Ronai and Ronai
AMERIKAI

A GOP-jelöltek újraélesztik a magán nyugdíjrendszer ötletét 2011. szeptember 18. vasárnap 10:26 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A GOP-jelöltek újraélesztik a magán nyugdíjrendszer ötletét

Washington – Az elnökjelöltségért harcba szálló republikánusok legtöbbje legalábbis részben privatizálná a társadalombiztosítást, ami korábban, George W. Bush idején már téma volt, és a demokraták elszántan ellenezték.

Miközben Barack Obama a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának módozatait keresi, reménybeli kihívói szerint a fiatalabb dolgozók nyugdíjbefizetéseit biztonságba kell helyezni. Nem szabad hagyni, hogy az állami Social Security feneketlen kútja nyelje el a befizetéseket, miközben a befizetők abban a hitben dolgoznak, hogy annak idején majd lesz állami nyugdíjuk, és a legtöbben nem fogják fel, hogy a rendszer az összeomlás felé halad. Bírálói szerint a befizetéseknek elkülönített számlákon kell történniük, és abból a társadalombiztosítástól függetlenül kell invesztíciókat eszközölni. Vagyis: pontosan a fordítottját akarják, mint ami Magyarországon lezajlott.

Az Egyesült Államokban, ha nem is olyan szélsőséges formában, mint Magyarországon, de ugyancsak piramisjáték jellegét öltötte az állami nyugdíj intézménye, a Social Security, amely arra épített, hogy a befizetők száma nő vagy legalábbis konstans marad. Ehelyett az egyre több nyugdíjba menő egyre tovább él, miközben mindezt egyre kevesebb befizető pénzéből kellene finanszírozni. A rendszer tarthatatlansága matematikailag bizonyított.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, Michele Bachmann minnesotai képviselő, Ron Paul texasi képviselő egyaránt rendelkeznek tervekkel. Romney megreformálná a Social Securityt, Bachmann és Paul azt engedélyezné, hogy a fiatalabbak alternatív invesztíciós lehetőségekben részesüljenek. Rick Perry texasi kormányzó azzal az ötlettel állt elő, hogy teljes csoportok, így például állami és helyi államigazgatási dolgozók számára lehetővé kéne tenni a jelenlegi nyugdíjrendszerből való kilépést.

Ezek a javaslatok népszerűek a konzervatívok között, akik szerint a munkavállalók a jelenleginél nagyobb hozamot kapnának, ha a nyilvános kötvénypiacon forgó állami kötvényekbe fektetnének. Nyilvánvaló azonban, hogy a rendszer bármilyen reformja lehetetlen: a pilótajáték befejezése előre hozza a véget, és azzal jár, hogy a mostani nyugdíjasokat és a rövidesen nyugdíjkorba lépőket fosztja meg a nyugdíjtól. Ezért a reménybeli republikánus elnökjelöltek óvatosan fogalmaznak, nehogy ezeket a rétegeket maguktól elriasszák, és azt állítják, a fiatalabb dolgozók számára többfajta lehetőséget kell biztosítani.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
A GOP-jelöltek újraélesztik a magán nyugdíjrendszer ötletét, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Ennyit arról, hogy a világ Orbánék unortodox módszereit másolják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. kekec!
    Ezt a baromságot – a többi mellett – csak Oviék állították! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Nagy baj,hogy a nyugdijasok tovább élnek ?Tehát el kell inditani valamit ellenük ?Nem vagyok nyugodt,mert én is nyugdijas vagyok ‘Ős ez baj ? nekem nem,de az államnak igen ‘És Selmeczi ezt olvasta? Ha olvasta,mi lesz ?Újabb világjárvány?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Akárhogy is van, tisztességtelen a mai pályakezdőktől beszedni a járulékokat, mert úgy sem kapnak semmit. Aki kitalálja a megoldást, valószínűleg Nobel-díjat fog kapni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Eltűnt a nyugdíjvagyon – hol a lé? 2014. március 5. szerda

Egyre kevesebben dolgoznak Magyarországon 2014. február 21. péntek

A bérbohóc 2014. február 10. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos