Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Kertész Ákos-ügy, és a Magyar Nemzet kivonatolós technikája 2011. szeptember 5. hétfő 19:03 | AN

  • Hozzászólások(51)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Kertész Ákos-ügy, és a Magyar Nemzet kivonatolós technikája

Budapest – Andrassew Iván az Amerikai Népszavában levő blogjában számol be arról, hogy a Magyar Nemzet hogyan kivonatolta azt a levelet, amelyet a Kertész Ákos-ügy kapcsán írt a lap kérdésére. A Magyar Nemzet azt tudakolta, hogy elhatárolódik-e Kertész Ákostól és az Amerikai Népszavától. Az alábbiakban Andrassew Iván blogbejegyzését és az eredeti leveleket közöljük.

“Andrassew sem tiltakozik Kertész miatt” címmel a Magyar Nemzet címoldalán jelent meg egy írás, ami a lap harmadik oldalán folytatódik. Csak a rám vonatkozó részeket idézem: “Nagyon sok mindenben nem ért egyet Kertész Ákossal, de lapunknak nyilatkozva nem határolódott el tőle magyargyűlölő mondatai miatt kollégája, Andrassew Iván.”

“Andrassew Iván, aki amellett, hogy ír az Amerikai Népszavának, a hazai Népszava egyik szerkesztője is, lapunknak küldött válaszlevelében úgy fogalmazott: “nagyon sok mindenben nem értek egyet Kertész Ákossal, de mint szerkesztő, a nem amerikai Népszavában akkor is közlöm az írásait, ha egy szavával sem értek egyet. (…) A kifogásolt írás hangnemével sem értek egyet teljes mértékben, de mivel én nem vagyok zsidó, nem élhetem át azt, amit ő.” Az okokról és az eredményről szólva leszögezte: “Sebeket kapunk és sebeket ejtünk. Ezeket el kell viselni, túl kell élni.” Andrassew az Amerikai Népszava sokszor útszéli hangot használó főszerkesztőjét, Bartus Lászlót sem kritizálta.” (Bartus László nem főszerkesztője az Amerikai Népszavának, hanem a tulajdonos-kiadó cég, az Olivia Media and Publishing Corporation tulajdonosa, és újságíró – A Szerk.)

Úgy gondolom, hogy a Magyar Nemzet tisztességtelenül járt el, amikor erősen kivonatolva idézett. Ha egy lap annyira fontosnak találja az ügyet, hogy a címlapra teszi, majd az egyik legfontosabb oldalán folytatja, ha a megkérdezett annyira komolyan veszi az ügyet és a lapot, hogy lelkiismeretesen válaszol, akkor illik a teljes választ idézni.

Némi szerkesztői gyakorlat után az ember megtanulja, hogy ha valakit megkérdezünk, akkor ez esetleg válaszol.

Ha nem a teljes választ közöljük, akkor illik egyeztetni a válaszolóval. Ennek persze megvan az a kockázata, hogy a szöveggel nem tudunk kedvünk szerint manipulálni.

Szeretném leszögezni, hogy meggyőződésem: a Magyar Nemzet – amúgy a lapra és a jobboldali sajtóra jellemző – eljárásában nem a szerzőként föltüntetett Pilhál Tamás a vétkes.

Álljon itt a vele folytatott levélváltásunk:

2011/9/1 Pilhál Tamás

Tisztelt kolléga!

2011. augusztus 29-én, hétfőn Kertész Ákos író nyílt levelet írt az Amerikai Népszavába, amelyben többek között a következők szerepeltek:

„A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.
Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!”

Ön, aki az Amerikai Népszavába rendszeresen (vagy kevésbé rendszeresen) publikál, egyetért-e ezekkel a gondolatokkal?
Ha igen, akkor több kérdésem nem is lenne.
Ha viszont nem ért egyet Kertész Ákos eszmefuttatásával, akkor azt szeretném megkérdezni, hogy kifejezésre juttatta-e már a nemtetszését?
Jelezte-e a főszerkesztőnek, Bartus Lászlónak, hogy szerencsésebb lenne levenni az anyagot az oldalról, mondván, mindennek van határa, még a gyűlölködésnek, egyes népcsoportok kollektív megbélyegzésének is?
Beszélt-e az írásról annak elkövetőjével, Kertész Ákossal, és jelezte-e neki, hogy ez azért kicsit durva volt? Ha még nem tette, tervezi-e, hogy fölhívja rá Kertész úr figyelmét, hogy ezek egy Kossuth- és József Attila-díjas íróhoz méltatlan mondatok voltak?

Válaszait előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Pilhál Tamás
Magyar Nemzet

Kedves Tamás,

nagyon sokmindenben nem értek egyet Kertész Ákossal, de mint szerkesztő, a nem amerikai Népszavában akkor is közlöm az írásait, ha egy szavával sem értek egyet. Mert Kertész Ákos művei alapélményt jelentettek nekem fiatalabb koromban, nagyszerű írónak tartom, tisztelem benne a hitét, a hitevesztettségét. Ismerem személyesen is, és szeretem, mert vesztesként is az maradt, aki volt.
A kifogásolt írás hangnemével sem értek egyet teljes mértékben, de mivel én nem vagyok zsidó, nem éltem át azt, amit ő, nem tudhatom, milyen lenne, ha én is átéltem volna, tiszteletben tartom azt az elkeseredettséget és dühöt, amit azok az öreg emberek éreznek, akik azt látják, hogy megint nácik masíroznak ebben az országban, nácik vannak a parlamentben, ésatöbbi. És azzal bizony egyetértek, hogy ez elsősorban azért lehet így, mert nem néztünk szembe azzal, amit Magyarországon a magyarok műveltek. (Csak megjegyzem, hogy szigorú konzervatív nevelést kaptam, hitként viselt antiszemita, keresztény középpolgári környezetben. Mégis a másik oldalon állok. Azért, mert én pontosan tudom, mi mit jelent. Engem már gyerekkoromban megrontottak, gyűlöletre és kirekesztésre neveltek.
Kicsit persze át tudom érezni, mi lehet Ákosban, hiszen engem is naponta zsidóznak, fenyegetnek, elképesztő hangnemben.)
Ahogy én földolgozom azt, ami a Magyar Nemzetben vagy a Magyar Hírlapban és a jobboldal más médiumaiban megjelenik, próbálja meg földolgozni, megérteni, hogy ebben a rettenetes világban, amit mi teremtettünk, egyre élesebben, egyre gonoszabban fogalmazunk. Sebeket kapunk és sebeket ejtünk. Ezeket el kell viselni, túl kell élni.
Lehet hazafiasan morcoskodni egy ilyen írás olvastán, de mielőtt belekezd, érdemes beleolvasgatni a saját lapjába, a jobboldali portálok szövegeibe. Csak tíz percre próbálja meg elképzelni, hogy egy öreg baloldali zsidó, aki körül egyre ritkább a levegő, és minden más, ami az élethez kell, akit naponta fenyegetnek, akkor talán megbocsátóbb lesz Kertész Ákossal. Annál is inkább, mert a magyar irodalomban egyáltalán nem ritka, hogy a nagy írók hasonló hangnemben beszélnek a népükről. Aki ezt a jogot Kertész Ákostól megtagadja, az a magyar mivoltát kérdőjelezi. Hallom, bizonyos körök nem csak a kitüntetéseitől, hanem az állampolgárságától is meg akarják fosztani. Történetesen azok jogutódai, akik ebben már egyszer eredményesen jeleskedtek. Bár többnyire úgy, hogy nem kellett az adminisztrációval bíbelődni, elég volt egy golyó vagy némi gáz. És még valamit: hallom, hogy a Magyar Nemzet Gyurcsány barátjaként említi Kertészt. Ezzel szemben az az igazság, hogy ő írta a legkeményebb Gyurcsány-ellenes publicisztikát – jómagam szerkesztettem és közöltem a Népszavában, bár mondanivalójának túlnyomó részével nem értettem egyet.
Ami konkrétan a szöveget illeti. Nem értek egyet azzal, hogy a magyar nép “genetikusan” alattvaló. Szerintem kulturálisan, neveltetése miatt. (Amúgy a “genetikusan” kifejezést nyilván esze ágában sem volt konkrét, biológiai értelemben használni, mert Kertész Ákos nem hülye. Ez éppen úgy képes beszéd, szimbolikus beszéd, mintha azt írná: “Isten nem ver bottal”. Konkréten sem Istenre, sem verésre, sem botra nem gondolna. Arra gondol, hogy a bűneinkért felelünk, és ez bonyolultan, sok-sok áttétellel történik.)
Nyilván ezt találja a legkifogásolhatóbbnak: “ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire”. Sajnos ez történt a világháborúban, majd ismétlődött az ötvenes években. Ha olvasgatja a jobboldali portálokat, talán fölfedezi, hogy ma is van egy hasonló fenyegetés.
“… boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. “ Tökéletes leírása a mai állapotnak – bár a szocializmusban is ugyanezt láttuk.
Ami Bartust illeti, a legritkább esetben teszek megjegyzést a szerkesztői munkájára. Ha majd a magyarországi jobboldali újságírók olyan hangnemben mernek írni Orbánról és a Fideszről, ahogy Bartus a magyar baloldaliakról és liberálisokról, akkor elfogadom az Ön kritikáját, sőt tolmácsolom Bartusnak.
Ennyit tudok válaszolni kérdéseire.
Nagyon megtisztelt a levelével. Ez az első alkalom, nem is tudom hány éve, hogy valaki a másik oldalról tisztességes hangnemben megkérdez valamiről.

Tisztelettel

Andrassew Iván

Pilhál Tamás egy későbbi kérdésére még ezt válaszoltam:

“Természetesen nem határolódom el Kertész Ákostól, mert akkor el kellene határolódnom Széchenyitől, Adytól és a magyar írástudók legjavától is, ami praktikusan azt jelentené, hogy nem vagyok többé magyar.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (50 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +56 ( 94 szavazatból)
A Kertész Ákos-ügy, és a Magyar Nemzet kivonatolós technikája, 4.3 out of 5 based on 50 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(51)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

51 Reader’s Comments

  1. Alantas megkeresésre korrekt és kiváló válaszok!
    Gratulálok Andrassew Ivánnak! :)
    .
    Sajnálom Pilhál Tamást, mert kilóg a lóláb egy nagy megfelelési kényszer képében. Egy “újságíró” nem lehet magától ennyire együgyű!? :evil:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (59 szavazatból)
  2. Az a baj, hogy ezt a levélváltást is megint csak az Amerikai Népszava olvasói fogják olvasni, úgy, mint a múlt héten!
    A Népszavában is meg kellene jelentetni és követelni, hogy a Magyar Nemzet teljes terjedelmében , ne kivonatolva hozza le. Mert ez így nem korrekt és tökéletesen alkalmas a hangulatkeltésre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (58 szavazatból)
  3. A Magyar Nemzet nevet viselő lapot nem érdekli a válasz lényegi része, mondandója. Keres és kiemel a szövegkörnyezetből a számára eleve célszerű mondatokat és használja, kihasználja, kifordítja.
    Álszent, nevetséges és kisszerű az az igyekezet, ahogy Kertész néhány mondatába belekötnek. Végre! A baloldalon nyíltan, antiszemita módon magyaroznak, Becsmérlik, alázzák az igaz magyart. Ráadásul, ezt egy magyar állampolgárságú, zsidó származású baloldali teszi. Na, szabaduljon el a pokol! Igazolva van a gyűlöletünk a zsidók ellen, akik gyűlölnek minket. Most már minden megengedett és igazolható. Tessék elolvasni a jobboldali lapokat. Vajon a nemzet újságírója, a Népszabadság néhai és elvbarát munkatársa, szlovák rendszámos autósa, OV kebel és eszmetársa mikor feszíti keresztre Kertészt, mint a másik Kertészt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (48 szavazatból)
  4. Kecskeméti Károly

    Nem lep meg, mégis jól esik rögzíteni: A.I. beszámolója tökéletes, illendő egy közöttünk élő Európaihoz.
    Amit az előzményekből ez a kormányközeli szennylap produkált, pontos lenyomata a szégyenletes magyar jelennek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (54 szavazatból)
  5. Kertész mellett szólva,még egy magyar.
    Szilágyi Domokos: Magyarok

    …ez őrült sár, ez istenarcú lény

    (Vörösmarty)

    Isten, küldd e helóta népre

    Földed legszörnyűbb zsarnokát,

    Hadd kapjon érdeme díjába’

    Jármot, hátára kancsukát!

    (Petőfi)

    Cigány egy nép. Nem hogy tudatlan,

    nem az a baj: nem is akar

    tanulni! — Bárgyú zsibbadatban,

    másfélezer éve, míg vihar

    zúgott körötte (tudniillik

    a szellemé), ül bávatag;

    igricei — míg múlton múlik

    az idő — fölvonítanak

    olykor; a `jobb nép` vigad sírva,

    hogy “hajh, a régi szép idők!”,

    s hogy aszongya: “így volt megírva”

    s hogy aszongya: “hajh, azelőtt” –

    és így tovább. –

    Melyik úristen

    írta meg így? mikor? hova?

    hisz tohonyaságban térdiglen

    caplatott már Árpád lova;

    eszik, iszik, ölel és alszik

    “az istenadta nép” rogyásig

    s robotol nyögve (égre hallszik)

    – mit néki `más`, mit néki `másik` –,

    méri magát a sárga földdel;

    az okosabbja is azért járt

    tanulni külországokon,

    hogy vettessék Gyulafehérvárt

    le a toronyból! fű se zöldell

    sírján, mert sírja sincs: a hon

    ennyi — vagy volt csak; a modernje

    kimegy, kitanul és kitűnik

    és szétszóródik, mint a pernye,

    és anyanyelvének betűit

    mintha bal kézzel írná már; a

    nyelve hánytató makaróni,

    és a haza emléke pára

    (isten, ki tudná fölsorolni

    e sok miért — miért-nemet! ) –

    nagynéha, talán, meglehet,

    hogy izzón szívébe hasít:

    élnek — ha élnek — rokonok

    a Kárpátoktól le Vasig;

    s itt benn és odakünn konok

    dühvel marják egymást: mit elvet

    az egyik, az a jó az ellen-

    félnek; s egy-gyöngyünket, a nyelvet

    disznók elé szórjuk, a szellem

    őrét hátulról ütjük főbe,

    mint se tatár, török, se német

    nem bírta, és “tejfoggal kőbe…”

    s szánk a másik száját enné meg — –

    cigány egy nép, nem `tesz`, csak jajgat,

    hogy ez s az `eladta` magát,

    és az s ez el fogja előbb-

    utóbb.

    Feleim, vigasztalhat,

    hogy jól becsapja a vevőt.

    Véres porond. Korlát, se gát.

    Önkéntes gladiátorok:

    egyik a másra acsarog

    és támad újra, újra, újra,

    s az öregisten hüvelykujja

    lefelé bök — rajt, hejjehujja!

    Nyomunk a szél porral befújja.

    Hát ezek vagyunk, magyarok.

    Kolozsvár, 1974. július 12.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (49 szavazatból)
  6. István, hiába citálunk magyarságunkat okkal, hévvel, szeretettel óvó igazszólókat. Nem hallatszik, mert nem akaródzik meghallani. Könnyebb így nézni a világra, ahogy most a jobb oldal néz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (37 szavazatból)
  7. Így látjuk és szolidaritást vállalunk Ákos bácsival!

    http://munkasokujsaga.valos.info/hu/6-szam/222-kertesz-igazsagai

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (31 szavazatból)
  8. Magyar Nemzet? Mi a f@sz az? /dajcstompika után szabadon/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (34 szavazatból)
  9. Gratulálok Andrassew Ivánnak. Ilyen egy korrekt, hibátlan, méltányos válasz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (42 szavazatból)
  10. Eltudom képzelni hogy a Magyar Nemzet hogy kivonatolja dajcstompika megszólalásait vajon mi maradna a szövegből? :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (28 szavazatból)
  11. Kija f@..z ez a Pihál ?
    ( Nem is nagyon érdekel, akkorase ha piál )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (26 szavazatból)
  12. Ritkan olvasok magyar mediumokat, nem erdekel sem a jobb sem a bal hatsofeluk, de mivel ott szulettem, ezert neha MO-ra kell mennem, belefutok egy-egy cikkbe. Hadd hulyitsek meg az embereket, en sokban igazat adok Kertesznek. En orommel mondok le az allampolgarsagomrol is. Mashol megbecsulnek, elismernek, szeretnek, tisztelik a munkamat. Nem tehetek rola, hova szulettem, de mint a magyar kozmondas is mondja: Mindenki a maga szerencsejenek a kovacsa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (25 szavazatból)
  13. Örülök, hogy az AN korrekt módon áll a “Kertész-ügy”-höz, mely igazából nem is “ügy”, hanem az antiszemiták legújabb, “megoldandó zsidókérdése”.
    Rendkívül lesújtó, hogy több, mint 60 év után megint itt tartunk!
    A magyar “genetikailag” antiszemita, melyet súlyos történelmi tények támasztanak alá.
    Aki meg nem az, az, Kertész úr írását amúgy sem venné soha magára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (36 szavazatból)
  14. Szurkolok Andrassew Ivánnak, hogy ez a mocsok jobboldal ne tudjon fogást találni rajta.
    Tegnap egyébként még téma volt a Kertész levél,de valahogy mára elcsitultak.
    A jobboldali újságok hadd folytassák ezt a gyakorlatot, nagyon sokan közülük (szimpatizánsok közül) elpártoltak már eddig is, mert rájöttel a megvezetős taktikára. legalábbis ezeket hallom.
    Ezt támasztja alá a ma esti ATV_beni beszélgetés Kéri Lászlóval.Ő is ezt tapasztalja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (36 szavazatból)
  15. Kertészt mélységesen tisztelem ,Andrassewet nem különben. Megtisztelő hogy egy “barncsban” vagyunk,s nagy szerencsémnek tartom hogy kortársak vagyunk :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (27 szavazatból)
  16. A jobboldal nyakló nélkül, magyarkodva uszít, fajgyűlöl, kirekeszt. Ha valaki a másik oldalon az ő megnyilvánulásainak némely elemét használva visszaszól, akkor hirtelen mimóza sértettség lesz rajta úrrá, hogy aztán újult erővel, vélt igazát bizonyítva látván zsidózhasson, cigányozhasson. Vajon Kertész Ákos megnyilvánulása mi egyéb, mint a sok kapok után egy adok? Egyenlítésről szó nem lehet, de mit tehet az, akit a sértettség, a megaláztatás generációk óta sújt, és akinél ezért elfogyott a cérna?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (31 szavazatból)
  17. Gratulálok Andrassew Iván tiszta, becsületes kiállásához! Így kell magyarnak lenni! Tisztelettel: Hazafi

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (23 szavazatból)
  18. Norris74,
    elolvastam a belinkelt cikket. Alapvetően az én álláspontom jelenik meg benne.
    Nem tudom, ki a Partizán, aki a szerző, de csak gratulálni tudok neki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (17 szavazatból)
  19. Jaj, ez olyan bután hangzott. Természetesen nem azért gratulálok, mert azonos az álláspontja, hanem azért, mert olyan jól megfogalmazta a lényeget. :) Még sok-sok ilyen cikk kéne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (16 szavazatból)
  20. Felháborító,hogy egy “magyar” mond ilyeneket nyilvánosan. Sok ,a háborúhoz és az utána történt atrocitásokkal kapcsolatban, nyilván ártatlan honfitársam nevében is mélységesen felháborítónak tarton az ilyen emberek megnyilvánulásait. Milyen alapon kellene nekünk állandóan bűnbánatot tanusítani a zsidókkal, meg a szegény cigányokkal kapcsolatban, mikor a túlnyomó tobbsége ennek a nyomorult országnak, semmit nem követett el ellenük. Az ilyen megnyilvánulások szítják a legjobban a gyűlöletet azokban is, akiket ez az ügy eddig nem érdekelt.
    Szóval, nem vagyok hajlandó bocsánatért esedezni a zsidóknak, mert nem követtem el ellenük semmit sem, csakúgy mint az ország ma élő lakossága!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (55 szavazatból)
  21. Nem akarom elhinni, hogy valaki ilyen arcatlanul megkerdezze, es ugylatszik, meg komolyan is gondolja, hogy :

    “Milyen alapon kellene nekünk allandoan bünbocsanatot tanusitani a zsidokkal, meg a szegeny ciganyokkal kapolatban, ……..”

    Komolyan mondom, hogy az embernek az esze megall. Nem tudjak hogy az emberek, szazezreit pusztitottak el az “elv”tarsai?
    Nem tudja, mi törtent a halaltaborokban? Tenyleg nem?

    Hany eves vagy Jozsef? Biztos nagyon fiatal vagy, es sajnos Teged is megvezettek.
    Ha csak egy kicsit utanaolvasol, egy kis Petöfi, egy kis Ady (pl. itt az oldalon)csak, hogy a legismertebbeket emlitsem, akkor rajössz, hogy sajnos Kertesz Akos nem legböl kapott dolgokrol beszel. Es nem magyarellenes, söt.

    Nem vetted eszre, hogy a mai megosztottsagot a te jobboldali irredenta, melymagyar “elv”tarsaid ideztek elö, es szitjak a hangulatot a massag ellen. Es azt most nevezhetjük zsidonak, buzinak, kommunistanak, ciganynak, nyomoreknak, vagy akar bankarnak, vagy Gyurcsanynak..
    Es ha valaki okos, nyelveket beszel, vallalkozo, vagy eppen külföldön el,
    akkor pedig azert kell ellene izgatni, kihasznalva a magyarok gendefektjet, a született irigyseget.

    Teljesen mindegy, hogy hogyan nevezzük, a lenyeg, hogy ellenseg kell, amit utalhatnak, es lobogtathatjak az uj,- az orszag jobberzesü polgarai szamara undorito – feher-piros csikos lobogoikat es ordithatnak mindenfele baromsagot.

    Es a parlamentben zsidozhatnak büntetlenül.
    Ennek a rendszernek a kiszolgaloi 8 even keresztül csaholtak, röfögtek, s most benn ülnek a hatalomban. S mint a delejezett nyulak csodaljak a vezert es
    mindent megtesznek, holgy minel tovabb dagonyazhassanak a “jol megszolgalt” gazsiert.

    Jozsef ! Te nagyon fiatal lehetsz. Talan a Te szamodra ezek a dolgok ismeretlenek, vagy talan ugy taplaltak be az agyadba, ahogy az a ö celjaiknak megfeleljen.

    Ne kerj bocsanatot, de tegy az ellen, hogy megosztottsag legyen, nezd kritikaval amit hallasz es figyelj arra is, hogy a multat is többfelekeppen magyarazzak neked.

    Ha mar a bocsanatkeresnel vagyunk, csak annyit, hogy a magyar nepnek igenis kollektiven kene bocsanatot kerni az elpusztitott emberek szazezreiert.
    Azert a magyar nep, mert a törtenelem folyaman kritikatlanul vette tudomasul
    (eppugy, mint jelenleg) az orszag vezetöinek rossz dönteseit. Ez az orszag,
    ez a tarsadalom nagyon-nagyon beteg.
    Es lehet, hogy a diagnozis nem tetszik, de csak ugy lehet gyogyitani, ha tudjuk mi ellen kell bevenni a gyogyszert, s akkor talan lesz türelmünk kivarni a gyogyulast. De el kene mar kezdeni, minel hamarabb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (39 szavazatból)
  22. Régi tisztelője vagyok Kertész Ákosnak és Andrassew Ivánnak, mindkettőjük írásait megkülönböztetett figyelemmel olvasom.
    Szívből gratulálok nekik, további erőt és alkotókészséget kívánva e nehéz időkben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (25 szavazatból)
  23. Meg kell becsülni manapság, ha valaki Magyarországon el meri és tudja mondani a véleményét arról, ami mostanában történik. Az indexről 3 emblematikus ember távozott – a minap a főszerkesztő, ezzel kapcsolatban 2 nagyon érdekes hsz-t hoztam a varanuszról:
    egerészölyv 2011.09.06. 09:38:56
    “- Éri kormányzati befolyás az Indexet?
    - Éri.”
    Az amerikai újságírás itt kezdődik. A magyar itt végződik.

    krüger 2011.09.06. 09:39:30
    Nekem az tűnt fel, hogy miközben minden baromságnak hírértéke van az Indexen, Kertész Ákos magyarokról adott jellemzése valahogy kimaradt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  24. Egy náci ivadék sajtórabszolga alantas, hátsó szándéktól nem mentes támadását Andressew Iván intelligens EMBER módjára “verte vissza”! Gratula!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (21 szavazatból)
  25. A hosszú dumásokkal közlöm, csak úgy emberi módon: tudjátok, ki a radai rosseb olvassa a hosszú baromságaitokat? Na, ki?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -15 (25 szavazatból)
  26. peripetia!

    Szánalmas vagy! Ne fárassz minket!
    “Sanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  27. Érdekes az nem üti ki a biztosítékot, amikor a Parlamentben zsidóznak. Arról nem születik cikk a Magyar Nemzetben. Sőt! Vajon miért? Talán azért, mert Kertész Ákosnak igaza van.
    Keressenek utána, hogy Elli Wiesel mit válaszolt Balog Zoltán ref.papnak (Fidesz) a Parlamentben elhangzott beszédére nemrég.
    Ma Kertész Ákos nem érdemli meg a díszpolgárságot csak Gömbös Gyula. Vele kapcsolatban nem merült fel, hogy meg kellene vonni. Ma díszpolgárságot tőle, holnap az állampolgárságot minden nem narancs szívű zsidótól kell megvonni. Mi lesz még itt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (18 szavazatból)
  28. peripetia

    Nagyjában-egészében azok szoktak olvasni, akik tisztában vannak az ABC betűinek némi megfelelő szerkesztés utáni, nyomtatott formában való megjelentetésében rejlő lehetőségekkel. Lehet, hogy elsőre nem mindig sikerül, de azért ne add fel! Edisonnak is voltak sikertelen kísérletei, sőt, Szentgyörgyi professzor úr is eltöltött pár évet a laborban. Optimizmus, barátom, és töretlen lelkesedés…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  29. back

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. peripetia

    megertem ont es ha meg azt is figyelembe vesszuk, hogy nemcsak el kell olvasni, de meg ertelmezni is, az szerintem is embertprobalo feladatnak tunhet egy ilyen hidfoglalo tanfolyamot vegzett okleveles bajkeveronek, mint on…ezert olyan erosek onok, mert eleg csak annyit mondani, hogy sorakozo es tudni, hol es ki vagy mi ellen…..oszt adj neki! a mogottes informaciok nem zavarjak meg onoket lelkesen vegzett orszagszetveresukben, mert AHHOZ bizony tudni kene olvasni es szovegertelmezni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  31. “luci feri, alias Lucifer:Nagyjában-egészében azok szoktak olvasni, akik tisztában vannak az ABC betűinek némi megfelelő szerkesztés utáni, nyomtatott formában való megjelentetésében rejlő lehetőségekkel.” Te érted is, amit leírsz, vagy csak na úgy?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (11 szavazatból)
  32. peripetia: azok olvassák, akik tudnak és képesek olvasni, és a viszonylag hosszabb olvasott szöveget meg is értik. Ahogy nézem, te nem tartozol közéjük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  33. peripetia: A 17.56-os szöveged alapján egy nem túl bonyolult, alig bővített mondat is meghaladja a képességeidet. Akkor egyszerűbben:
    Te félanalfabéta bunkó. Mit keresel itt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  34. József,
    az érvedet, hogy te nem bántottál egy zsidót sem..már megbeszéltük.Az embernek kell, hogy morális viszonyulása legyen más emberek tettéhez is, nem csak ma, hanem a múltra vonatkozóan is, ha része egy tágabb közösségnek, mondjuk a hazájának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  35. Balogh de nem balga

    A magyar nemzetben dolgozó újságíró hordák az ékes bizonyítékai annak, hogy sok a genetikailag hibás magyar. Akkor mit keresünk a Kertész Ákoson?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  36. józsef, a magyar magyarul gondolkodik, beszél, ha zsidó, ha cigány. nehéz ezt megérteni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  37. Pont azok ugatnak a fene nagy magyarságukról, akiknek – ha vennénk a fáradtságot és utánanéznénk – itt-ott akad a vérében némi más is . Nem is kell messzire menni, elég lenne legfelül kutakodni.
    József!
    Azt mondod, te nem bántottál senkit, ergo nem is vagy hajlandó bocsánatot kérni. Pontosan ezzel bántottál sokakat, persze képletesen, áttételesen. Azelőtt is és most is azért merik megtenni a sok borzalmat, mert tudják, nagyon jól tudják, hogy a többség megbújik, bedugja a fejét a homokba = nem tesz semmit, azt hangoztatva, hogy ő nem vett részt ebben. Holott dehogynem vett részt benne= ezzel bátorította őket, tudják, hogy nagy eséllyel megúszhatják.
    peripetia
    2011. szeptember 6. kedd
    17:56
    Röviden és tömören: takarodj innen = minimum vissza az általánosba és ha megtanultál olvasni, akkor talán adunk neked itt helyet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  38. Hogy’ már megint mennyi Professzorok Batthyányi Körésnek nem tetszenek a hozzászólások… Szerintem közülük a pálmát a szenilis gerontológus viszi el, aki annak idején lihegve loholt vezére sarkában a kordonbontáskor…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  39. Megertem Kertesz Akost.O is halando.Ugy,mint a videki kollegium diakjai,akik utjukon visszafele vasarnap estenkent vegig tordeltek az utjuk mellett ultetett facsemeteket.Nem a fakra voltak ok duhosek,dehogy,hanem szuleikre,akik szegenysegukben egymast bantottak,vagy epp valoperben alltak egymassal,meg a ciganybandakra,akik utjukon alltak oket kicsi zsebpenzuket elrabolva,meg az egesz kegyetlen,es remenytelen vilagra.Hogyan szallhat szembe egy gyermek szuleivel,egy nepes bandaval,vagy a remenytelenseggel,hisz gyermek meg?Duhe,kilatastalansaga elegtetelt vart,s utjaba allt nehany facsemete.Nem szur,nem kialt hangosan,mint a magyar nep,s haggya,hogy torjek.Mit tehet egy szerencsetlen gyava gyermekkel szemben?….Hitler nemzete eros,gazdag.Sztaline ugyszinten.Mit kezdhet egy felenk publicista veluk,a zsidosag igazi ellensegeivel?Ott van a kicsi szulofoldje nemzete.Torjuk,gyalazzuk ki rajtuk evezredek fajdalmat!Ok nem utnek vissza,ok nem.Oket lehet gyalazni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  40. Rabbi I – én SENKIT, még egy gyermeket sem mentek fel egy másik élőlény elpusztításáért, mert “csak” elégtételt akart venni valakin, vagy valamin., aki/ami nála is gyengébb és védekezésre képtelen. Az ilyen gyerekekből lesznek az állat- és emberkínzók a későbbiekben.
    És NEM a németek tűrik szó nélkül egy minihitler garázdálkodását, és Sztálintól azért Putyin is elég messze esik, magyar író a magyar közállapotokon háborodik fel – ha magyxar. És Kertész Ákos vitán felül, a legjobb íróink által is gyakorolt “érted haragszom és nem rád” műfaj művelésében igazi magyar. Inkább, mint akik az életük minden keservét
    másokra hárítják, és hagymázas múltat hazudnak maguknak a keserű jelen helyett. Nem ezt csinálják a drogosok is?.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  41. Ez nem politikai kérdés,ez nem a jobb vagy a baloldal problémája! Ez morális kérdés! Köpködni és szemetelni szellemi értelemben sem illik! Tiszteltem Kertész Ákost mint írót,mint közéleti gondolkodót,de a nyílt levelét féligazságokkal teli a magyarságot méltatlanul bántó írásnak tartom.Sajnálom…talán Ő is ráeszmél,hogy gondolatai,ahogy professzorom mondaná -a Zombik kora zsiletpengéi-

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  42. Fájdalmas ez, ahogyan ez a nemzetinek nevezett jobboldal
    Reagál EzEkre a ProblémákrA . Látványos a nEten olvaShaTó
    Írások NAgy része.
    üdvözlettel a szabadságért, az emberi jogokért.
    samo kevornakian

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  43. Ez a genetika ! Orbánnak a baloldal genetikájával kapcsolatos megjegyzését – pár évvel ezelőtt – senki sem kifogásolta a jobboldalon. A baloldalon is hamar elült a dolog. Az pedig, hogy Kertész sokkal, de sokkal tisztességesebb gondolkodó, mint Orbán – nem lehet vitás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  44. Kedves Ákos!

    Egy világ omlott össze bennem. És most nagyon szomorú vagyok. Erőst szomorú, ahogyan ezt erdélyi barátaim mondják, odaát Széken. Odaát, ahol amúgy sokszor enyhe iróniával úgy beszélnek rólunk, hogy a határon túli magyarok, szóval odaát sokan gondolják azt, hogy a zsidók tehetnek „mindenről”. De nem mindenki gondolja ezt. Egy nép semmi esetre sem. Abba most nem akarok belemenni, hogy miért vannak ma is még antiszemiták. Mert vannak magyar ellenesek is sokan. Meg török ellenesek, meg arab ellenesek, cigány ellenesek, és még sorolhatnám.
    Nem csupán ettől vagyok szomorú. Hanem attól, hogy úgy érzem, van legalább két alapvető különbség közöttünk. Rád, ugyanis – akire én sokáig, mint írói példaképemre tekintettem, úgy látszik, nem vonatkoznak a műfaji szabályok. Vagy Te legalábbis úgy gondolod. Mert miféle beszéd az, hogy ezt esztétikailag kell érteni, hogy a „magyar kulturálisan alattvaló”? Meg, hogy egyedül felelős a holocaustért? Hogy ez nem tudományos szöveg – mint mondtad az ATV-ben –, és hogy mi nem tanultunk meg olvasni?!
    Ákos! Kérlek szépen, én úgy érzem megtanultam olvasni, többek között a Te szépségesen szomorú regényeiden nőttem fel. És megtanultam azt, hogy egy regényben, vagy egy drámában egy szereplő mondhat sok mindent felháborodva, vagy cinikusan, vagy depressziósan, vagy akárhogy. Mert mellette még ott van sok más szereplő, aki árnyalja a képet. Ott tudjuk azt, hogy nem az író véleménye az, miszerint „úgy döntöttem, gazember leszek”, de az sem, hogy „gyűlölni nem, szeretni csak, születtem én”. (Bár utóbbi jóval szimpatikusabb.) De publicisztikában? Vagy talán arra gondolsz, hogy 1990 előtt, mikor nem lehetett bármit leírni, tényleg divat volt a képes beszéd, és a sorok között tudni kellett olvasni? De hát az a világ réges-rég elmúlt!
    A másik alapvető különbség közöttünk pedig az, hogy én nem hiszem, hogy mások (vagy saját magunk?) sértegetésével bármiféle eredményt el lehessen érni, még akkor sem, ha igazunk van. Jó szóval annál inkább! Amúgy meg, szerintem – sajnos – nincs igazad. Sem abban, hogy egy népet kollektíven bűnösnek, irigynek, stb. nevezel, sem abban, hogy József Attilát, vagy bárki mást kánonként kezelsz, egyes verssorokat kiragadva tőlük. Mert kiragadhattad volna azt is, hogy „édes Hazám, fogadj szívedbe, hadd legyek hűséges fiad!” De te nem ezt találtad meg, hanem ugyanebből a versből ezt a sort: „ezer éve magával kötve, mint a kéve, sunyít vagy parancsot követ.”
    Ákos! Emlékszel arra, mikor minden iskolában ki volt írva, hogy „Dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes”? És csak kevesen tudták, hogy ez egy kiragadott idézet, melynek az eleje így szól: „Ne légy szeless! Bár munkádon más keres, dolgozni”, stb. Te akkor ugyanúgy kisajátítod Attilát, mint ahogy kisajátította az előző rendszer? Vagy tévedek?
    És nehogy azt hidd, hogy a díszpolgárság és a Kossuth-díj nem kötelez. Akármit írsz, akármit teszel a díjak után az életben, mintát mutatsz. Ha fütyülsz rá, ha nem, akkor is.
    Nem tudok tovább írni. Mindig büszke voltam rá, hogy ismertelek, tréfásan emlegettem, miszerint négy évig a rokonom is voltál, míg el nem váltatok Lindával. Most mi lesz? Szégyelljelek ezentúl?
    Fecsegjek arról, micsoda bornírt dolog arról írni, hogy ki a zsidó meg ki a magyar? Hogy zsidó nagymamámat sváb édesapám rokonai rejtegették 44-ben a Tölgyfa utcában? Vagy arról, hogy cikked megjelenése napján tudni lehetett, mekkora áradatot fog elindítani ez a Te… „leveled”? Hogy mennyire sokan örültek jobbról és balról egyaránt, akik Téged olvasva, igazolva látták előítéleteiket, és tollat ragadva mélyíthették a szakadékot a jobb érzésű emberek között? És Te nem láttad ezt? Te erre nem számítottál? Hogy most legalább három hónapig ezen fog csemegézni, álszent módon sóhajtozni, felháborodni (utóbbit jogosan) az írott és sugárzott média? Mi szükség volt erre? Kinek jó ez?
    Nem tudok írni. És mégis írok. Azt mondod, kérjünk bocsánatot. Én kitől kérjek és miért? Kérjen bocsánatot másik, kisnemes magyar nagymamámtól, férje, a sváb Gremsperger Nándor a Habsburgokért, a német megszállásért? Vagy mindketten kérjenek bocsánatot a másik ágon zsidó nagyszüleimtől?! A zsidók kollektíven kérjenek bocsánatot a tanácsköztársaságért, a vörösök a vörös terrorért, a fehérek a fehér terrorért! És kérjünk bocsánatot a honfoglalásért (szegény Szvatopluk!), a tatárok Muhiért, a törökök Mohácsért, a rómaiak úgy nagyjából mindenkitől és mindenért, s az ősemberek is kérjenek bocsánatot, mert kiirtották és megették egymást?
    Ákos! Most én is kisajátítom Attilát: az írónak nem az a dolga, hogy adjon emberséget az embernek?
    Féltő szeretettel ölel:
    Gáspár Ferenc

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  45. Gratulálok Németh Gábornak!
    Nagyon sok mindent tudnék még ide írni,lehet hogy később viszzatérek még, így most csak ennyit röviden: GYEREKEK, ITT NAGYON NAGY A BAJ!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  46. Andressew cikke jóindulatú. Ám sértő, hogy a szocializmust – pont a szélsőjobb elvárásainak megfelelően – rágalmazza. Az ötvenes években speciel azokat büntették meg, akik munka nélkül akartak embernek számíttatni, illetve megtartani a ‘45-ig összelopott vagyont. A vagyon amúgy is lopás eredménye, Proudhon ezt már 1840-ben megírta, s ez a szocializmus igazának egyik alapja. Műveletlenség, megbocsáthatatlan ezt nem tudni. Az ebből eredő szocializmusgyűlölet az újnyilasok erejének kulcsa. (Abból sosem lesz antifasiszta győzelem, amíg a neofasizmus ideológiai alapját jelentő szocializmusrágalmazást kategorice el nem utasítja mindenki.)
    Amellett csodálkozom, hogy senki nem jött rá: Kertész magyarleírása a szélsőjobboldali örök portréját adja, aki tényleg csak leölni tudja azt, aki jobb nála. S pont ezek sajátítják ki maguknak a “magyar” megnevezést, lásd: “magyar magyar”. Vagyis Kertész mindössze tükröt tartott a Fityisz-Rosszabbik-KöDaNéPe elé – s azok rárontottak a tükörre, mint a majmok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  47. Itt mindenki magyarul ír és mégsem mindenki magyar???
    Arra gondolok, hogy a szűkebb és tágabb környezetemben szeretnivalóak a magyarok. A családomban, a rokonságban, a barátok között, a munkahelyemen, a városomban, a szakmámban, a vonaton, a városokban, a vidéken, a sporttársak között…, az országomban és a világban, ahol találkozok velük. Nem azért mondom, de az emberek úgy általában és egyenként is nagyon szerethetőek.
    Kertész Ákos hol él??? És azok, akik helyeslik a mondatait hol élnek?
    Szeressük hát őt is, azokat is, hátha megmenthetőek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  48. “Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak,és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!” (Pio atya)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  49. Drága Anna!
    Te viszont valószínűleg egy álomvilágban élsz nem pedig Magyarországon. Nézz körül az ismeretségi körödben, munkatársaidnál ( ha még vannak) családodban, mindenki szívből örül annak ha te gyarapodsz valamiben vagy pedig azt vetik fel, miből szerezted a dolgaidat? Kerültél már olyan helyzetbe amikor nagy bajban voltál és nagyon kellett volna a segítség? Mindenki azonnal nyúlt a pénztárcájához vagy valami kifogást keresve eltűnt az életedből? Olvasol újságokat és azok kommentjeit? Persze ha neked minden rendben van akkor bocsi akkor te egy igazi nagy lúzer vagy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  50. Drága Avi!
    Tégedet is szeretlek.
    Áldjon meg az Isten!
    “Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el: a világot nem szegényíteni kell, hanem gazdagítani. Hogy szolgálhatom az emberiséget, ha meg nem őrzök magamban minden színt, minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja? A magyarság színét, a magyarság kincsét! De mily balga volnék, ha ugyanakkor más színt, más kincset el akarnék venni, vagy meggyengíteni!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Érzelmileg felkavaró volt a Radnóti Menet 2011. november 12. szombat | AN

Csatlakozzon a Radnóti Menethez! 2011. november 8. kedd

Kertész Ákos a Radnóti Meneten beszélhet 2011. október 31. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos