Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tétényi Éva toleráns a Jobbikkal is 2011. július 9. szombat 9:40 | Szegő Péter Forrás: hvg.hu

  • Hozzászólások(143)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tétényi Éva toleráns a Jobbikkal is

Budapest/Esztergom – Kissé megkésve, de tanulságai miatt hétvégi olvasmányként közöljük a hvg.hu május 31-én megjelent interjúját Tétényi Évával, Esztergom polgármesterével. A beszélgetés nagyon tanulságos, itt fejti ki Tétényi Éva leginkább politikai krédóját, amelynek lényege, hogy egy kalap alá hozná valamennyi pártot maga mögött, mert a konkrét ügyekben nincs jobbikos és liberális, csak a megoldandó probléma létezik. A Jobbikot nem látja szélsőségesnek, szerinte a problémával kell foglalkozni, ami a Jobbikot létrehozta. Csakhogy, amikor a Jobbik létrejött, még nem volt a mai értelemben vett cigánykérdés, azt ők generálták. És mit kezd Tétényi az olyan országok jelenségével, ahol nincsenek zsidók, de antiszemitizmus van. Apropó: a Jobbik antiszemitizmusának mi az alapja, kedves Tétényi Éva? Egy illúzióval kevesebb. Az eredeti cikk itt olvasható.

hvg.hu: El tud-e képzelni egy, a legkésőbb három év múlva sorra kerülő parlamenti választáson országos szinten felálló esztergomi jellegű koalíciót, benne az MSZP-vel, az LMP-vel – és a Jobbikkal?

Tétényi Éva: El tudok képzelni, de ez az eddigiekhez képest teljesen más, új típusú gondolkodást igényel. Mi Esztergomban ügyek mentén próbálunk összefogni. Természetesen más a város- és az országos politika. Amikor azt mondom, hogy előbb-utóbb mindenki rájön, hogy esztergomi, akkor ezt arra alapozom, hogy Magyarországon is olyan gazdasági csődhelyzet van, mint amit én örököltem Esztergomban. Amikor az emberek mindennapjairól van szó, már majdnem mindegy, hogy ki melyik párt szimpatizánsa, itt bizony ügyek vannak. Rendbe kell tenni a pénzügyeket, fel kell számolni a korrupciót, hiteles embereket kell betenni a politikába, az ügyeket pedig szakmai alapon, együttműködve kell megoldani. Természetesen nem vonom kétségbe a pártok létjogosultságát, de nézzük meg, hogy milyen célokért lehet összefogni és ott már nem nagyon számít, hogy ki milyen párthoz tartozik.

hvg.hu: Felmerült az az ötlet, hogy a következő választáson ön lehet Orbán Viktor – akár sikeres – kihívója. Milyen felállásban?

T. É.: Ha sikerül egy, az általam megtestesítetthez hasonló gondolkodást megjeleníteni, azt akár egy nő is megjeleníthetné a jelenlegi, férfiak által dominált magyar politikai életben. Gondoljon például Angela Merkelre.

hvg.hu: Angela Merkel mögött ott áll a CDU…

T. É.: A kérdés az, hogy sikerül-e országosan egy olyan szövetséget, választási koalíciót létrehozni, amely Esztergomban megalakult. Ez nem jelenti azt, hogy az egyes pártok elveszítenék önálló arculatukat, de azt igen, hogy túl kell lépni olyan pártpolitikai elképzeléseken, mely szerint a legfontosabb a hatalom megszerzése és megtartása. Az ország sorsának jobbra fordítása lenne a cél. Esztergomban minden héten tartok kabinetülést a pártok képviselőivel. Ott ül egymás mellett a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Vállalkozók Pártja képviselője, legutóbb pedig Stein Balázs fideszes frakcióvezető is eljött – az ő megjelenése mindenképpen minőségi változást jelent. Politikai kérdésekben, teszem azt, a Jobbik és az MSZP jó eséllyel egymás ellen szavazna, ezeken a kabinetüléseken azonban konkrét ügyekről van szó, mondjuk szemétszállításról, iskolabezárásról vagy az illegális hulladéklerakó felszámolásáról és ezekben felül tudnak emelkedni az ideológián. Szerintem Magyarország számára ez lehet a kivezető út. Például a cigánytelepen szemetet fogunk szedni most, június 3-án. Bárki jöhet. Nekem mindegy, hogy aki a lapátot fogja, jobbikos, MSZP-s vagy LMP-s.

hvg.hu: Tekintettel arra, hogy a parlamenti választáson pártok indulnak, lenne egy olyan választási párt, melynek országos listáját ön vezetné, Mesterházy Attila lenne a második, Vona Gábor a harmadik és Schiffer András a negyedik?

T. É.: Nagyon kedves, hogy így összeállítja az országos listát, de ne személyekben gondolkodjék. Itt nem tartunk, mindez csak fikció. Azt állítom, hogy – akárcsak Esztergomban – bármilyen együttműködés elképzelhető. Amikor van egy adott cél, meg kell nézni, hogy melyek azok a pártok, civilszervezetek, mozgalmak, melyekkel azonos a program. Ha ez majd országos szinten komolyan felmerül, egy olyan program, cél létrejöttét szeretném elérni, amely mentén össze lehet fogni. Ilyen szempontból majdnem mindegy számomra, hogy ki képviseli azt a pártot. A lényeg, hogy hiteles ember legyen.

hvg.hu: A Jobbikot nem tartja egy szélsőséges pártnak?

T.É.: Nézze, én a Jobbikot a képviselőin keresztül ismertem meg. Az esztergomi jobbikosok más gondolatvilágot képviselnek, mint például a szocialisták, de megnyilvánulásaikban nem találtam szélsőségeket.

hvg.hu: Mármint Esztergomban. S országos szinten?

T. É.: Az országos politikával még nem foglalkozom. Amikor a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak állítják be, akkor annak a kérdésnek a feltevésével keresném a probléma megoldását, hogy miért van ma Magyarországon szükség egy olyan típusú gondolkodásra, mely a Jobbikban megtalálható. Tehát valamilyen problémával – a cigánykérdéssel, az elszegényedett kérdések felemelésével – az országos politika nem vagy nagyon elenyésző mértékben foglalkozik. Ha létező társadalmi problémákról nem akarunk tudomást venni, akkor ne csodálkozzunk, hogy a válasz rá ilyen szélsőséges. Nem az a megoldás, hogy – bár ezek bizonyára csak rövidtávú célokat valósíthatnak meg és nem tartom hosszútávon helyesnek őket – egy pártról, amelynek szélsőséges megnyilvánulásai vannak, azt mondjuk, hogy jaj, de rossz, hogy vannak, hanem azon kell elgondolkozni, hogy miképp lehet a problémát megoldani, hogy ne legyen szükség ilyen típusú válaszra.

hvg.hu: Ön a tavaly áprilisi parlamenti választáson kire szavazott? Gondolom, elment és érvényes szavazatot adott le.

T. É.: Elmentem és érvényes szavazatot adtam le, de magánügy, hogy kire. Egyébként ezt a kérdést még újságíró nem tette fel nekem. Köztisztviselő voltam hét éven át és megtanultam semlegesnek lenni, pártszimpátiát nem mutatni. Az más kérdés, hogy a személyes neveltetésem, a családi hátterem milyen: jobboldali, konzervatív családból származom.

hvg.hu: Ön független. Semleges is?

T. É.: A legnagyobb hibámnak azt róják fel, hogy megjelentem az MSZP majálisán. Ugyanakkor az LMP tüntetésén is ott voltam, az esztergomi polgárok aláírásait pedig a Jobbik adta be az Országgyűlésnek. Nem a pártokon kívül, hanem a pártokkal együttműködve, de szakmai alapon próbáljuk Esztergom problémáit megoldani. Számomra a Kádár János Baráti Körnek az Esztergomban lakó titkára ugyanúgy tárgyalópartner, mint egy jobbikos, egy LMP-s, egy MSZP-s, vagy akár egy fideszes vagy egy kereszténydemokrata. Lehet, hogy Kósa Lajos azt mondja, hogy ez egy nagyon zavaros gondolkodásmód, de szerintem az árokásásoknak véget kell vetni. Magyarország azért van ott ahol van, mert ellenségeket gyártunk, ahelyett, hogy például az államadósság kifizetésének módjaival foglalkoznánk. A kérdésére visszatérve: a jobboldali, konzervatív hátteremben semmi titok nincsen. Ugyanakkor a Kádár-korszakban nőttem fel, így tudom értékelni azt is, amit például az úttörőmozgalom adott a közösségnek. Azt a liberális gondolkodásmódot is becsülöm, amely szerint mindenkinek a véleményét tiszteletben tartjuk. Természetesen vannak az embernek a neveltetéséből származó irányultságai, de ahogy növekszik, egyre többet befogad a világból, megnézi, hol vannak azok az utak, amelyeken el lehet indulni. Ha tiszteletben tartjuk egymás véleményét, az nemhogy szétválaszt, hanem közelebb hoz minket egymáshoz.

(Az eredeti cikk itt olvasható.)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 10 szavazatból)
Tétényi Éva toleráns a Jobbikkal is, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(143)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

143 Reader’s Comments

  1. Különben osztom Nyúl kollega jelen véleményét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Hat nem tudom!?

    Egy foldrenges vagy nagy årviz, vagy mås termeszti csapås esten, nem zavarnåm el magam mellol a jobbikos segitot, sot vele egyutt dolgoznek a mentesbe, de hogy normal estben semmi kozosseget nem vallalnek veluk az biztos!
    Azt meg most nem tom igazan eldonteni, hogy nincs-e termeszeti csapåssal felero bajba ma Magyarorszag!
    Engem spec az nem erdekelne, ha jobbik is reszt vesz az Orbånsåg felszamolåsåba, csak soha ne kapjon arra eselyt hogy a helyebe lephessen!
    A piszkos munkåt akår el is vegezhetne, egymåst megsemmisitve szålhatna harcba orbannal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. Kekec, ez egy olyan régi vita, most előlről kezdjük? Hol a határa vélemény nyilvánítás szabadságának? Szerinted az antiszemitizmus az csak vélemény? De abban megegyezhetünk, hogy antiszemita párttal semmilyen összefogás érdekében nem működünk együtt, mert az ügyek megoldását egy határon túl , előbb-utóbb a világnézet is befolyásolja. Nincsenek steril ügyek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  4. tamáskodó 2011. július 9. szombat 18:45 (újraolvasásra ajánlott hsz.)
    Ha ez a vélemény lett volna legfelül, talán kevésbé csúszott volna félre a többi.
    Végigolvasva az eddigieket, több a negatív benyomás, mint amit a helyi szinten életfontosságúan szükséges és küzdelmesen kivívott egymás iránti tolerancia megérdemelt volna. A helyi viszonyok kezelése nem azonos az országos szinttel.

    Ahol helyi közlekedésre, közvilágításra sincs meg a szükséges anyagi forrás (pl. Esztergomban), ott kényszer a pártok közötti együttmûködés elérése. Ha országos szinten is ki kell majd kapcsolni a közvilágítást, biztosan lesz valaki, azt mondja, most pedig fogjunk össze, mert a közérdek fontosabb, mint az, hogy ki melyik pártot képviseli.
    Lehet, hogy az esztergomi jobbikos képviselôket nem szabadna összetéveszteni az egyenmellényben vonulgató békésiekkel vagy a borsodiakkal. Tétényi Éva biztosan jobban ismeri a helyi viszonyokat, a munkatársait, a helyi lehetôségeket, mint pl. a zsigerbôl általánosító jobbik-ellenes kommentelôk.
    Ez nem neki vagy a jobbikosoknak mentség, hanem az esztergomi polgármesternek a helyi közösség és a város üzemeltetésének folymatossága érdekében hatalmas, naponta megoldandó feladat. (A fideszes szent tehén, Meggyes polgármestersége utáni romeltakarítás a fideszes többség mellett is közérdek.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  5. Javítás:
    (A fideszes szent tehén, Meggyes polgármestersége utáni romeltakarítás a fideszes többség mellett, és annak ellenére is esztergomi közérdek.)
    .
    Még valami: TÉ átültette a NENYI, ha jobban tetszik, a nemzeti együttmûködés rendszerének megvalósítását a gyakorlatba. Ez a baj? Az országosan elterjedt nemzetellenes gyûlölködés “rendszere” szimpatikusabb?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  6. kekec
    ön itt a szívemből kekeckedik, alig győzöm lájkolni :/)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Geyza veled értek egyet s hál istennek vagyunk itt még egy páran !! A nem elkötelezett jobbikosokat meg kell gyógyítani. Gondolok itt azokra akik egyszerűen csak buták s korlátoltak,akik csak annak a nemzeti hagyománynak a folytatói hogy másban keressük a hibát!!
    De más a helyzet a meg győződéses nácikkal,őket nem lehet meg menteni s nem vagyok s nem is leszek annyira liberális hogy ez bele férjen,nem alkuszom nem működöm együtt semmilyen formában velük. Ők szó szerint a gonoszat testesítik meg a szememben. Ha ép ki akarom mutatni a fogam fehérjét olyankor ki derül hogy ugyan olyan kegyetlen és vissza vonhatatlan megoldást tudok el képzelni számukra mint a jog elődjük az ártatlan millió és millió áldozatuk számára ők. Nincs pardon s nincs megbocsájtás ,nincs kegyelem.
    Ha pedig kekec félelmét vesszük alapul hogy túl sokan vannak akkor bizony bizony el kerülhetetlen egy katonai frakció létre hozása ahol az erő sokszorozás lévén ki egyenlítődnek az erő viszonyok.

    Egyszerűbben az én szememben törvényen kívül i potenciális gyilkos csürhe-el mentem egy rendezvényükre mint Matiasz rex s nem “csalódtam” ,hallottam egymásközt beszélni őket. Van egy kedvenc mondásuk pár sör után ; “a holott cigány a jó cigány” szabadon az amerikai telepesek s a kései déli rasszista rab szolga tartók után.
    Én három világ közt meg rekedtem ez bizonyára nem sokan értettétek meg ,azonban higgyétek el van okom rá hogy gyűlöljem az egész bagázst.

    Inkább az “árja hadsereg” nevű börtön bandára hasonlítanak (a csúcs ) mint egy politikai pártra. A “magyar gárda” a nacionalista hőzöngése csak figyelem el terelés, arra szolgál hogy az igazi szittya suttyó buta parasztokból “tömeg bázist ” kovácsoljanak!! Szándékosan az alul iskolázott primko réteget célozták meg,akik el hiszik hogy azért nem tanultak tovább s azért nem vitték semmire mert a zsidók el vették a pénzüket a zsidó bankok hülyére vették őket a cigányok pedig el lopják még azt is amijük van s nem azért mert nem szerettek dolgozni,rugalmatlanok a képzésben s nem hajlandó szinte egyik sem költözni egy jobb állásért-

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  8. Egy kicsit vizsgáljátok a JOBBIK körülményei. Talán nem hiszitek, hogy ők egyneműek? Ott is akadnak irányzatok.
    Gondoljatok csak az iszlámirányzatra. Ezt a hülyeséget szerintem a JOBBIK fele nem veszi be A cigányokat a Jobbik SEM szereti.8 Nincsenek ezzel egyedül.
    Az antiszemitizmus hülyesége évezredek óta világjelenség. Csak az utolsó 60 évben van Izrael, mint állam és van izraeli hadsereg. Az izraeli állam komoly gazdasági tényező, a hadsereg meg ugye közismerten nem “közismert.
    Szóval a helyzet kicsinyég más, mint valamikor. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  9. Öregszeder, kicsit túlreagálod ezt a cikket a kivonulásoddal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Gonoszka, ne magyarázd ki a Jobbikot.Nincs rájuk mentség, akkor sem ha nem egyneműek. A cinkosságban egyneműek.
    Megáll az eszem, hogy már megint miről vitatkozunk. Mindjárt kiiratkozom ebből a clubból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  11. Te ne iratkozz ki, vitázz és érvelj!
    Lebecsülni bármely ellenfelet és nem ismerni, HIBA ! smály

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  12. Nagyon naiv gondolkodás aztz hinni egy politikus részéről, hogy lehetséges csak az ügyek mentén politizálni.

    Nem lehetséges, a politika ugyanis tele van ideológiával, emberi érzelemmel, hatalomvággyal, pénz utáni vággyal, becsvággyal, önzéssel, szűklátókörűséggel, kicsinyes intrikákkal és ócska taktikázgatásokkal. A legkevesebb szerepük az olyan fogalmaknak van, mint önzetlenség, emberség, előrelátás, nagyvonalúság, belátás, jóakarat.

    Nem akarom TÉ-t kioktatni erről, de én kb. másfél évtizedig voltam önkormányzati képviselő, és a végén ezzel a tapasztalattal hagytam ott az egészet. Csomó ügy volt, amit józan ésszel az emberek javára meg lehetett volna oldani, ehelyett eluralta a kicsinyes politizálás.

    Az meg nálam sziklaszilárd alap, hogy zsidózó, cigányozó, gyilkos ösztönökre építő párttal nem fogunk össze. Soha, semikor, semmiért. Pont a magyar történelmi közelmúlt rettenetei miatt.

    Magam eddig sem istenítettem TÉ-t, bár kommunikációs tehetségét, kitartását figyelemre méltónak tartom, a Fidesz elleni háborújában pedig nem kevés kurázsit is mutatott – messze többet, mint nagyhírű jogtudósok, egynémely liberális főokos, vagy a pipogya szocik, akik még mindig nem tanultak meg ütősem reagálni a Fidesz labdáira.

    Most tehát nincs okom a sárba sem rángatni, pusztán rögzítem, hogy a Jobbik tekintetében mélységesen nem értünk egyet, az ügyek menti politizálás ötletét pedig megvalósíthatatlan gyerekességnek tartom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Akár tetszik, akár nem (nekem nem) a Jobbik politikai tényező manapság. Nem lehet figyelmen kívül hagyni. Sem egy-egy ügy kapcsán, sem általában.
    Figyelmetekbe ajánlom, hogy a zsidózás és a cigányozás nem csak a Jobbik sajátossága, hanem a társadalom nagyon nagy részében jelen van, csak a Jobbik a leghangosabb, sokan meg csak halkan gondolják. (Mert a nagy, társadalmi “fertőzöttséget” nem lehet a Jobbikra fogni.) Szóval, ilyen alapon nem sok mindenkivel van, lesz egyezkedésre lehetőség.
    Én speciel továbbra sem látom, miért nem lehetne pl. az esztergomi szemétszállítás, mint ügy kapcsán, a Jobbikkal leülni egy asztalhoz..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  14. sly:
    Szépen elmondtad a véleményemet , nekem már nemiskell fáradoznom a gépeléssel :D :D :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Tegyetek már különbséget az országos politika és a helyi politika között. Onnan indultunk ki, hogy TÉ.és fenti riport.EsztergombanTÉ együttműködhet a jobbikkal szemétszállítás költségeinek megszavazása ügyében, de nem lehet egy pártban OV ellen.TÉ -t választhatja szövetségesnek a jobbik, de fordítva nem. Én is együttműködöm a Jobbikossal, munkahelyen, lakóházban, stb. , de nem lesz a barátom és nem segítem be a hatalomba, nem kötök vele politikai szövetséget, stb.és mindenütt tiltakozom a nézetei ellen.Aki ezt nem érti, csatlakozzon a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez.Mire föl a sok komment Orbán Viktor ellen? Az ország érdeke, ez elég nagy ügy, nem? Hát csatlakozzatok.!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  16. És még valamit. Valaki, írta, hogy a Jobbikosokat is meg lehet győzni, lehet nevelni.Ami az antiszemitizmust, rasszizmust illeti, nem lehet. Ennek nagy irodalma van, Eötvös Józseftől J.P.Sarte-ig.Az antiszemiták személyiségzavaros emberek, racionálisan nem közelíthetők meg.Őket a hatalomból, ismétlem a hatalomból, csak kirekeszteni, lehet.És nehogy azt mondja valaki, hogy az én nézeteim kirekesztőek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Orbán András Lajos

    Egy biztos soha semmilyen körülmények közt nem lépnék semmilyen platformra a Jobbikkal az eszme nagyon távol áll tőlem!!!!!!!!!!!Mivel magyarok vagyunk nekünk ki kell még egyszer próbálni a nemzeti szoc. eszmékket, valahogy nem igazán tartok rá igényt……….A hölgy nálam evvel kiverte a biztit……………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Tegyétek a kezeteket a tűzbe, hogy a baloldaliak között nincsenek zsigeri pirézellenesek (és homofóbok, meg zsidókat okolók, meg “ismerek egy rendes cigányt is de a többi…” szöveget elengedők). Akkor meg mire föl ez a nagy finnyásság?
    Churchill az igazán fontos kérdésben össze tudott fogni Sztálinnal, pedig nem volt jobb véleménye róla, mint nekünk a Jobbikról!
    Továbbá nem lehet az ország 1/10-ét kiközösíteni! Nem kell az eszméiket elfogadni, viszont igenis kellene a felvetett kérdésekre jó válaszokat adni. Az Mszp azért bukott kelet-Magyarországon, mert ezt meg sem próbálta. Jelzem: még most sincsenek baloldali válaszok!
    Csak hogy tudjátok, hogy mivel kell majd megküzdeni:
    http://bolcspupu.blogspot.com/2011/07/valasztas.html
    Az már egészen más kérdés, hogy szerintem nem is szabad megnyerni a 2014-es választásokat, mert akkor rövid idő múlva visszatérhet a fideSS.
    De nyerni csak egy integráló személlyel és egy pártszövetséggel lehet

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  19. Továbbá a legtöbb Jobbikos nem fasisztának tartja magát, hanem Nemzeti radikálisnak. És leginkább azért nem baloldali, mert a baloldal átengedte a “nemzeti” jelző használatát a jobboldalnak, amit sok konzervatív ember egyszerűen nem tud megemészteni – ezért a “nemzeti” érdeket legharcosabban védők felé sodródik.
    Csak nézzétek meg: Gyurcsány új pártja simán és lazán Demokrata Párt. A google-ban erre a névre az USA beli jön fel, mert sem “magyar” sem “nemzeti” jelző nem különbözteti meg. Ezzel akarja integrálni a jobbközépig tartó MAGYAR választási szövetséget?
    Tétényi személye a jobbosok szemében legalább arra lenne biztosíték, hogy a nemzeti érdekek is érvényre jutnának – akármik is azok. Marosán elvtárs nem viccelt ám azzal, hogy a “Magyar ember hátán fát lehet vágni, feltéve, ha előtte nemzeti színűre festik a balta nyelét!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  20. Az pedig vitán felül áll, hogy a válságot kezelő tehetségével az egyetlen autentikus jelölt a miniszterelnöki tisztségre Bajnai (ami némileg igazságtalan Gyurcsánnyal szemben, hiszen ő vitte le 3,8 %-ra a költségvetési hiányt, Bajnai ezt “csak” tartotta a válság körülményei között)
    Márpedig Bajnai egy szakemberekből álló kormány élén képzelhető el: azaz a politikától némileg függetleníthető, és az “ügyek” mellett működőként. Ezzel tökéletesen együtt tudna működni egy Tétényi vezette pártszövetség, az Esztergomban MŰKÖDŐ (tehát MŰKÖDŐKÉPES) módon.
    Tehát nem hiszem, hogy bármelyik tárcát oda kellene vetni a Jobbiknak az együttműködésért cserébe – tehát én is elképzelhetetlennek tartok egy velük koalíciós kormányzást. De az ügyekbe – a választók által adott felhatalmazás alapján – igenis lehetne beleszólásuk – már, ha demokratáknak tartjuk magunkat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  21. Tétényi Éva a következő, 2014-es választásokon maga mögé szándékozik állítani az LMP-t, a szocialistákat és Vona Gábor hordáját?…
    Ha másért nem is, de a “hagyományos gondolkodástól eltérés” okán ezt a HVG- interjút is érdemes volt elolvasni. Nos, ez a fajta hagyományostól eltérés már-már a józan gondolkodás határait súrolja és közvetve csak lejáratja a demokratikus ellenzéket.
    Hogyan lehet egy demokratikus pártot és a demokrácia legelszántabb ellenségeit egy táborba hozni? (Egy normálisan működő államban a neonáci Jobbik nem lehetne parlamenti párt és a Tétényi-féle “politikust” inkább a pszichiátrián gondoznák.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  22. gusztavnagy írta:
    “Engem spec az nem erdekelne, ha jobbik is reszt vesz az Orbånsåg felszamolåsåba, csak soha ne kapjon arra eselyt hogy a helyebe lephessen!”
    Ez egy kulcsmondat. Első hallásra nagyon jól is hangzik. De éppen azt mondom, hogy ez nem kívánságműsor! Ez sajnos nem így szokott működni. A számlát benyújtanák. (Meg amúgy is. Most idézzek bölcs közmondásokat a korpáról és a disznóról?)
    Hogy van antiszemitizmus, rasszizmus és hasonló finomságok a társadalmunkban? Van bizony. És volt is, még a szocializmusban is. Nehogy azt higgyük már, hogy ez egyik pillanatról a másikra született. Csak éppen (ezt is) elnyomták.
    Szerintem nem arról beszélünk (én legalábbis biztosan nem), hogy ne lehessen meg a véleményük a jobbikosoknak vagy bárkinek, és azt ne mondhassák el szabadon, hanem arról, hogy nem szabad velük kollaborálni.
    Ügyek mentén… Nem is értem. Minden “ügy”. Ez olyan, mint amikor azt hallom, hogy ezt vagy azt “helyzetbe kell hozni”. Csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz helyzetbe. Micsoda különbség!
    Az meg, hogy a helyi politika más, mint az országos…!? Persze, hogy más. De az emberek szerintem ugyanazok maradnak. Vagy esetleg Lázár, Kósa és a többiek otthon még angyalok, csak ha Budapestre utaznak, akkor válnak ördöggé? Azt a jobbikost, aki otthon ugyanazt akarja mondjuk a szemétszállítás ügyében, mint én, a keblemre öleljem, figyelmen kívül hagyva, hogy egyébként a pártja országos fórumán miket mond? Örüljek neki, hogy itthon “normális”? Tényleg így működnek az emberek? (Leszámítva a dr.Jekyll-eket.)
    Churchill-hez csak annyit: Vajon mi lehetne erről a véleményük a sztálini terror által kivégzett embereknek? Örültek, hogy nem Hitler végzett velük? Ezzel persze nem akarom kárhoztatni Sir Winstont, csak egy kis gondolat-játék. Inkább azt nézzük meg, hányan gondolták azt a korai időkben, hogy a nácik hasznosak is lehetnek, lehet velük együttműködni és majd kordában lehet őket tartani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Kekec, nincs olyan helyzet mint a Churchill-Sztálin idejében.és egyébként sem jó az analógia. De, ahelyett hogy hosszú fejtegetésekbe kezdenék, addig nem is teszem, míg valaki meg nem válaszolja a kérdésemet. Miért nem működünk együtt a Nemzeti Együttműködés Kormányával, mi itteni levelezők, “az ország érdekében”????Ez nagy ügy, nemzeti ügy, ..stb. Orbán Viktor is ezt az együttműködés maszlagot akarja beadni nekünk, de csak azóta mióta hatalmon van.Ugyanaz a maszlag, mint TÉ maszlaga, bármi is az oka, naivitás, zagyvaság, vagy számítás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  24. Szemenyei-Kiss úr. KÉTSZER is próbáltam az új hozzászólásoknál kattintva megnézni, hogy mit írt a témában,és mindkétszer a saját honlapját nyitottam meg.
    De így legalább megtudtam, hogy évek óta fáradozik a Hungarista Levéltár rendezésén. Ezek után az itteni szövege -finoman szólva is – meglepett.
    Egyébként nem a “hogyan lehetséges” a kérdés, egy olyan szövetségnél, amely Esztergomban létrejött, hatásos és MŰKÖDIK. Az viszont megnyugtat, hogy demokratának tartja magát.
    A demokraták érdeke pedig az unió első fasiszta rendszerének megakadályozása – megszüntetése – elpucolása. A WC kefe is egy nagyon szükséges, bár nem túl steril eszköz. Nem is fogmosásra ajánljuk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. Hát Szemenyei-Kiss Tamással sem sok vitatni való van.
    “Aki finnyás és eleve kirekeszti a Jobbikos választópolgárokat egy lehetséges választási szövetségből: az a fideSS malmára hajtja a vizet. Legalább annyira, mint azon polgárok, akik 2010-ben otthon maradtak.” /Kekec/
    Most a feladat Orbán megbuktatása. Legyen üdvözölve mindenki, aki segít.
    A következő feladat a romeltakarítás és az ország felépítése..Még itt is
    tud a Jobbik segíteni, csak ne a cigánykérdés rendezésénél kezdje. :-)
    Viszont elmondhatná a véleményét mezőgazdaság talpra állításában, az
    adósság kezelésben, mert nekik is lehet véleményük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Tisztelt öregszeder,

    elnézését kérem, de nem látok mindig minden hozzászólást, különösen most, hogy Magyarországon vagyok, ahol az elintézendők, a kötelezettségek és a család nyaralása keverednek, és kevesebbet tudok a gép előtt tölteni. Kérdésére válaszolva: a Tétényi Évával készült interjú nem egy hír, ennélfogva nem időhöz kötött híradás, hanem egy vélemény, amelynek aktualitása nem műlik el – jó esetben – másfél hónap alatt. A hozzászólásokból is látszik, hogy nem volt a téma érdektelen, nem volt rossz a döntés, hogy ezt az interjút bemutassuk. Pontosan azért, mert Tétényi Éva sokak szemében, és ma már saját szemében is Orbán Viktor egyik lehetséges kihívója. Ebből a szempontból fontos ismerni a gondolatait, a felfogását, a világnézetét. Ez az interjú sok újdonságot jelentett az én számomra is. Nem is titkoltam a véleményemet: számomra elfogadhatatlan az, hogy valaki antiszemita, rasszista nézeteket valló náci párttal is szövetkezzen. Egyetértek azzal, hogy a Fidesz ellen minden demokratikus erőnek össze kell fognia, egészen addig, amíg az önkényuralmat meg nem szüntetik. Mert utána már külön kell válni, és demokratikus keretek között a szövetségesek versenytársak lesznek. A demokráciában pártok vannak, és azok artikulálják a különböző nézeteket és érdekcsoportokat. Ezeket feloldani, egységbe szervezni, közösen maga mögé állítani, csak olyan ember akarja, aki nem akar demokratikus versenyt. Nem akarok durvát mondani, hogy ez micsoda lenne. És hogy ebbe még a nácikat is bevenni? Akinek nem jut eszébe, hogy ezek kicsodák, az nézegessen a holokausztról képeket. Ezek szellemi örökösei azoknak, akik azt tették.
    Elvi kérdés, hogy még a szemétszállításról sem tárgyalok velük, mert az a szemét, amit el kell szállítani, kevésbé veszélyes, mint amilyen szemetet jelent a közéletben egy náci párt. Elvi kérdés, hogy ezekkel nincs együttműködés. Annak – farkas és bárány hasonlattal érzékeltetett – veszélyeiről nem beszélve. Sokan vannak itt, akik ismerik a Bibliát: az majd a Messiás királyságában lesz, hogy a vadak együtt legelnek a bárányokkal. Aki nácikat ereszt a demokratákra, az naiv vagy őrült vagy felelőtlen. Ha megfigyelik, én még ebben a website-ban sem engedem a nácikat a demokratákra, a békés civilekre. Miért gondolnám, hogy ez helyes országos politikai szinten? Ebből a szempontból engem meglepett Tétényi Éva naivitása, amit a cigányokról mondott, abból pedig mindenki más esetében kihallatszott volna annak rasszista éle. Miközben én a létező problémát nem vitatom, de amikor valaki azt mondja, hogy nem a Jobbik a probléma, hanem az a jelenség, ami a Jobbikot létrehívja, az nem ért semmit a nácizmus, a rasszizmus természetéből. Ez nagymértékű műveletlenségre utal, jó esetben. Vagy nyitott a rasszisták elveire, a Jobbik sem mondhatta volna ezt szebben. A nácizmus nem a problémából indul ki, hanem a fajgyűlöletből. A Jobbikot nem a probléma hozta létre, hanem a fajgyűlölet. Számomra az is elfogadhatatlan, hogy vannak a jó jobbikosok és a rosszak. Vannak a rendes antiszemiták és a rosszak. Az különösen elfogadhatatlan, hogy egyes baloldaliaknak a hasonló cigánygyűlölete miatt lesz elfogadható a Jobbik.
    Tehát, ha Tétényi Éva komolyan gondolja, amit ebben az interjúban mond, akkor az szerintem egyrészt butaság, másrészt veszélyes, és a magam részéről ezt semmiképpen nem tudnám támogatni. Akkor a közös ügy érdekében miért nem közösködik az Amerikai Népszava a kuruc.info-val? Ők hasonlóan élesen támadják a Fidesz-rendszert, mint mi. Higgyék el, ez ugyanaz a pragmatizmus lenne, mint a Tétényi Éváé. Ez a legjobb esetben is olyan mértékű naivitás, ami közveszélyes. Nem gondolom, hogy mindenkit támogatni kell, aki szembeszáll Orbán Viktorral vagy a Fidesszel, másrészt ez a szembenállás sem annyira egyértelmű és erőteljes. Ha a Fidesz okosabb lenne, és szóba állna vele, már régen leszerelhették volna, mert neki nem elvi, hanem praktikus kifogásai vannak a Fidesz uralmával. nekem ez sem szimpatikus. Nem kell mindig valakiben hinni. Van olyan időszak, amikor nem lehet hinni senkiben. Nem kell összeroppanni attól, hogy ha van egy favoritunk, aztán kiderül róla, hogy mégsem olyan szuper lény.
    Még egy kérdés: ha Tétényi Éva esetében elfogadható, hogy együttműködik a Jobbikkal, akkor miért is volt ez probléma, amikor állandóan azt emlegettük, hogy a Fidesz szövetségese, partnere az önkormányzatokban a Jobbik? A Fidesz esetében bűn, Tétényi esetében erény? Hogy a megválasztását támogatja bárki, azt nem tudja befolyásolni, hogy a szavazatukat elfogadja, az rendben van. Dehogy programot csinál abból, hogy a Jobbikot is beemeli egy olyan pártszövetségbe, amit országosan szeretne megvalósítani, az elfogadhatatlan. Ha nem az, akkor miért lenne probléma, ha Orbán beemelné a kormányba a Jobbikot, vagy szövetségre lépne vele? Mi a különbség?
    Befejezésül: Tétényi Évából nem mi csináltunk Szent Johannát, mi legfeljebb idéztük ezeket a véleményeket, és kifejeztük a szimpátiánkat sok dologgal kapcsolatban, amit tesz. Ahogyan szintén nem én csinálok belőle hülye libát, hiszen ő beszél az interjúban és nem én. A véleményemben pedig nem hívom őt hülye libának. Ha valakinek az interjúból ez jut eszébe, az más dolog. Arról nem tehetek. Arra most nem kívánok részletesen kitérni, hogy nem kell mindig végletekben gondolkozni, szerintem. Valakit vagy imádni vagy gyűlölni. Valaki vagy isten vagy ördög. Vagy imádják Gyurcsányt, vagy gyűlölik. Emberek vannak, jó és rossz tulajdonságokkal, aki nem alkalmas erre, az még alkalmas arra. Ha valakiről kiderül, hogy ebben nem olyan jó, attól még nem kell a szemétdombra dobni. Attól, hogy Tétényi Éva szerintem nem alkalmas országos politikusnak ezzel a véleményével, az nem zárja ki, hogy jó polgármester legyen. Vagy akár rossz, ez nem nagyon derülhet ki, mert a Fidesz mindent blokkol. Az mindenképpen tisztes, ahogyan Meggyesnek nekimegy, de Meggyesnek ki ne menne neki? Én még azt sem mondanám, hogy a Tétényi által vázolt összefogás a liberálisoktól a nácikig, működik. Nem működik ott semmi. Meg tudták dönteni a Fidesz uralmát Esztergomban? Nem tudták, még így sem. Hogy a nácikkal kellene szövetkezni a fasiszták megdöntésére? Őrültség, téboly, felelőtlenség. Nekem a mezőgazdaságról se beszéljen egy náci. Az először térjen meg abból, hogy náci. Aki pedig azt képzeli, hogy a nácikat a mezőgazdaság érdekli, az nagyot téved. Egy nácinak le kell vetíteni azt a filmünket, amit New Yorkban Grüner Miklós holokauszt-túlélővel forgattunk. Arról nyilatkozzon, azzal számoljanak el a lelkiismeretükben, és fejezzék be azt, hogy bárki embert a vallása, a származása, a bőre színe alapján gyaláznak és fizikai és lelki terrornak, támadásoknak tesznek ki. Mindennek van egy határa. Nácikkal nem fogunk össze semmilyen nemes cél érdekében sem. Vagy ha bárki így gondolja, akkor holnaptól beengedjem ide a náci kommentelőket? Kérik, hogy az Orbán önkényuralma megdöntésére kössünk megállapodást a kuruc.info-val? Barátkozzunk, működjünk együtt, cseréljünk cikkeket egymással? Aki a nácikkal való szövetkezésről beszél, az nem tudja, miről beszél. És bármennyire is sokak reményét testesítette meg Tétényi Éva, ha ő a nácikat szövetségesének tartja, akkor az én szövetségemet és támogatásomat elveszítette, az biztos. Akkor neki a kuruc.info-hoz kell fordulnia.
    A legfontosabb, amit mondani akarok, az most következik: amit a fentiekben elmondtam, az nem isteni kinyilatkoztatás, hanem az én véleményem. Egy ember véleménye a sok közül. Nem kell egyetérteni vele. Másoknak lehet más véleménye. Ha az Ön véleménye különbözik az enyémtől, attól Önnek nem kell innen elmennie. Készülök már régóta cikket írni a politikai bálványimádásról és a személyi kultuszról. Én ebben a lapban speciális helyzetben vagyok, már csak azért is, mert én írok cikkeket, az olvasók olvassák, bár ez sem teljesen igaz, mert az olvasók is nyithatnak blogot, és írhatnak cikkeket. De ez nem jelenti azt, hogy én tévedhetetlen lennék, vagy ne lehetne másnak más a véleménye, ellenkezőleg. Én rühellem azt, amikor hamis tekintéllyel ruháznak fel bárkit, leginkább azt, ha engem. Önnek nem kell egyetértenie velem. Ez nem az a hely, ahol valaki ellentmondást nem tűrően érvényesíti a véleményét, és csak azoknak van itt helyük, akik az én “követőim”. Nem vallásalapító vagyok, hanem újságíró, bennem és a “tanaimban” nem kell hinni. Nem gyűjtök követőket, cikkeket írok, elmondom a véleményemet, Önök pedig szabad emberek, akik erről azt gondolnak, amit akarnak.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  27. 100%-os elvi életet élni mindig, minden helyzetben nem mindig lehetséges. Szerintem.Nem tudom van-e olyan ember, de ha van, az kevés, akinek annyi szabadsága van, hogy ezt megteheti.Mindig kell választani és mindig kell határokat felállítani..eddig és tovább nem.
    Churchill is ezt tette, mikor Sztálinnal a kényszer együttműködést választotta.Nincsenek konkrét ismereteim, de valószínű voltak az angol parlamentben olyanok, akik ezt elvi okokból nem helyeselték.Churchill döntött és ezt választotta.Én nem ítélem el érte. TÉ sem teheti meg, hogy ne működjön együtt a Jobbikkal szemétszállítás ügyében, ha képviselője ott ül a közgyűlésen,, nem mondhatja, hogy antiszemitákkal nem működöm együtt még szemétszállítási ügyekben sem. Nem mondhatja, hogy nem állok ki Meggyesi T ellen, mert abban a Jobbik is részt vesz. Ez kényszer együttműködés, ideiglenesen.De ebből összefogást, árokásás befejezését stb. hirdetni mint politikai crédot, ahogy a fenti riportban tette, az már elvtelen és még nevezhetjük sok mindennek.Bármennyire is tetszik ez az összefogás nevű maszlag sokaknak, ilyen nincs, ez elvtelen, ez nem működik, ennek ára van,, , ,ez nem vezet sehová, diktatúrához vagy tragédiához vezet.És nem részletezem tovább,..hosszú lenne. Itt van előttünk máris a példa, saját országunk példája, néhai Orbán Viktor és társai nagy politikai elvtelen döntése, hogy ők lesznek a jobb oldal, bárkivel, akik együtt működnek vele. A mai helyzet, az akkori elvtelen döntésnek, a határok megszabása hiányának a vége.Tétényi Éva az adott hatalmi helyzetben Esztergomban kis elvtelen kompromisszumokat kénytelen kötni, de a politikai crédójában nem húzta meg az elvi határokat és tudja vagy nem, ezzel olyanokat segít hatalomba,akikkel egyre több elvtelen kompromisszumot lenne kénytelen kötni a hatalom megtartásáért míg végül megkülönböztethetetlen lesz. A Két világháború közti Magyarországon a fokozatos szélső jobbra tolódás is így történt és így vezetett a szégyenletes véghez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  28. És Ámen!
    Bartus Laci megint “csak” össze foglalta azt amit jó magam is meg próbáltam kifejteni fentebb még ha kissé indulatosabban is.
    Ehhez nem igazán lehet s nem is kell mit hozzá fűzni talán csak annyit hogy egyikünk sem tökéletes de törekedni kell rá hisz az élet egy tanulási folyamat mindaddig még tart nem késő meg találni a helyes utat senkinek. Hiszen nem mindenki van abban a speciális ” privilegizált” helyzetben hogy zsigerből át lát a fenevad álarcán hisz személyesen meg tapasztalta bűzös leheletét.
    …………………………………………………………………
    Nácikkal nem egyezkedünk ,nincs alku s nincs bocsánat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  29. Írtam már Churchil el kapcsolatban itt ezért most nem teszem de szerintem nagyon nagy “luk” van a történelem vélt ismeretében vele s az ö “megalkuvásával” kapcsolatban. Ha jól emlékszem pont akkor is ez volt a téma,be kell e engedni a nácikat a demokrata ellenzék soraiba. Meg próbálom meg keresni s be másolni de mindenki előtt nyitva áll a lehetőség hogy bővítse tudását a II.VH kapcsán a “szövetségesek” három meghatározó állam férfijának hivatalos illetve személyes kapcsolatának szemszögéből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Kedves Kuksi!

    koszonom, hogy meltattad a mondatomat, bår az az utånna levø mondattal lesz teljes!….Engem spec az nem erdekelne, ha jobbik is reszt vesz az Orbånsåg felszamolåsåba, csak soha ne kapjon arra eselyt hogy a helyebe lephessen!
    A piszkos munkåt akår el is vegezhetne, egymåst megsemmisitve szålhatna harcba orbannal!….
    Itt peldul a bibliai Gedeon tortenetre es tøbb hasonlo esetre gondoltam!
    Egesz nyugodtan felemeszthetik egymast!
    A celjainknak pont megfelelne!
    Lehet naiv gondolat, de voltak mår erdekes tortenesek.

    Egyebkent gm.-el egyetertek, a jobbik eszmeisegevel soha, de egyes szemelyeivel szamtalan elethelyzetben kell kapcsolatot tartani.

    Orbån elkergetese ugye meg van olyan sulyos, hogy nem lehetunk finyåsak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  31. Soha nem fogadom el, sot gyulolom a jobbik es hasonlo eszmeiseget!
    Ugyanakkor kerdezem, gyulolhetem-e az egyent, akik ezen kozosseget alkotjåk!
    Mink hivo ember minden bizonnyal nem!
    Vajon bunt kovetek-e el akkor amikor nem gyulolom aszt az embert, aki engem gyulol,mert zsido vagyok? Bizonnyal nem!
    De ha ugyanez az ember aljas indulattal egyet is bånt embertåsaim kozul, akkor feltetlen szamolnia kell velem!
    Remelem erteni lehet amit mondani akarok!

    Valahogy igy ; Szeretlek felebaråtom, de gyulolom amit csinålsz es ahogy elsz, soha benne tarsad nem leszek!:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  32. Gusztavnagy, örülök, ha velem egyetértesz, de nem egészen azt írtam amiről te beszélsz.Én nem szövetkeznék és nem működnék együtt soha a Jobbikkal a politika színterén, Orbán ellen sem.Orbán elkergetése sem lehet olyan súlyos ügy, hogy ne lehessek finnyás.Egymás mellett küzdhetünk ugyanazért, de együtt nem. Az együttműködésnek mindig ára van.A Fidesz együttműködött az önkormányzati választásokon a Jobbikkal, bevitte őket a hatalomba. Küzdhettek volna külön-külön a többiek ellen, lehet, hogy kevesebb helyen győztek volna, az is elég lett volna..lehet, hogy nem. Az ára megvan, ott ülnek az önkormányzatokban, parlamentben.A Fidesz elmosta a határokat a választók agyában is ezzel. A bibliai példák szépek,de nem mindig életszerűek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  33. Tisztelt Bart us úr! Nagyon köszönöm, hogy foglalkozott a hozzászólásommal. Elnézését kérem, ha a pihenésében zavartam. Engedje meg, hogy megindokoljam a “túlreagált” viselkedésemet!
    Amitől egy kicsit kiakadtam, az azért volt mert úgy éreztem, hogy valamiért manipulál minket ezzel a témával. Úgy éreztem, hogy bedobja a gumicsontot közénk, mi pedig szépen felmondjuk a hétvégi leckét. Ez egyrészt érthetetlen, másrészt bosszantó és kiábrándító volt. Úgy éreztem, nem ezt érdemeljük öntől és nem is gondoltam eddig ilyet önről. Ezért volt fontos a válasza, hogy ezt a benyomásomat eloszlassa. TÉ-ról mindenki tudhatta, hogy többek között a jobbik is segítette őt a polgármesteri székbe, azt is tudhatta mindenki, hogy a petícióját jobbikosok adták át. Ezzel együtt johannázott mindenki, mert az a civil kurázsi, amiről tanúságot tett, az a legjobb polgári demokrata bátorságot mutatta, ráadásul egy nőtöl. Ezért is tűnt gumicsontnak a hétvégi olvasnivaló. Abban senkivel nincs vitám, hogy a jobbikkal semmiféle közös platform nem elképzelhető. Ez nem kérdés hanem alapvetés. De civilként azért szóba kell néha velük is állni és nem lehet azonnal lelőni őket. Ez még nem kell hogy kompromittáljon senkit. Ha pedig valaki jobboldali demokrata, akkor annak meg kell adni ugyanazt a tiszteletet, amit én is elvárok a tőlem eltérő nézetű, de demokrata emberektől. Számomra ez is alapvetés. Ha egy jobbikos beszél hülyeségeket azzal nem vitatkozom, ha ugyenezt egy jobboldali demokrata teszi, őt megtisztelem azzal, hogy vitatkozom vele és komolyan veszem őt. Ha pedig úgy érzem, hogy egy balodali demokrata nem ennek megfelelően viselkedik, akkor megkérdezem, hogy miért teszi. Ha nem ad választ, akkor azt gondolom, hogy én tévedtem az ő megítélésével kapcsolatban. Mindenesetre nagyon nagy érdeklődéssel olvasnék egy interjút TÉ-val, amit ön készített vele.
    Tisztelettel. Öregszeder.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  34. Miért is nem vagyok meglepve…? Elég volt Magyarországon figyelni az eseményeket, a magyar birodalmi és behódolt média hírei, ill. az esztergomiak híreit, magánemberek tudósításait figyelni, hogy kétségeim legyenek Tétényi Évát illetően. A menetet számtalan magán-videón nézve, nem lehetett nem észrevenni a neonácik közreműködését. Nem szükséges, hogy az Amerikai Népszava manipuláljon, elegendő csak nyitott szemmel és füllel figyelni bármelyikőnknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. Öregszeder, te latinos is voltál? et audiétur altera pars.
    Most van esetleg alkalom erre az interjúra. :-)
    I. sz . feladat . Orbán eltávolítása
    2.sz. feladat. Az Orbán rendszerrel leszámolás Aztán tovább. :_).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. @gm.: a problémát abban látom, hogy a jobbik nem antiszemita – lám a magyarok még mindig inkább eufemizálnak a valósággal való kemény szembenézés helyett: a jobbik neonáci, a szélsőjobbos fidesz fegyvertársa, az mszp, lmp, és a média, a politikai és közszereplők pedig legjobb esetben is cinkosaik. A tényállás ilyen egyszerű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  37. Félreértés ne essék! Én nem TÉ, hanem az AN tisztessége miatt akadtam ki. Szeretnék továbbra is bízni benne, de ebbe a manipuláció nem fér bele. Már kinőttem az iskolából, nem szeretek leckéket felmondani a tanárbácsinak és az osztályközösségnek. Mi értelme ezzel tölteni a szabadidőt? Szinte név szerint el tudnám mondani, hogy ki mit fog egy célzatosan megfogalmazott témára írni. Csupán erre szerettem volna felhívni a figyelmet. Biztos nem volt szándékos, mégis felbosszantott. Bocs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  38. gm.
    Azt hiszem, egy kicsit egymåst nem ertjuk!
    Semmikepp nem ertek egyet Tetenyivel, mert mint szervezetel, parttal soha nem szovetkeznek, helyette råjuk biznåm, hogy a konfrontåcio vagy a våros elete fontos a szamukra, ha mar bent vannak a testuletbe!
    A nagypolitikåba pedig szinten elleneznek barmi fele egyuttmukodest, de csak azert nem allnek el Orbanek elhajtåsårol, mert a jobbik is ezt akarja!
    csak had rågjåk egymåst, meg dolgoznek is azon hogy meg jobban egymåsnak feszuljenek!
    Valahogy igy gondolom!
    bocs de egy norveg geppel kuszkodok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. OKÉ , gusztavnagy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  40. Mindez nagyon szép elméleti vita LETT VOLNA az esztergomi választások ELŐTT.Miszerint össze lehet-e fogni a Jobbikkal is Meggyes elpucolása érdekében? A többi történelem: az Mszp fogott össze a Jobbikkal helyi szinten.
    Lehet kárhoztatni, lehet antifasiszta elvek alapján elutasítani – akkor is TÉNY. A tények meg igen makacs dolgok! És a polgármester leváltása tekintetében ez ráadásul működött! Ha már Churcill: “Ha szereted a virslit és a politikát – ne nézd meg, hogyan csinálják!”
    Az megint más kérdés, hogy az ÖSSZES körzetben indultak egymás ellen, és külön-külön TÖBB szavazatot szereztek, mint a fideSS jelöltjei. Csak az ő szavazataik megoszlottak (egymást akadályozták) és a fidess jelöltek szépen besétáltak. Csak kompenzációs listán szereztek 5 helyet a 15 fős testületből.
    Tehát nem az a kérdés, hogy toleráljuk-e a Jobbik neofasiszta, rasszista, stb.
    eszmeiségét. Naná, hogy nem! Ebben nincs vitánk.
    Csak azt nem fogadom el, hogy pl Kelet.Magyarországon azért tudtak jobb eredményt elérni, mert ott csupa neofasiszta, rasszista, etc. ember él.
    A Jobbikra jelenleg az ország 1/10-e szavaz. Lehet elvi alapon elzárkózni minden szövetségtől – csak az a fidess betonozásához fog hozzájárulni.
    És eltekintve a kemény rasszista magtól: a többség őszintén “nemzeti radikálisnak” tartja magát, és azért áll ki mellettük, mert ők tesznek fel egyedül húsba vágó kérdéseket, amit a többi párt a szőnyeg alá söpört. Tessék ezekre a kérdésekre őszinte, elfogadható és NEMZETI válaszokat adni – és az ki fogja húzni a Jobbik alól a talajt. Nem a kiközösítés – hanem a jobb válaszok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  41. Tehát nem vagyok hajlandó “csak” azért valakit fasisztának, rasszistának, stb. tekinteni, mert Jobbik szimpatizáns, vagy szavazó. Sokan ugyanis nem ezekért, hanem ezek ELLENÉRE szimpatizálnak velük: a nagy hangon állított nemzeti érdekképviselet, a bátran felvetett kérdések miatt. Amelyekre nem ad az ellenzék többi pártja értékelhető választ.
    Az ilyen árnyalások nélküli minősítések az elmúlt 20 évben vezettek oda, hogy már a fasizmus KOMOLY veszélyére is hatástalan a figyelmeztetés, annyira elkoptatták.
    Egyébként is elméleti a vita, pont a lényeget hagyja érintés nélkül: a Jobbik (és a személyes ambíciókat dédelgető Vona) egyáltalán HAJLANDÓ lenne részt venni egy ellenzéki pártszövetségben? LESZ még valaha is demokratikus választás? LESZ értelme, ha Orbán előzőleg köztársasági elnök lesz – és az embereivel meg az elnöknek biztosított jogkörrel továbbra is azt csinál, amit akar? Vagy kiprovokál egy szükségállapotot, az ellenzék törvényen kívül helyezésével és rendeleti kormányzással? Ez esetben a Jobbik hova áll? Mellé – vagy vele szemben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  42. Kedves öregszeder,

    nem is értem, miért gondolta, hogy bárkit is manipulálni szeretnénk. Egyszerűen arról van szó, hogy nem ismertem korábban ezt az interjút. Azt tudtam, hogy Tétényi Éva győzelmét a Jobbik is támogatta, de azt nem tudtam, hogy számára politikai program is a szélsőjobbal való összefogás, ráadásul úgy, hogy a Jobbik náci jellegét bagatellizálja, a Jobbik létrejötte miatt a cigányokat teszi felelőssé. Zárójelesen megjegyzem, hogy a Jobbik az egyetemeken alakult, majdnem készítettünk Jávor Istvánnal egy dokumentumfilmet a kezdetekről. Akkor még sehol nem volt Vona Gábor és sehol nem volt a cigánykérdés. Amikor Vonát beernyőztették a Jobbik vezetőjének, és ő elkezdett profi náci pártot szervezni belőle, utána kezdték a cigánykérdést bevonni és feltupírozni, az egész cigány problematikát náci szemüvegen át láttatni. Ezért azt állítani, hogy a Jobbikot a cigányokkal kapcsolatos problémák hozták létre, egyszerűen történelmileg nem igaz. Én ott voltam a Jobbik megalakulása körül, szó nem volt cigányokról. Az egyetemi történelemoktatásban dolgozó holokausztot relativizáló tanárok inspirációja nyomán alakult meg a Jobbik. Tétényi Éva átvette a Jobbik magyarázatát arra nézve, hogy rájuk miért van szükség. Ez nem demokratikus felfogás, se nem baloldali, se nem jobboldali demokrata magyarázata. Emellett nemcsak azért tartottam érdekesnek ezt az interjút, mert a szélsőjobbal politikai program szintjén kokettál, hanem azért is, mert egy népfrontos összefogásban oldaná fel a pártokat, de nemcsak Orbán leváltása céljából. Hanem az országot akarná úgy működtetni, hogy a szélsőbaltól a liberálisokon és konzervatívokon át a nácikig egybe fog mindenkit a konkrét problémák megoldására. Tehát hangsúlyozom, nem csupán a zsarnokság megdöntésére gyűjtené egy zászló alá mindezeket, hanem a konkrét feladatok, problémák megoldását is így képzelné el. Nos, ez pontosan ugyanaz, amit Mussolini képzelt el, és amit Orbán Viktor is próbál megvalósítani, azzal a különbséggel, hogy Mussolini és Orbán a saját pártjában testesítene meg mindenkit ebből a széles spektrumból, Tétényi Éva pedig egy közös ernyő alá vinné mindezeket a pártokat és irányzatokat. Ez vagy naivitás, vagy butaság, vagy borzalom. Ez nem plurális, többpártrendszerű parlamenti demokrácia, hanem valamilyen förmedvénye a demokráciát csorbító konstrukcióknak.
    Ezért szerettem volna, ha az olvasóink látják ezt az interjút a mi website-unkon is, és végiggondolják azt, ami ebben van. Nemcsak arról az ízlésbeli kérdésről van szó, hogy összefogunk-e nácikkal vagy nem? Egyébként pedig nem, nem, soha. És ehhez nem kell tökéletesnek és nagyon erkölcsösnek sem lenni, ez olyan alapkérdés, amihez nem kell semmiféle perfekcionizmus. Demokráciát nem lehet megvédeni antidemokratákkal, fasisztákat nem lehet lecserélni demokráciára nácikkal. És ez nem is csak morális kérdés. Azok a demokraták, akik azt hiszik, hogy ők használják fel a nácikat a fasiszták megdöntésére, tévednek. A nácik használják fel a demokratákat a fasizmus megdöntésére, és ami következik, az nem demokrácia, hanem nácizmus lesz, vagy miután felhasználták a nácikat, majd betiltják őket? De Tétényi Éva nem akarja betiltani őket, hanem beépíteni a demokrácába. Ez azonban fából vaskarika, a demokrácia fogalmilag kizárja a nácikat. Ez Magyarországon törvénykezési hiányosság, nemhogy még kívánatos is legyen. Tétényi Éva felfogása számomra felháborító és nem egy demokrata gondolkodásmódja. Ez nem demokrácia, amiről ő beszél. Orbán helyett majd Tétényi Éva alatt jön létre a centrális erőtér, amely feloldja magában a baloldalt és a jobboldalt, a szélsőbalt és a szélsőjobbot. Ez valóban zagyva gondolkodás.
    A szerelmesekkel, akik állandóan szerelmesek lesznek valakibe, nem tudok mit kezdeni. De akik fogékonyak a gondolkodásra, azok gondolkozzanak. Akik pedig elvi lehetőségeket mérlegelnek a lakásaikban, azok tanulmányozzák egy kicsit a barikad.hu, a kuruc.info és más oldalakat, nézzenek fotókat és filmeket a holokausztról, ízlelgessék a Magyar Gárda különböző álcában zajlott megnyilvánulásait, menjen el közéjük, töltsön el köztük egy kis időt, hallgassa, nézegesse őket. Azután beszéljen arról, hogy meg kell kötni néha bizonyos kompromisszumokat. És ha ezek után még mindig összefogna velük, akkor nyugodtan lépjen is be közéjük.
    Ne bolonduljunk meg emberek. Ezek a szövegek, hogy a Jobbik szimpatizánsai között vannak jó szándékú emberek, akik ártatlanul kerültek a bűvkörükbe, és csupa jót akarnak, és csak felvetnek bizonyos jogos problémákat, ez már a náci uralom előszobája. Ez a szemlélet azt mutatja, hogy a társadalom kész a Jobbik kormányzás elfogadására. Mit gondolnak e nézetek hangoztatói, hogy a fasiszta és náci diktatúrákban mit mondtak az emberek ezekre a pártokra, mielőtt hatalomra kerültek? Ugyanezt. Ne veszítsük el a józan eszünket Tétényi Éva és senki más miatt sem. Ez a nő nem tudja mit beszél. Én most szembesültem a gondolataival, amitől megdöbbentem. És azért tettük közre ezt a kiváló interjút, hogy mások előtt is világos legyen, mi van a hölgy fejében. Szó sincs semmiféle manipulációról. Ő beszél, ő fejti ki a nézeteit. A politikai bálványimádás, amely képes mindent felülírni, ha egy olyan ember mondja, akit imádnak az emberek, rémisztő. Nagyon veszélyes, ha valakit felruházunk bizonyos tulajdonságokkal, belelátjuk a vágyainkat, aztán nem vagyunk hajlandóak szembesülni azzal, hogy félreismertünk valakit, amikor ő fejti rémséges nézeteit.
    Ebből is látszik, hogy itt egy bonyolult kérdésről van szó, senkinek sem jutott eszébe, hogy bárkivel bármiféle leckét mondasson fel. Nem is számított itt senki semmiféle leckefelmondásra, én nem vagyok tanár bácsi, a feltételezés is bántó.
    Meg egyszer mondom: ha Orbán és pártja fogott össze a Jobbikkal, az nekünk felháborító, azt mint nagy leleplezést citáljuk. Amikor Tétényi hirdeti meg ezt az összefogást programszerűen, az üdvözlendő? Ha a Jobbikkal nincs semmi baj, mert vannak ott rendes emberek is, akkor a kuruc.info-val mi a baj? Ott is vannak nagyon kedves, szellemes és rendes, jóakaratú emberek, akik két perc alatt bebizonyítják azoknak, akik erre nyitottak, hogy ők csak egyenesen és bátran tesznek fel kérdéseket, vetnek fel létező problémákat. Akik ezen az állásponton vannak, nem tudják, miről beszélnek. Miért ne engedjük be ide a nácikat? Ők még nálunk is radikálisabban Orbán-ellenesek. Nem demokratikus alapon, de az mit számít, ugyebár. A legfontosabb Orbán leváltása, ugyebár. Akkor most megnyitom a zsilipet, beengedem ide a náci elvbarátainkat, követjük az istenített Tétényi Éva programját, elfogadjuk a nagy toleranciát, és praktikus kompromisszumokat kötünk. Felszólítom kedves Jobbik szimpatizáns barátainkat, hogy a közös cél érdekében jöjjenek ide kommentelni, boruljunk össze, tárt karokkal várják Önöket az Amerikai Népszava demokratikus elkötelezettségű olvasói. Ha elég lesz belőlük, akkor tessék majd szólni. Bolonduljunk meg, veszítsük el a maradék józan eszünket, mert Tétényi Éva példát mutatott azzal, hogy egy félőrült elmebetegnek ellenállt. Ki ne tette volna? Welcome náci barátaink, testvéreink, gyertek, köztünk van a helyetek! Hajrá Magyarország, Hajrá Tétényi Éva!
    Üdvözlettel, Bartus László

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  43. “Ezek a szövegek, hogy a Jobbik szimpatizánsai között vannak jó szándékú emberek, akik ártatlanul kerültek a bűvkörükbe, és csupa jót akarnak, és csak felvetnek bizonyos jogos problémákat, ez már a náci uralom előszobája. “.,
    .
    Még egyszer, nagybetűkkel:

    A NÁCI URALOM ELŐSZOBÁJA

    Bármekkora hányada szavaz a szétlumpenizálódott, ingyenebédjét sirató társadalomnak a nácikra/fasisztákra, utóbbiak soha nem csinálnak demokráciát, akik pedig rájuk szavaztak, nem állampolgárok, hanem alattvalók.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  44. Itt jelent meg május 32-én az AN hasábjain:

    Az Esztergomban történtek miatt nem csak a Fidesz okolható – véli Kósa Lajos. Tétényi Éva, azzal, hogy az MDF-fel, LMP-vel, MSZP-vel és a Jobbikkal fogott össze „a hölgy politikai értelemben olyan zavaros, amilyen csak lehet, híján van minden elvszerűségnek”.
    A magyar közmondás a hibás, azt néztem ki mondta, és nem azt hogy mit mond. Szegény asszony szombat óta a tükröket mossa-mossa clinnel. Tükröm-tükröm mondd meg nékem. De tükröm nem válaszol. ( vagy, azért sem mondom mög mit mondott:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  45. Reggel írtam, de nem jelent meg. Pedig azt írta, hogy “Azonos hozzászólást észleltem” Lehet, hogy kimoderálták? No akkor disztingváltabban:
    Ez a vita nagyon érdekes és helyénvaló LETT VOLNA a 2010-es választás ELŐTT. Miszerint szabad-e a Jobbikkal bármiféle választási szövetségre lépni. Nos: Ez a hajó már elment, Esztergomban LÉTREJÖTT (sőt napjainkig fenn is maradt) az Mszp-től a Jobbikig tartó fidess ellenes szövetség.
    Ez tény – és a tények igencsak makacs dolgok tudnak lenni.
    Mint ahogy az is, hogy a Jobbik elvi kizárásával a fidesst erősítenénk.
    Túl sokszor hívtak okkal-ok nélkül antifasiszta ellenállásra az elmúlt években – ez mostanra az állandó használatban megkopott, most már nagyon magas az ingerküszöb, nehéz elérni. Főleg, ha minden árnyalás nélkül MINDEN jobbik szimpatizánst fasisztának és rasszistának bélyegezünk. Mert sokan nem ezért, hanem ENNEK ELLENÉRE támogatják őket: a nemzeti radikalizmus és a husbavágó kérdések őszinte felvetése miatt. És mert egyszerű, közérthető (viszont rettenetes) válaszokat adnak rájuk.
    Nem lehet azt állítani, hogy pl Kelet-Magyarországon minden Jobbikos szavazó fasiszta! A rettenetes válaszokkal meg nem elhallgatással, párbeszéd elutasításával – hanem az egyszerű, közérthető és tisztességes válaszok megadásával lehet küzdeni.
    No meg: egyáltalán nem biztos, hogy a Jobbik (és főleg Vona) hajlandó lenne bármiféle szövetségre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  46. Kedves Kekec, említett korábbi hozzászólása is megjelent. Tartalom miatt nincs moderáció. :)) Akkor írja ki a rendszer, hogy azonos hozzászólást észlel, ha valaki a hozzászólására kétszer klikkel. A második klikkelést értékeli úgy, hogy ezt már egyszer elküldték. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  47. Leegyszerűsítem: Elvi alapon ugyan kizárhatjuk a Jobbikot egy lehetséges szövetségi körből – de legalább a tisztességes, nem fasiszta SZAVAZÓIKRA szükség lenne – azok “lenyúlásához” egyszerű, érthető, a nyomorban élőkhöz is eljutó agitációs és propaganda tevékenység, valamint jó és hihető program – valamint a rettenetes válaszokról való tájékoztatás kell. A Jobbik válaszai ugyanis olyanok, mint a bunkó: sima és legömbölyített, valamint a csapkodásra igen alkalmasak. Bármely kocsmában a 6-ik féldeci után is visszaböföghetők. Nem véletlenül taroltak a lecsúszottabb területeken.
    Ha valakit viszont zsigerből lefasisztának – utána már nehezen érhető el észérvekkel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  48. Bocsika admin, nem ástam elég mélyre.
    ricsi: “a szétlumpenizálódott, ingyenebédjét sirató” emberek kétségbeesettek, és belekapaszkodnak akármilyen szalmaszálba. Sajnálatos tény, hogy Kelet-Magyarország ilyen emberekkel van tele – és 2010-ben csakis a Jobbik nyújtott feléjük valami nekik szántat. És senki sem vette a fáradtságot a “demokratikus” pártok közül, hogy nekik is alternatívát nyújtsanak, hogy elmagyarázzák az alulművelt, képzetlen embereknek, hogy miért rettenetesek a Jobbik kerek, felfogható, egyszerű válaszai. – és hova vezetnek/vezethetnek.
    Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb leírni ezt a tömeget, és megbélyegezni.
    A meggyőzésükhöz kemény munka kellene (ami a román mondás szerint bajjal jár – és a bajt kerülni kell) Ilyen munkakerülésnek tekintem az eleve kitaszításukat és leírásukat is a demokrácia szempontjából. ENNYIRE nem tudatosak, és meggyőzhetők a jóra is..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  49. Mielőtt höbörögnétek: NEM a valóban fasiszta, rasszista kemény magra utalok. Azok tényleg menthetetlenek. Hanem a jószándékú, tájékozatlan, “jobb híján” szimpatizánsokra. Akik más érthető és reményt nyújtó alternatíva esetén azzal szimpatizálnának. Nem tudatosan választják a fasiszta ideológiát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  50. Kedves Kekec,

    közelednek az álláspontok. A szavazó és a párt nem azonos. De Tétényi nem a szavazókról beszél, hanem a pártról, a Jobbikról. Arra viszont nem lehet mondani, hogy megtévesztette önmagát. Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Kivételezett helyzetben a TV2 2014. április 3. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos