Ronai and Ronai
AMERIKAI

Izrael elszigetelődött a Közel-Keleten 2011. szeptember 11. vasárnap 15:56 | AN Forrás: Haaretz, The New York Times

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Izrael elszigetelődött a Közel-Keleten

Jeruzsálem – A sarkaiból kifordulni igyekvő Közel-Keleten Izrael meglehetősen nehéz helyzetben találja magát, és a lehetőségei is korlátozottak. A változó helyzetben Izrael is változni kényszerül – állítják elemzők.

A kairói nagykövetség ostroma, az ankarai nagykövet kiutasítása, a palesztinok egyoldalú függetlenségi törekvése mind olyan események, melyek egyre inkább elszigetelik Izraelt a formálódó Közel-Keleten. A hétvégi kairói események után a baloldali Haaretzben azt írták; „lekerült az izraeli lobogó a nagykövetség épületéről, és úgy tűnik, hogy egyhamar nem is kerül vissza”. Sokan pedig párhuzamot vonnak az 1979-es iráni eseményekkel, amikor a forradalom után – a mostanihoz hasonlóan – szintén katonai repülőgépekkel menekítették a nagykövetet és családját.

Utolsó térségbeli szövetségesét, Törökországot elveszítve Izrael már csak az Egyesült Államokhoz fordulhat és fordult is a szombati incidens után, melynek hatására Washington felhívta Kairó figyelmét nemzetközi kötelességeire.

Kérdés azonban, hogy lép-e ennél többet az USA, akinek Izraelen kívül Törökország és Egyiptom is fontos szövetségese – ráadásul Törökország NATO-tagállam is. Egyiptomban azonban egyre kétségesebb, hogy az ideiglenes katonai rezsim fenn tudja-e tartani a rendet, meg tudja-e egyáltalán védeni a külképviseleteket, a középületeket, és akkor még arról nem is szólva, hogy egy választást is le kell vezényelnie novemberben.

Washington az „arab tavasz” kitörése óta minél hevesebben igyekszik rávenni Izraelt, hogy érjen el eredményeket a palesztinokkal való békében, ám többet nem igen tud tenni. Izrael azonban – mint ahogy a bocsánatkérés elutasítása a török ügyben is jelzi ezt – továbbra is kitart a kemény fellépések mellett, de most úgy tűnik, hogy a környező országok is ezt az utat igyekeznek követni. Törökországnak ráadásul a “segélyflotta” ügyében nincs is igaza. Az a hajó provokáció céljából indult el, és a hajó utasai kezték a konfliktust.

Eli Shaked, egykori kairói nagykövet nem is rejtette véka alá véleményét, miszerint Egyiptom nem a demokrácia, sokkal inkább az „iszlamizáció” felé halad, ahogyan Törökország és a palesztinok is.

Kritikák is érik ugyanakkor Benjamin Netanjahu kormányát. Bár a Haaretz főszerkesztője cikkében elismeri, hogy a kormány nem tehet az egyiptomi eseményekről, vagy az iráni atomprogramról, ugyanakkor vajmi keveset tett, hogy a fent említettek hatásait enyhítse. Ezt szerinte az Obama-adminisztráció kritikái is jelzik. Sokan támadják hasonló érvekkel a kormányt az izraeli törvényhozás baloldaláról is, főként a palesztinok ENSZ-béli törekvéseivel kapcsolatban, hiszen két héten belül kérhetik a nemzetközi szervezetet, hogy ismerje el függetlenségüket, amit feltehetőleg meg is szavaznak a tagállamok.

Mindenesetre Izraelnek úgy tűnik, hogy felül kell vizsgálni és újra kell gondolnia védelmi stratégiáját, hiszen arra már aligha számíthat, mint az elmúlt három évtizedben, hogy egy szövetséges és békével közeledő állammal osztja meg határát, hiszen Egyiptom szombattól egyértelműsítette, hogy más úton halad.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 6 szavazatból)
Izrael elszigetelődött a Közel-Keleten, 4.8 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

28 Reader’s Comments

  1. “a hajó provokáció céljából indult el, és a hajó utasai kezték a konfliktust.”
    Provokáció Izrael megtámadása? A fottila Töröko-ból indult,vagyis Török jóváhagyással.Rakományában fegyverek is voltak.Mint azt az ENSZ ellenőrök is tanusitották.

    Izraeli katonák megtámadása a Török “békeharcosok”által,a segélyhajón:
    http://www.youtube.com/watch?v=gYjkLUcbJWo
    A hajókon szállitott fegyverek!
    http://www.terredisrael.com/wordpress/?p=22059

    Az egyiptomi hideg béke remélhetőleg fennmarad,már csak amiatt is,hogy ha nem elveszitik az USA pénzét,és még nagyobb nyomor lesz emiatt.
    Háborutól nem kell tartani,mert pénz nélkül nem lehet háboruzni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  2. Azt pedig Töröko. is tudta,hogy a gázai blokád fennáll,mert Izrael nem kivánja segiteni a gázát erőszakkal elfoglaló Hamasz terror szervezetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  3. Kedves aser!
    Akit lehet provokálni azt provokálják, aki bizalmatlan annak rájátszanak a bizalmatlanságára,
    Izrael egyedül van? Milyen meglepő! Kérdezzék meg talán az izraeli magyarokat ilyenkor mi a teendő. Az ” egyedül vagyunk érzésével ” mi magyarok már régen küzdünk. Talán változtatni kellene…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -9 (15 szavazatból)
  4. dodeskaden
    2011. szeptember 11. vasárnap
    17:46

    Bár nem engem szólítottál meg, de szívesen hallanék arról, hogy konkrétan milyen változtatásokra gondolsz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. dodeskaden!
    Én is várom a válaszodat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  6. A helyzetet nagyon súlyosnak ítélem meg.
    A radikálisokat semmiféle pénzbeli meg más érvek nem tántoríthatják el :
    izraeli csecsemők és asszonyok vérét akarják ontani !
    Már írtam : amikor a primitív muszlim ember-állat kézbeveszi a Kalasnyikovot és kilő egyhuzamban egy tárat , lenyűgözi őt a fegyver elevensége , a belőle áradó erő és melegség. Elhatalmasodik rajta a legyőzhetetlenség érzése !
    Tehát az első adandó alkalommal fognak Allah nevét rikoltozva nekirohanni az izraeli határzáraknak és páncélosoknak.
    Persze ott fognak mind meghalni , da akkor majd okos és aljas ( cinikus ) politikusaik az ENSZ .-ben elfogják mindenkinek magyarázni hogy Izrael , ez az agresszív ország , megint rátámadt a békés építőmunkát folytató Arabvilágra.
    És lehet ellene szankciókat követelni.
    A nemzetközi politika arról híres hogy bármikor kész eladni olyan államok érdekeit akinél hasznot nem remélnek avagy bármiben is konkurencia nekik. ebben különösen élenjárnak a franciák.
    Kérdés hogy Mr. Obama adminisztrációja mennyire áll be ebbe a sorba ?
    Sajnos sok jót nem nézek ki belőle…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (19 szavazatból)
  7. dodeskaden!
    Én is várom a válaszodat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Eddig nem volt elszigetelt?
    Az Ensz most készül elismerni a terrorizmus jogát. más állam rakétával lövésének jogát, egy család otthonában való lemészárlásának jogát, erről hallottál dodeska?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  9. Izraelnek politikailag mindez idáig valóban voltak szövetségesei Egyiptom és Törökország képében, de társadalmilag, a közemberek gondolkodásában mindig is kívülálló volt a Közel-Keleten, ha eleve nem bűnbak az őt körülvevő népek szemében, akire rá lehet húzni saját sorsukat.

    Ugyanakkor Izraelnek sem szabadna játszani a “macsót”, igenis szükség van arra, hogy tisztelettel forduljon azok felé, akikkel szemben egyoldalúan vagy rosszul cselekedett, így bocsánatot kéne kérni a gázai hajóflotta miatt illetve segíteni az egyiptomi biztonsági szervek halálának kiderítését, ezzel talán jó pontokat szerezve náluk. Megjegyzem, ez nem jelenti azt, hogy le kéne mondani az eddig használt eszközökről, de a stíluson mindenképp változtatni kell, hogy az újraformálódó térségben a nem zsidók szemében valamicske pozitívum is megragadjon a zsidó államról, és nemcsak az, hogy a Nyugat (pontosabban az USA) bástyájaként -nagyon enyhén fogalmazva- csak rontja a levegőt és hogy ő is támogatta elnyomóikat annak reményében, ezzel elkerülve az iszlámfasiszta terrorizmus terjedését avagy rezsimek kialakulását.

    Természetesen az arab-muszlim világnak is el kéne gondolkodni saját nyomorúságos helyzetén és felhagyni a Nyugat állandó hibáztatásával, ha pedig ez a hatalmi tömb áll rossz soruk mögött, zavarják el a diktátort és mutassák meg, hogy képesek a fejlődésre. Én egyáltalán nem ellenzem a civilizáció közötti békés versengést, de amíg ők csak irigykednek és menekülnek a bajok elől, addig nem fog semmi sem változni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Animebj, pénteken voltam a zsidó szeretetkórházban.
    Menj, nézz a szemükbe az ott fekvő 90 éves asszonyoknak az ágyon.
    Aztán utána írj ilyen marhaságokat, hogy Izraelnek bocsánatot kellene kérni,
    mert 9 terroristát megölt. Ámbár, 9 000-et kellett volna.
    Ámbár, és Uram, ezek is a Te teremtményeid?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (16 szavazatból)
  11. Animebj
    2011. szeptember 11. vasárnap
    19:35

    Tisztelettel kérlek, olvasd el a fentebb belinkelt írásaimat. Abból egyértelműen kiderül, hogy a “segélyszállítmány” fedőnévként szolgált a legközönségesebb provokációhoz.
    Az egyiptomiaktól pedig elnézést kértünk azért az egyetlen (1!) tévedésből lelőtt határőrért. Felhívom a figyelmedet, hogy a sináji terroristák az egyiptomi hadsereg egyenruháját viselték, ráadásul két (2) egyiptomi katona csatlakozott hozzájuk.
    Ugye azt nem gondolod komolyan, hogy éles helyzetben előbb igazoltatnunk kellett volna?

    A képlet egyszerű és úgy, ahogy általában az “arab tavasz” megmozdulásait is országonként külön-külön kell kezelni, úgy a török és egyiptomi helyzetet sem lehet összemosni.
    Erdoán a nagy oszmán birodalom megteremtésén fáradozik, Egyiptomban pedig a katonai junta tehetetlen az előre törő Iszlám Testvériséggel szemben. (Bár a hét végi esemény kapcsán elég karakánul léptek fel.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  12. Iszlám világ = Orai
    Azt tudni érdemes, az egyensúly miatt ha Izrael elbukik, Európa is megtisztul a muszlim szeméttől.
    Számos érv van az izraeliek ellen és mellett is, úgyhogy ebben a témában inkább a semleges nézelődő álláspontján leszek, amíg meg nem jelenik Magyarországon az a szépen beígért 500.000 izraeli menekült, akik persze nem menekülttáborokban fognak élni, mint bárki más, hanem – tudomásom szerint – a magyar állampolgárokéval (egy darabig) egyenlő jogon azokban a lakásokban, amit már jó előre előkészítettek a svájci frankhitellel bedőlt utcára kidobott magyarokkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -15 (19 szavazatból)
  13. Psi Holo
    2011. szeptember 11. vasárnap
    20:55

    Ezt most komolyan írtad vagy már nagyon sok volt az ingyen pálesz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  14. ” A kairói nagykövetség ostroma, az ankarai nagykövet kiutasítása,
    a palesztinok egyoldalú függetlenségi törekvése ”

    (1.) Kairó visszafogja hívni az izraeli követeket,

    (2.) a palesztinok ügyét nem fogják megszavazni,

    (3.) Erdogan pedig;
    vagy blöfföl,
    melynek célja Iránnak a térség vezető státuszának
    (a közeljövőbeni) elvesztéséből eredő vákuum betöltésére való
    alkalmasságának bizonygatása,

    vagy tényleg ennyire hülye és azt hiszi, hogy tudja a leckét “Izraelből”,

    vagy suicid hajlamú !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  15. Psi Holo, nem kéne hülyeségeket írnod. elég szólnod, vagyunk itt sokan, akik megteszik. :))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  16. Nos, nekem van egy fura erzesem, Israel allaman kivul a kutya se torodik a palesztinokkal.Mi a csudanak elnek 6o eve “menekult taborokban”Bocs, de a kitelepitett svabok N.O.-ban is igy elnek????Hely volt eleg,nagy a sivatag,mindenki u.a. az arab nyelvet beszeli.Egyebkent megkerdezte mar valaki hany orvos/Bp-en tanultak/,hany gogyszeresz, tanar,mernok stb… ertelmisegi el Izr-ben? Elarulom,sok.Nover, es fogorvos,apolono,ett,tul.Epitesi vallalkozo onallo iparos stb…Mint barmely masik orszagban.So t nem vagyok benne biztos,hogy olyan nagyon sokan orulnenek egy P.Allamban elni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  17. elnezest isr.-i arabokrol irtam termeszetesen.De hogy folytassam abeduin ferj a 4 felesegevel,es egyenkent minimum 6-8 gyerekkel, es az itteni TB-tol u.ugy felveszi apenzt mint barmelyik zs.csalad,termeszetesen csak 1 felesggel.egyebkent a fr.TV-ben volt egy riportfilm Gazarol. A hazak amiket az utobbi per evben epitettek,szebbek mint az u.nevezett bp.-i lakoparkok,A szallodakrol meg mar nem is, beszelek.A masik hasonlo riportfilm amelyik Ramle,Nablusz es kornyeke.Nos.u.a.Gyonyoru bevasarlo kozpontok,ettermek,ekszeruzletek, es bizony nem kongott az uressegtol
    Visszaterve a franciakra,amig Sarkozy az elnok,nincs mitol felnunk,kijelentette es hangoztatta tobszor hogy zs, szarmazasu,merthogy anyai reszrol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  18. Hm… Aki vulkán tövébe építkezik, ne csodálkozzon, ha egyszercsak ráömlik a láva.
    Most épp ott tartunk, hogy fortyog a magma, de Pompeji nem akarja tudomásul venni.
    Animebj
    elég diplomatikusan fogalmazta meg, hogy mindkét félnek változtatnia kellene eddigi hozzáállásán, különben egyszer csak ott állunk egy muszlim-keresztény háború kellős közepén.
    Szerintetek mi a célszerűbb: elismerni a palesztinok önrendelkezési jogát, vagy évtizedekig hasalni a lövészárokban egy kilátástalan háborúban?
    “A háború a politikusok kudarca, amelynek a nemzetek fizetik meg az árát.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (9 szavazatból)
  19. Gonoszka:

    Ez az érv kb: olyan, mintha az éhező eszkimókat látva döntenénk az fókák megmentéséről. Nem azt vontam kétségbe, hogy a a segélyszállítás örve alatt szándékosan provokálták a zsidó államot, hanem azt, hogy török állampolgárok haltak meg, és emiatt Törökországnak -mint minden állam esetében- ezt joga van kivizsgálni illetve a maga vérmérséklete szerint büntetni. (Teszem hozzá, az akciót követő napokban-hetekben sok helyütt azt olvastam, hogy a török miniszterelnök nagyon is tudott az egészről, tisztába volt vele, hogy mivel járhat, ha ezek a “civil palesztinpárti jogvédők” átpróbálják törni a gázai tengeri blokádot, de azt is tudta, hogy a felháborodás és a követelőzés után akár hősként is ünnepelhetik őt és országát, amiért “be mert inteni” Izraelnek. Hogy ebbe mi a hősiesség, azt én nem tudom, erre csak az arabok tudnak illogikus választ adni).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  20. Izrael valóban nehéz helyzetben van, mert Egyiptomban átmenetileg a radikális iszlám szélsőségesek vették át az irányítást, és evvel megkérdőjeleződött a Camp-Davidban létrejött alku érvényesssége. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Egyesült Államok kitart Izrael mellett, meg arról hogy Izrael a térség egyetlen katonailag jelentős állama, amely ha összeütközésre kerülne sor, ismét győztesen kerülne ki. Az sem lényegtelen, hogy a környező arab államok gazdaságát teljes káosz uralja, mig Izrael gazdasága gyorsan fejlődik technológiai és innovációs szempontból a világ vezető állama. Mellesleg arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy Izrael ennek a térségnek egyetlen demokratikus állama, és ebben nagy erő rejlik. Nem kell féteniIzraelt, ennél nagyobb bajt is kibírt már.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  21. Hogyan lehet egy olyan népségnek önálló államot megszavazni,amelyik a terrorizmus alapján áll és ki akarja űzni a zsidókat a Közel-Keletről,vagyis saját hazájából? A palesztin állam 1948-ban nem elsősorban Izrael ellenkezése miatt nem jött létre,hanem Jordánia gátolta meg,hogy Transzjordániában(a Holt-tengertől nyugatra,ma Ciszjordániának nevezett területen) önálló palesztin állam jöjjön létre,féltve a királyság biztonságát…A történelem bizonyította,hogy nem alaptalanul! Persze Izrael politikája sem rokonszenves,még akkor sem,ha ellenséges,rakétákat békés településekre lövöldöző arab államok veszik körül!
    A gázai terroristák Egyiptomnak sem kellenek,miért nem egyesültek Egyiptommal???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  22. carey200,
    mit értesz az alatt, hogy Izrael politikája nem rokonszenves? Neked mi lenne rokonszenves?
    Animebj,
    nem ismerek rád…komolyan gondolod, hogy Izrael kérjen bocsánatot, mert fegyveresen provokálták? Komolyan gondolod, hogy egy ilyen elvtelen gesztus segítene? Akkor Erdogán azt mondaná..ja, így már más, akkor nem fogunk össze Izrael ellen…akkor Izrael marad a barátunk…Na ne…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  23. Tisztelt Nyúl György!
    Írásoddal egyet értek! Hasonlóan értékelem a helyzetet. Annak az agressziónak a mértékétől függ minden, amivel Izraelnek szembe kell néznie.
    Igen könnyen lehet, hogy Erdogán elmezavara és rossz helyzetfelismerése végül is nagyon látványosan meg fogja erősíteni Izrael pozícióját. Hogy ennek mi lesz az ára? Egy biztos, az arab-iszlám fasiszták meg fogják gondolni a következő támadásukat Izrael ellen. Ráadásul Európa is revideálni fogja álláspontját, mert eljut az agyakba, hogy inkább munkára kell késztetni az arabokat, nem pedig az ingyenélésre. A palesztinoknak, araboknak nagyon közeli a példa, a minta, hogy hogyan lehet paradicsomot varázsolni a homokon! Csak meg kell nézni Izraelt! Libanon a Közel-kelet Svájca volt! Tessék megnézni hova vezetett az iszlám és az arab erőszak, az Európa támogatta semmittevés!
    Mohamed adhatna egy kis munkakedvet az imádóinak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  24. Sajnos Európa nem fogja felülvizsgálni álláspontját az arabokkal szemben, majd a mostani szavazásnál lehet lemérni, hogy mely országok vannak az izraeli demokrácia mellett és mely országok az arabok s@ggét nyalják. Megsúgom Magyarország az utóbbiak táborában lesz. Lásd LMP javaslat a szavazásra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. Keresztes S. legalább fontolóra vehetnétek az ellenkezőjét is, mert az is benne van a paliban! Lehet, hogy Törökország és Erdogan mérte fel jobban a helyzetet, és lehet, hogy ez látványosan gyengíteni fogja Izrael pozícióját? Törökország gazdasága kínai mértékben fejlődik és NATO tag! Ráadásul 80 milliós fejlődő piac, akit egyre jobban támogatnak az olajjal rendelkező arab államok is.
    Ez a hende-bendés körkörös védelmi doktrína nem igazán tűnik nyerőnek!
    Talán ideje lenne felengedni a galambot a hajóról, hogy van e már szárazföld a közelben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  26. Az eszkimók is ehetnének több zöldséget, akkor több fóka menekülne meg.
    Animebj, az egyoldalú táplálkozás ártalmas.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Erets Israel NEM “szigetelodott” el sehol sem!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Amerikai magyarok határolódjanak el Orbántól 2012. december 4. kedd | Lázár György

Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda | AN

Iráni dicsérő a Hezbollah ellenőrzőjében 2012. október 15. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos