Ronai and Ronai
AMERIKAI

Oszkó elmagyarázza 2011. szeptember 13. kedd 17:00 | AN Forrás: fn.hu

  • Hozzászólások(47)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Oszkó elmagyarázza

Budapest – Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere a Figyelőneten megjelent írásában elmagyarázza, hogy milyen következményei lehetnek – a bankok ezermilliárdos nagyságrendű lehetséges veszteségén túl – Orbán Viktor tegnap bejelentett legújabb ötletelésének: a kedvező árfolyamon biztosított devizahitel-előtörlesztésnek, illetve a forinthitelből történő devizahitel-kiváltásnak. (Lázár János szerint az MSZP-nek és az LMP-nek el kellene döntenie, hogy a bankok vagy az emberek a fontosak…)

Oszkó szerint a jelenlegi Fidesz-kormányzásnak lassan védjegyévé válik, hogy fajsúlyos gazdaságpolitikai döntéseket – mint például az adórendszer átalakítása, az egykulcsos adó bevezetése vagy a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása – részletesen kidolgozott koncepció és érdemi hatásvizsgálat nélkül lényegében csak a politikai szempontokat követő ötletelés alapján hozza meg. Az ilyen, az érdemi hatások megismerése nélkül hozott döntések gazdasági értelemben is eredménytelennek bizonyulnak és politikai következményei is kétségesek.

A bankrendszer nem független az ország sorsától – állítja Oszkó Péter. A bejelentett, kedvező árfolyamon biztosítani tervezett devizahitel-előtörlesztés, illetve forinthitelből történő devizahitel-kiváltás persze első látásra politikailag vitathatatlanul népszerűnek tűnik. Az igazi vesztese azonban az a bankrendszer, amellyel manapság meglehetősen kevesen mutatnak bármiféle együttérzést. Csakhogy a bankrendszer nem tekinthető az országtól és annak sorsától független, politikusok kedvére sarcolható pénzhalmaznak. Épp ellenkezőleg, a bankrendszer a gazdaság szervezetrendszerébe integrált, a beruházásokat, a növekedést és a gazdasági felzárkózást, illetve általában az egész ország hitelességét és hitelképességét érdemben meghatározó pénzügyi infrastruktúra, s amikor egy intézkedésnek ez a bankrendszer a kárvallottja, akkor az ország lényegében saját pénzügyi infrastruktúráját rongálja. Amikor tehát a kormány úgy próbálná megúszni a devizahitelesek társadalmi méretűvé vált problémáinak kezelését, hogy annak teljes költségét és veszteségét a bankrendszerre hárítja, akkor gyorsan érdemes tisztázni a mindenkire ható lehetséges következményeket.

Nem kizárt, hogy a kormány legújabb ötletelésének rövid távon is 1000 milliárdos nagyságrendű veszteség lehet az eredménye, amelyet teljes egészében a bankszektornak kellene elszenvednie. Egy ilyen mértékű veszteség nemcsak a hazai pénzügyi infrastruktúra saját hitelképességét és hitelminősítését érintené, hanem az egész ország hitelképességét és hitelminősítését is. E folyamatnak szinte elkerülhetetlen következménye a bankrendszer leminősítése, az országkockázat és így a kamatfelárak jelentős megemelkedése. És a devizaadósságukat forintra konvertáló háztartások meglepve tapasztalhatják majd, amint törlesztőrészleteik újra meredek növekedésnek indulnak.

Ráadásul az országkockázat emelkedése és a kamatfelárak növekedése magát az államháztartást is jelentősen megterheli: az is előfordulhat, hogy hiába csökken a GDP-arányos államadósság, egy várható leminősítést követően egy alacsonyabb adósságállományra is magasabb vagy legalábbis arányaiban változatlan mértékű kamatot kell majd fizetni. Nem beszélve arról, hogy 1000 milliárd forintnyi forráskivonás a bankrendszerből és ezáltal a gazdaságból a hitelezést és a beruházásokat a jelenlegi lefagyott állapotban hibernálhatja hosszú évekre.

Az nyilvánvaló, hogy a Fidesz újkeletű, korábbi politikájával tökéletesen ellentétes irányú harca az államadósság ellen leginkább politikai célokat szolgál, hiszen ezzel az államadóssággal magyarázhat minden népszerűtlen megszorító jellegű intézkedést, amely sokkal inkább például a hibás adópolitika miatt felborult költségvetési pálya következménye.

Az is világos, hogy az államadósságot a kormánynak eddig kizárólag a korábbi időszakból megörökölt tartalékokból sikerült csökkentenie: a jegybanki betétben tartott, sok milliárd eurónyi devizatartalékból, az államosított magán-nyugdíjpénztári vagyonból. Az adósságcsökkentés ilyenformán nem a kormány saját teljesítményének és az általa kialakított költségvetési pályának az eredménye, sőt: enélkül, a tartalékok felélése nélkül valójában az államadósság tovább növekedne. Elmondható tehát, hogy az adósságcsökkentésre az ország tartalékaiból úgy éltünk fel több ezer milliárd forintot, hogy eközben adósságállományunk finanszírozási feltételei semmit nem javulnak, sőt lehet, hogy még tovább romlanak is. Ha a kormány ilyen erős kényszert érez a pénzügyi tartalékok fokozott tempóban történő felélésére, jogosan merül fel a kérdés: annak legalább egy részét vajon nem a devizahitelesek tényleges problémáinak megoldására kellene-e fordítani, vélhetően csökkentve az ország kiszolgáltatottságát, a pillanatnyi politikai szempontok szerint alakított adósságcsökkentési kampány és a pénzügyi infrastruktúra ezzel egyidejű károsítása helyett…

A Fidesz ezzel az újabb ötletével politikai csapdába sétál, hacsak nem az a tényleges szándéka, hogy az egykulcsos adóhoz hasonlóan azoknak juttasson vagyontöbbletet, akiknek már amúgy is van. A kedvező árfolyamon biztosított devizahitel-előtörlesztés, illetve a forinthitelből történő devizahitel-kiváltás lehetőségével ugyanis azok fognak tudni élni, akiknek van az előtörlesztéshez szükséges megtakarításuk, illetve eleve rendelkeznek olyan jövedelemmel és vagyonnal, ami hitelképessé teszi őket, s így forinthitelhez juthatnak a devizatartozásuk rendezése érdekében. Miközben elkerülhetetlennek látszik a forintgyengülés, hiszen a piacon megjelenő forintkínálat és devizakereslet szükségszerűen a gyengülés irányába taszítja a hazai valutát. Így viszont éppen a leginkább törlesztési nehézségekkel küzdők tapasztalhatják meg, hogy a gyengülő forintárfolyam miatt devizahitel-tartozásuk egyre tovább hízik.

A kormány, illetve a frakció magabiztosan állítja, hogy a hatásfelmérés nélküli terv eredményeként mindenki jól jár majd. Sajnos csak később derülhet fény arra, hogy valójában az átgondolatlan ötletelés eredményeként jelentős károkat szenved az ország gazdasága és maga a költségvetés is, miközben mindebből a lakosság kedvezőbb jövedelemviszonyok közt élő rétege úgy jut jelentős vagyontöbblethez, hogy annak hatására a kiszolgáltatottabbak sorsa még kilátástalanabbá válik – közli  véleményét Oszkó Péter az fn.hu-n.

Részlet Lázár János fideszes frakcióvezető, Orbán tegnap elhangzott parlamenti beszédéhez fűzött, hozzászólásából: „Hadd hívjam fel arra képviselőtársaim figyelmét, hogy milyen diszkréten hallgattak a szocialisták és az LMP-sek arról, hogy a bankok vagy az emberek oldalán állnak. Az nem derült ki, hogy az embereknek akarnak[-e] segíteni vagy a bankoknak. Milyen érdekes, hogy végig hallgattak arról, Mesterházy Attila és Schiffer András is, hogy vajon nekik a bankok a fontosak vagy az emberek a fontosak! (…) Meséljék el majd a parlamenti vitában, amikor előterjesztjük ezt a törvényt, nem is olyan soká, hogy hány bankár telefonált önöknek a hétvégén, hányan segítettek megírni a napirend előtti felszólalásokat, hány bankártól kértek segítséget!”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +19 ( 21 szavazatból)
Oszkó elmagyarázza, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(47)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

47 Reader’s Comments

  1. Orbán a fideszes politikus társait menti ki a végtörlesztéssel, oszt jó napot. eddig sem nagyon érdekelte az ország sorsa, hiszen minden korábbi reformmal szembe ment, minél rosszabb annál jobb elven. orbán sorsát az dönti el, h az unió erős államai sarokba szoritják-e, Vélhetően nem mert konszolidálja a gazdaságot és igy a nyugatiak lenyelik az orbáni békát. Megont nyer Orbán, mint ahogy korábban is nyert. Lesz egy nagy tömeg amely épp h megél, a felső 5 ezer meg luxusban fürdik. Ez a magyar jövő. Viszont nem leszünk senkinek adósa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (33 szavazatból)
  2. ez fikcio velemeny, mert azok, akik eddig is megtermeltek a penzt, azok lelepnek az orszagbol es az otthonmaradt tehetsegtelenek, betegek, segelyreszorulok nem lesznek kepesek cipelni a hatukon az orszag kiadasainak terhet….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  3. Köszönöm Viktor.
    Előteremtem a pénzt, ha bele döglök is.
    *
    Én is úgy leszek és teszek, mint az egyszerű anyós.
    *
    A részeg férj eltéveszti a szobát éjszaka.
    Véletlenül az anyós mellé bújik az ágyba.
    Hajnaltájt megkívánja a nőt, és suttty.
    Amikor feleszmél, látja, hogy a mama fekszik zihálva mellette meztelenül.
    A vő: – No de mama, miért nem szólt, hogy maga az?
    Anyós: – Öt éve nem beszélünk egymással, végre egyszer jót teszel velem, hát pont most szóljak?
    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  4. Husz János Puszita

    Nagyra becsülöm Oszkót, felkészült szakembernek tartom, de ezt a mondatot:
    .
    “a bankrendszer a gazdaság szervezetrendszerébe integrált, a beruházásokat, a növekedést és a gazdasági felzárkózást, illetve általában az egész ország hitelességét és hitelképességét érdemben meghatározó pénzügyi infrastruktúra,”
    .
    …vajon hány fülkeforradalmár vagy egyszerű zember érti meg? Azt kellene mondania a baloldalnak: figyu, nézd meg a bankszámlakivonatod. Az az 5000 Ft, amivel ebben a hónapban többet törlesztettél, na azt köszönd meg a miniszterelnök beszédének. Meg azt a 250 ezret is, amivel többel tartozol a mai napon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (40 szavazatból)
  5. Úgy érzem, hogy Orbán most egy olyan vonalat lépett át, amit a külföld már nem fog tolerálni. Eddig még úgy ahogy elnézték a “hülyeségeiket, mert korábbi intézkedései “csak” saját népét -egy-két külföldi céget- érintett. Itt azonban átlépte az ország határait, már a külföldi pénzpiacot, külföldi befektetők, banki részvényesek érdekeit is veszélyezteti. Ezt nem fogják lenyelni, be fogják perelni Magyarországot. És meg is nyerik a pert. A megállapított kártérítést -sajnos- a magyar adófizetők pénzéből kell kifizetni.
    No de itt a megoldás:(úgy is azt mondják (legalább is a korábbi kormányokra, döntéshozókra), hogy a döntésekért vállalni kell a büntetőjogi és anyagi felelősséget)
    A bankok részére megállapított kártérítést, majd fedezi a kormány -és a törvényt megszavazó képviselők vagyona. (legfeljebb, ha ez nem elegendő, akkor mindenki visz magával még egy embert) Börtön és teljes vagyonelkobzás. A börtönben úgy sem lesz szükségük magántulajdonra. Mire onnan kikerülnek elég lesz nekik egy (urna)fülke is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (41 szavazatból)
  6. A demokrata képviselőknek bojkottálni kell a bohócparlament minden akcióját!
    Kivétel nincs!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  7. Na most emberek!
    Én itt Koromtárkányban ebbűl annyit értek, jólekű embör ez a mi Viktorunk.
    Minket választott a bankok helyett, mi meg őt válasszuk amig élünk.
    A Payero kezdett má túl sokba kerüni, de így most jó lesz. Mindenkinek.
    Marad a Payero, marad a Viktor, a bankok meg menjenek a pi……-ba.
    Ez az Oszkó, ez meg ki a f….?
    Matócsi, azt ismerem, jó embör az is. Eredeti. Kicsit magának való, de jólelkű.
    A kedvencem a Varga. Annak legalább érthetű a neve.
    Varga a csontvázkereső. Amit talált betette Orbánnak.
    Ez a Gyurcsány, ez meg elcserélte az országot etelközre.
    De Viktor rágyűtt, most meg kinyírja. Úgy kell neki.
    Az akasztásra felmegyünk Pestre.
    A Duna jegén megválasztjuk Viktort királynak.
    Ő lesz az új Árpádház alapja.
    Szent lesz, mert az ősszes pogány komcsi-libsit kiírtja.
    Rózsa néni meg visszatereli a maradékot a templomba.
    Az Isten áldja meg őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  8. Figyu!!!!!!!!!!!!
    gets
    2011. szeptember 13. kedd
    18:42
    Látsz te egyetlen demokratát a mai parlamentben?
    Én csak megélhetési politikusokat látok, kivéve egy-esetleg két embert.
    Ez szinte semmi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (39 szavazatból)
  9. Lázár tegnap újabb példát adott arra, milyen mélyre süllyedhet egy gerinctelen talpnyaló a demagóg-populista megszólalásaival.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +49 (51 szavazatból)
  10. fülke-antiforradalmár

    Ezzel a végtörlesztéssel pl. kósa cca. 12 milliót spórol.
    És TE?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  11. A csordában a kolompot a legnagyobb marhának a nyakába teszik. A kisebb marhák ezt követik. Mi is van ezzel a Lúzer Lézer Lepcses Lázár Janóval? Ja, valóban nagy…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  12. Értsük már meg, ezzel az intézkedéssel az önkormanyzatok(fidesz) adóságát akarják eltüntetni. Ha jól olvasom sehol nincs mondva-írva, hogy csak a lakáshitelekre vonatkozna.
    Orbán pár hánapja beszélt valami onkori mentésről az állam részéről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  13. Kedves Oszkó úr!
    Legyen szíves készülni a következő minisztériumi vezető szerepre! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (32 szavazatból)
  14. Nagyra becsülöm Oszkó Pétert, és gets-el értek egyet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (28 szavazatból)
  15. Érdemes a Klubrádió ma esti (18 óra) Rangos Katalin riportját Oszkó Péterrel a neten meghallgatni!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  16. Ezt mondja Szász Károly ma.

    PSZÁF nyilatkozat 2011.09.10

    A fő kockázat nem annyira a szükséges tőkeallokációk elmaradása – a prudens működéshez szükséges tőkét az anyabankok várhatóan a jövőben is biztosítják majd -, hanem az, hogy a tulajdonosok az elvesztett tőke pótlásával párhuzamosan a kockázati kitettség korlátozását követelhetik meg leánybankjaiktól. Az ilyen gyakorlat a hitelezési feltételek további szigorítását, vagyis a hitelkínálat csökkenését eredményezné. A másik fő kockázat a jelenleg gyenge állapotban lévő ingatlan- és gépjárműpiacok miatt a hitelbiztosítékok piaci értékének bizonytalansága, amelyet a jelenleg még hatályban lévő, de 2010. júliustól megszűnő árverezési és kilakoltatási moratórium súlyosbít. A bankok hitelbiztosítékaik nyilvántartott értékét a tényleges piaci árak függvényében rendszeresen kiigazítják, a kapcsolódó kockázat azonban így is messze meghaladja a szokásos mértéket – figyelmeztet a PSZÁF.

    Szász Károly nyilatkozat 2011.09.13

    2011. szeptember 13. 20:20

    A PSZÁF elnöke szerint a végtörlesztés lehetősége beindítja a forinthitelezést és egészséges versenyt generál majd. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke kedden leszögezte: devizahitek kötött árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tevő kormányintézkedés pozitívan fog hatni a magyar bankszférára.

    A program a forinthitelek elindulásán és az egészséges verseny generálásán keresztül pozitív hatást gyakorolhat a bankrendszerre – állítja a szakember a Reuters-nek adott interjújában. Szász szerint az OTP és az FHB bank elegendő forrással rendelkezik a forinthitel-igények kielégítésére. A PSZÁF-elnök ugyanakkor elismerte: egyes piaci szereplők távoznak majd a bankrendszerből.

    Az eltelt három napban biztosan tanult valami újat a tőkepiacokról hogy megváltoztatta véleményét
    vagy Viktor leüzent

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  17. A devizahiteleseket hagyni kell a fenébe! MINEK VETTÉK FEL?? Nem tartottak fegyvert a fejükhöz mikor aláírták!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (17 szavazatból)
  18. Nem tragikomikus ezek mellett a döntések mellett, amit Gyurcsány miniszterelnök úrral művel a csutiszörny?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  19. Emberek, itt a(most már győztes) mohácsi vész!
    Viktorunk nemcsak a nyugdíjakat, a rendvédelmiseket, a hiteleseket, a pedagógusokat, de most már az egész országot készül megmenteni a nagyívű Országvédelmi Terv kidolgozásával!
    Heuréka!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  20. Én két célt látok megvalósulni. A külföldi bankok fiókintézményeit ellehetelenítik, így azok kivonulhatnak az országból, szerepüket-piacukat átveszi az állam által is védett OTP. és FHB. . A másik, hogy a csókosok csapata az említett két banktól fog kapni a rájuk formálandó alacsony kamatu VIP hitelekből és minden meg lesz oldva. Ilyen már volt a privatizáció során 1990-től. Miért ne lehetne most is. A szegény barom aki elhitte, hogy rosszul él és jobban akart élni( sajnos a más pénzéből, munka nélkül ), ezért belemászott a frank alapu hitelbe, az meg vergődhet tovább.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  21. Azok a gazdag devizahitelesek akik élnek a kényszerátváltás lehetőségével, nem hülyék. Ugyanúgy kiviszik a megszerzett vagyontöbbletet az országból, ahogy az egykulcsos adóból származó többletjövedelmeket is. Magyarországon ugyanis kockázatos a megtakarítások sorsa, mert ha elfogy a pénze, a figeSSbanda a bankbetéteket is lenyúlja, úgy ahogy a nyugdíjpénztári megtakarításokkal tette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  22. Nekem is van frankhitelem. Nem lakás. A bank aszonta, mindenképpen jobban járok vele. De azért megkérdezte, hogy válasszak: forint vagy frank….
    Hüje, aki a rosszabbikat választja, nem?
    De ha tudta itt valaki közületek (aki annyira barmozza a frankosokat) mér nem szólt? Ja, hogy mennyire faszább UTÓLAG OKOSNAK lenni és megmondani a frankót?
    3 évvel ezelőtt itt még nem látszott semmi sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  23. Tehát: hetek óta nem hangzott el az a megállapítás, hogy a devizahitelesek helyzetének alakulásában milyen szerepet játszott a magyar állam.
    Ugyanis a CHF, EU, HUF árfolyam változásában a m a g y a r i n f l á c i ó játszotta a döntő szerepet, amely alakulásáról nem a hitelt nyújtó bankok tehetnek ( szerintem ) A svájci államnak sem tett jót a túl magasra értékelt CHF, mert rontja a belső gazdaság helyzetét, mert ők ugyanis valóban exportálnak és valódi értéket exportálnak….Magyarország pedig a belpolitikával és a közmunkaprogrammal van elfoglalva és a gazdasághoz nem igazán óhajtanak hozzászólni …elszaladt az ország mellett a nemzetközi gazdaság szekere…igazán világszínvonalú minőséget ( megfelelő mennyiségben )képtelenek vagyunk előállítani.. nincs olyan termékünk amelyet a világon mindenütt velünk magyarokkal azonosítanának…mint pld az a bizonyos bicska a svájciak esetében… pedig egy bicska előállítása nem is tűnik olyan akadémikus kérdésnek… Ha tovább politizálgat a kormány és továbbra is mellőzi a pénzhez- gazdasághoz értő személyeket ( nem a jelenlegi simlisekre gondolok, mint egyik másik bankvezér) akkor az infláció bizony tovább fog emelkedni és mivel a bankok sem fognak hitelezni… hát ….tovább süllyed a kis hajónk…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  24. A f-kormány ugyanazt csinálja, amit az első alkalommal is – átveszi a hatalmat, s gyorsan tönkretesz mindent, amt előtte valamennyire sikerült rendezni. Ha visszanézitek az első kormányzásuk “eredményeit”, alapvetően egyezik a jelennel, csak annyival volt finomabb, hogy akkor nem volt 2/3…De a stílus, a szólamok, a gyűlölködés, az elődök köpködése, a beteges hatalom- és bosszúvágy, stb…a hasonlóság kísérteties. Vagy rosszabb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  25. Igenis hiszek a FIDESZ gazdaságpolitikájában. Én nem vettem észre semmi változást. Méghogy megemelték a benzin árát? Eddig is 2000 Ft-ért tankoltam meg ma is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  26. Sajnos nem mindenki olvassa el a hozzáértők elemzését. Nem látnak tovább az orruknál és a pillanatnyi haszon reményében repesnek a boldogságtól. Lázár gerinctelenül megint hárít szokásához híven. Pedig számomra az lenne az elfogadható: aki ért hozzá, dugják össze a fejüket és hovatartozástól függetlenül találják meg a kiutat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  27. ezvan: Láss már az orrodnál tovább! Ha sok devizahiteles bedől,az neked is fájni fog!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  28. A külföldi bankok magyarországi leányvállalataitól a nyereség nagy részét kivették. Itthon csak egy alacsony
    tartalékszintet hagytak.
    .
    „A kedvező árfolyamon biztosított devizahitel-előtörlesztés, illetve a forinthitelből történő devizahitel-kiváltás lehetőségével ugyanis azok fognak tudni élni, akiknek van az előtörlesztéshez szükséges megtakarításuk, illetve eleve rendelkeznek olyan jövedelemmel és vagyonnal, ami hitelképessé teszi őket, s így forinthitelhez juthatnak a devizatartozásuk rendezése érdekében.”
    .
    Ez a lényeg! Nem lesz itt tömeges hitel-visszafizetés, ettől nem kell félni.
    .

    „Miközben elkerülhetetlennek látszik a forintgyengülés, hiszen a piacon megjelenő forintkínálat és devizakereslet szükségszerűen a gyengülés irányába taszítja a hazai valutát.”
    .
    Ez a CHF hitel visszafizetésétől függetlenül is megtörténik, ha a bankok több forinthitelt tudnak folyósítni, már amennyiben lesz rá „fizetőképes kereslet”.
    .
    .

    Tegnap Oszkót a Klubrádió riportban megkérdezték, akkor melyik a jobb a CHF hitel vagy a HUF hitel.
    A CHF hitelnél az árfolyam változása, a forint hitelnél pedig a kamatszint változása amely nem kiszámítható.
    A kockázati tényezők ugyanazok, mint jó pár évvel ezelőtt.
    .
    Itt nincs jó vagy rossz döntés! Ma Magyarországon hitelt felvenni?
    Ki látja a jövőjét biztosan előre 20-25 évre?
    Hitelt annak érdemes csak felvennie, akinél a fedezet egy másik, többet jövedelmező befektetésben már megvan.
    .
    A gazdaságban nincs pénz, az államadósság, az önkormányzati adósság, a lakossági adósság az egekben.
    Szerintem a közeljövőben Orbán a kínai és az arab pénzpiacról kíván tőkét pumpálni a magyar gazdaságba.
    Az EU el van foglalva a közös valuta, az euróövezeti gazdaságok megmentésével.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  29. Nem fog itt történni semmi. K…a jól csinálják. Megint felröppentettek egy demagóg, populista hírt ” A magyar jogba nem ütközik” hallottuk. Aztán majd azt mondják. Ez a mocskos Eu nem engedte véghezvinni pedig láthatjátok zemberek mi mindent megpróbáltunk. Közben meg csaka sz…rt tologatják maguk elött. Ja, bocs, és természetesen Gyurcsány a hibás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  30. Miért sírtok Emberek hisz itt a kánaán.Gyurcsány gyanúsított lett,nektek már semmi nem elég? A vezír majd ki oszt néhány kokit az Úniónak és dőlni fog a pénz. Ezt a háborút a vezír biztos meg nyeri,ha pedig nem akkor úgy is az ellenzék a hibás! Ennyi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  31. A legnagyobb problémát a következő kormány számára a börtönök befogadó-képességének drasztikus növelése fogja jelenteni, mert ezt a rengeteg “bennfentes kereskedő”, csaló, hazug, tolvaj fidSS-t nem fogjuk tudni elhelyezni. Ezért sürgősen meg kell kezdeni a kínaiakkal az egyeztetést, mert náluk már jól működő, bejáratott rendszer kezeli a fidSS-ekhez hasinló bűnözőket. Nekem ebből a legjobban tetszik, hogy a felhasznált lőszert kiszámlázzák a hozzátartozóknak! ÁMEN!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  32. Oszkó Péter egy OTP-s kockázati tőke kezelő társaság vezetője. Kíváncsi lennék, hogy egyben az OTP vezetés véleményét is közvetítette, vagy “csak a sajátját”. Emlékszem, ahogy az OTP elnöke – Csányi Sándor – Orbán Viktorral állt ki egy sajtótájékoztatóra és kimondta, hogy a bankadóra szükség van, és hogy annak költségeit nem lehet a betétesekre áthárítani. Mint OTP ügyfél úgy érzékelem, hogy mégis áthárította. Vajon akkoriban Orbán Viktor mivel tudta rávenni az OTP elnökét erre a nyilatkozatra? Most például – Oszkó nyilatkozat után – nagyon kíváncsi lennék Csányi Sándor nyilatkozatára. Esetleg Orbán Viktor törekvéseit újra pozitívan támogató álláspontot képvisel Csányi Sándor, vagy esetleg nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  33. VIP, a kötél olcsóbb és többször is hasznosítható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  34. Az OTP monopolhelyzetbe hozása vajon csak véletlen mellékterméke lesz ennek a nyírjuk ki a bankokat sztorinak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  35. Omerta

    Ne ess tévedésbe, nem a bankokat nyírják ki, hanem az országot! (vele együtt téged is!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  36. Éljen Oszkó, figyelünk rá!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  37. Husz János Puszita

    Az OTP-be és az FHB-ba akkor sem teszem be a lábam, ha 500 Ft lesz egy svájci frank. Ausztriában szívesen adnak hitelt a bankok és nem az itteni feltételekkel. Ja hogy ők ott adóznak? Így jártunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  38. Animam: a külföldi anyabankok az elmúlt években kétszer többel tőkésítették fel az itteni leányaikat, mint amennyit osztalékként kivittek. EZ meg fog szűnni! Tavaly már le is állt! Hitel nélkül meg nem megy a szekér – ezt már Széchenyi is megírta!
    Mit gondolsz mi a francnak lett null koma null az előző negyedév?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  39. A varánuszról hotam egy szimpi hsz-t:
    Devil 2011.09.14. 12:15:20
    Orban vs valosag:
    “Azt találtuk, hogy a bankok folyamatosan csökkentik magyarországi hitelezéseiket, folyamatosan vonják ki profitjukat és forrásaikat Magyarországról, óriási összegekben”

    Mikozben:

    “Osztalékágon bizonyosan nem szivattyúznak ki pénzt Magyarországról a bankadó miatt egyébként is veszteségbe hajló bankok. Sőt, a tulajdonosok a válság éveiben több száz milliárd forinttal emelték a magyar leányok tőkéjét.”

    http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/kitalicskazzak_magyarorszagrol_a_penzt_a_bankok.495523.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  40. manó
    2011. szeptember 14. szerda
    10:25 ezvan: Láss már az orrodnál tovább! Ha sok devizahiteles bedől,az neked is fájni fog!

    mano! Nem csak a devizahitelesek dőlnek be, hanem a Ft hitelesek is épp úgy bedőlhetnek, ha ilyen barom intézkedések miatt megszünnek a munkahelyek pl. a bankokban. Értük nem fogsz aggódni? Ők úgyanúgy elveszthetik az otthonukat, pedig jó magyar forintban, egy biztos munkahely tudatával döntöttek így.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  41. Át kell térni a cserekereskedelemre.
    Mese nincs.
    ( Sakkó még ÁFÁval sem kell bíbelődni )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  42. Megnézném azért, hogy az ilyen lázárfélék mire mentek volna a bankok pénze nélkül, vagy a vállalkozások hogyan jutottak volna előre hitel nélkül.

    Az ország olyan a bankok nélkül, mint az emberek szív nélkül. Halott lenne az egész.
    Aki ilyen hülyeségeket beszél, mint ezek a lúzerek nem igazán értenek a gazdaságpolitikához, vissza kéne adniuk a diplomájukat, ha egyáltalán van nekik.
    Börtönben a helye mindegyiknek. Ezek kirabolják, tönkreteszik az országot.
    Mást sokkal kevesebbért is sittre vágnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  43. Azt hallottátok, hogy a hülye Kósa nem akar tovább polgármester lenni?
    Eladósította Debrecent, most már büdös neki a polgármesteri szék.
    Tizedes úr fosik, ha Gyurcsányt perre vitték, neki minimum akasztófa jár.
    Be szívesen megnézném a bankszámláját, meg a cipruson bejegyzett cégeit, aminek a tulajdonában van a fél város.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  44. Tanulj susulyka Ökör lesz belőled.
    Nem muszáj gazdagnak látszani, ha nincs tehetséged hozzá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  45. I.Orbán is úgy csinált egy kis suskáz magának, hogy elszabadította az inflációt. Oszkó ezért arra figyelmeztet: nem érdemes leváltani a devizahitelt forinthitelre, mert annak is el fog szabadulni a kamatszintje (magyarán: annak is kiszámíthatatlanul fog nőni a törlesztő részlete.)
    Kéretik tudomásul venni, hogy ez az intézkedés 2 (kettő) célt szolgál:
    1. Hazacsalogatni azt a tőkét, ami vagy eleve külföldön, off-shore cégekben realizálódott, vagy az elmúlt másfél évben menekítették külföldre. Ugyanis a 10 %-os adóamnesztia nem váltotta be a hozzá fűzött reményt, még 1 mrd sem jött haza.
    2. Anélkül szerezni meg az osztrák befektetők pénzét, hogy ezért kuncsorogni kellene. Nem véletlenül hőbörög az osztrák kancellár! “Köszönjük Emese”
    Mit gondoltok az előző negyedévi nullához képest mennyi lesz a mostani – mínuszban?
    És akkor még nem is minősítették a magyar cégeket fekete seggűnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  46. Ha nem lett volna elég világos: csakis egyösszegű törlesztés javasolt. Akkor aki törleszt 30 %!-ot is nyerhet – a “senkik” meg, akiktől a bankok majd a különbözetet behajtják: azok úgysem számítanak. (by lázálomjankó)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Lázár János is holokauszttagadó 2014. február 6. csütörtök | Bartus László

Közbiztonság Szilárd egy napja 2014. január 14. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos