Ronai and Ronai
AMERIKAI

Rendreutasították Orbánt, írja a Financial Times 2012. január 25. szerda 16:04 | Joshua Chaffin / RR

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Rendreutasították Orbánt, írja a Financial Times

Brüsszel – Magyarország miniszterelnöke azért találkozott kedden az európai uniós vezetőkkel, hogy megkísérelje a feszültségek csökkentését, és újra kezdje a tárgyalásokat a válság sújtotta ország számára nyújtandó hitelcsomagról. Orbán Viktort azonban ehelyett rendreutasították, amiért nem erősítette meg országa pénzügyeit, írja a világ vezető gazdasági szaklapjában Joshua Chaffin.

A kedvezőtlen fejlemények a jelek szerint szétzúzták Orbán úr abbéli reményeit, hogy egy-kettőre megnyerheti az EU támogatását a Nemzetközi Valutaalap által folyósítandó hitelhez, amire Budapestnek azért van szüksége, mert a pénzpiaci kölcsönzési díjak a magasba szöktek.

Orbán úr széles körű ellenállással találta magát szemben az EU-ban. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke „lényeginek” nevezte, hogy az uniós jog „betűjét és szellemét teljes mértékben tartsa tiszteletben Magyarország.” Hozzátette: „Szélesebb körűek azok a politikai aggodalmak, amelyeket a magyar kormánynak muszáj lesz eloszlatnia.”

Neelie Kroes, médiaügyekért felelős európai biztos találkozott annak az ellenzéki rádióállomásnak a vezetőivel, amelyet órákkal azelőtt fosztottak meg sugárzási frekvenciáitól, hogy Orbán úr Barroso úrral találkozott. [Az Amerikai Népszava kiegészítése: Neelie Kroes ezt osztotta meg 33 ezer 876 követőjével: „Most találkoztam a Klubrádió, Magyarország egy hihetetlen mértékben zsugorodó, 2011-ben nyolc frekvenciát vesztett rádióállomása vezérigazgatójával. A ford.]

Neelie Kroes, a médiaügyek biztosa

Az EU illetékesei szerint Olli Rehn, a gazdasági ügyek európai biztosa vizsgálni kezdte annak lehetőségét, hogy visszatartsa az EU fejlesztési alapjaiból Budapestnek szánt 1,7 milliárd eurós összeg egy részét. E lépésre a jövő év elején kerülhet sor, amennyiben Orbán úr Brüsszel pénzügyi átalakításra vonatkozó követelményeinek nem tesz eleget.

Matolcsy György magyar gazdasági miniszter arra tett kísérletet, hogy a nézeteltéréseket jelentéktelennek tüntesse fel.

„Nagyon közel állunk egymáshoz”, mondta Matolcsy úr riportereknek az EU pénzügyminisztereinek találkozója után, kijelentve: Magyarország „valamennyi szükséges döntést” meghozza annak érdekében, hogy költségvetési deficitjét a jövő év végéig három százalék alá szorítsa. A Bizottság előjelzése szerint a deficit a 3,7 százalékot is elérheti.

Matolcsy úr az Orbán és Barroso urak közti megegyezés jelentőségét is kisebbítette, mondván, Budapest nem vár azonnali áttörést. A gazdasági miniszter várakozása szerint a mentőcsomagról szóló tárgyalások heteken belül megkezdődhetnek, a megállapodás pedig hónapokra van. A csomag nagyságát nem határozta meg pontosabban.

A két vezető közti megbeszélés célja az volt, hogy megoldja a Barroso úr szerint az uniós normákat sértő három, decemberben hatályba lépett magyar törvény feletti nézetkülönbségeket. A jogszabályok egyike, amely Barroso úr szerint a központi magyar jegybank függetlenségét fenyegeti, a legfőbb gátja az IMF-fel folytatandó új tárgyalásoknak.

Magyarországot költségvetése miatt is megrótták a pénzügyminiszterek találkozóján, akik egyetértettek Rehn úr azon megállapításával, miszerint Magyarország nem korrigálta régóta tartó pénzügyi deficitjét.

„Lényeges, hogy Magyarország fiskális politikája a jövőben fenntartható maradjon”, mondta Rehn úr.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy Magyarországnak csak egyszeri stiklikkel, köztük a magán nyugdíjalapok államosításával sikerült a GDP uniós jog által megkövetelt három százaléka alatt tartani deficitjét. E stiklik nélkül a deficit a GDP hat százalékára nőtt volna, jelentették ki.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (42 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +63 ( 71 szavazatból)
Rendreutasították Orbánt, írja a Financial Times, 4.8 out of 5 based on 42 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(52)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

52 Reader’s Comments

  1. Hajcihő, csak 1-1 pluszt adhattam, pedig többet is adtam volna. Most itt pótolnám ki. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Meggyőződésem, hogy ov nem érti az udvarias diplomáciai nyelvezetet. Nem érti. Szájon kell vágni, képen kell törölni, erőteljesen – azt érti. Csak azt. Így szocializálódott.

    Eltolcsi meg? Érdemes elolvasni:
    http://www.168ora.hu/buxa/matolcsy-tovabb-folytatja-90022.html – a kommenteket is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Gumidominó,csingilingi Matolcsy ápolt… nemsokára jön a főorvosi vizit és kapsz egy nyugtató injekciót!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Húzd meg, ereszd meg 2012. január 24. kedd | RR

Orbán Viktor házhoz megy a pofonért 2012. január 17. kedd | RR

A nyilasok elégették az Unió zászlaját 2012. január 15. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos