Ronai and Ronai
AMERIKAI

Oszkó szerint Orbán sokat improvizál 2011. július 21. csütörtök 19:33 | AN Forrás: privatbankar.hu

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Oszkó szerint Orbán sokat improvizál

Budapest – Nagyobb költségvetési bevétel-kieséssel jár az egykulcsos adó, mint amekkorát eredetileg tervezett a kormány, és azokat a megszorításokat, amelyeket végre kell hajtania, java részt magának köszönheti Orbán – állítja Oszkó Péter a Figyelőnek adott interjújában.

A 2000-es évek elején az ország a régió éllovasának számított, és  innen eljutottunk oda, hogy míg a környező országokban a GDP nőtt, nálunk az adósság – mondta a Figyelőnek adott interjújában a Bajnai-kabinet egykori pénzügyminisztere Oszkó Péter. “A válságkezelésben jó egy-másfél éve még mindenki minket hozott fel pozitív példaként. Azóta sikerült egy olyan kanyart csinálni, hogy ma azt számolgatják az elemzők, mennyit kell megszorítani a költségvetési hiánycél teljesítéséhez” – mondta Oszkó.

Az ex-pénzügyminiszter szerint  “rossz értelemben vett improvizáció és következetlenség” mutatkozik meg a gazdaságpolitikában, miközben bizonyos mértékű reakciókészséget tolerálnának a gazdasági szerepelők. Ha a válságadókat előre kiszámítható módon, értelmes mértékben vezette volna be a kormány, és nem háromszor akkora adócsökkentésről döntöttek volna, mint amennyi adó a válságban befolyik, akkor ez olyan értelemben vett válságkezelés lett volna, amire sok más országban is van példa – részletezte Oszkó.

“A Fidesz ultraliberális gazdaságpolitikát hirdetett meg, lényegesen csökkentette az adókat, és megígérte, hogy a kiadásokat is ugyanilyen szintre csökkenti. Ezt egyelőre nem tette meg, ezért a magán-nyugdíjpénztári vagyonból egyensúlyozza ki az idei költségvetést” – állítja Oszkó Péter. Szerinte „a Mol visszavétele mellett erős gazdasági érvek szólnak, erről már mi is folytattunk tárgyalásokat. Emellett van egy érzelmi alapú kommunikáció is, amelynek fókuszában a nemzeti érdekek védelme áll”- mondja Oszkó. Úgy látja, hogy a kommunikáció ellenére túl sok visszaállamosítás nem történt, nincs is rá pénz, meg értelme sem lenne – teszi hozzá.

„Hipotézis szinten ma már mindent el tudunk képzelni” – válaszolta Oszkó arra a felvetésre, hogy kitehetik-e Görögországot az euróövezetből. “Ebben benne van az is, hogy a görög adósság soha nem lesz törleszthető teljes egészében – folytatta -, s ha ez így alakul, akkor adódik a kérdés, hogy van-e még helye Görögországnak az eurózónában.” Oszkó szerint bár a görögök kiebrudálása logikusnak is tűnhetne,  az mérhetetlen presztízsveszteség lenne az eurónak és az eurózóna motorjának tartott Németországnak is. Ugyanakkor a volt pénzügyminiszter nem tudja pontosan, mi a nagyobb presztízsveszteség, “a folyamatos bizonytalanság és a megoldatlan kérdések sokasága, vagy egyszerűen bevallani az igazságot, és Görögországot a helyére tenni. Nem tudom megítélni, hogy melyik okozna nagyobb felfordulást. Szabályok csak az euró bevezetésére vannak, a kivezetésére nincsenek” – hívta fel rá a figyelmet Oszkó.

Az eurózóna mediterrán tagjainak adósságválsága újra felszínre hozta a vitát, vajon nem kellene-e Brüsszelnek még jobban ellenőriznie a tagállamok költségvetését, sőt beleszólhatna-e az EU a nemzetállamok büdzséjébe? Nyilvánvaló, ugyanis hogy erősebb fékekre szükség van, ugyanakkor a nemzeti önállóságot féltők a britek vezetésével eddig mindig ki tudták harcolni a gyenge – vagy látszat – központi kontroll fenntartását.

„De ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy mennyibe kerül nekünk az, hogy az EU-ban a jelenlegi döntési mechanizmus működik, mennyibe kerül nekünk a görög válság, vagy akár a svájci frank árfolyamának megerősödése az euróval és így a forinttal szemben is, egyes háztartásokra lebontva, hogy ki mennyit veszít azon, hogy a piacok gyengének és döntésképtelennek tekintik az EU-t, akkor bizony teljesen más megvilágításba kerülne ez a kérdés – válaszolta a felvetésre Oszkó. Az összes magyar devizahiteles elszenvedi ma ennek a kárát a törlesztőrészletek emelkedésén keresztül. A lélektani határ persze az, hogy ki készíti a költségvetést. Ha nem az adott állam, hanem mondjuk egy brüsszeli szervezet, attól kezdve az adott ország kormányának a kompetenciája a töredékére csökken.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 12 szavazatból)
Oszkó szerint Orbán sokat improvizál, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Hogy sokat improvizál Orbán? Csak improvizál!
    Ezt bizonyítja a pénzügyminiszterének a többszöri költségvetés módosítása.Halvány lila gőzük nincs,hogy milyen következményei lesznek a dilettantizmusuknak!
    A 8 évi ellenzékiség alatt kiötlötték, hogy hogy tudnak felettünk teljes ellenőrzést szerezni, meg a demokráciát felszámolni,és ezzel kiürült az ötlettár
    .Hogy mi lesz a gazdasággal?
    Nem foglalkoznak vele, elég hogy berendezkedett az egész pereputty a diktatúrára!
    Ami meg Matolcsyt illeti, az a pali szembe megy minden közgazdasági evidenciával. Ez kell Orbánnak… Azért néha ötletbörzét tartanak, mert érezzük a hatását,ami egyre rosszabb…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (36 szavazatból)
  2. KORREKT KRITIKA MINDEN IRÁNYBAN! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  3. A csuti pöcs improvizál, a jobbkeze meg próbálkozik. Szép páros. Vak vezet világtalant. Hogy lehet ennyi szennyet majd eltakarítani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (28 szavazatból)
  4. Oszkó Péter tehetséges gazdasági szakember,és meglehetősen visszafogottan nyilatkozik. A valúság szerintem az, hogy az EU a tagországok túlzott gazdasági függetlenségre törekvése, pontosabban fogalmazva nacionalizmusa miatt szenvedi el jelenlegi gazdasági válságát. Szerintem a közös pénz, közös gazdasági és pénzügyi irányítást tenne szükségessé. Ennek megvalósulása, a gazdaságirányítás közösségi ellenőrzésének erősítése nélkül az euró előbb, vagy utóbb megbukik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  5. Orbán András Lajos

    Nem improvizál, hanem vagdalkozik körbe ,körbe, mindenki veszélybe van a brancsán kívül!!!!!!!!!!!!!Én már előre röhögök mikor a nagy vagdalkozás közben jól kupán vágja saját magát, mennyei látvány lesz…………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  6. Szerintem Bajnai-Oszkó páros kellene!!A mostaniakat meg elhajtani vagy felelőségre vonni és lecsukni had pihenjenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (29 szavazatból)
  7. Itt-ott már írtam, most csak megismétlem: a FideSS ámokfutása év végére államcsődöt fog eredményezni. Ezt ők már tudják, de be nem vallhatják, részint presztízsből, részint mert azon nyomban megbukna ez a politikai gengszterbanda.
    Hm. Vagy nem…. Az biztos, hogy még mindig jócskán vannak olyan vér-fideszesek, akik szerint a Gyurcsány-kormány az oka minden rossznak. De ha elsorolod nekik, milyen baromságokat művelt eddig az Orbán-banda, akkor egyszeriben szelektív lesz az emlékezetük. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  8. Tisztel Bartus Józef. Önnek igazat adok az Oszkó esetében. Bajnainál már másképp látom. Mit is csinált Ő? Átvett egy országot egy szociálisan érzékeny embertől, aki nem akart szegény ellenes meg szorításokat. Ő el vállalta egy azaz egy évre. Ugyan azt csinálta mint bokros, mindketten elvágták a gordiusi csomót. Helyesen! Viszont a választást nem nyerte volna meg. Olyan aljas retorikával szemben a buta emberek tömegénél Ő se rúghatott volna labdába. Akkor, abban a helyzetben a zászló csak az aljasságnak állt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  9. Ha unió központjában készül a magyar költségvetés, akkor gyakorlatilag bedaráltak minket az erős országok, mint Németország és Franciaország. Hitler eszméje megvalósul, persze békés, demokratikus eszközökkel. Látni , tapasztalni hogyan nyer teret Németország ,lassan de szivósan mindenfelé. Legtisztább az lenne, ha kimondanák nyiltan, egy tartománya leszünk Németországnak. Az audi és mercédes gyárakkal együtt. A gazdasági térnyerés után, jönnek majd más területen is a németek. Ne feledjük a Vatikánban német pápa ül a trónon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -11 (13 szavazatból)
  10. Kedves
    vélemény,
    2011. július 22. péntek
    08:05

    “Legtisztább az lenne, ha kimondanák nyíltan, egy tartománya leszünk Németországnak.” – írod.
    Ha engem kérdeznek,részemről semmi akadálya. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Oszkó úr nagyon jó indulattal és türelemmel vonja le a következtetéseit..
    Én másként látom az urak törekvését.A mérhetetlen kapzsiság mellett,a mindent tudok és meg is teszem gőgös reakciók sora érvényesül.Ezeket szemlélve még van egy súlyos tényező: teljesen AMATŐRÖK! Ezt kivédve hivatkoznak a 2/3-s felhatalmazásukra.De mire is lettek felhatalmazva ha terveikről semmit nem hoztak nyilvánosságra a választás előtt?? Amit gondosan titkoltak arra hogyan kaphattak felhatalmazást?Nincs egy igazán értelmes,előre vivő gondolatuk..Kiérdemeltek egy batyu sallert!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. Husz János Puszita

    A strukturális deficit a 2000-es évek elején is ott ketyegett a költségvetésben, csak az akkori konjunktúra elfedte. A szociknak volt 8 éve tenni ellene. Az EU adófizetői fizetik a szabályozás hiányának az árát, ők fizették a válságét is. A végén mindig a nép fizet. Amúgy egyetértek Oszkóval, bár ő lenne a pénzügyminiszter!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Igaz,hogy Orbán mindíg improvizál,de arra vigyáz,hogy hűséges nyalógépeit ne fordítsa maga ellen !! Jaj azoknak,akik nem tudtak annyit “szerezni”,mint a Lázár-félék.Abban igaza van a sunyi Orbánnak,hogy Magyarhonban 5 napi munkából nem lehet megélni ,ellenben 5 napi hazugság,megtévesztés és egyéb aljasságok nagyonis alkalmasak a gyarapodásra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. Gazdasági analfabéták,ennyi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Nem tartom amatőröknek az Orbán kabinetet,mert ezek az amatőröket is alulmúlják! Egy megszállott elmebeteget követnek,aki a Kövér által kidolgozott jogi csűrcsavarral bebetonozná magát egy életre! A gazdasági bukfencük szerencsére le fogja őket mosni a színről! A baj az,hogy mi szívunk,ők meg kibélelt zsebbel röhögnek rajtunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Ne szépitsük,Orbàn Viktor nem improvizàl,hanem elvetemült modon HAZUDIK!!! Igy mondjuk ezt magyarul. Egy utolso gàtlàstalan,pofàtlan,hatalomvàgyo ,önimàdo szemét.Tömeggyilkosnak kijàro bànàsmodot érdemel !! Hiszen fegyver hasznàlata nélkül tömegeket öl meg ,mert lehetetlenné teszi szàmukra az életet,megfoszt alapvetö emberi jogainktol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A svéd sajtó vigyázó szeme Magyarországon 2011. október 9. vasárnap | Dragos Erzsébet, Stockholm

Hát ország… 2011. október 7. péntek | AN

Gyurcsány nem zárja ki a fizikai provokációt 2011. október 7. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos