.
    Turkálgató kommentelők véleményével nem tudunk mit kezdeni. Mit
    akarnak? Táncsak időtöltésből, szüleik pénzén szivatni bennünket. Mert
    ha ezt, is elmehetnk, ahová egyeseket küldeni szándékoznak. Nem volt
    még elég a bohóckodó csodavárásból?
    .
    Sok jószándékú kommenteő barátaink, addig vita nélkül egyetértünk veletek
    és Gáti úr törekvéseivel, PONTOSAN ILYEN ORBÁN ÁLTAL MÁR
    MEGTERTMTETT RENDSZER NEM MARADHAT FENN EURÓPA
    KÖZEPÉN, MERT A FASISZTOID RENSZER EURÓPÁNAK MÁR SOK
    ÁLDOZATÁBA KERÜLT. Ha nem mi változtatjuk meg a helyzetet, ezután
    mit várhatunk Európától. Nem szeretnénk megtapasztalni, de úgy tűnik
    megérdemeljük. Ugyanis nem te, te és te különálló véleményetekre kiváncsi
    a világ az internet által küldött SOS-kent, hanem arra, mit akatrok/tudtok
    együttes erővel kinálni csalódott barátainknak. EU-ba beékelődött kalandozók
    nem lehetünk, mivel az EU Orbán 2/3-án keresztűl tudja “értékünket” látni.
    .
    Az itteni 80-ot leszondázva kb 1/3 része azonosul az alábbi vidéki
    véleménnyel:
    2011. november 16. szerda 13:43
    Olvaslak,de nem értelek benneteket.Hiába,kis vasmegyei falumban ezek a dolgok kinaiul vannak.Miért baj,hogy nem vagyunk demokraták,haladok,meg a jo Isten tudja mi?”Majd az okosok megmondják”-ez a vélemény a politikárol.Miértbaj,hogy szeretjük,ha vezetnek minket?Csak joságosan,és igazságosan! Hogy végre elzvarják dolgozni a segélyen élösködö kocsmapultot,nagyobb propaganda,mint ezer kampányfilm.
    Semmi közünk Europához,nekik sincs hozzánk.Ugyse értik a beszédünket,de gondolkodásunkat sem.Élni szeretnénk,egyszerüen,magunk modján,szereteben.A többi meg az “urak ” dolga. Tamás Egyházashetyéröl
    .
    Nem kell megnyerni legalább egy részüket? És erre mit kináltok, talán
    ismeritek vidéket?
    Hozzászámitva az újonnan szavazati jogot kapottak – általunk nem ismert -
    számbavahetőségét, mire számithatunk céljaink eléréséhez.
    Az Orbán-rendszer mielőbb eltűnik, de addig mi lesz. Nagyobb kérdés:
    ORBÁN UTÁN MI LESZ?????? AZ URAK DOLGA, VAGY DEMOKRÁCIA?????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. kedves MÁLNASZŐR:
    .
    a Németh Zsoltról a Jaross Andor jut az eszembe.
    .
    Egyéni dolog: A nagyapám és így családunk egykori siófoki jóbarátját, dr. Kukorelly Györgyöt Érsekújvár főispánjának nevezte ki Jaross Andor 1944 végén(!), aki azt büszkén elfogadta. Szegény.
    .
    Németh Zsolt nemrég(!) nevezte ki nagykövetnek Európa egyik királyságába egy kedves ismerősömet, aki azt büszkén elfogadta. Szegény.
    .
    Remélem csak naivitása vitte a korpa közé és nem mint esztelensége Kukorellyt: “De most ar­ról volt szó, hogy Kukorelly új irányt diktál a megyén. A közjegy­ző korábban Siófokon volt ügyvéd …….. Kezdetben nyájas, ba­ráti modora nem sejtette, hogy harcias politikai ambiciók is rejle­nek benne, de főispáni kinevezése egyszeriben új helyzetben mutat­ta meg: a jobboldali eszme harcosaként lépett fel.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  12. Túlavasúti írta (2012. január 7. szombat 14:24):
    “Élni szeretnénk,egyszerüen,magunk modján,szereteben.A többi meg az “urak” dolga.”
    Hát… erra csak azt tudom mondani, hogy nincs ezzel semmi baj, csak akkor a szavazati jogukat adják le a portán.
    Mert az azért mégsem megy, hogy ezek a békés, jóravaló, nem politizáló emberek aztán a fene nagy jóságukban és jámborságukban feljönnek Pestre traktorokkal uszulni, kezet csókolnak Orbánnak és általában kritikátlanul magukévá teszik bármilyen sötét gazember uszító fapados dumáját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  13. Gáti úr jól fogalmaz. Remélem a republikánusok valóban 24 óra alatt elintézik a cezaromániás őrült futtbalistát. Most néztem végig az amerikai nagykövet asszony nyilatkozatát az ATV-ben. Kinyílott a bicska a zsebemben. Agyba-főbe dicsérte Magyarországot. Ez volt a vezérfonal. Mellesleg említette, hogy a magyar kormánynak jobban oda kellene figyelnie a bíráló észrevételekre. Szégyellje magát a nagykövet asszony. Én ezt úgy ítélem meg, hogy Amerika megint cserben hagyja a magyarokat. Kőkeményen kellene elutasítania MINDENT!!! ami Magyarországon történik. Kit érdekel az a mondata, hogy milyen nagyszerű, hogy élete első vaddisznóját Magyarországon lőtte le. Menjen haza a francba lövöldözni! És ha ilyenek, akkor bukjon Obama, jöjjenek Charles Gati Republikánusai.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  14. http://index.hu/kulfold/2012/01/07/martonyi_a_kormany_kesz_mindenrol_targyalni/

    Martonyi: „A kormány kész mindenről tárgyalni”

    Mint a régi „szép” feudál-jobbér időkben amikor Horthyék abban ringatták magukat egészen a nyilas hatalomátvételig, hogy a német náci testvéreik oldalán a II. világháborúba való belépésük, milliók tudatos halálba küldése (2. magyar hadsereg, a teljes vidéki zsidóság, az ország tönkrebombáztatása), és az ország gazdasági katasztrófájának okozása ellenére a háborút követően is hatalmon maradhatnak. Nos ez a „kormány kész mindenről tárgyalni” is erről szól, vagyis egyedül az a lényeg számukra, hogy húzzák az időt és főleg hatalmon maradhassanak. Ha nem így lenne meg sem hozták volna azon törvényeket amelyekről tudniuk kellett, hogy közük sincs a polgári demokráciához, az EU-hoz, a transzatlanti elvekhez. És ennek fényében érdemes Martonyi emberi jellemét is nagyító alá venni különösen azt a megjegyzését, hogy „Orbán Viktornak elég erős a meggyőződése az európai integrációt illetően. Ha erről nem lennék meggyőződve, nem lennék a külügyminisztere”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Ego 2012. január 7. 18:18 szombat bocsi ha félreérthető voltam.
    Talán elkerülte a figyelmedet, hogy ez “Tamás Egyházashetyéröl
    2011. november 16. szerda 13:43 időpontban irt véleménye, ami
    hasonló az itteni 80% 2/3-ának véleményéhez. Nem szeretném
    lenézetni az itteni kinlódásunkat e véleményekkel. Be kellene
    jobban látni, ahogy felsoroltam. Itt már sok csalódottnak elege
    van abból, hogy csak elzavarunk, elzavarunk…… Mi már többször
    segitettünk elzavarni többeket. Nagy hiba általánositani. Ladányból
    senki nem megy traktorral Pestre, még az emlitettek sem. Aki az
    urát szándékszik követni, annak kisidő mulva betevője sem lesz,
    nemhogy traktora. Itt már végigszenvedték sokan a TSZ szrvezést.
    Nem jártak jobban a rendszerváltás után a TSZ-ek és
    melléküzemágaik megszünése után. A TSZ legalább megélhetésüket
    biztositotta, ami utána van az egyre inkább kinlódás. Ez a folyamatos jövő!
    Ne haragudj, ha nem érted őket visszadhatják a szavazócédulát, de
    sajnos azt nem a hozzád hasonlóként fellépők nyerik el. Ez sajnos
    politika. Parancsszóra senkivel nem lehet megértetni semmit, ahogy
    veled sem. Ez nem katonaság. Milyen biztos jövőt láthatnak az
    ellenzéki oldal jelenlegi bizonytalankodásából, mely néha
    marakodásnak tűnik. Ez hazánknak a Hortobágy Sárrét között elterülő
    egyi legszegényebb adottságú vidéke. Már irtam, túlavasúti házak nagy
    része születésemkor már megvolt, vagyis több mint 78 éves. Aki itt
    lakik azok nagyrészének ez a kis vagyona, mely már többször veszélyben
    volt. Nem akarnak hajléktalanná válni! Ne azonositsd a nagygazdákat,
    akik jelenleg munkaadók, a náluk dolgozó alkalmazottaikkal.
    Talán illene jobban ismerni a vidéket és a panelprolikat.
    Nélkülük nem megy!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. Túlavasúti – már én is többször javasoltam, hogy az ország felvilágosítása érdekében fel kellene éleszteni a falujárás tradícióti Az ország 80 %-a ugyanis kizárólag a “közszolgálati” médiákból értesül arról, hogy minden nagyon jól halad, a világ minket irigyel és követ: egyszerűen fogalmuk sincs arról, hogy egy elmebeteggel a kormánynál trabanttal hajtunk a sztrádán a forgalommal szemben – és Orbán elég “kuruc” ahhoz, hogy ne rántsa félre a kormányt az Unió kamionjával való ütközés előtt. Szerencsejátékot játszik azzal a 80 %-al is, aki erről nem tud – de az államcsőd először őket fogja még mélyebb nyomorba taszítani.
    Mert nem fog jönni még az a kis segély sem, a gyerek már az iskolában sem kap naponta egyszer enni…..
    És igazad van: nélkülük nem megy! Csak hogyan juttatod el ezt az információt hozzájuk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. Tisztelt Kekec, amig a mi oldalunk – tudatos felelőtlenséggel – nem hajlandó
    felmérni milyen feladat áll előttünk, addig az egymásnak ellentmondó csapatok ugyan miért élesztenék fel a “mit is”? A falujárásnak akkor
    meghatározott céljai voltak, um: TSZ-szervezés és munkaerő toborzás az
    akkor újjáépitett, vagy újonnan létesitett iparba.(vagyis munkahelyre,
    parasztból munkássá változni). A háború és az infláció útán ez kézzelfogható
    életszinvonal változást igért. Ki akkor nem élt, mit tud erről. Hol volt akkor
    szociális támogatás, meg legalább egyszeri iskolai étkezés? MIért nem
    gondolkoztok. Ezeket valamikor, valakik megteremtették. Csak ami van
    azt lehet visszavenni tőlünk. Az akkori falujárás és újjáépités nyomán
    felfutott termelés biztos alapúl szolgált erre. De mit tudnánk adni helyette?
    Most is megemlitem az UJ FORINT-ot.
    1945: 1 CHF = 2,69 HUF. Akkor az országban folyó munka ehez igazodott.
    Ez demagógiának tűnik, de akkor még hazánk mezőgazdasági ország
    volt. Pladány adottságai nyomán ebből részesült volna, ha közben a
    vezetés nem juttatott volna ide bennünket. Ebből lett elég!
    Többség által elfogadott célok, feladatok nélkül mit szólnának ők?
    Ez nem az első kivűlről jövő invázió lenne. Hiszen mi csupán kritikus helyzetben – pl választásokkor – voltunk fontosak.
    Közben legfeljebb néha a parlamentben láttuk, jé ott a képviselőnk. Aki néha
    olyan nagy munkabirású volt, hogy képes volt polgármesteri
    javadalmazásban is részesülni.
    .
    Mit tudnál falujáróként mondani. Tudnál olyan biztatót. Azt amit eddig veszitettek – úgy tünik – csak ők érzik. Sajnos a jövő innen másként
    látszik, mint a városból. Itt csak pozitiv jövőre van remény, mert ennél
    mélyebbre süllyedni szinte lehetetlen.
    Ebben bizunk és minden tőlünk telhetőt megteszünk fejlődésünkért.
    Ebben várnánk segitséget.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  18. Innentől kezdve én tényleg azon fogok imádkozni, hogy Charles Gati utolsó mondatai bebizonyosodjanak, lehetőleg minél előbb. Addig is még jobban odafigyelek a történésekre és az emberek magatartására hazámban és megpróbálom legalább valamennyire megérteni, hogy ez a penetráns, ocsmány társaság, hogy maradhatott eddig is kormányon és hogy van az, hogy még mindég vezet a magyar politikában.? Ahányszor felteszem magamnak ezt a a kérdést, oda lukadok ki, hogy valami iszonyatos módon, zsigerileg hatóan megosztott az ország, a regnáló hatalom által képviselt eszmerendszer szinte már vallássá vált szimpatizánsai körében. Bigot vallássá, minek következtében egyre nagyobb a gyűlölködés az egymásnak feszülés magyar és magyar között. A társadalom immunrendszere, mintha felmondta volna a szolgálatot és az ország népessége észt vesztve fut a vesztébe.. Mi mással lehetne ugyan magyarázni, hogy egy ilyen nemzetközileg is elútált, megvetett konglomerátum még mindég erősen tartja magát a magyar politikai és társadalmi életben. Mindenhol, más országokban már rég elzavarták volna számottevő többséggel az ilyen kormányt,. Ezzel szemben nálunk erre semmilyen akarat nem mutatkozik, sem az emberek többsége, sem pedig a politika részéről. Ez utóbbi részéről leginkább nem. Szemmel láthatóan félnek az ellenzéki pártok a kormányzástól és látható félelmük eltaszítja tőlük a szavazók nagy részét. Így áll elő az a kétségbe ejtő helyzet, hogy az összes ellenzéki párt nem rendelkezik annyi potenciális szavazóval, szimpatizánssal, mint a Fidesz egy szál maga! Vagy ami még ettől is szörnyebb hogy csak a Jobbik támogatottsága nő. Ez lesz a következő nagy probléma amivel Orbánnak és az EU-nak is hamarosan szembesülniük kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. O V tovább hülyíti a magyarokat,Magyarországból pedig 1944-es Vitéz Horty Miklós teret készít.Nem Alakítja át a Kopssuth teret, hanem az egész országot!Fityisz párt uralja a magyarokat,mint Adolf idejében a németeket! És ellene senki sem mer igazán fellépni! Félnek az emberek. OV elhintette a félelem magvát!Titokban együttműködik(megtűri a félkatonai fasiszta alakulatokat)a szélsőjobbal!Kísért a múlt! Meddig még? Európa közepén diktatúra alakult! Jó emberek,tisztességes emberek állítsátok meg ezt a monstrumot,mert késő lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Untersovszky hősiesen alákérdez 2014. január 23. csütörtök

Orbán megvásárolja az amerikai sajtót 2012. december 6. csütörtök | AN

Amerikai magyarok határolódjanak el Orbántól 2012. december 4. kedd | Lázár György

Rogán pofátlan interjúja a Népszabadságban 2012. december 1. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos