Ronai and Ronai
AMERIKAI

New York Times: Hiába tiltakoznak a magyarok 2011. december 25. vasárnap 11:36 | RR Forrás: New York Times / Reuters

  • Hozzászólások(60)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
New York Times: Hiába tiltakoznak a magyarok

Budapest – Magyarok ezrei tiltakoztak az Országház előtt pénteken, órákkal azután, hogy ellenzéki képviselők korlátokhoz láncolva sikertelenül próbálták meggátolni azon törvények meghozatalát, amelyek szerintük csapást jelentenek a demokráciára – írja a New York Times a Reuters hírügynökség tudósítását átvéve.

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök is a tiltakozó törvényhozók között volt, így több más ellenzéki képviselővel együtt rövid időre őrizetbe vették.

Az Országgyűlés, ahol kétharmados többséggel bír Orbán Viktor miniszterelnök kormányzó jobbközép Fidesz pártja, az Európai Unió ellenzése dacára fogadta el a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt, veszélynek téve ki ezzel a nemzetközi hitelezőkkel az új pénzügyi megállapodásról szóló tárgyalásokat.

Magyarország azon van, hogy tető alá hozzon egy megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal és az Unióval, s így az újévben visszatérhessen a pénzpiacra, az informális megbeszélések azonban összeomlottak, minek következtében a Standard & Poor’s a bóvlikategóriába minősítette le Magyarország adósságbesorolását.

Az Országgyűlés olyan választási törvényt is elfogadott, amely bírálói szerint a Fidesz javára változtatja meg a választási rendszert.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika nevű kis ellenzéki párt vezetője – e párt képviselői láncolták meg magukat a Parlament épülete előtt – mintegy háromezres tömeg előtt jelentette ki, hogy a miniszterelnök elárulta szavazóit.

„Orbán Viktor olyan gazdaságpolitikát akar bebetonozni, amely Magyarországot fizetésképtelenné tenné”, mondta Schiffer a tömegnek.

Gyurcsányt erőszakkal távolították el a délelőtti demonstrációról, miként a Lehet Más a Politika (LMP) képviselőit is.

A rendőrség később több olyan szocialista képviselőt is őrizetbe vett, akik megpróbálták megakadályozni az LMP aktivistáinak elhurcolását. Az őrizetbe vetteket később szabadlábra helyezték.

„Az orbáni autokrácia többé a békés ellenzéket és tiltakozást sem képes tolerálni”, közölte Gyurcsány szabadlábra helyezése után.

A rendőrség állítása szerint azért avatkozott be, mert a tiltakozók, akik a korlátokhoz láncolták magukat, megakadályozták a képviselőket az épületbe való bejutásban, és nem engedelmeskedtek a távozásra felszólító kérelmeknek.

A kormány pénzügyi stabilitási törvénye révén permanenssé válik az egykulcsos személyi jövedelemadó, s ez az ellenzék szerint megköti a jövőbeli adminisztrációk kezét. A kormány azonban kitart amellett, hogy az adó javítja a nemzetközi versenyképességet.

Krékó Péter, a Political Capital kutatóintézet elemzője szerint a rendőrség akciója elfogadhatatlan. „Ezek a képek, amelyeken ellenzéki képviselők rendőri elhurcolása látható, nos, effajta képeket antidemokratikus országokban látunk”, mondta. „A kormány ezzel csak azt érheti el, hogy úgy gazdasági, mint politikai értelemben még inkább elszigeteli magát a Nyugattól.”

Orbán kormánya a tavalyi hatalomra kerülése óta megnyirbálta a sajtószabadságot és az Alkotmánybíróság jogkörét, újra államosította a magánnyugdíjakat és feloszlatta a független költségvetés-felügyelő szervet.

Az Egyesült Államok a demokratikus szabadságjogok tiszteletben tartására szólította fel a kormányt.

Orbán csütörtökön elutasította az Európai Unió azon kérését, hogy vonjon vissza két vitatott intézkedést. A döntés kisiklathatja a hitelezőkkel az új pénzügyi megállapodásról folytatott tárgyalásokat. Elemzők szerint a nézeteltérés piaci válságot okozhat.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a két intézkedés – a pénzügyi stabilitási törvény, valamint az Európai Központi Bank véleménye szerint a magyar jegybank függetlenségét csorbító, Nemzeti Bankról szóló törvény – visszavonására kérte Orbánt.

A bizottság közölte, mérlegeli a magyar választ.

A kormány állítása szerint a pénzügyi stabilitási törvény elengedhetetlen a stabil költségvetés fenntartásához és az adósságcsökkentéshez.

A Parlament pénteken több kiegészítést fogadott el a központi bankról szóló törvényhez, hogy ezáltal szinkronba hozza a jogszabályt az Európai Központi Bank kívánalmaival, de több vitatott rész bennmaradt. A Parlament a jövő héten szavaz a jegybank-törvényről.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (36 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +59 ( 65 szavazatból)
New York Times: Hiába tiltakoznak a magyarok, 4.6 out of 5 based on 36 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(60)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

60 Reader’s Comments

  1. Azért biztató, hogy elég sokan voltunk egy utolsó pillanatban szerveződő megmozduláson, december 23-án!
    Ami engem illet, szinte örülök az orbáni rendszernek, mert felnövőben van (velem együtt) egy olyan generáció, amelyik készen kapta a demokráciát, így nem is tudja értékelni megfelelően. De most az az időszak következik, amikor mindannyiunknak ki kell állni érte, minden törvényes eszközzel, a demokratikus határokon belül a legmesszemenőbbekig. Így talán – egy következő, békés és jogállami időszakot mindenki jobban meg fog becsülni, mert az a demokrácia már nem a készen, becsomagolva kapott lesz, hanem olyasmi, amit megvédtünk, akár a testünkkel is. Boldog ünnepeket mindenkinek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  2. Belegondoltam: a címhez nem tettek kérdőjelet, tehát kijelentő mondat: hiába…
    Pedig a kérdőjel nagyon oda illene!
    http://maria.blog.hu/2011/12/22/kis_ember_hat_itt_a_vege

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Ezt a naív embert
    “A kormányfőt Lázár szerint nem akarná leváltani az IMF vagy az EU, mivel nekik sem érdekük, hogy belpolitikai instabilitás alakuljon ki. “Orbán Viktor 2014-ig biztosan miniszterelnök marad” – jelentette ki Lázár János

    Ezzel kapcsolatban csak én tenném hozzá, hogy Berlusconi-t és Papandreu-t
    sem kérdezte senki , mégis eltessékelték a hatalomból!
    Miért gondolja azt Lázár úr , hogy önökkel ilyen nem történhet meg?
    Így is , már totál hülyére veszik az országot, ebből egyszer s mindenkorra elég volt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  4. Micsoda vaklárma. Magyarországi legfelsőbb Főpapom, a karácsonyi szentbeszédében azt hazudta, hogy nincs válság, igen ő az aki Március 15.-én ott bértapsolt a Vezérének. Mi van Tiszabőn? Jár oda pap a lelakatolt templomba, mert 1993-ban amikor utóljára ott jártam ajándékokkal hatalmas lakat jelezte, hogy az ottaniakat idézzem: “szegény falu ez, nem jut ide pap még látogatóba sem”, kedves emlékem a sok csillogószemű gyerek és a Dornachban képzett Waldorfos tanár és persze az Igazgatónő – mindíg Ők jutnak az eszembe amikor a Bazilikába bevonulni látom a büszkén “kivagyokén” öntelten gőgös Máltai “Lovagokat” nemis beszélve a papokkal túlfolyó pl. Pasaréti templomot ahol a gyóntatóm Teodóz atya halála óta be se teszem a lábam…….
    .
    Kellemes Karácsonyi Ünnepeket !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. tori:
    gyónni gyónhatsz nekik , de a bankszámlaszámodat azért tartsd előttük titokban :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  6. A papok a híveikkel törődjenek, ne politizáljanak! Ja…? Hogy abban van a pénz…!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Az a gond az Orbánnal, ha valaki nemet mond neki. Annál jobban ellenáll, minél jobban szeretné népe a demokráciát. Azt hiszem, az lenne a legjobb, ha a saját emberei buktatnák meg!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Kedves miaszösz, ezt én is irhattam volna, de nem én irtam…
    «A papok a híveikkel törődjenek, ne politizáljanak! Ja…? Hogy abban van a pénz…!!»

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Gyanús…felettébb gyanús…
    A hosszú , linket tartalmazó nickre óhatatlanul is rákattint az ember , aki a topicot akarja olvasni.
    És egyből egy náci oldalon találja magát , aholis nemtudni mit akar az oldal tulajdonosa az eképpen megszerzett odabelépő felhasználó IP-címével.
    A gépünkbe akar vajon behatolni ? Információkat akar lopni az itt lévő felhasználóktól ? Vírusokat akar terjeszteni , vagy az ideólógiájukat ?
    MIT AKARHATNAK ? ?
    Nagyon gyanús.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. A GÁTLÁSTALANUL HAZUDOZÓ SZIJJÁRTÓ CIKKHEZ.
    Meggyőződésem, hogy országunk lakósága mélyen megfertőződött, részben a kommunizmusunk idejéből, részben az Orbáni fasizmus által belénk táplált metódustól: Mindkét rémuralomban csak az a magatartás számit, ami az embert a hatalomhoz kapcsolja. Csak fordult néhány dolog! Kádár még azt mondta, hogy aki nincsen ellenünk, az velünk van. Orbán és diktatúrája, azt mondja, sőt tetteivel bizonyítja, hogy ők úgy gondolják, aki nincsen velünk, az ellenünk van.
    Kettéosztotta az országunkat folyamatosan hangoztatott hazugságaival, és ma már ott tartunk, mint a nyilas rendszerben, egyik magyar feljelenti a másikat.
    Szoros baráti, sőt rokoni kapcsolatok borulnak fel az Orbán diktálta hamis hazafiság, hamis magyarság tudat Fideszi, azaz Orbáni megosztó politikája miatt.

    Fentiek miatt helytelen az MSZP -től várni egy gyökeres változást, de más párt sem képes jelenleg megváltoztatni az elbutított közhangulatot, az Orbán istenítést, a Fidesz pártiság hazugságát, azaz a fasisztoid népbutító politikát.

    Sajnos szerencsétlen népünknek mindig a saját bőrén kellett megtapasztalni minden bajt, tragédiát, és egyedül csak egy kollektív felismerés volt képes megváltoztatni az éppen uralkodó hatalmat, vagy legalább is nyíltan feltárni és fellépni az ellen.
    Pontosan olyan életünkért és boldogulásunkért remegő vazallusokká tett minket Orbán, mint azt korábban Horthy, Szállasi, Rákosi, – és folyamatosan gyengülő mértékben ugyan, – de Kádár is tette.
    Talán a leg fájóbb ebben a tragédiában az, hogy az egész folyamatban most az egyházak is partnerek, mert jó alkalomnak tekinti megsütni pecsenyéjüket.
    Tragédia, hogy a nyugat európai felvilágosult demokraták szó nélkül szemlélik ezt a tragikus népbutítást amit itt Orbánék művelnek. Ha valakik, az EU. vezetői világosan látják hogy mi folyik nálunk, sőt azt is, hogy ez milyen káros népünkre. Még sem emelik fel szavukat ez ellen az önrendelkezés szabadságára hivatkozva, és hagyják a demokrácia sárba tiprását és a demagógia goebbelsi tobzódását hazánkban.

    Tartok tőle, hogy országunk évszázadok alatt folyamatosan elkövetett hibáinak romlásának még nincsen vége! Népünk mindig rosszul választotta meg a vezetőit, és ezt most sem fogjuk veszteség nélkül elviselni. Soha nem hittük volna, hogy egy nép életében ennyi Trianon történjen, és úgy tűnik ilyen kormánnyal utunk ismét egy megalázó helyzet felé halad, az Orbán Trianonja felé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Magyarország túszul ejtette magát 2014. április 7. hétfő

Kétharmaddal győz a Fidesz 2014. március 6. csütörtök

Nem vizsgálják a trafikmutyi fideszes szálait 2014. január 2. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos