Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kétharmaddal győz a Fidesz 2014. március 6. csütörtök 21:11 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kétharmaddal győz a Fidesz

Budapest – A Medián és az Ipsos is arra számít a jelenlegi adatok alapján, hogy a Fidesz-KDNP nagyarányú többséget szerez az új Országgyűlésben – ez derült ki a Politikatörténeti Alapítványnak a parlamenti választásokról és a politikai előrejelzésekről szóló tudományos-szakmai konferenciáján. Semmi sem biztos persze, ilyen sokan még soha sem tagadták meg a közvélemény-kutatóknak a válaszadást.

Hann Endre, a Medián vezetője azt mondta, hogy “a mai számok alapján tuti” a Fidesz-KDNP kétharmada. Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója közölte: ha a listás szavazatoknál 10 százalékpontnál nagyobb a Fidesz előnye – márpedig a februári mérések szerint a Fidesz-KDNP-nek legalább 9 százalékpontos előnye van a baloldali összefogással szemben – akkor kétharmados Fidesz-győzelem várható áprilisban.

Február eleji felmérésük szerint a legaktívabbak a Fidesz-KDNP támogatói (63 százalék), a baloldalon 53 százalék, a Jobbiknál 52 százalék a biztosan szavazók száma. A biztos szavazók között 51 százalék szavazna a Fidesz-KDNP-re, 33 százalék “a kormányváltó baloldalra”, 13 százalék a Jobbikra és 2 százalék az LMP-re. Ebben az esetben 36 százalékos lenne a részvétel a választáson.

Ha azokat is figyelembe veszik tényleges voksolóként az egyes pártok táborából, akik még nem mondják biztosra a részvételüket a választáson, akkor a részvételi arány már 61 százalékra megy fel, a pártok között pedig 47-35-14-2 százalék lenne a szavazati arány.

A rejtőzködő szavazókkal kapcsolatban arról beszélt, hogy míg négy évvel ezelőtt 2500-3000 ember felkeresésére volt szükség, hogy legalább ezren válaszoljanak, ma 4000-4500 embert kell megkeresniük, de ugyanez a helyzet a telefonos kutatásnál is, 5-6 ezer felhívottból válaszol ezer, míg korábban 3,5-4 ezerből válaszoltak ezren.

Závecz Tibor a határon túliak preferenciáinak felmérésével kapcsolatban azt mondta, körülbelül két mandátumot befolyásolnak a levélben leadott szavaztok, “ezt most virtuálisan odaadhatjuk a Fidesznek és 0,1 részben a Jobbiknak”, de nem végeznek méréseket, mert – mint mondta – nem éri meg a befektetett energiát.

Hann Endre azzal kapcsolatban, hogy mérésük szerint 57 százalék a biztos szavazó, azt mondta, ez kimondottan magas ennyi idővel a választás előtt, és visszaidézte, hogy ebben a ciklusban ez végig alacsony volt, és két-három hónapja “megy felfelé”.

Mint mondta, mérésük szerint a Fidesz támogatottsága 36 százalék a teljes népesség körében, 39 százalékról “esett vissza”, és ez az arányú csökkenés nem intézhető el egy kézlegyintéssel. A baloldali összefogás listája 23 százalékon áll, a Jobbiké 10-ről 14 százalékra emelkedett.

Az LMP-vel kapcsolatban azt mondta, a legkockázatosabb dolog lenne nyilatkozni arról, bejutnak-e a parlamentbe, mivel tartósan az 5 százalékos küszöb alatt vannak, de – mint fogalmazott – nem merné kijelenteni, hogy nincs esélye a pártnak a bejutásra.

Arról is beszélt, hogy januárról februárra nőtt azok aránya, akik szerint jobb lenne a kormányváltás, a kormányváltást óhajtók 26 százaléka jobbikos, 53 százaléka a baloldali ellenzékre szavazna. Mint mondta, felmérésük szerint az ellenzéki összefogás tényének nincs hatása az ellenzéki pártpreferenciákra.
Hann Endre kiemelte: a közvélemény-kutatások szempontjából kifejezetten kontraproduktívnak tartja, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt üzente a híveinek, mondják azt a közvélemény-kutatók megkereséseire, hogy Fidesz-szavazók, a szavazófülkében pedig szavazzanak az összefogásra. Milyen morális alapon áll az, aki felszólítja a híveit, hogy hazudjanak? – tette fel a kérdést.

A Tárki képviseletében Sík Endre vezető kutató arról beszélt: felmérésük szerint, akik úgy érzik, az elmúlt négy év során jobb lett az anyagi helyzetük, jobban élnek és a jövő is „nekik áll”, azok a többiekhez képest nagyobb arányban mennének el szavazni, és nagyobb arányban mennének el szavazni azok is, akik szerint nem kell kormányváltás.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 14 szavazatból)
Kétharmaddal győz a Fidesz, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

55 Reader’s Comments

  1. Én is kormányváltást szeretnék! Kérdés csupán az, hogy az emberek elmennek e szavazni. Nagyon sok az elégedetlen ember, április 6-án ennek mindenki hangot adhat. Remélem hogy élnek a lehetőséggel, mert ez csak négyévenként adatik meg. A dakota vezér uralmának csak így vethetünk véget. Remélem a józan ész felülemelkdik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  2. Ez meg mi, kérem???

    https://www.google.com/search?q=magyarorszag+egy+bejegyzett+ceg+az+usaban&client=ms-opera-mobile&channel=new

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Miért nem mer a KDNP.önálloan indulni a választáson.?Valoszinü tudják a pártocska illetékeségei,hogy az eredmény a béka seggét sem érné föl.Ez a békasegge alatt csuszkáló párt most bele mer szolni az ország sorsának alakitásában és a jövöben is bele akar szolni.Ezért tapad rá a FIDESZ-re

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. Ha már JóvárosBlog, meg 2/3-os fidess-győzelem, van ott egy másik cikk is:
    http://jovaros.blog.hu/2014/03/09/47-38-11-3

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Még egy adalék a választásokhoz: vigyél magaddal saját golyóstollat!
    Ez is egy frissen terjedő “rémhír”: ott olyan tollak lesznek kirakva, amiknek a tintája idővel eltűnik a papírról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány a gyülekezési jogot sértette volna 2014. december 30. kedd | Bartus László

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos