Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tétényi Éva toleráns a Jobbikkal is 2011. július 9. szombat 9:40 | Szegő Péter Forrás: hvg.hu

  • Hozzászólások(143)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tétényi Éva toleráns a Jobbikkal is

Budapest/Esztergom – Kissé megkésve, de tanulságai miatt hétvégi olvasmányként közöljük a hvg.hu május 31-én megjelent interjúját Tétényi Évával, Esztergom polgármesterével. A beszélgetés nagyon tanulságos, itt fejti ki Tétényi Éva leginkább politikai krédóját, amelynek lényege, hogy egy kalap alá hozná valamennyi pártot maga mögött, mert a konkrét ügyekben nincs jobbikos és liberális, csak a megoldandó probléma létezik. A Jobbikot nem látja szélsőségesnek, szerinte a problémával kell foglalkozni, ami a Jobbikot létrehozta. Csakhogy, amikor a Jobbik létrejött, még nem volt a mai értelemben vett cigánykérdés, azt ők generálták. És mit kezd Tétényi az olyan országok jelenségével, ahol nincsenek zsidók, de antiszemitizmus van. Apropó: a Jobbik antiszemitizmusának mi az alapja, kedves Tétényi Éva? Egy illúzióval kevesebb. Az eredeti cikk itt olvasható.

hvg.hu: El tud-e képzelni egy, a legkésőbb három év múlva sorra kerülő parlamenti választáson országos szinten felálló esztergomi jellegű koalíciót, benne az MSZP-vel, az LMP-vel – és a Jobbikkal?

Tétényi Éva: El tudok képzelni, de ez az eddigiekhez képest teljesen más, új típusú gondolkodást igényel. Mi Esztergomban ügyek mentén próbálunk összefogni. Természetesen más a város- és az országos politika. Amikor azt mondom, hogy előbb-utóbb mindenki rájön, hogy esztergomi, akkor ezt arra alapozom, hogy Magyarországon is olyan gazdasági csődhelyzet van, mint amit én örököltem Esztergomban. Amikor az emberek mindennapjairól van szó, már majdnem mindegy, hogy ki melyik párt szimpatizánsa, itt bizony ügyek vannak. Rendbe kell tenni a pénzügyeket, fel kell számolni a korrupciót, hiteles embereket kell betenni a politikába, az ügyeket pedig szakmai alapon, együttműködve kell megoldani. Természetesen nem vonom kétségbe a pártok létjogosultságát, de nézzük meg, hogy milyen célokért lehet összefogni és ott már nem nagyon számít, hogy ki milyen párthoz tartozik.

hvg.hu: Felmerült az az ötlet, hogy a következő választáson ön lehet Orbán Viktor – akár sikeres – kihívója. Milyen felállásban?

T. É.: Ha sikerül egy, az általam megtestesítetthez hasonló gondolkodást megjeleníteni, azt akár egy nő is megjeleníthetné a jelenlegi, férfiak által dominált magyar politikai életben. Gondoljon például Angela Merkelre.

hvg.hu: Angela Merkel mögött ott áll a CDU…

T. É.: A kérdés az, hogy sikerül-e országosan egy olyan szövetséget, választási koalíciót létrehozni, amely Esztergomban megalakult. Ez nem jelenti azt, hogy az egyes pártok elveszítenék önálló arculatukat, de azt igen, hogy túl kell lépni olyan pártpolitikai elképzeléseken, mely szerint a legfontosabb a hatalom megszerzése és megtartása. Az ország sorsának jobbra fordítása lenne a cél. Esztergomban minden héten tartok kabinetülést a pártok képviselőivel. Ott ül egymás mellett a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Vállalkozók Pártja képviselője, legutóbb pedig Stein Balázs fideszes frakcióvezető is eljött – az ő megjelenése mindenképpen minőségi változást jelent. Politikai kérdésekben, teszem azt, a Jobbik és az MSZP jó eséllyel egymás ellen szavazna, ezeken a kabinetüléseken azonban konkrét ügyekről van szó, mondjuk szemétszállításról, iskolabezárásról vagy az illegális hulladéklerakó felszámolásáról és ezekben felül tudnak emelkedni az ideológián. Szerintem Magyarország számára ez lehet a kivezető út. Például a cigánytelepen szemetet fogunk szedni most, június 3-án. Bárki jöhet. Nekem mindegy, hogy aki a lapátot fogja, jobbikos, MSZP-s vagy LMP-s.

hvg.hu: Tekintettel arra, hogy a parlamenti választáson pártok indulnak, lenne egy olyan választási párt, melynek országos listáját ön vezetné, Mesterházy Attila lenne a második, Vona Gábor a harmadik és Schiffer András a negyedik?

T. É.: Nagyon kedves, hogy így összeállítja az országos listát, de ne személyekben gondolkodjék. Itt nem tartunk, mindez csak fikció. Azt állítom, hogy – akárcsak Esztergomban – bármilyen együttműködés elképzelhető. Amikor van egy adott cél, meg kell nézni, hogy melyek azok a pártok, civilszervezetek, mozgalmak, melyekkel azonos a program. Ha ez majd országos szinten komolyan felmerül, egy olyan program, cél létrejöttét szeretném elérni, amely mentén össze lehet fogni. Ilyen szempontból majdnem mindegy számomra, hogy ki képviseli azt a pártot. A lényeg, hogy hiteles ember legyen.

hvg.hu: A Jobbikot nem tartja egy szélsőséges pártnak?

T.É.: Nézze, én a Jobbikot a képviselőin keresztül ismertem meg. Az esztergomi jobbikosok más gondolatvilágot képviselnek, mint például a szocialisták, de megnyilvánulásaikban nem találtam szélsőségeket.

hvg.hu: Mármint Esztergomban. S országos szinten?

T. É.: Az országos politikával még nem foglalkozom. Amikor a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak állítják be, akkor annak a kérdésnek a feltevésével keresném a probléma megoldását, hogy miért van ma Magyarországon szükség egy olyan típusú gondolkodásra, mely a Jobbikban megtalálható. Tehát valamilyen problémával – a cigánykérdéssel, az elszegényedett kérdések felemelésével – az országos politika nem vagy nagyon elenyésző mértékben foglalkozik. Ha létező társadalmi problémákról nem akarunk tudomást venni, akkor ne csodálkozzunk, hogy a válasz rá ilyen szélsőséges. Nem az a megoldás, hogy – bár ezek bizonyára csak rövidtávú célokat valósíthatnak meg és nem tartom hosszútávon helyesnek őket – egy pártról, amelynek szélsőséges megnyilvánulásai vannak, azt mondjuk, hogy jaj, de rossz, hogy vannak, hanem azon kell elgondolkozni, hogy miképp lehet a problémát megoldani, hogy ne legyen szükség ilyen típusú válaszra.

hvg.hu: Ön a tavaly áprilisi parlamenti választáson kire szavazott? Gondolom, elment és érvényes szavazatot adott le.

T. É.: Elmentem és érvényes szavazatot adtam le, de magánügy, hogy kire. Egyébként ezt a kérdést még újságíró nem tette fel nekem. Köztisztviselő voltam hét éven át és megtanultam semlegesnek lenni, pártszimpátiát nem mutatni. Az más kérdés, hogy a személyes neveltetésem, a családi hátterem milyen: jobboldali, konzervatív családból származom.

hvg.hu: Ön független. Semleges is?

T. É.: A legnagyobb hibámnak azt róják fel, hogy megjelentem az MSZP majálisán. Ugyanakkor az LMP tüntetésén is ott voltam, az esztergomi polgárok aláírásait pedig a Jobbik adta be az Országgyűlésnek. Nem a pártokon kívül, hanem a pártokkal együttműködve, de szakmai alapon próbáljuk Esztergom problémáit megoldani. Számomra a Kádár János Baráti Körnek az Esztergomban lakó titkára ugyanúgy tárgyalópartner, mint egy jobbikos, egy LMP-s, egy MSZP-s, vagy akár egy fideszes vagy egy kereszténydemokrata. Lehet, hogy Kósa Lajos azt mondja, hogy ez egy nagyon zavaros gondolkodásmód, de szerintem az árokásásoknak véget kell vetni. Magyarország azért van ott ahol van, mert ellenségeket gyártunk, ahelyett, hogy például az államadósság kifizetésének módjaival foglalkoznánk. A kérdésére visszatérve: a jobboldali, konzervatív hátteremben semmi titok nincsen. Ugyanakkor a Kádár-korszakban nőttem fel, így tudom értékelni azt is, amit például az úttörőmozgalom adott a közösségnek. Azt a liberális gondolkodásmódot is becsülöm, amely szerint mindenkinek a véleményét tiszteletben tartjuk. Természetesen vannak az embernek a neveltetéséből származó irányultságai, de ahogy növekszik, egyre többet befogad a világból, megnézi, hol vannak azok az utak, amelyeken el lehet indulni. Ha tiszteletben tartjuk egymás véleményét, az nemhogy szétválaszt, hanem közelebb hoz minket egymáshoz.

(Az eredeti cikk itt olvasható.)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 10 szavazatból)
Tétényi Éva toleráns a Jobbikkal is, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(143)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

143 Reader’s Comments

  1. Kedves Bartus Úr!
    Erős a gyanúm, hogy hiába a (szerintem) világos érvelése. Vagyunk néhányan, akik pontosan értjük, miről beszél. Hogy sokan nem képesek, vagy nem akarják megérteni – azt nem tudom eldönteni. Kétségtelenül szomorú, de legalább kijózanító felismerés ez is.
    Azért tisztelem a kitartását. Talán ezzel is úgy lesz, hogy ha elég sokat ismétlik, csak megragad valami.
    Szegény Churchill-től most személy szerint eltekintve (bár neki is voltak érdekes megnyilvánulásai) egy szándékosan elnagyolt és durva megállapítás:
    A nyugat, Angliával az élen, úgy gondolta, hogy a kommunizmus ellen jól fel lehet majd használni Hitlert, aki kezelhető lesz. Nem jött össze. Sőt, a végén az eredeti ellenséggel kellett összefogniuk.
    Talán érti valaki, mit akarok mondani…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  2. T. admin!
    Én el tudok képzelni egy szakértői kormányt, mondjuk Bajnai vezetésével, és nagykoalíciós támogatással. A szakmai kormány jellemzője, hogy ÜGYEK MELLETT kormányoz, a szakmai szempontok, és nem a pártérdekek vezetik – mert azok a nagykoalícióban nagyrészt kioltják egymást (bár ott is az erősebb kutya…) És nem tartom tragikusnak, ha az ország 8-10 %-a ebben a nagykoalícióban képviselteti magát. A Jobbik egyelőre egy parlamenti párt, egy demokratától elvárható, hogy tolerálja azok szavazatát, akik oda küldték!
    Ráadásul én a választási rendszert úgy alakítanám, hogy a bejutási küszöböt 1 %-ra leszállítanám. “Hadd virágozzék száz virág” – az aztán állandó konszenzuskényszert idézne elő. Az Unió is elnavigál ilyen körülmények között.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. kuksi értem és megértem az érvelést – csak gyakorlati politika szempontjából nem fogadom el. Mert ezzel további rétegeket szállítunk a fidess betonozásához.
    Tudom, hogy veszélyes a Jobbikkal szövetkezni – de lehet, hogy nem lesz más út és mód. Elvi alapon eleve kizárni – a saját lehetőségeket szűkíti. Ráadásul az egész gondolatkísérlet: nem valószínű, hogy Vona és a kemény mag belemenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  4. Kekec :
    Azzé összenekeverjük mán az egész Második Világháborút ezzel a nevetséges kis esztergomi csetepatéval !
    -
    Azt fel kellene már végre fogni hogy annakidején az Emberiség fennmaradása volt a tét .
    Ha Hitler megtarthatta volna hatalmát ma már nem lenne élő ember a Földön az árjanémeteken kívül.
    Egyszerűen mindenkit kiirtottak volna.
    Szóval csak óvatoskán avval a Sztálin-USA-Csörcsill együttműködés bírálatával !
    ( Ehhez képest még az egész Nagymagyarországi Árvalányhajas Urambátyámos ballibsis fasizmusos szarakodás is csak bábszínházi matiné ! )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Kedves Kekec,

    Bajnai Gordon soha nem vállalna olyan kormányzást, amely ilyen jellegű nagykoalíció kormánya. De ettől függetlenül: az Ön által említett kormánytípus az ügyvezető kormány, amelynek meghatározott jogosítványai vannak az alkotmányban, és átmeneti időszakra szólnak. Egy országot nem vezethet ügyvezető kormány folyamatosan normális esetben. Minden kormánynak amúgy szakértő kormánynak kell lennie, itt fogalmi zavarok vannak. A parlamenti demokráciában pártok indulnak a választásokon, a választók pártokra szavaznak, és a többséget szerzett pártok kormányoznak. A pártok köthetnek koalíciókat. De olyan egységbe terelt nagykoalíció nincs, amelynek a tetejére ültetnek szakértői kormány címen ügyvezető kormányt. Ez a konstrukció nem demokrácia. Nem kell feltalálni sem az orosz, sem a fehérorosz, sem a kínai sem egyéb autokráciák konstrukcióit, amelyekkel a demokráciát helyettesítik. A demokrácia olyan, amilyen. Az nem ügyvezető kormányt jelent. Szerintem maradjunk a parlamentáris többpártrendszerű demokráciánál, annál jobbat még nem találtak ki. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  6. “Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb leírni ezt a tömeget, és megbélyegezni.”

    Kekec, ne haragudj, de nézem a riportot a dinnyetermelőkről, és az egyik észkombájn azt nyilatkozza:

    “Háazabaj, hogy behozzák a ócsó kűfődi dinnyét és a magyar gazda meg nem tuggya eladni’

    Ha húsz évvel a kapitalizmus bevezetése után valaki itt tart, és az uralmon lévő kormány mezőgazdasági minisztere ezt az igényszintet szolgálja ki, és a tévé erről kommentár nélkül tudósít, akkor sajnos ezt a tömeget nem én írom le és bélyegzem meg. Ezt a munkát elvégzi ő maga.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. Na jó, én hajlok a kompromisszumokra. Ügyvezető kormány az Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívásáig. Mert EZT a fidess alkotmányt szerintem másképp nem lehet elpucolni az útból (már demokratikusan, polgárháború és forradalom nélkül)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  8. ricsi ez egy nagyon leegyszerűsítő vélemény – amiben azért egy nagy adag igazság van. A, mi dinnyeszezonunk AZUTÁN szokott beindulni, amikor a mediterrán országokban már befejeződik. Az utórezgésekből csak kisebb mennyiséget tudnak behozni, ami legalább karban tartotta a piaci árakat.
    MOST viszont egyszerre érik a magyar dinnye a déli országokéval – és tényleg
    “Háazabaj, hogy behozzák a ócsó kűfődi dinnyét és a magyar gazda meg nem tuggya eladni’ A magyarember ugyanis nem ad másfélszer-kétszer többet a dinnyéért “csak” azért, mert magyar. A többség egyszerűen nem engedheti meg magának.
    Az meg messzire vezetne, hogy miért az életképtelen kisbirtokok John Deer traktorral való ellátására herdálták az Uniós kohéziós alapot, amikor azt a piaci pozíciók erősítésére kellett volna felhasználni. Például olyan fajták bevezetésére, amelyek jobban elkülönülnek érési időben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  9. Hát basszuskulcs! Ezt hívják versenynek, nem? Olcsó a külföldi? Termelj olcsóbban. Nem tudsz? Szopacs.

    De az; hogy tavaly a magyar mezőgazdaság 5,7 milliárd euróért exportált, az teljesen természetes, magától értetődő dolog?

    A védővámot követelő barom felfogja – ismétlem: húsz év kapitalizmus után -, hogy ez egy oda-vissza dolog? Hogy nem lehet 5,7 milliárd euróért exportálni, és közben azt követelni, hogy az importot meg tiltsák be?

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Az 5,7 milliárd euró = 1510,5 milliárd forint.

    Forrásd: http://www.agroland.hu/?hir=4381

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Ugyan már ricsi, az csak 3 kisebbségi MOL részvény! Ráadásul a tavalyi az egy katasztrofális év volt mezőgazdaságilag (meg árfolyamilag is), mert ezt az EGY ígéretüket maradéktalanul betartották: “A nap is máskép sütött” na meg “Ítéletidő” volt.
    Ez utóbbi CBA reklám, kis jóindulattal (amiből kevés van bennem) NEM tartom fidess propagandának (ezért EGY ígéret).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  12. Nem egészen értettem, amit írtál. A számadatot vitatod?

    Lehet, hogy az csak három kisebbségi MOL-részvény, mindazonáltal egy vámrendszer bevezetése – túl azon, hogy az egész nyilvánvalóan agyrém, annyira lehetetlen – mindenképp azzal járna, hogy ez a mennyiség elárasztaná a magyar piacot. Cserébe viszont jól ki lenne innen tiltva a macedón dinnye, a görög narancs meg a panamai banán.

    Azt hittem, arról vitatkozunk, mennyire kéne már a jaunépnek felfognia a VALÓSÁGOT. Azt, hogy az élet nem kívánságműsor.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Tényleg eltértünk Tétényitől és az ő Jobbik tolerálásától. Viszont amit Mesterházi nyilatkozott, az én álláspontomat támasztja alá arról, hogy meg kell különböztetni a pártokat és támogatóikat, (pl nem pártokról, hanem polgárokról, valamint a résztvevő politikai erőkről beszél:
    “Az új többség felé – Jólét vagy jóllét? Mesterházy Attila| Népszabadság| 2011. július 6.
    Az új többség akkor lesz sikeres, ha szövetséget köt a jóllét politikájára, ha szavakban és tettekben egyaránt a magában és környezetében bízó, biztonságot igénylő és együttműködést teremtő polgárokat helyezi a középpontba. Orbán Viktor fülkeforradalma el fog bukni. Az orbáni erős állam foglyai boldogtalan magyarok lesznek. A jóllét hívei és támogatói pedig visszakapják a reményt és az esélyt, hogy a holnap jobb lesz, mint a ma és a tegnap volt. És ekkor lesz valóban erős Magyarország, ekkor lesz erős a magyar baloldal és minden olyan politikai erő, mely az új többség, a jólléti fordulat megteremtésében részt vesz.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  14. és hát ,melyik párt nem akarja a jót, a jólétet, a jóllétet? Még a Jobbik is. Az már más kérdés, hogy mit értenek a fogalmak alatt. De a szöveg nem zár ki senkit és semmit az összefogásból eleve és kardinálisan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  15. Nem az a kérdés, melyik párt mit akar. Ugyanis olyan pártok jöttek létre, amilyenekre igény volt. Nem véletlen, hogy milyen pártok alakultak, az sem, hogy melyik mivé lett, és melyik hogyan maradt meg. A pártok csak tünet.

    Az ún. rendszerváltáskor még lett volna esély arra, hogy jó irányba induljon az ország, bár így utólag nézve ma már nem vagyok biztos abban, hogy mit csinált volna az SZDSZ, ha nyer. Mindenesetre nem nyert, a nyugodt erő nyert, aminek az összes szlogenje, az egész hozzáállása azt sugallta, gyerekek, nem lesz itt semmi, szép csöndben megúszunk mindent, elsunnyogunk mindent, nyugalom…

    És el is lett szabotálva a piacgazdaság. Aztán elérkezett az igazság pillanata, hogy klasszikust idézzek.

    Erre mit választ a nép?

    Szabotáljunk még tovább.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Ricsi, most nincs igazad. A demokratikus átalakulás fixálásáért és a gazdasági alapok átalakításáért Hornék nagyon is sokat tettek. Nem itt tartanánk ,ha ők folytathatták volna!
    És korábbi kérdésedre válaszolva: csak a nagyságrendet és a jelentőséget akartam érzékeltetni. Miszerint az EGÉSZ magyar mezőgazdaság teljesítménye nem ér el 3/4 MOL-t.. Ami egy egyre jobban stratégiai jelentőségűvé váló ágazatban, az ország területének 70 %-át elérő termőföldvagyon mellett – egyszerűen tragikus!
    Tragikus az is, hogy a spanyolok csinálnak sonkát a magyar mangalicából, hogy azokat nem rideg tartáson, és makkoltatva tartják, hogy a ridegen tartott szürke marha húsa drágább, mint az istálózotté. És még sorolhatnám!
    De egy szóval is ki lehet fejezni: ABSZURDISZTÁN!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. Igaz Kekec!
    .
    2000-ig Torgyánt tartottam a legkártékonyabb állami vezetőnek, azután pedig azt, akit hatalomra segített. :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Mi folyik itt??

    Eredeti téma (bocs nem érdekelnek a dinnyések :-) ) ricsi meg mondta s igaza van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. RICSI az IGAZ !!
    2011. július 11. hétfő
    12:03
    “Ezek a szövegek, hogy a Jobbik szimpatizánsai között vannak jó szándékú emberek, akik ártatlanul kerültek a bűvkörükbe, és csupa jót akarnak, és csak felvetnek bizonyos jogos problémákat, ez már a náci uralom előszobája. “.,
    .
    Még egyszer, nagybetűkkel:

    A NÁCI URALOM ELŐSZOBÁJA

    Bármekkora hányada szavaz a szétlumpenizálódott, ingyenebédjét sirató társadalomnak a nácikra/fasisztákra, utóbbiak soha nem csinálnak demokráciát, akik pedig rájuk szavaztak, nem állampolgárok, hanem alattvalók.

    és ott a pont !! S ha a demokraták latolgatnak ,% ot számolnak hogy + ennyi meg annyi % lenne a jobbikos csürhe a viktatura megdöntésében hát szakítunk s leszek szélső demokrata anti fasiszta s Ricsit meg Bartus Lacit viszem magammal és kész!! :-) persze kicsit viccesre vettem de attól még nagyon szómórú hogy alapvetésekben nem értünk egy-két emberrel egyet! Ezért kellene egy Karta a Kohányi társaságnak ami le fekteti az” egy és oszthatatlant” !! Nem viccelek !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  20. Emberek! Nem is ismeritek Tétényi Évát személyesen! Különben nem írnátok össze ennyi balf….ságot – Bartus úrral együttvéve. Ő még a kampánya elején azt mondta – és ezt be is tartotta! – az ő kampánya egy pozitív kampány. Nem volt hajlandó semmiféle rosszat mondani az elődjére, és ezt nem is tudta belőle kiprovokálni senki. Azt mondta: ezt tudja ígérni (a programját), ha kell jó, ha nem – úgy is jó. Van egy szint, ami alá nem hajlandó lemenni. Mutassatok még egy ilyen, pozícióban lévő embert az országban! Persze, hogy szúrja a szemét a sok, csak a saját maga hasznát néző, magát már rég lejárató senkiházinak. Menjetek el, hallgassátok meg, beszélgessetek vele. Nincs benne arrogancia, nincs benne önteltség, nem néz le senkit (se mszp-st, se lmp-st, se jobbikost, se fideszest).
    Egyáltalán nem akarok párhuzamot vonni – de Jézust is megfeszítették… Pont ez történik most Esztergomban… mégsem “menekül”. Bartus úr is kicsit levehetné a kötést a szeméről, mert meglehetősen elvakult.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  21. Nono! Azért vannak fokozati különbségek. Egyelőre a Jobbiknak kicsi az esélye, hogy lázálmait megvalósítsa, viszont a Rosszabbiknak van rá ereje, támogatottsága, elszántsága és akarata – valamint következetes terve is – egy fasiszta diktatúra megvalósítására.
    Ezért amíg elképzelhetetlennek tartok egy mostani, változatlan Rosszabbikkal egy nagykoalíciót – ugyanezt nem tartom ördögtől valónak a Jobbiknál. Ez nem jelenti az eszement, hagymázas lázálmaik elfogadását: viszont továbbra sem vagyok hajlandó beállni a sorba, és minden magát nemzeti radikálisnak valló támogatójukat – akik azt látják, hogy velük CSAK a Jobbik foglalkozik (az LMP eleve értelmiségi bagázs, az Mszp meg magával van elfoglalva, és nem az országgal, de főleg nem a zemberekkel)- elvetemült neonácinak tekinteni.
    Hiszen éppen Bartus fejtette ki meggyőzően, hogy a fasizmus és a nácizmus dimitrovi összemosása tarthatatlan. Én ezért inkább Pupuval értek egyet:
    http://bolcspupu.blogspot.com/2011/07/helyen-marad-karolyi-szobor.html#comments

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  22. Mielőtt bárki félreértené. A NÁCIZMUSSAL (értsd nemzeti szocializmus) tényleg nem lehet és nem is szabad vegyülni. Ebben nincs vitánk.
    De a Jobbik támogatóinak többsége nem náci (legalábbis én nem tekintem annak őket). Megtévesztett emberek, akik a többi párt által meg sem említett VALÓS problémáikra egyedül a Jobbiktól kaptak egyszerű, általuk is felfogható válaszokat, amelyek minősítéséhez nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel – közoktatásunk ezirányú mulasztásinak köszönhetően. Továbbra is egyszerű lustaságnak tekintem ezek eleve kiátkozását – meggyőzés helyett.
    Én nagyobb veszélynek tartom a jelenleg reálisan a nyakunkon levő fasiszta diktatúrát – mint egy valószínűtlen náci rendszer veszélyét. Ahogy Churchill sem fogadta el Sztálin eszméit – “csak” a szövetségét, lehet, hogy tartva egy angliai bolsevik diktatúra lehetőségétől. De a közeli vész elhárítását fontosabbnak tartotta, mint egy későbbi teoretikus veszély miatt a lehetséges szövetséges elhessegetését.
    Ha egy házban csöpög a csap – és másrészt kigyulladt: én a tűzoltással foglalkoznék. Nem pedig egy lehetséges későbbi beázás elhárításával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  23. sly! Én is mehetnék? :)
    Hát igen… az a sok megtévesztett ember…
    Konkrétan Tétényi Évához visszatérve. Valóban. Én sem ismerem személyesen. De tessék már elolvasni – és főleg felfogni! -, hogy miket mond. Csak néhány:
    - “Természetesen” kellenek pártok, de a célok, ügyek esetén nem számít, ki milyen párthoz tartozik. ?? Akkor miért is kellenek? Azt hiszem, ez a fából vaskarika esete.
    - El tud képzelni egy koalíciót a Jobbikkal? El! Ez legalább világos.
    - A Jobbikot nem ismeri, csak a helyi képviselőit. Ez most butaság, vagy cinizmus?
    - “országos politikával még nem foglalkozom” Erről Dávid Ibolya jut eszembe, aki nem értett a focihoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. Nos, mindenkinek joga van a véleményéhez és annak kinyilvánításához. De m ár az LMP is….
    http://nepszava.com/2011/07/magyarorszag/ellenzeki-osszefogassal-valtana-le-a-fideszt-az-lmp.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  25. El tud képzelni egy koaliciót Novák Elődökkel, Vona Gáborokkal és a többi székházgyujtogatóval + Hegedüs Loránd harangozóval…?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Aki ma a Jobbikkal, mint politikai – gyakorlati – tényezővel számol, az sz á m o l j o n – adott helyzetben – felfegyverzett félkatoni szabadcsapatok tevékenységével is, amint éppen feltartott kezű anyákat, gyermekeket és öregeket kisérnek a dunapartra, hogy belőjjék őket… És számoljon gyermekekből épített hullahegyekkel az utcasarkon… És ha nagyon vallásos, gondoljon Boldog Salkaházy Sárára is…
    Vigyázat ez nem a Menyország – ez Magyarország!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  27. Ricsi : A dinnyékhez követtem el ezt itten, alább :
    -
    Nemteccik a dinnyeár ?
    Kombájnoddal odaállj :
    Országúton kétsorba’
    Aképp mint az ” átkosban “.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. riposzt, ugyan olvasd már el Bartus “Az unió első fasiszta állama” cikkét. Szemmel láthatólag te még a dimitrovi agymosás áldozata vagy.
    Egyébként is ki beszél koalícióról? Választási szövetség: az egészen más tészta!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  29. Geyza, jó a versike, de ez sem rossz:
    “Diadalittasság miatt el kell venni Orbán vezetői jogosítványát”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  30. Ekhnáton sorsa légyen az övé.

    Kuksi jöhetsz természetesen.
    Ritkán tévedek de ennek a cikknek a révén ki is rajzolódott miért is nem létezik bal oldal,bocs demokrata oldal.
    Csak azért mert van aki nem tudja hogy az hogy demokrata valaki az ki is zárja hogy bármiféle közösséget vállaljon nácikkal. Aki ezt nem érti az nem demokrata hanem megalkuvó vagy/s sunnyogó anti piréz

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. Kezdem úgy érezni hogy nem mást üdvözölhetünk sorainkban mint “orákulum” asszonyt. Látom tisztelt “látó” komolyan vette Bartus Úr szavait : “ha gondolja kezdjen új életet egy új nic alatt az A.N en”

    Nos hiába az új név ,szavai s azon keresztül nézetei mindig fel fedik kilétét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. Mondtam hogy le porolom rég nem használt szak tudásom.

    Kedves le cserélte már a szemüvegét?? Sikerült már a látszat mögé néznie ?? Nem igazán mi?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  33. Kedves Bartus László!

    Én nagyon tisztelem Önt, és esztergomiként még vannak emlékeim az Ön itteni munkájáról. Mivel tudom, hogy Önnek valóban fontos a keresztény, biblikus háttér, és mivel Tétényi Éva is mélyen hívő keresztény, ezért szeretném felhívni a figyelmét a következőre. Jézus korában is létezett olyan típusú párt, ami gyakorlatilag a mai magyar Jobbik irányának felel meg: a zelóták (sőt igazából még jóval szélsőségesebbek voltak). Jézus mégsem hirdette azt, hogy ezen párt, csoport képviselőivel nem szabadna érintkezni, ki kellene őket rekeszteni. Ő úgy gondolta és hirdette, hogy keresztényi szeretet jegyében valóban mindenkivel lehetséges a kommunikáció és akár az együttműködés – ezért ült le bárkivel enni, ment el bárki házába, aki szívesen látta. Azokkal nem lehetséges csupán a kommunikáció, az együttműködés, akik maguk zárkóznak el. A jelen politikai helyzetre vonatkoztatva: egy olyan kifejezetten náci csoportosulással, akik eleve elvetik a parlamenti demokráciát, a jogállamot, valóban nem lenne lehetséges az legcsekélyebb együttműködés sem, hiszen maguk utasítják el annak alapvető kereteit. A Jobbik hangoztat szélsőséges nézeteket is, melyekkel magam sem tudok egyáltalán azonosulni. De nem kifejezetten náci párt, mert alapvetően a parlamentáris demokrácia szabályait elfogadják, a jogállamot nem vetik el, ezért lehetnek egyáltalán parlamenti párt. Náluk sokkal szélsőségesebb, kifejezetten náci csoportok vannak Magyarországon, akik a Jobbikot meg- és elvetik, mert túl konformnak tartják őket. Emellett, magam is meglepődtem, de Esztergomban ténylegesen nagyon jó munkát végeznek, együtt lehet velük működni – mit mondjak, ők is emberek. Semmilyen szempontok alapján nem szabad embereket kirekeszteni, hacsak ők saját maguk nem akarnak kifejezetten elzárkózni a társadalomtól, a teljes közélettől (ha nem törnek erőszakos uralomra, stb). A Jobbik egyelőre nem akar, egyelőre ők jogállamban gondolkodnak, ahogy Esztergom esetében is bebizonyosodott, ezért a legalapvetőbb dolgokban és éppen a jogállam megmentése érdekében szerintem is lehetséges velük az együttműködés.
    Nem feltétlenül a szélsőségesek a legveszélyesebbek. Bibliai alapon ott vannak a langyosak, akiket az Úr is kiköp. De konkrét jelen politikai vonatkozásban: a Fidesz nem egy szélsőséges párt, mégis a jogállamot feszegeti, antidemokratikus törvényeket hoz. Egy szélsőség lehet veszélyes, de nemcsak ők, hanem bármely párt, bármely csoport magában hordozza a veszélyt, legyen bármily mérsékelt. Szép csöndben is le lehet bontani a demokráciát. Ezért úgy gondolom, hogy mindig az adott helyzet, midig az adott helyzetben tanúsított viselkedés, az alapvető együttműködési készség, a jogállam éppen aktuális tiszteletben tartása számít egy csoport esetében, és nem szabad senkit valamilyen általános elvek alapján kirekeszteni. Tétényi Éva így gondolkodik, ezért támogatom keresztényként a politikáját.

    Ami az antiszemitizmust és a cigányozást illeti: minden társadalmi csoportban és minden pártban jelenlévő gondolkodásról van szó, egyáltalán nemcsak a Jobbik köreiben fordul elő (ez a saját tapasztalatom). Igen, az MSZP-ben is, a Fideszben is, mindenütt.

    Ami a Jobbik szavazóit illeti: egyik barátnőm a cigánymisszión dolgozik, imádják a cigánysoron, rengeteget segít az ottani cigány családokon. Ehhez képest a Jobbikra is szavazott (tartott a Fidesz túlhatalmától, másik pártnak is akart esélyt adni, és pár dolog tetszett neki a programjukban, de Jobbik kormányt nagyon nem akar). Ez csak egy példa a sok közül, de jól mutatja, hogy egyáltalán nem igaz, hogy a Jobbik szavazói, támogatói, vagy akár minden tagja náci, meg le lehetne őket nácizni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  34. És még egy dolog: Esztergomban, amely kifejezetten jobboldali város, az mszp-sekre néznek úgy, hogy jószerivel nem is vehetőek emberszámba. Bár érthető, hogy abban a városban, amely negyven évig szenvedett a “klerikális reakció tűzfészkeként” megbélyegezve, és eltaposva, miért alakult ki ilyen hangulat. Én mégis ezt a kirekesztést éppolyan elfogadhatatlannak tartom, mint a jobbikosokkal szembenit. Tényleg valahol haláli, hogy míg itt a jobbikosokkal való szóba állás miatt bírálják TÉ-t, addig odahaza a legkeményebben azért rótták meg, mert Lendvaival és Gyurcsánnyal mutatkozott egy színpadon. Ez azért valahol groteszk. Szerintem elképesztő emberekre, nagy csoportokra úgy tekinteni, mintha nem is volnának emberek. Teljesen egyetértek Tétényi Évával abban, hogy éppen ezért tart itt az ország, ahol, mert ellenségképet kell gyártani, mindkét oldalon, és azt fenntartani, szabályos polgárháborús pszichózisban él az ország. És ha a legfőbb cél az “ellenség” elpusztítása, akkor a végén a várost/az országot pusztítják el maguk körül. Mint ahogy Esztergomban erről van szó, a cél TÉ tönkretétele, akkor is, ha a város belepusztul, ezt ki is mondta exünk. Csak el kell jönni Esztergomba és szétnézni. De közben azt is lehet látni, hogy az emberek önkéntesen, közösen dolgoznak a városért, nem nézve, hogy ki milyen pártot képvisel vagy épp civil, ezért működik még egyáltalán valahogy a város, ezért nem fulladtunk még szemétbe és gazba (ti. nulla FT-ot szavaztak meg a fideszesek a közterületek rendben tartására, azért hogy az elkeseredett lakók a polgármester ellen forduljanak. Hát ezt nem sikerült elérniük, annál inkább civil kurázsi felébredését.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  35. Ez is egy vélemény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. “Az országos politikával még nem foglalkozom. Amikor a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak állítják be, akkor annak a kérdésnek a feltevésével keresném a probléma megoldását, hogy miért van ma Magyarországon szükség egy olyan típusú gondolkodásra, mely a Jobbikban megtalálható. Tehát valamilyen problémával – a cigánykérdéssel, az elszegényedett kérdések felemelésével – az országos politika nem vagy nagyon elenyésző mértékben foglalkozik. Ha létező társadalmi problémákról nem akarunk tudomást venni, akkor ne csodálkozzunk, hogy a válasz rá ilyen szélsőséges.” Hogy lehet az, hogy egy polgarmester azt allitja, hogy még nem ismeri a jobbik orszagos politikajat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  37. Két dolgot kellene eldöntenie Tétényinek:
    1. Ismeri-e vagy sem a jobbikot?

    2. Szélsöségesnek vagy nem szélsöségesnek tartja öket.

    Ugyanis a fenti idézet tele van belsö ellentmondasokkal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  38. “Az országos politikával még nem foglalkozom. Amikor a Jobbikot szélsőjobboldali pártnak állítják be, akkor annak a kérdésnek a feltevésével keresném a probléma megoldását, hogy miért van ma Magyarországon szükség egy olyan típusú gondolkodásra, mely a Jobbikban megtalálható. Tehát valamilyen problémával – a cigánykérdéssel, az elszegényedett kérdések felemelésével – az országos politika nem vagy nagyon elenyésző mértékben foglalkozik. Ha létező társadalmi problémákról nem akarunk tudomást venni, akkor ne csodálkozzunk, hogy a válasz rá ilyen szélsőséges.” Hogy lehet az, hogy egy polgarmester azt allitja, hogy még nem ismeri a jobbik orszagos politikajat? (Tétényi Éva tolerans a jobbikkal is cimü cikkböl)
    Két dolgot kellene eldöntenie Tétényinek:
1. Ismeri-e vagy sem a jobbikot?
    2. Szélsöségesnek vagy nem szélsöségesnek tartja öket.
    Jellemzö Tétényi Évara a sok logikai bukfenc, amit a fenti idézet is alatamaszat. Ismeri-e a jobbikot vagy sem? Nekem most mar az az érzésem, hogy nem öszinte. Egyébként ismerve a jobbikot, bar nem tudom, de szinte érzem, hogy megkörnyékezték mar Tétényit, mintahogy Bartus Laszloban is felvetödött az ötlet, hogy megkeresse a Kohanyi Tarsasagggal. A különbség, hogy ök mar régen megkeresték. De erröl egy hangot nem mondott soha. Pedig tudjuk, hogy nem lehet mas politika, a politika mindig piszkos és csak elvekkel lehet ellenallni, nem pedig gagyi improvizaciokkal. A polgarmesteri hivatalon mar régota leng az arpadsavos zaszlo, függetlenül attol, hogy Tétényi független-e vagy sem. Tévedésben van Tétényi, amikor azt képzeli, hogy a demokracia abbol all, hogy mindenki , naci, nem naci , fasiszta és “független” seperjen együtt a cigany soron. Ilyen alapon a haborus bünösöket is ki lehetne valtani egy kis seperéssel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  39. Miaszösz – csak épp a leglényegesebb kérdéssel nem foglalkoztál:
    “Ha létező társadalmi problémákról nem akarunk tudomást venni, akkor ne csodálkozzunk, hogy a válasz rá ilyen szélsőséges.”
    Borsodban EGYEDÜL a Jobbik volt hajlandó létező problémákkal foglalkozni – meg is lehet nézni az eredményét. Miért nincsenek BALOLDALI, demokratikus válaszok valós kérdésekre? Ha lennének válasz-alternatívák, akkor elvárható a közöttük való választás. De ha nincs?
    Tökéletesen egyetértek reader 2011. július 14. csütörtök 12:53 hsz-el:
    “Tényleg valahol haláli, hogy míg itt a jobbikosokkal való szóba állás miatt bírálják TÉ-t, addig odahaza a legkeményebben azért rótták meg, mert Lendvaival és Gyurcsánnyal mutatkozott egy színpadon. Ez azért valahol groteszk. Szerintem elképesztő emberekre, nagy csoportokra úgy tekinteni, mintha nem is volnának emberek. Teljesen egyetértek Tétényi Évával abban, hogy éppen ezért tart itt az ország, ahol, mert ellenségképet kell gyártani, mindkét oldalon, és azt fenntartani, szabályos polgárháborús pszichózisban él az ország. És ha a legfőbb cél az “ellenség” elpusztítása, akkor a végén a várost/az országot pusztítják el maguk körül”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  40. és amíg tökéletesen igaz és támogatható az elv, hogy nácikkal nincs SEMMIFÉLE együttműködés, zéró a tolerancia – addig nem fogadom el, hogy az ország Jobbikra szavazó igen nagy hányadát en block nácinak nevezzék.
    (amivel nem fogadom el, hogy a népesség igen nagy hányada valóban náci) Jelenleg még a Jobbik demokratikus módon a parlamentbe beszavazott, a demokratikus játékszabályokat elfogadó párt. A támogatói nagy része jóhiszemű, és a nekik nyújtott alternatívák hiányában választották. Nem a kirekesztésükön, hanem azon kellene dolgozni, hogy a fájó kérdésekre valós, igaz és demokratikus válaszokat kapjanak – a Jobbiknak ezzel lehet csökkenteni a támogatását – nem a kitagadással.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  41. Nos, hogy miért nincsennek balolali demokratikus valaszok, azt ne tölem kérdezd, de ezt én is tudom, a baloldallal bajok vannak. Mar husz éve külföldön élek, de több tüntetésre hazautaztam, és volt olyan rendvédelmi és egyéb tüntetés, ahol egyedül talaltam magam, mivel nem vagyok rendvédelmis. Tétényit is hallgattam többször.
    Véleményem szerint az nem igaz, hogy a cigany kérdésben a baloldal nem probalkozott volna, természetesen az erdmény nem volt kielégitö. De ez a megfogalmazas, hogy “csak a jobbik volt hajlando létezö problémakkal foglalkozni” ez hihetetlenül zavar engem. Tudvalevö a jobbik allaspontja e téren, munkataborok a ciganyoknak, a ciganyok csak bizonyos üzletekben vasaroljanak(ez meg is jelent azon a papiron, amit Orban a minap olvasott fel, de aztan athuzta), pénzt ne kapjanak, természetbeni kompenzacio…,…,stb…stb! Boorzalom!! Ez lenne a valos problémakra valo valasz keresés. Itt inkabb arrol van szo, hogy kihasznaljak az emberek rasszizmusra valo hajlamat, ugy Orban, mint a jobbik és igy szerzik meg a hatalmat. A “valos problémakkal valo foglalkozas” pedig mese habbal. Kedves Kekec én igy latom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  42. Mostmár úgylátom hogy kénytelen toleránsnak lenni hisz ő maga is affelé tendál .
    Anno Mipalink is közröhejt keltve azzal próbálta belopni magát a budapestiek szívébe , hogy ő egy független főpolgármester-jelölt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. A jobbikhoz (!)úgy általában a nácikhoz és az új-nyilasokhoz való viszonyulásban én nem ismerek tréfát de még toleranciát sem !Az ehhez való viszonyulás egyértelműen eldönti ki van emberből és ki nem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kivételezett helyzetben a TV2 2014. április 3. csütörtök

Vona Karcagon nem volt rasszista 2014. március 24. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos