Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem a farok csóválja a kutyát 2012. január 11. szerda 15:52 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem a farok csóválja a kutyát

Brüsszel/Budapest – „Barroso álljon a magyarok elé!” címmel közli a 168 Óra online kiadása Barát Józsefnek a részben magyar származású, osztrák Hannes Swobodával, az Európa Parlament szocialista frakciója leendő elnökével készült interjúja egy részét. A teljes interjú a 168 Óra holnapi számában olvasható.

Magyarországot ma csak akkor vennék fel az Unióba, ha megváltoztatná jelenlegi alkotmányát és a médiaszabályozás rendszerét – jelenti ki a politikus, aki szerint „elfogadhatatlan már a kormány alapállása is: nekünk kétharmadunk van, tehát azt teszünk, amit csak akarunk. Demokraták így nem gondolkodnak. A demokrácia nemcsak a választási matematika rövid távú eredményeinek érvényesítését jelenti, hanem a kormányzati periódusokon átnyúló, tartós értékek iránti elkötelezettséget is – egyebek között azt, hogy elismerik a jövő kormányainak jogát a szabad cselekvésre. Az elmúlt hetek, az elmúlt hónapok döntései pedig még ezt a jogot is korlátoznák”, állapítja meg Swoboda.

– Mit gondol: megsértette Magyarország az uniós jogrendszer bármelyik kötelező előírását, vagy – az ön értelmezése szerint – inkább az unió értékrendjével ment szembe?

– A kettő összefügg. A kifogásolható jogszabályok sora már a múlt év elején az új médiaszabályozással kezdődött, folytatódott az alaptörvény lerohanásszerű megszavazásán keresztül egészen az év végéig: a sarkalatos kiegészítések elfogadásáig. Igaz, a megfogalmazások ügyeskedőek: több módon is értelmezhetőek. Ha innen nézem, a magyar szuverenitást erősítő formulákról van szó, ha meg onnan, az európai jogrendet sértő kitételek sorjáznak. Ezért követeltem frakciónk nevében az Európai Bizottságtól, hogy terjesszen elő tételes jelentést a magyar jogsértésekről és arról, hogy mindezekre az Európai Uniónak milyen választ kell adnia.

Az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Swoboda meglehetősen egyértelműen fogalmaz: „Budapesten is világosnak kellene lennie: a farok nem csóválhatja a kutyát, ez csak fordítva megy. Az Orbán-kormánynak is el kell fogadnia azokat a követelményeket, amelyek a többiekre is érvényesek. (…) Meggyőződésem: eljött az ideje annak, hogy felfüggesszék a Fidesz tagságát is ebben a pártcsaládban, de annak is, hogy Orbán Viktor úrtól megvonják az Európai Néppárt alelnöki címét. Elfogadhatatlannak tartom ugyanis, hogy José Manuel Barroso úr, az Európai Bizottság elnöke egy vezető testületben legyen a magyar miniszterelnökkel. A második fontos elvárásunk, hogy a bizottság mutasson rá egyértelműen a jogsértésekre. A harmadik lehetőség, hogy ha a magyar kormány továbbra sem követi a bizottság határozatait, fontoljuk meg a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást, amely Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez is elvezethet.

– Tudja, Orbán Viktor azt szokta mondani, hogy Nyugat-Európa válsága miatt van szükség az ő unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikájára. Azért, mert a sokat emlegetett nyugat-európai jóléti állam halott. Ön szerint feltámasztható?

– Ha megnézi, hogyan élnek a németek, milyen sűrű a szociális háló Ausztriában, Hollandiában vagy Finnországban, akkor láthatja, hogy a jóléti állam egyáltalán nem halott. Ezt bizonyítják egyes kelet-európai országok intézkedései is. Természetes, hogy ma nem lehet mindent ugyanúgy csinálni, mint harminc-negyven éve, alkalmazkodni kell új körülményekhez, például a várható élettartam-növekedéshez. A gondoskodó állam eszméje és gyakorlata azonban tovább él. Én úgy látom, hogy akad, aki szeretné megölni a jóléti államot azzal, hogy halottnak nyilvánítja. Ám amikor ezt az ürügyet említik, az éppolyan hamis, mint amikor a szabadságjogokat arra hivatkozva korlátozzák, hogy milyen szörnyűséget követtek el a múltban a kommunisták. Ez teljesen elfogadhatatlan.

– Hogyan látja ön Magyarország közeli és távolabbi jövőjét? Orbán Viktor azt ígérte híveinek, hogy a mostani változások legalább húsz évre meghatározóak lesznek.

– Ugyan! Hiába tesz egy politikus húsz évre szóló ígéreteket, valójában mindenkinek csak négy vagy öt évre szól a mandátuma. Természetesen senki sem vonja kétségbe a magyar miniszterelnök jogát arra, hogy már most küzdjön újraválasztásáért. Ez azonban nem ad számára menlevelet arra, hogy az alkotmányt úgy változtassa meg, hogy ezzel bebetonozza magát a hatalomba, vagy korlátozza egy lehetséges új kormány mozgásterét. Ami a közeljövőt illeti: eljött az idő, amikor Barroso elnök úrnak már nagyon komolyan kell vennie mindazt, ami Budapesten történik. Már eddig is túl hosszú ideig volt elnéző magyarországi párttársai iránt. Behunyta a szemét, amikor a médiatörvényt elfogadták, amikor az új alkotmányt átnyomták a törvényhozáson. Sürgősen el kell mennie Magyarországra, komolyan el kell beszélgetnie Orbán miniszterelnök úrral, és ki kell állnia a magyar nyilvánosság elé. El kell mondania, hogy nem elfogadható, ahogy Orbán Viktor cselekszik, el kell mondania, hogy az Európai Unió a magyar emberek mellett áll, és nem fogadja el, ha egy országot diktátumokkal irányítanak. Az Európai Unió Bizottsága elnökének az egész integráció, de a Néppárt nevében is ki kell nyilvánítania: elutasítja a magyar miniszterelnök működését. Orbán tevékenysége nemcsak a szocialisták vagy a liberálisok és a zöldek számára elfogadhatatlan, hanem a Néppártban sincs rajta kívül olyan politikus, aki hozzá hasonlóan viselkedne. Még Berlusconi sem cselekedett úgy, ahogyan ő. Az olasz miniszterelnök ügyeskedett, hogy mentse a hatalmát, de odáig nem merészkedett, hogy kedve szerint átszabja Olaszország politikai struktúráját.

– Mit gondol, a görög útra sodródhat-e Magyarország?

– Igen, ha Orbán Viktor továbbra is úgy politizál, mint eddig. Látjuk: csak a forint leértékelésének árán sikerült megmenteni a gazdaságot. Ez újabb nehéz terheket tett a polgárok vállára, és ezeket nemcsak a devizahiteleseknek kell viselniük. Senkinek ne legyen illúziója: ha Magyarországon is euró lenne, már görög viszonyok uralkodnának a magyar gazdaságban.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (21 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +29 ( 33 szavazatból)
Nem a farok csóválja a kutyát, 4.8 out of 5 based on 21 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. Barroso ugyan magyarazhat a csuti tôrpének, minden lepereg rola…

    Barroso nem egy szent, de nehogy mar öt okoljuk mindenért…megvan a sajat felelössége. Nem lehet töle elvarni, hogy megszervezze a magyar ellenallast.

    És mi van a többiekkel? Vona Gabor, Schif(nemfairplay) Andras, Mesterhazy… és Gyurcsany… Ök is kiallhatnak a magyarok elé…
    De természetesen ezt nem egy osztrak politikusnak kell szorgalmaznia…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (25 szavazatból)
  2. Viktor, ezt a 168 óra lapszámot ne add majd oda apádnak-anyádnak, mert megint verést kapsz érte mint életed során annyiszor – megérdemelten.
    Csak azt nem mondják rólad a cikkben, hogy életveszélyesen becsavarodtál.
    Az a baj, hogy közveszélyes vagy nem csak önveszélyes!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +47 (55 szavazatból)

  3. Az Európai Néppárt alelnöke szerint még mindig “Gyurcsány a hibás”
    Az Európai Néppárt egyik alelnöke szerint Orbán Viktort “keresztre feszítette volna” a nemzetközi és a magyar sajtó, ha olyat tesz, amit Gyurcsány Ferenc, volt szocialista kormányfő tett a 2006-os választások előtt. Mario David erről a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott szerdán, hozzátéve: nincs kétségük afelől, hogy Magyarország megváltoztat jogszabályokat, ha azok nem felelnek meg az európai értékeknek.”

    Azért ne várjátok a mannát még Barrosóéktól!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (16 szavazatból)
  4. Viszont Schiffer nagynéni progressziv gondolkodasu, ime egy nyilvanos levele unokaöccsének:

    “Levéllel fordulok hozzád, miután a Facebookon egyik neked címzett véleményem miatt töröltél ismerőseid köréből. Írhatnék a magán mail-címedre, de levelemet ott is törölnéd, viszont kötelességemnek érzem, hogy figyelmeztesselek: rossz úton haladsz!” – írja Schiffer Anna, Schiffer András nagynénje, a politikusnak írt nyílt levelében.
    “Bár nem vagyok MSZP-szimpatizáns, ezzel együtt riadtan szemlélem fóbiás Gyurcsány-gyűlöletedet, és meghökkenten kaptam fel fejem az első Jobbikkal való összefogásra utaló LMP-s megjegyzésre. Ugyancsak megdöbbenve látom azokat a parlamenti képeket, ahol magadba feledkezve, széles mosollyal az arcodon kvaterkázol jobbikos politikusokkal” – fogalmazott a kritikus rokon.

    Mint írta, a médiában sok elmarasztaló véleményt lehet olvasni Schiffer András tevékenységéről. “Nem ártana figyelni ezekre! Főleg azért, mert amúgy joggal bírált politizálásod forrását családi kötődésre vezetik vissza” – figyelmeztet a nagynéni.

    “Na, ez az, ami miatt szólnom kell! Sem dédapád, sem nagyapád soha nem értett egyet szélsőséges politikai véleményekkel, soha, semmilyen körülmények között sem lettek volna hajlandók jobboldali szélsőségesekkel együttműködni. Meggyőződéses baloldaliak voltak, és tisztességes meggyőződésük okozta a szélsőséges baloldaliak, de inkább a baloldali eszméket megcsúfoló politikai bűnözők általi meghurcolásukat.»

    Schiffer A. nem kivant reagalni a levél tartalmara…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  5. Pedig a kemény, ellentmondást nem tűrő fellépés valóban észre térítheti a Fideszt és vezérét! Hiszen ezek nem csak szólamok lennének, hanem kemény gazdasági intézkedések. Márpedig ez a kiéheztetett, elnyomorodott ország ezt sokáig már nem tűri.
    Egy kétharmados győzelem csupán egy adott időszak társadalmi keresztmetszetét tükrözi. Ez az un. fülkeforradalom és eredménye a kétharmad már napok, hetek alatt amortizálódhat. Ezért egy demokratikus kormánynak soha nem szabad figyelmen kívül hagynia a fékek és ellensúlyok rendszerét. Amennyiben nem veszi figyelembe , mint ahogy jelenleg Orbánék, akkor az már diktatúra! Hiába utal minden arra,beleértve Orbán személyiségi jegyeit, hogy kiépítsenek Magyarországon egy diktatúrát, ez nem fog sikerülni. Mégpedig azért nem, mert ezt senki nem fogja finanszírozni Belső erőforrások nincsenek, mint például Venezuelában az olaj, vagy egyéb nyersanyag és külső hatalmak sincsenek, akik politikai szándékokból segítenék a kormányt.
    Kénytelenek lesznek Orbánék belátni, hogy “egyedül nem megy”! Ezért aztán nem érdemes túlfeszíteni a húrt, mert még elszakadhat. Most inkább azon kéne gondolkodniok, hogyan lehet úgy visszakozni, amivel nem vesztik el maradék tekintélyüket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  6. Nem visszakozhatnak mert ” arcot veszítenének ” ahogy a jappán mondja.
    Sakkó’ má’ csak a harakiri maradna..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  7. Stáry Lóránt
    2012. január 11. szerda
    16:55
    Javaslom olvasd el a polgárháborús cikket és talán a nol.hu-n van egy cikk arról, hogy tudatosan játszik ez a zsebdiktátor az államcsődre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  8. Orbán betegesen hatalommániás ! A fülkeforradalmárok nem vették figyelembe azt a régi mondatot,hogy : “Minél rosszabb,annál jobb”.
    Most is ez van az agyában,ez motiválja a céljait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  9. “Sakkó’ má’ csak a harakiri maradna.”
    *
    Ám legyen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  10. AVI!
    Ime:
    http://fn.hir24.hu/itthon/2012/01/11/szelenyi-orbanek-tudatosan-az-allamcsodre-jatszanak/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  11. Mosolygó:
    Nade a mi beleinkkel akarja kezdeni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  12. Kesztyűs kézzel…Pedig a jelek mentek rendületlenül… Kezdődött a média törvénnyel, és folytatódott a többivel. Barosso úr meg, mint aki semmiről nem tud semmit, fényképezteti magát Orbán úrral (???)
    Mi történhet ezután, ha eddig nem történt semmi?Gondolja valaki, hogy Orbánék bármin is változtatnak?
    Ne ábrándozzunk.Ez az ember már egyetemistaként is arról volt híres, hogy kekeckedett! (bocs kekec)
    Mit neki!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  13. Geyza írta (2012. január 11. szerda 17:00):
    “…mert arcot veszítenének..”
    Aki pofátlan, az már elvesztette …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  14. bumburi!
    Orbán úr? Na ne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  15. Barroso nagyot hibázott, hogy nem ismerte fel, kivel és mivel áll szemben.
    Ettől függetlenül: ha valaki életvitelszerűen normális emberek között él (Nyugat-Európa már elszokott az őrülettől), akkor eltart egy darabig, amíg felfogja és elhiszi, hogy az a furcsán viselkedő manus tényleg hazudik, rabol, és ha így folytatja, akkor gyilkolni is fog.
    Aztán egy újabb lelki lépés az, amíg egy úriember — a mosolygós célozgatás, a lassan keményedő hang után — úgy dönt: a gazembert pofán kell rúgni.
    Ami nálunk folyik, az csak nekünk evidencia; egy normális ország lakójának egyszerűen elképzelhetetlen. “Hála” Orbánnak, már kezdik tudni elképzelni. És ha majd sikerül nekik, tesznek róla, hogy egy ilyen métely ne szakadjon mégegyszer a nyakukba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  16. Mit látnak rólnk különböző külföldi politikusok egyáltalán nem mindegy.
    Láthatjuk az EU-ban lévő véleményekből: “bástya elvtárs a helyzet fokozódik”.
    Be kell látnunk ők a saját egységük megbontása miatt aggódnak egyre
    határozottabban. Azt sem mondhatjuk, nem kiváncsiak az ország véleményére.
    Láthatóan kopik a fidesz támogatása. Ez is alátámaszthatja aggodalmukat az
    Eu-ban lévő párttársainak. Aggodalmuk fokozódásának inkább ezt tartom
    alapjáúl, mint amit mi várnánk tőlük.
    Amig az ellezékről külföldről ez látszik, amit a tények mutatnak, mi mást várnánk.
    Ébresztő! Tegyétek már jobban láthatóvá magatokat, mi mellé lehet odaállnunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  17. Von – tolla
    Ott a 3 kérdőjel a zárójelben!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Koki,saller,végre annak, aki kiérdemelte!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  19. “Nem a farok csóválja a kutyát ”
    .
    Nem a fenét.
    Magyarország kutyáját farok csóválja, aki
    embernek törpe, emberi “faroknak” nagy!
    Pont úgy ugat, mint egy herélt kutya,
    pont olyan sunyi, mint egy kóbor kutya!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  20. Kezdem unni, hogy minden hírrel kapcsolatban pár név kerül a hozzászólások bűvkörébe! Tényleg nincs senki, akinek saját véleménye van? Mondjátok már, hogy szerintem, véleményem szerint, úgy látom, stb.
    Rólunk van szó.
    Bocs a kifejezésért, de leszarom, hogy kit ajnároztok. Attól se neked, se nekem nem lesz jobb…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -8 (8 szavazatból)
  21. GRATULÁLOK SCHMITT PÁL.
    MÁTÓL NEM DOKTOR, MERT AZT MA ELJÁTSZOTTA!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  22. deephawk
    2012. január 11. szerda
    20:37
    Olvass figyelmesebben. Nagyon sokan kifejezik ha valamivel nem értenek egyet. Persze ha arra gondolsz, hogy nem gyalázzák egymást az itt írók na ez különbözteti meg ezt az oldalt sok más oldaltól. Egyébként is ezen a felületen az időnként előforduló trolloktól eltekintve nagyjából egyfajta gondolkozásúak kommentelnek.
    SZERINTEM :))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  23. Kb. három órája, a szemem láttára mosták fel a padlót a pödrött bajuszú (népi tácos?) Csák János Magyarország angliai nagykövetével a BBC2 TV Newsnight műsorában. Csak hebegte-habogta a papagájkórust, de a faggatója mindíg visszatérítette, mintegy beledörzsölte az orrát a témába. Folyton kereste a szavakat és ha megtalálta rosszat talált – valószinűleg úgy kapta a Rigó utcában a nyelvvizsgát mint Schmitt a doktorátust, vagy Deutsch az ….
    .
    Végtelenül buta volt és fenyegetően emelgette az ujját a \”vallatójára\”.
    .
    Nem sajnáltam, mélységesen megvetettem – mint

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  24. Bocsánat, lemaradt a hozzászólásom vége:
    .
    Nem sajnáltam, mélységesen megvetettem – mint az interviewolója.
    .
    Remek műsor volt, remek budapesti interviewkkal, pl. Oszkóval, Nagy Navarro Balázzsal

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  25. Fijug! Ez nagy hecc vót, van. Mindig kavarják, hol az EU, hol a bolgárok, hol a kisebbség, szóval: Gyurcsány a hibás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. deephawk
    Miután mást sem hallani a gazdasági, pénzügyi, törvényi anomáliák magyarázatául, mint az elmúttnyolcévgyurcsányrárontottanemzetre az IMF hitel vagy nem hitel hivatalos magyarázata pedig abaloldalelárultaazuniónakazországot arról tudunk beszélni, ami nap mint nap történik, s azok véleményéről akik akár jobb, akár baloldali szakemberként véleményt nyilvánítanak.
    De ha tudsz érdekes híreket mindnyájan (gondolom) örömmel olvasnánk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. figyelő 2012. január 12. csütörtök 13:35
    Sajnos igazad van az, ellenzék egy része – habár burkoltabban – hasonló
    mantrázásba bonyolódott, pedig lassan már két éve tart e folyamat.
    Tisztelt ellenzékiek!
    Szerintem ez igy nem mehet. Igyekezzetek már a jelen helyzetből kiindulva
    rövidtávú megoldással kezdődő, jövőbemutató stratégiát kidolgozni. Olyant
    ami beláthatóan megvalósitható lenne. Egyenlőre a FIDESZ gumicsontjain
    rágódtok. Nem tartom teljesen feleslegesnek ezt sem, mert a helyzet
    tisztázása ezt sem nélkülözheti, de miért kell valamennyi erőt e célra
    lekötni. Tessék már a jövőbeli szándékokkal is foglalkozni. Vagyis azzal,
    miként akarunk/tudunk kimászni ebből a katyvaszból, ami van.
    A Zorba(n) gazdaságpolitikai impotenciája folytán kénytelen gazdái
    hatalmának jogi bebetonozásával menteni magukat. Pedig a 2/3 nyomán
    milyen demokratikus alkotásra lett volna lehetőségük. Helyette romboltak.
    Igy az ellenzékre vár az ország demokratikus vivmányainak visszaállitása
    és továbbfejlesztése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán maradinak nevezte Európát 2013. április 12. péntek | AN

Orbán nem szereti, ha nézik a kezét 2012. december 11. kedd | EG

Az Orbán-Matolcsy csomag ortodox megszorítás 2012. november 21. szerda | AN

Orbán nem megállapodna, hanem kilépne az Unióból 2012. július 26. csütörtök | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos