Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda 21:34 | AN Forrás: Ynetnews

Izraeli légicsapás Szudánra?
Kartúm/Jeruzsálem – Szudán szerint az izraeli légierő gépei bombázták a főváros, Kartúm egyik fegyvergyárát, ahonnan rendszeresen és tömegesen került hadianyag a Gázai-övezetbe. Egy szudáni miniszter szerint hazája fenntartja a jogot a visszavágáshoz.
.
Szudáni források szerint négy repülőgép bombázta le azt a kartúmi fegyvergyárat, amely azután a múlt éjszaka során az alapokig leégett. Az ország, amely katonai elemzők szerint része annak a fegyvercsempész útvonalnak, amelyen át Egyiptomba, onnan a Hamasz terrorszervezet megszállása alatt lévő Gázai-övezetbe kerül a fegyver, a lőszer és az alkatrész, a múltban is több alkalommal vádolta már hasonló támadásokkal Izraelt, a zsidó állam azonban egyszer sem kommentálta a vádakat, azok tartalmát nem cáfolta és igaznak sem ismerte el.
.
A helyzet most is ugyanaz, semmilyen izraeli forrás nem nyilatkozott a kartúmi incidensről, sőt, a hadsereg szóvivői irodája azt jelentette ki, hogy „nem is fogja kommentálni” a jelentést.
.
.
A szemtanúk több robbanásról számoltak be a Jármúk gyárban a tűz kitörése előtt. Többeket füstmérgezéssel kellett kórházba vinni, egyéb sérülés azonban nem történt – állították hírügynökségek. Ahmed Belál Oszmán tájékoztatási miniszter azonban már azt mondta, két halott van. Azt nem közölte, konkrétan mire alapozza, hogy izraeli gépek támadtak; a gépekről csak annyit tudtak mondani, hogy „keleti irányból” érkeztek. Oszmán szerint a romok és más anyagok elemzése nyomán jelenthető ki, hogy Izrael áll a támadás mögött.
.
„Szudán fenntartja a jogot, hogy visszavágjon Izraelnek”, jelentette ki a miniszter.
.
Kartúm állam kormányzója eleinte kizárta az „idegenkezűséget”, később azonban egy, a helyszínen készült videofelvételre alapozva állították, hogy mégis légitámadás történt; ezeken két lerombolt épület mellett egy hatalmas kráter és egy, a földön heverő – fel nem robbant? – rakéta látható.
.
Májusban szudáni közlés szerint egy ember halt meg, amikor felrobbant egy gépkocsi Port Sudanban. Ezt és hasonló, 2011-es, illetve 2009-es támadásokat szívesen varrják Kartúmban Izrael nyakába.
Kapcsolódó cikkek

Amerikai magyarok határolódjanak el Orbántól 2012. december 4. kedd | Lázár György

Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le 2012. október 27. szombat | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók